Betegségek A-tól Z-ig

Ha allergiás a virágporra…

Az immunrendszer képes számtalan testidegen anyagot, többek között baktériumokat, vírusokat és gombákat azonosítani és ártalmatlanná tenni, valamint a szervezetből eltávolítani. Normális esetben a környezetből származó ártalmatlan anyagokra, mint például a virágporra (pollen) immunrendszerünk nem, vagy csak nagyon enyhe mértékben reagál. Az allergiás ember testében azonban heves immunreakcióra kerül sor e valójában ártalmatlan anyagok hatására.


 

A szénanátha jellemzően szezonális jelenség, azaz az évnek csak bizonyos heteiben vagy hónapjaiban jelentkezik, attól függően, mikor száll a levegőben a kérdéses növény pollenje. A betegségre jellemző tünetek: az orrnyálkahártya viszketése, vörös szemek, gyakori tüsszentés és orrfolyás. A páciensek gyakran influenzaszerű szimptómákról számolnak be, amelyeket ilyenkor tévesen megfázásként értelmeznek és kezelnek.

 

A különféle allergiatesztekkel, mint például a legelterjedtebb Prick-teszttel behatárolható, milyen allergiával állunk szemben. A gyanús allergének kivonatait a bőrre cseppentik, és a cseppek alatt a bőrt óvatosan megkarcolják. 15-20 perc múlva a bőrről leolvasható, hogy fennáll-e a kérdéses anyaggal szemben allergiás reakció. Ha a bőrön valamilyen okból nem lehet elvégezni a tesztet, a vérmintán végzett vizsgálat is adhat támpontot. A jelenleg forgalomban lévő tesztek megbízhatóságát azonban gyakran túlbecsülik. A pozitív teszteredmény nem jelent automatikusan valódi allergiát, és ennek ellenkezője is igaz: a negatív eredmény ellenére lehetünk allergiásak a vizsgált anyagok közül valamelyikre. Újabban egyre gyakrabban kínálnak ún. IgG4-allergiateszteket. Noha ezek képesek az immunrendszernek egy anyaggal (általában élelmiszerek szerepelnek a tesztsorozatban, teszttől függően 20-30-féle anyag) szembeni bizonyos mértékű érzékenységét kimutatni, az akadémikus orvoslás szempontjából azonban nem alkalmasak a valódi allergia diagnosztizálására.

 

A bioenergetikai vizsgálati módszerek, mint a Voll-féle elektroakupunktúra vagy a biorezonanciás vizsgálat, – alkalmazói szerint a bőrön a test saját elektromos vagy elektromágneses jeleit lehet detektálni, ebből lehet bizonyos betegségekre vagy például allergiára következtetni. Ezek az alternatív diagnosztikai módszerek holisztikus vizsgálati eljárásoknak tekinthetők.

 

Sok virágpor-allergiában szenvedő tisztában van vele, mely pollenekre érzékeny, de minden évben ugyanazzal a problémával szembesül: a  „nagyágyúkon”, például a kortizontartalmú és a hasonlóan erős antihisztamin-hatású gyógyszereken kívül nem találnak hatásos gyógyírt kínzó panaszaik enyhítésére.

 

 

Mit kínál a természetgyógyászat?

Ha áttekintjük a természetgyógyászati terápiás spektrumot, az érintetteknek számos kezelési alternatíva áll rendelkezésükre:

 

Acsalapu-készítmények: A vörös acsalapu a fészkesvirágúak családjába tartozik. Egyes irodalmi adatok hasonlóan erős hatást tulajdonítanak neki, mint a szintetikus allergiaellenes gyógyszereknek. A belőle előállított orvosságból naponta 3 tablettát kell beszedni, három-hat hónapon át. A szedést a pollenszezon előtt három hónappal kell elkezdeni. Egyes beszámolók szerint az acsalapu-készítmény akut helyzetekben is képes enyhíteni a panaszokat.

 

A nyírfa pollenjével szemben fennálló allergia rengeteg ember életét keseríti meg. Időjárástól függően a nyr pollenje március közepében kezd el szállni, és áprilisban éri el a csúcspontját

 

• Helyi kezelések: Megelőzésképp alkalmazhatunk kezelést probiotikumokkal (hasznos baktériumokat tartalmazó készítménnyel), amelyeket általában a bélflóra helyreállítására szokás szedni. Az orrnyálkahártya érinteszteredmény tettsége esetén a készítményt cseppentsük az orrba. Naponta kétszer egy-egy cseppet mindkét orrlyukba, legalább kettő, legfeljebb három hónapon át. Ezt a kezelést is lehetőleg a pollenszezon előtt ajánlatos megkezdeni. A probiotikumok hagyományos, szájon keresztül történő adása eddig nem eredményezett átütő hatást, de semmiképp nem káros.
• Ígéretesnek tűnik a „Spenglersan Kolloid G” homeopátiás gyógyszerkészítmény tartós adása. Két-három hónapon át a készítményből naponta kétszer egy puffot fújunk a könyökhajlatba. Ez a terápia különösen azoknak ajánlható, akiknek érzékeny a gyomra, ezért bizonyos orvosságokat nem jól tolerálnak.
• A könnyfolyás helyi kezelésére ajánlható az orvosi szemvidítófűből (Euphrasia officinalis) készült szemcsepp.
• Az immunrendszer támogatására és a szervezet stabilizálására ajánlható a kökényelixír vagy naponta egy teáskanálnyi feketeköményolaj (biominőség). Ezek az olajok pozitívan hatnak a szervezetünk egészére, ezért érdemes őket felvenni napi étrendünkbe.
• A tapasztalati gyógyításban a Bach-virágterápiával kapcsolatban is sok pozitív eredményről számolnak be, főképp, ha a pszichoszomatika áll a panaszok előterében.

 

 

Vigyázat: keresztreakciók!

A virágporra allergiások szinte fele egyes élelmiszerekre is allergiával reagál. Bizonyos pollen-élelmiszer kombinációk jellemzőek, ezért ezek kapcsolatát „keresztreakcióként” jelöli a szakma. Aki a nyírfa pollenjére reagál, annál gyakori az almával, körtével, birssel, bokros mogyoróval, mandulával, sárga- és őszibarackkal, a szilvával és a cseresznyével szembeni allergia is.

 

A füvekre allergiásoknál előfordulhat paradicsommal, mentával, gabonával, szójával és földimogyoróval szembeni túlérzékenység. A fekete ürömre érzékenyeknél megfigyelhető a zellerre, paradicsomra, csilire, paprikára, sárgarépára, borsra, édesköményre, bazsalikomra és számos egyéb zöld fűszernövényre adott reakció.

 

Az említett élelmiszerek, amelyek „keresztreakciókat” idézhetnek elő, a fennálló  pollenallergiát súlyosbíthatják. Főképp a pollenszezon idején az allergiások mindenképp tartózkodjanak ezektől az élelmiszerektől. Gyümölcsök és zöldségek esetén az is segíthet elkerülni a bajt, ha hevítik, tehát sütik őket.

 

 

Érdekes lehetőség: augmentált akupunktúra

Bár sokan vitatják, a tapasztalatok szerint a konvencionális, valamint az úgynevezett augmentált akupunktúra megdöbbentő eredményeket képes elérni az allergia kezelésében. Az augmentált akupunktúra során a terapeuta az alsó nyakcsigolyák, illetve a felső hátcsigolyák mellett két akupunktúrás ponton helyi érzéstelenítő injekciót ad be a bőrbe (kvaddlizásos technika).

 

Az akupunktúrás pontokat elektromos pontkeresővel keresik meg. A két, elzsibbasztott pontba egy-egy tűt szúrnak, amelyekre elektromos tűstimulátort csatlakoztatnak. Így az akupunktúrás hatást az elektromos rásegítéssel (augmentálás) a többszörösére növelik. E kezelési mód előnye, hogy egyetlen ülés elegendő az akut allergiás időszakban. Minél erőteljesebbek az aktuális panaszok, annál könnyebb megtalálni a kérdéses akupunktúrás pontokat. A panaszok rendszerint jelentősen enyhíthetők (a betegnek kevesebb gyógyszerre van szüksége) vagy teljesen megszüntethetők, kb. négy hét időtartam erejéig.

 

Mi magunk is sokat tehetünk a panaszok enyhítéséért

• Kerüljük az allergént, amennyire csak lehetséges. A pollenek szállása vidéken reggel, a városokban este a legintenzívebb, ezekben az időszakokban tartsuk csukva az ablakokat.
• Pollenszezonban ne szárítsuk a ruhákat a szabadban.
• Esténként zuhanyozzunk és mossunk hajat.
• A nappal viselt ruhadarabokat éjszakára ne vigyük a hálószobába.
• Naponta, több adagra elosztva igyunk meg legalább két-három liter ásványvizet vagy gyógyteát.
• Akut panaszok idején naponta 500 mg kalcium pezsgőtabletta elfogyasztása ajánlott.
• Tartózkodjunk a dohányzástól.
• Lehetőség szerint előzzük meg a felső légúti fertőzéseket, amelyek az allergiás panaszokat erősen súlyosbíthatják.
• Harmonizáljuk életvitelünket, csökkentsük a stresszt.

-vörös-
XVII. évfolyam 4. szám

Címkék: holisztikus gyógymódok, pollenallergia, szénanátha, virágpor

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.