Betegségek A-tól Z-ig

Ha fáj a torkunk


Legtöbbünk számára a megfázás általános betegségérzet formájában jelentkezik. Levertnek érezzük magunkat, végtagjaink fájnak, melegre és pihenésre vágyunk. Ilyenkor még nem késő, ellenálló képességünk erősítésével megfékezhetjük a folyamatot: a fokozatosan egyre magasabb hőmérsékletű lábfürdőkkel, C-vitamin-tartalmú levekkel (homoktövis-, feketeribizli-lé), forró hárs- vagy bodzavirágteával, nagy dózisban adagolt echinaceatinktúrával támogathatjuk immunrendszerünket. Ha mégis jelentkezik az első jellegzetes panasz, a torokfájás, megfelelő módszereket alkalmazva a tünetek néhány óra alatt alábbhagynak.

 

A torokfájás néhány napig is eltarthat, s az irritált nyálkahártyán keresztül sokkal könnyebben behatolnak a vírusok a szervezetbe. Különösen rettegett baktériumfajta a „streptococcus A”. (A streptococcus egyébként egészséges állapotunkban is ott lapul a nyálkahártyák felületén.) Ha ezzel a baktériumtörzzsel fertőződünk, gennyesedés alakul ki az érintett területen, például a mandulákon. A baktérium anyagcseréje során keletkező anyagok súlyos szövődmények forrásai lehetnek: vesegyulladás, a szívburok vagy a szívbillentyűk betegsége, illetve reumás láz. Ezért a valódi bakteriális torokgyulladást antibiotikummal kell kezelni. Gennyes mandulagyulladáskor azt is tisztázni kell, hogy nem skarlátról van-e szó, ami szintén antibiotikummal kezelendő.

 

Az antibiotikumok a vírusokkal szemben hatástalanok

A „megelőzés céljából”, egyértelmű indok hiányában adott antibiotikum azonban sokkal gyakoribb, és a vírusok által terjesztett torokgyulladásokkal szemben teljesen hatástalan, sőt fennáll a veszélye a gyógyszerrel szemben ellenálló baktériumtörzsek kitenyésztésének, ráadásul az antibiotikum a nyálkahártyák egészséges baktériumflóráját is tönkreteszi. Ez érvényes például a belekre vagy a hüvelyi nyálkahártyára is.

 

Az ellenálló képesség és a nyirokrendszer támogatása

Fontos, hogy erősítsük immunrendszerünk és a nyirokrendszer működését. A gyulladt garatot gyógynövényekkel nyugtathatjuk meg. A bíbor kasvirág (Eichnacea purpurea) és a sédkender (Eupatorium perfoliatum) közvetlenül erősíti, támogatja immunrendszerünk működését.

 

További hatásos orvosság a torma és a kerti sarkantyúka kombinációja. A mindkét növényben található mustárolaj-glikozidok erősítik ellenálló képességünket, és nem csak a vírusokat, hanem a baktériumokat is képesek elpusztítani.

 

Hasonló hatásokat érhetünk el a „konyhai antibiotikumokkal”, nevezetesen a fokhagymával és a hagymával is. A friss fokhagyma nem csak az influenzavírusokkal szemben nagyon hatásos, hanem a veszélyes streptococcusokkal szemben is, amiért is a fokhagyma allicin nevű hatóanyagát a penicillinhez hasonlítják. Mindezekkel párhuzamosan a nyirokrendszer működését is támogatni kell.

 

 

Bevált házi szerek

Anti-infekt snack: Egy szelet kenyeret kenjünk meg vajjal és mézzel, szórjuk meg vastagon kakukkfűvel, és az egész tetején terítsünk szét egy gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát. A fokhagyma és a kakukkfű hatásos az influenzavírusokkal szemben.

 

Hagymaszirup: Egy közepes fej hagymát aprítsunk fel, és azonos mennyiségű mézzel keverjük össze. 1-2 órán át hagyjuk állni, közben rendszeresen keverjük meg. Ezután az egészet szűrjük át, és teáskanálnyi mennyiségben szedjük. Az így nyert szirup egyben slejmoldó, ezért kiválóan alkalmazhatjuk hörghurut vagy melléküreg-gyulladások eseteiben, akár gyerekeknél is, mert jó ízű.

 

Torokborogatás: Magas láz (>39 °C) esetén alkalmazzunk hűvös, citromos vizes borogatást a torkon: 2,5 dl hideg vagy kézmeleg vízhez keverjük egy fél citrom levét, majd ebbe merítsünk egy lenvászon kendőt és csak enyhén csavarjuk ki. A kendőt helyezzük a nyak elülső részére úgy, hogy a nyaki csigolyák kimaradjanak a borogatás alól. Egy nagyobb kendőt helyezzünk rá, ezután egy külső, száraz kendővel, például egy gyapjúsállal kössük be és 20-45 percig hagyjuk fent. Ha a láz enyhe (37,8–39°C), ugyanerre a borogatásra használjunk meleg vizet.

 

 

A gyulladást cseranyagokkal szárítsuk ki

Az immunrendszert erősítő eljárásokat helyi kezelésekkel egészíthetjük ki. A gyulladt garatnyálkahártyát gyógynövényekkel, illetve illóolajakkal nyugtathatjuk meg, amelyeket gyógycukorkák vagy gargarizálóoldat formájában alkalmazhatunk. Ezeknél eltérő hatásmechanizmusokat figyelhetünk meg. Néhány növényi készítmény például a baktériumoktól a táptalajt vonja el, így azok nem képesek szaporodni. Ezt a hatást jól ismerjük a csersavakat tartalmazó gyógynövényekkel kapcsolatban (fekete tea, vérontó pimpó, zsálya). Ezek szárító, összehúzó hatásúak. A csersavas gargarizálók elkészítésénél fontos, hogy kellő ideig, 10-15 percig ázzanak.

 

A csersavak hatására a torokfájás felerősödhet. Az ilyen gyulladásokat inkább nyáktartalmú növényekkel, például orvosi zilizgyökér teájával érdemes kezelni. Hasonló hatásúak a mályvából, a lándzsás útifűből vagy martilapuból készült teák, gyógyhatású készítmények.

 

Antibakteriális hatású illóolajok

Az illóolajakat tartalmazó gyógynövények antibakteriális hatásúak, közülük némelyik – pl. a zsálya és a kamilla – még a rettegett streptococcust is képesek leküzdeni. Különösen jó az a készítmény, amely a zsályaolaj mellett eukaliptusz-, borsmenta-, fahéj-, szegfűszeg-, ánizsolajat és olyan fertőtlenítő hatású anyagokat is tartalmaz, mint a thymol és a levomenthol. Naponta többször kell gargarizálni vele. Kamillával is öblögethetünk: 20 csepp kamillatinktúrát elkeverünk 1 dl langyos vízben, majd ezzel az oldattal 2-3 percig gargarizálunk.

 

Számos kutatás igazolja a cisztuszrózsa (Cystus incanus) kivonatának hatását, mely egyfajta védőfilmet képez a száj és a torok nyálkahártyáján, és megakadályozza, hogy a baktériumok, vírusok kifejtsék károsító hatásukat.

 

Ha mégis jelentkezik a torokgyulladás, feküdjünk ágyba, rakjunk nedves kendőket a fűtőtestekre, hogy megakadályozzuk a nyálkahártyák kiszáradását. Figyeljünk a bőséges folyadékbevitelre is. Antibiotikumok szedése után regeneráljuk a bélflórát, kettő-négy hétig szedjünk probiotikus készítményt. Néhány hétig kíméljük a szervezetet, ne sportoljunk.

-vörös-
XVI. évfolyam 12. szám

Címkék: fájdalom, házipatika, torokfájás

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.