Betegségek A-tól Z-ig

Ha lángol a nyelvünk

A szervezet belső folyamatai leolvashatok a nyelv külsején

A glosszodinia (glossodynia, vagy angolul „burning mouth”) kifejezés mögött a nyelv kínzó betegsége áll. Égő fájdalmat okoz, minden étkezés, minden korty folyadék, sőt a hosszabb beszélgetés is szó szerint gyötrelmes. Általában az ízérzékelés és a nyelv felületének érzékenysége is zavart, korlátozott.


Gyakran az égés nem csak a nyelvet, hanem az egész szájüreget érinti. A legerősebb fájdalom a nyelv peremén és a hegyénél tapasztalható, azonban a nyelven általában nincs semmilyen szemmel látható elváltozás. Az érintettek többsége 45–70 éves nő. E kellemetlen betegség okát egyelőre az orvosok sem tudják hiánytalanul megmagyarázni, úgy tűnik, több tényező együttes fennállása áll a háttérben.

 

Szájüregünket, a bőrünkhöz és a bélrendszerünkhöz hasonlóan, sajátos baktériumflóra népesíti be. Feladatai közé tartozik a szájüreg optimális miliőjének biztosítása, ami megakadályozza a kórokozók (pl. gombák és baktériumok) megtelepedését, illetve a nyálmirigyekkel együttműködve optimális mértékben nedvesen tartja a szájüreg nyálkahártyáját.

 

A szájüreg flóráját normális táplálékaink nem károsítják. A habzó anyagokat, főképp szintetikus tenzideket, például nátrium-lauril-szulfátot tartalmazó fogkrémek azonban jelentős kárt okozhatnak a szájüregi baktériumflórában, akár teljesen el is pusztíthatják azt. Ezzel egy időben elszaporodnak a rothasztó baktériumok, amelyek átveszik a terepet. A habzó anyagok hosszú ideig képesek megtapadni a nyálkahártyán, és elősegítik a gyulladások kialakulását.

 

 

Szájüregi fertőzések: a cukor áll a háttérben

Ugyanez érvényes az antibakteriális szájvizekre is, amelyek szintén elpusztítják a szájüreg hasznos baktériumait. Noha nem a szájhigiénés készítmények okozzák minden esetben a nyelvégés jelenségét, jelentős mértékben hozzájárulhatnak a kialakulásához, illetve felerősíthetik a panaszt.

 

Tartósan ne használjunk semmiféle szájvizet, csak akut szájüregi vagy fogágygyulladás esetén. Ajánlatos az óvatosság továbbá a kamillával is, amely erősen kiszárítja a nyálkahártyákat, ezért felerősítheti az égő nyelv érzetét. Végül megemlítjük az ajakápoló stifteket, valamint a klasszikus ajakrúzsokat is, amelyekkel kapcsolatban szintén ajánlott az óvatosság. A legtöbben olykor észrevétlenül megnyalják az ajkukat, és a csókálló bevonat hosszú ideig a nyelv felületén maradhat.

 

Minden anyag, ami hosszabb ideig a szájüregben „tartózkodik”, hozzájárulhat az égő nyelv jelenségéhez, beleértve a rágógumit, a cukorkákat, ugyanis ezek is módosítják a szájüregi baktériumflóra összetételét. Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a fogorvosi anyagokról sem.

 

Ha az égő nyelv érzését gomba okozza (gyakran: Candida albicans), a diagnózis viszonylag egyszerűen felállítható, mivel a gombák a szájüregben és a nyelv felületén fehéres, nehezen letörölhető lepedék formájában láthatók. A gomba a nystatin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerrel elpusztítható. A gombafertőzés kiújulása megelőzhető, ha az étrendből kiiktatjuk a cukrot (a candida csakúgy, mint minden más élesztőtípusú gomba, kedveli a cukrot!), gyakran cseréljük a fogkefénket. Gombaellenes hatású továbbá a fokhagyma, a vöröshagyma és a friss konyhai fűszernövények.

 

Gombásodás esetében azonban célszerű az általános gomba elleni terápia is, mivel a gomba a szájüregből kiindulva hajlamos megfertőzni az egész tápcsatornát. Homeopátiás, illetve spagírikus áthangoló készítményként ajánlható a Mucan Tropfen spag. Pekana négyhetes kúra formájában.

 

A szájüreg és a nyelv herpeszes fertőzései szintén szabad szemmel könnyen felismerhetők, és minden esetben orvosi kezelést igényelnek. Természetes, hogy a cigarettafüst és a benne lévő mérgező anyagok szintén lerakódnak a szájban, a garatban és a tüdőben. Ezek is felerősíthetik, sőt egyes esetben akár ki is válthatják az égő nyelv érzését. Ugyanez vonatkozik az alkoholra, főképp az égetett szeszekre és a borokra. A csípős ízek kedvelői egyetlen erős paprikával a nyelv ízlelőbimbóit nem csak elzsibbaszthatják, de akár több napig tartó égő érzést is előidézhetnek. Ez a hatás azonban apránként megszűnik. Az égő nyelv ismert okai között meg kell említenünk még a B12-vitamin, a folsav és a vas hiányát. A vér laboratóriumi vizsgálatával könnyen megállapítható, valóban fennáll-e vashiány, ugyanis csak ebben az esetben ajánlható a vas gyógyszeres pótlása. Ajánlhatók a természetes vasforrások is.

 


A hormonális változások hatásai

Az a tény, hogy az égő nyelv jelensége gyakran a változás korába lépő hölgyeknél figyelhető meg, a hormonok hatására is enged következtetni. Ez a panasz a pajzsmirigy betegségeivel kapcsolatban is ismert jelenség. A különösen érzékeny nőknél a fogamzásgátló tabletta is kiválthat enyhe égő érzést a nyelven.


Az ösztrogénhiányt természetes, növényi eredetű, ún. fitoösztrogének adásával lehet enyhíteni. Ezek hatása hasonló a szintetikus gyógyszerkészítményekéhez, azonban nincsenek mellékhatásaik. Fitoösztrogéneket tartalmaz például a csalánmag, a bogyós gyümölcsök, a teljes őrlésű gabona, a lenmag és a gránátalma magvainak olaja. A szója és a vöröshere szintén igen gazdagok növényi hormonokban.

 

 

A fogászati alapanyagok hatása olykor nehezen érhető tetten


Szinte minden érintett páciens egész sor élelmiszert fel tud sorolni, amelyek felerősítik vagy kiváltják a panaszokat, méghozzá szinte azonnal. Ebben az összefüggésben azonban meg kell különböztetnünk a közvetlen és a közvetett hatásokat. A közvetlen hatást a hisztamintartalmú élelmiszerek váltják ki rágás közben: konzervek, készételek, diófélék, földieper, csokoládé, kemény sajtok, paradicsom, savanyú káposzta, vörösbor. A hisztamin ún. szövethormon, amely gyulladások és allergiás reakciók kapcsán szabadul fel. Ezek alapján érhető, hogy az élelmiszerek magas hisztamintartalma gyakran a nyelv gyulladásos reakcióját váltja ki.


Jóval nehezebb kimutatni az ételintoleranciák hatását, amelyeket a bélrendszer miliőjének változása (pl. gombafertőzés vagy bélférgesség) vált ki. Ilyen esetekben a nyelv órákkal az adott élelmiszer elfogyasztása után kezd el égni. Ilyenkor a páciens nem tud közvetlen kapcsolatot felismerni az adott étel és panaszai között. A szakszerűen végrehajtott bélszanálással jelentősen enyhíthetők a panaszok.

 
További fontos kiváltó ok lehet a krónikus gyomorégés is. A gyomorsav megtámadja a nyelv felületét (ez akkor is előfordulhat, ha valakinél nem termelődik túl sok gyomorsav). A gyomoreredetű égő érzés általában egyéb gyomorpanaszokkal, illetve gyomorbetegséggel is együtt jár, például a Helicobacter pylori nevű baktérium megtelepedésével a gyomornyálkahártyában. Ez a kórokozó sok hisztamint termel. Mindig gondolni kell rá, mint lehetséges kiváltó okra, ha a nyelv égő fájdalmát kellemetlen szájszag is kíséri. A helicobacterfertőzés gyomortükrözéssel, sőt ma már székletvizsgálattal is könnyen megállapítható.


Kiváltó ok: a gyógyszerek

Minden gyógyszer potenciális kiváltója a nyelvégésnek, de első helyen az ACE-gátlók (vérnyomáscsökkentő), az antibiotikumok és az antidepresszánsok állnak. Aki gyógyszert szed, feltétlenül jelezze kezelőorvosának a nyelvén jelentkező panaszt. Az orvos tisztázni fogja, hogy a gyógyszer okozza-e a panaszt, és szükség esetén másik készítményt ír fel. Érdemes megemlíteni, hogy a gyógyszerek sokszor hónapokkal vagy évekkel a szedés megkezdése után okoznak mellékhatásokat, tehát itt sem mindig könnyű felismerni az ok-okozati hatást. Különféle idült betegségek is okozhatnak égő érzést a nyelvben: például a Sjögren-szindróma (a nyálkahártyák szárazsága), a szklerózis multiplex, a cukorbetegség I. és II. típusa egyaránt, valamint az olyan autoimmun-betegségek, mint a szklerodermia vagy a lichen ruber. Általában azonban mindeme betegségekben az egyéb tünetek dominánsak.


Kínai nyelvdiagnózis

A nyelvdiagnózis elméleti háttere szerint a szervezet belső folyamatai láthatók, leolvashatók a szervezet külsején. A hagyományos kínai orvoslás szerint a nyelv kapcsolatban áll a belső szervekkel. A nyelv hegye a szívvel, a közvetlenül mögötte található terület a tüdővel, a nyelv pereme oldalt a májjal és az epehólyaggal, a nyelv középső része pedig a gyomorral és a léppel. Amint korábban említettük, sokan az égő érzést a nyelvük hegyénél, illetve a nyelv peremén tapasztalják. A hagyományos kínai elveket figyelembe véve, a szív erősítése különféle gyógynövényekkel (Wala Strophanthus com. golyócskák vagy Pekana Cangust Tropfen spag.) pozitív hatásúak a nyelv hegyére. Ugyanakkor a máj és az epehólyag kezelésével (Hepar-Hevert tabletta vagy Hechocur-Tropfen) a nyelv pereménél jelentkező égő érzet csillapítható. A dolog mindenképp megér egy próbálkozást. Más nyelvdiagnosztikai irányzatok képviselői a nyelv hegyében a szájüreg és innen hátrafelé haladva a teljes tápcsatorna reprezentációját látják. Érdekes, hogy a bélrendszer szanálását követően a nyelv felülete valóban láthatóan megváltozik.


Homeopátia: arzén és írisz

A homeopátiában is jól ismert jelenség a nyelv égő fájdalma. A panaszra adott leggyakoribb szerek az Arsenicum album, az Iris, a Sanguinaria és a Natrium muriaticum. Azt, hogy ezek közül melyik a megfelelő, a páciens egyedi tünetei, illetve az ún. modalitások (mikor, minek hatására erősödik, illetve enyhül a panasz) határozzák meg.


A választott szert az alábbiak szerint adagoljuk:

 
• D6 hígításból naponta háromszor öt golyócska,
• egy hét múlva áttérni D12-es hígításra, amelyből naponta egyszer 5 golyócskát adunk, • a következő héten D30-as hígításból heti egy alkalommal adunk 5 golyócskát négy héten át.


Nem minden esetben testi, fizikai tényezőkkel állunk szemben. A nyelv az emberi kommunikáció legfontosabb szerve. És pont ez a fontos szerv okoz gyötrő fájdalmakat, amikor beszélni szeretnénk, amikor akár valami kellemetlen dolgot akarunk közölni másokkal. Gondoljunk tehát a rejtett, tudatalatti tényezőkre is.


A fogászati anyagok tartós irritációt jelentenek

Ha a fogászati anyagok állnak az égő nyelv hátterében, a helyzet meglehetősen bonyolulttá válik. Panaszt válthatnak ki a protézisek, a hidak, koronák, tömések, a különféle ragasztók, sőt még a fogszabályzók nikkelezett részei is.


A műanyagok folyamatosan bocsátanak ki magukból molekulákat, ezen kívül a fogorvosok rengetegféle fémötvözetet is alkalmaznak, többek között mérgező ónt, baktériumölő tulajdonságú ezüstöt és amalgámot is, amely legalább 50 százalékban higanyból tevődik össze.


Sajnos az égő nyelv érzete nem közvetlenül a fogászati anyagok szájüregbe kerülése után jelentkezik, hanem hetekkel, akár hónapokkal később, ami megnehezíti a diagnózist.


Az összes alternatíva közül a kerámia a biológiailag legjobban tolerálható anyag. Ha valamilyen okból mégis fémre van szükség (pl. az erős igénybevétel miatt), kémiailag nagyon stabil a titán, az arany, a platina, amelyeket ajánlatos előnyben részesíteni a kevésbé nemes ezüsttel, rézzel, ónnal, krómmal, molibdénnel vagy higannyal szemben.


Az is fontos, hogy a szájüregben csak egyetlen fémfajta legyen. A különféle ötvözetek hatására megindul az ionok áramlása, és a fémek a nedves közegben galvánelemként kezdenek működni. A keletkező gyenge ingeráram sem kedvező hatású, ráadásul a kevésbé nemes fémek apránként kioldódnak az ötvözetből.

V.T.
XVII. évfolyam 9. szám

Címkék: glosszodinia, holisztikus gyógymódok, nyelvbetegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.