Betegségek A-tól Z-ig

Ha légszomja van…

Krónikus obstruktív tüdőbetegség

    Ajánlott cikkeink a témában:

  • Asztma

 A krónikus obstruktív tüdőbetegség, röviden COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) fő tünetei a terhelésre jelentkező köhögés és légszomj. Idült, görccsel járó bronchitist takar, amelyet tüdőtágulat is kísérhet. A betegség főképp dohányzókat érint, akik az összes páciens 80 százalékát teszik ki. A levegő áramlása a légutak szűkülete okán főképp kilégzéskor akadályozott.  


 A krónikus bronchitis késői stádiumában a páciens folyamatosan oxigéninhalációra szorul, hogy meg ne fulladjon

 

A szűkületért három kórtényező felelős. A hörgőizomzat egyre fokozódó görcse és az ennek következtében egyre szűkülő hörgők, a nyálkahártyák duzzanata és az állandó irritáció és gyulladás következtében termelődő slejm.

 

A krónikus bronchitis, amelyhez apránként asztma is társul, a tüdő állandó túltelítettségét, felfúvódását okozza, aminek következtében a tüdőkapacitás egyre inkább csökken. Még a legcsekélyebb mértékű fizikai terhelés is súlyos fulladást okoz. A betegség késői stádiumában a páciens folyamatosan oxigéninhalációra szorul, hogy meg ne fulladjon.

 

Noha ma már jobbak a terápiás lehetőségek, a krónikus tüdőbetegségeket mindig komolyan kell venni. A köhögés és a köpetürítés mellett - főképp időjárás-változáskor és a hideg beköszöntével - gyakori a hörgők akut görcse is. Emiatt a beteg nem képes tökéletesen kifújni a levegőt, ezért a mellkasi izmok erőltetésével próbálja meg kipréselni magából, ami hosszabb távon a tüdő felfúvódását (szaknyelven: emphysema) okozza.

 

 

Fontos teendők: a fertőzések kerülése és a dohányzás beszüntetése

A krónikus obstruktív bronchitis fő előidézője az aktív és a passzív dohányzás. Ezek a tényezők az esetek 80 százalékáért felelősek. További kóroki tényező a gyakran visszatérő bronchitis (hörghurut). Ezek az alattomos gyulladások gyakran hetekig eltartanak, állandó köhécseléssel és köpetürítéssel járnak. Ha nem kezelik, a gyulladás krónikussá válik, azaz állandósul, majd spasztikus, azaz görcsös jelleget ölt. A „túlérzékeny” hörgőket is kezelni kell, nehogy később ez az állapot is COPD-vé alakuljon át. A hörgők túlérzékenysége az asztma egyik előstádiuma. Gyakori a háttérben az allergia, például a szénanátha vagy az atópiás eckéma (neurodermatitisz).

 

A kép a légutakat ábrázolja: az orrüreget, a légcsövet és az abból szétágazó  hörgőket, amelyek egyre inkább, faágakhoz hasonlóan szétágaznak, végül a  tüdő légzőhólyagocskáit. A hörgők nyálkahártyáját csillószőrös hengerhám borítja. A csillószőrök a váladékot felfelé, kifelé továbbítják 

 

A későbbi szövődmények (tüdőtágulat, jobb szívfél elégtelensége) megakadályozása érdekében az obstruktív hörghurutot már korai stádiumában kezelni kell - ha szükséges, akár erős hatású gyógyszerekkel. A hivatalos orvoslás e célból az 1980-as és 90-es években asztmaspray-ket kezdett alkalmazni. Voltak kortizontartalmú spray-k, amelyekkel az asztma kialakulását igyekeztek megelőzni, és ún. akut spray-k (általában béta-mimetikumok, ezek a hörgőket kitágítják), amelyeket akut fulladásos esetben kellett alkalmazni. Ma már ezeket a spray-ket korszerű, por alakú inhalátumokkal váltották fel, amelyek hasonló hatóanyagokat tartalmaznak.

 

A súlyos COPD kizárólag természetgyógyászati módszerekkel nem kezelhető kellően hatékonyan. Főképp akut rohamok alkalmával a vényköteles gyógyszerek nélkülözhetetlenek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a természetes gyógymódok ényegtelen, pusztán placébóhatáson alapuló módszerek lennének. Ezek a terápiák támogatják, hasznos módon kiegészítik az orvosi kezelést, segítségükkel csökkenthető az alkalmazott gyógyszerek dózisa.

 

A tüdő felfúvódása elleni légzéstechnikák alkalmazása

A természetes gyógyítás olyan légzéstechnikák elsajátításával kezdődik, amelyek biztosítják a légzőhólyagocskák optimális ellátását levegővel. Ezen kívül a gyakorlatok javítják a mellkas mozgékonyságát, oldják a slejmet és lazító hatásúak. A beteg elsajátítja az optimális be- és kilégzés módját, a légzés szempontjából kedvező testtartásokat, valamint a slejm felköhögésének hatékony módját. A megfelelő technikákat leginkább szakképzett fizikoterapeuta segítségével lehet elsajátítani.

 

A gyakorlatokat azután konzekvensen kell végezni mindennap. Az egyik legfontosabb légzési technika az ajakfékes légzés, amellyel megakadályozható a légzőhólyagocskák felfúvódása.

 

 A bronchitis fő előidézője az akív és a passzív dohányzás

 

Nagyon hatékony módszer akut légszomj, fulladás esetében, de a megelőzésben is jó szolgálatot tesz: a beteg az orrán keresztül szívja be a levegőt, és a lazán egymáson pihenő ajkain keresztül fújja ki. A kilégzés ugyanannyi ideig tartson, mint a belégzés. Az ajakfékes légzés hatására a légutakban kilégzéskor enyhe túlnyomás keletkezik, amely a légutakat kitágítja, a levegő így akadálytalanul tud távozni a tüdőből. E hatásoknak köszönhetően az ajakfékes légzés általánosan ellazító hatású, és megszünteti a tüdő felfúvódását. Ha a beteg a tünetmentes időszakokban rendszeresen gyakorolja a technikát, a panaszok jelentkezésekor könnyen segít magán. Súlyos akut helyzetben is mindig „kéznél van” ez a praktikus módszer. Fizikai terhelés, valamint izgalom, félelem, pszichés terhelés alkalmával pedig nyugtató, tehermentesítő hatású.

 

 

A hidroterápiák és a fizioterápia segítik a légutakat

Mivel a COPD-ben szenvedő páciensek légutait sűrű slejm is borítja, állandóan köhögnek, de nem képesek a sűrű váladékot felköhögni. A folytonos köhögés egyre erőteljesebben irritálja, izgatja a hörgők nyálkahártyáját. Ezért a betegnek meg kell tanulnia a „kontrollált köhögést”: Üljön egyenes felsőtesttel egy székre, a lábfejek egymás mellett pihenjenek a talajon, a karjait pedig fonja össze a mellkasa alatt.

 

Lélegezzen be mélyen az orrán keresztül, majd tartsa bent a levegőt három másodpercig. Kilégzéskor enyhén hajoljon előre, és köhögjön kétszer röviden és intenzíven. Köhögés közben nyomja meg karjaival a hasát, lentről támogatva a rekeszizmot. Ha a slejmet nem sikerült felköhögni, próbálkozzék újra.

 

A slejm feloldásának további lehetséges módjai, hogy sok folyadékot iszunk, valamint az inhalálás. Ma már meglehetősen elterjedtek az ultrahangos inhalátorok. Ezek a folyadékot olyan apró cseppecskékre képesek porlasztani, amelyek eljutnak a tüdő legmélyebb pontjaira is. A konyhasóbázisú inhalációs oldatokhoz lehet folyékony gyógyszereket is adni, de jó lehetőség van az egészséges nyálkahártyákra jellemző baktériumok bejuttatására is, amelyek erősítik az immunrendszert.

 

 A hörgők túlérzékenysége az asztma egyik előstádiuma

 

A fizikális terápiák közül a masszázs hatékony technikákkal képes kezelni az asztmát és a COPD-t. A kötőszöveti masszázs olyan, a háton elhelyezkedő reflexzónákat céloz meg, amelyek a tüdő és a hörgők működését képesek jótékonyan befolyásolni. A masszázs serkenti a vérkeringést és enyhíti a panaszokat. A mellkas kopogtató masszírozása ellazítja a légzőizmokat és megkönnyíti a slejm felköhögését.

 

A hidroterápia klasszikus módszerei is segíthetnek. A váltott hőmérsékletű kar-, illetve lábfürdők mellett a forró törzspakolás alkalmazható sikerrel. Ezek tágítják a hörgőket, javítják a tüdő vérellátását. A szaunázás a verejtékmirigyeken és a bőr faggyúmirigyein keresztül méregteleníti a szervezetet. Aki az ergométeren 75 wattos terhelést jól tolerál, nyugodtan szaunázhat akkor is, ha COPD-ben szenved. Természetesen a szaunázás időtartamát és gyakoriságát az egyéni tűrőképességhez kell igazítani.

 

 

Az anyagcsere tehermentesítése böjtöléssel és helyes táplálkozással

Ami a táplálkozást illeti, a bőrbetegeknek és a reumásoknak ajánlott étrend javasolható a COPDben szenvedő betegnek is. Ennek lényege, hogy a táplálék bővelkedjen omega-3 zsírsavakban (lenmagolaj, kendermagolaj, repceolaj, tengeri halak). Fontos, hogy a táplálékok lúgosító hatásúak legyenek, sok burgonyát és zöldséget tartalmazzanak. Tartózkodni kell a gyulladásos folyamatoknak kedvező zsírsavaktól, például az arachidonsavtól (állati eredetű ételek, felvágottak, hús).

 

A normális és a túlsúlyos páciensek tarthatnak rendszeresen krumpli-, rizs- vagy zöldségnapokat, illetve több napig ehetnek csak nyers zöldségeket (amennyiben ezt gyomor-bél rendszerük jól tolerálja). Még tartósabb hatású a Buchinger-féle gyógyító böjt. Ezzel csökkenthető az allergének mennyisége, a savas anyagcsere- végtermékek eltávoznak a szervezetből, ami áttételesen tehermentesíti a tüdőt és a hörgőket is.

 

 A slejm feloldásának lehetséges módja, hogy sok folyadékot iszunk, valamint az inhalálás

 

Az étrend jótékony hatásai akkor érvényesülnek optimálisan, ha bélszanálással kombinálják őket. Ez a terápia a krónikus fertőzések kezelésének gerincét alkotja, ezért a COPD-nél is kiemelt jelentősége van. Fontos az egészséges bélbaktériumok szedése több hónapon keresztül folyamatosan.

 

A szív támogatása tehermentesíti a tüdőt is

Sok tüdőbetegnél megfigyelhető a vér besűrűsödése. Ilyen esetekben végezhető vérlebocsátás például Bernhard Aschner módszerével, amikor minden alkalommal 250 ml vért bocsátanak le. Ezt évente 2-4 alkalommal végzik. 70 évesnél idősebb embereknél inkább az „izovolémiás hemodilúció” módszere javallott. Az egyik karon bekötnek egy kis mennyiségű infúziót, majd a másik kar vénájából vesznek kis mennyiségű (125-200 ml) vért. Ezzel elkerülhető a keringés romlása, ami idősebb korban veszélyt jelent érmetszéskor, illetve vérlebocsátáskor.

 

A vérlebocsátás másik lehetséges módja a véres köpöly, amelyet főképp a tüdő reflexzónái felett alkalmaznak.

 

A homeopátia, főképp komplex homeopatikumok formájában, az alábbi készítményeket kínálja kiegészítő terápia céljaira: a Husteel, Tartephedreel, Drosera Homaccord készítmények azonos arányú keveréke. Ez a hármas kombináció erősíti a hörgők szöveteit, ugyanakkor görcsoldó hatású. A Pulmo-Hevert-Bronchialkomplex Tropfen (csepp) szintén komplex homeopátiás gyógyszer, amely többek között a khella nevű növényt tartalmazza.

 

A fitoterápia is kínál görcsoldó és köptető hatású gyógynövényeket: a kakukkfű vagy a borostyánlevél kivonatait. Az eukaliptusz- (ha a páciens nem érzékeny rá) és a cineolumtartalmú készítmények szintén jó hatásúak.

 

Fontos, hogy a táplálékok lúgosító hatásúak legyenek, sok burgonyát és zöldséget tartalmazzanak

 

A nem megfelelően kezelt COPD előbbutóbb károsítja a szívet is. A természetgyógyászat első és legfontosabb szívgyógyászati szere a galagonya, illetve ennek kivonatai. A tavaszi gyöngyvirágból előállított növényi gyógyszerek is szóba jönnek enyhe szívelégtelenségben.

 

Bizonyos esetekben az antibiotikum inkább áldás, mint átok

Főképp az idős, COPD-ben szenvedő páciensek egyre kevésbé képesek ellenállni a fertőzéseknek. Ezek az infekciók a legyengült szervezetű embereknél rövid időn belül életveszélyessé válhatnak. Ráadásul a fertőzések ilyenkor nem idéznek elő lázat a betegnél.

 

Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy ilyen esetekben nem szabad szelíd hatású házi módszerekkel kezelgetni a beteget, hanem mielőbb meg kell kezdeni az antibiotikumos terápiát. Az időben megkezdett és konzekvensen alkalmazott antibiotikumos kezelés még mindig jobb, mint a szív és a tüdő teljes kimerülése, a kórházi kezelés és a fenyegető halál.

- dr. ki -
XVII. évfolyam 12. szám

Címkék: krónikus obstruktív tüdőbetegség, légszomj

    Ajánlott cikkeink a témában:

  • Asztma

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.