Betegségek A-tól Z-ig

Ha vérzik az orrunk

Őrizzük meg nyugalmunkat!

  Ha váratlanul vérezni kezd az orrunk, első reakciónk a pánik, különösen akkor, ha nem tudjuk pontosan, mi okozza a bajt. Az orrvérzés hátterében többnyire ártalmatlan okok húzódnak meg, és ilyenkor a vérzés magától megszűnik.


   Ha váratlanul vérezni kezd az orrunk, legyünk kezdeményezőek: nyomjuk össze az orrszárnyakat és tegyünk jeget a nyakszirtünkre

   

  Ezzel a problémával csak ritka esetekben kell azonnal orvoshoz fordulni. Aki azonban gyakran tapasztal ilyesmit, annak  tanácsos utánajárnia az okoknak.
  Az akut orrvérzést (epistaxis) elsőként is maga az érintett kezelheti. A legelső teendő megőrizni a nyugalmunkat, és fölöslegesen nem aggódni. Az idegeskedés és az aggodalmaskodás ugyanis megemeli a vérnyomást, ami a vérzést csak tovább erősíti. Gondoljunk arra a megnyugtató tényre, hogy a vérzés nemsokára úgyis magától eláll. Addig a következő intézkedéseket érdemes megtenni:

   

  • Hajtsuk előre a fejünket.
  • Tegyünk a nyakszirtünkre jeget vagy hideg, nedves törülközőt.
  • Nyomjuk össze kívülről az orrunkat.
  • Kerüljük a testi erőfeszítést.

   

  Semmiképpen ne hajtsuk hátra a fejünket, mert akkor a vér hátracsorog a garatba. Ez többnyire hányingerhez vezet, majd a vért újra kihányjuk, ez pedig nem túl kellemes élmény. A nyakszirtre helyezett jég helyett jégkockát is szopogathatunk. A hideg hatására összehúzódnak az erek és az akut vérzés gyorsan megszűnik.

   

  Enyhe orrvérzésnél az is segít, ha vattát dugunk az orrunkba. Viszont semmiképpen se olyan vattát használjunk, amely vérzéscsillapító hatású, mert átitatták vas-kloriddal vagy más hasonló hatású anyaggal! Ez ugyanis az akut vérzést elállítja, ám hosszabb távon károsítja az orr nyálkahártyáját, és akkor az eredmény még gyakoribb orrvérzés lesz.

   

  Orvoshoz fordulni vagy kórházba menni csak akkor szükséges, ha a vérzés nagyon erős és sehogy nem akar elállni. A szakember általában gyorsan megállapítja a tünetek okát. A homeopátiában járatos orvos intravénás injekciót készít D200 Phosphorból, amely a vérzést többnyire gyorsan megszünteti. Egyébként a vérzés forrását lézerrel vagy elektromos koagulációval égetik le. Ezek az eljárások nem teljesen veszélytelenek, mert akár lyukat is alakíthatnak ki az orr oldalsó falában. Az orrba helyezett tampon is szóba jöhet, ez azonban károsíthatja a nyálkahártyát.

   

  Az ismétlődő vagy igen erős orrvérzés okát orvosnak kell felderítenie, méghozzá úgy, hogy semmit nem hagy figyelmen kívül. Ezzel azonban várhatunk, amíg a vérzés megszűnik, hogy a vizsgálatot a vérzésmentes időszakban végezhessék el. Az orvos az orrtükrözést endoszkóppal végzi el. Ezen kívül adott esetben meghatározhatók a vér alvadási értékei, illetve a vér festékanyagainak mennyisége, hogy kiderüljön, a páciens mennyi vért vesztett.  A vérfestékveszteséget azonban általában csak 24 órával a vérzés után lehet megállapítani.

   

  A száraz orrnyálkahártya vérzik a leggyakrabban

  Ha valaki állandóan klimatizált helyiségben tartózkodik, alig iszik és az élete tele van stresszel, nem csodálkozhat rajta, ha gyakran vérzik az orra. Az orrvérzés leggyakoribb oka ugyanis a kiszáradt orrnyálkahártya. Ilyenkor vastag kéreg képződik a nyálkahártyán, az erek kidagadnak az orrsövény elé (az anatómiában ennek a területnek a neve: locus Kiesselbachii). Mivel felületi vénákról van szó, könnyen vérezni kezdenek. Ilyenkor segít az ápoló hatású orrkenőcs, a megnövelt napi vízadag, illetve az is, ha orrzuhannyal és sós vízzel rendszeresen végzünk orröblítést (puhító orrkenőcs: Dextropur 4,0, Adeps lanae 10,0, Oleum neutrale ad 20,0). Ez a kenőcs akkor is helyrehozza a nyálkahártyát, ha az az évek óta tartó orrcsepphasználattól károsodott – természetesen csak akkor, ha a páciens következetesen leszokik az orrspray-ről.

   

  Az orrvérzés leggyakoribb oka a kiszáradt orrnyálkahártya. Segít az orrkenőcs, az orrzuhany és a sós vizes orröblítés

   

  Akut orrvérzést okozhat baleset is. Ha valakinek eltörik vagy más módon megsérül az orra, akkor ez is nagyon tud vérezni, de általában egy fél órán belül a vérzés eláll.

   

   

  A felindultság és a pánik erősíti a vérzést

  Az orrvérzés egy további gyakori oka a magas vérnyomás. Ilyenkor egyfajta „követelményekhez igazított” orrvérzés lép fel: mielőtt valamilyen veszélyes helyen, például az agyban megpattanna egy ér, a vér az orron keresztül tör utat magának.

   

  Ilyenkor nem közvetlenül az orral kell foglalkozni, hanem a vérnyomást kell gyorsan csökkenteni. Az ide vezető legfontosabb lépés, hogy nyugodjunk meg. Minél jobban aggódunk és minél inkább pánikba esünk, annál erősebbé válik a vérzés.

   

  Jellemzően az ilyen orrvérzés is magától eláll. Ha vérnyomási krízishelyzet áll be, és a vérnyomás értékei a 230/120 Hgmm fölé emelkednek, akkor ezt kell gyorsan ható szerekkel kezelni.

   

  Véralvadási zavar szintén előidézhet orrvérzést, főként olyan betegeknél, akik véralvadásgátlót, úgynevezett „vérhígítót” szednek. Ezeket gyakran írják fel szívinfarktus vagy szélütés után. Hatásukra a sebek alapvetően enyhébben véreznek, viszont orrvérzés könnyebben felléphet. Anélkül azonban, hogy a beteg meg ne beszélte volna az orvossal, nem szabad abbahagyni a vérhígítók szedését.

   

  Viszonylag ritkán fordul elő orrvérzés a rostacsont (Os ethmoidale) és környéke területén. A rostacsont az orrüreg végén található, a koponyaboltozat határán. Az ezen a tájékon található nagy erek elpattanhatnak, és az ilyenkor hirtelen fellépő, rendkívül erős vérzés azonnali orvosi beavatkozást igényel. Az artériából eredő, spriccelő vérzésbe ugyanis bele is lehet halni, el lehet vérezni, ha időben nem avatkoznak be.

   

  Az orrvérzés gyakori oka a magas vérnyomás

   

  Az orrtükrözés fényt derít az okokra

  Ugyancsak ritkán fordulnak elő, ám annál veszélyesebbek a rosszindulatú daganatok, többnyire az orrsövényen. Éppen ezért mindenfajta ismétlődően fellépő orrvérzés okát feltétlenül fel kell deríteni. Erre egyszerű módszer az orr endoszkópia, amikor az orr belső felületét egy speciális optika alkalmazásával veszik szemügyre.

   

  Az orrban előfordulhatnak jóindulatú daganatok is, amelyek véreznek, például polipok. Ezek ártalmatlanok, és esetükben ugyanúgy kell eljárni, mint amiről a cikk elején már volt szó. Esetenként léteznek vérző szeptumpolipok is, az orrsövény falából kinövő jóindulatú daganatok. Ezek is mindig ártalmatlanok, de terhesek lehetnek, és újra meg újra orrvérzéshez vezethetnek. Az ilyen elváltozásokat jól lehet kezelni homeopátiás szerekkel, például Thuja D3-mal (3x5 golyócska három hónapon át). Ha ez nem segít, elektromos árammal lehet kiégetni a polipot.

   

  Szintén ritkán előforduló oka az orrvérzésnek az örökletes Osler-kór. Ilyenkor pontszerű vérzések lépnek fel amiatt, hogy az arc és az orrsövény legkisebb erei kórosan kitágulnak. Az ilyen betegségben szenvedők éveken át küzdhetnek visszatérő orrvérzéssel, amellyel nem nagyon lehet mit kezdeni.

   

   

  A foszfortípus természettől fogva hajlamos a vérzésre

  A fentieken túlmenően bizonyos emberek fokozottan hajlamosak a gyakori orrvérzésre:
  főként a magas, karcsú emberek, az úgynevezett foszfortípusok. Ők a foszfor homeopátiás gyógyszerképének felelnek meg, amely azután a választandó szer is, például Phosphor D200 (egyszer 5 golyócskát elszopogatni). Orrvérzés esetén további homeopátiás szerek is szóba jöhetnek:

   

  • Ismétlődő orrvérzés fiataloknál: Cactus D6 globuli.
  • Világospiros vérzés gyerekeknél: Erigeron canadensis D6 tabletta.
  • Fejfájás, amely orrvérzésre javul: Melilotus officinalis D6 globuli.
  • Kitágult erek a locus Kiesselbachii területén: Hamamelis D6 globuli.

   

  Orrvérzés esetén a legjobb megelőzés a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a legfontosabb pedig, hogy ha kialakul a vérzés, ne essünk pánikba.

  -me-
  XVI. évfolyam 7. szám

  Címkék: orrvérzés

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.