Betegségek A-tól Z-ig

Hátfájás

Ragadjuk meg a fájdalmat a gyökerénél!

Keresztcsonti fájdalmak, lumbágó, lábba lesugárzó isiász: a hátfájdalmak különféle módon nyilvánulhatnak meg. Nemmindigarettegettporckorongsérvállatünethátterében, a merev izomzat is erős fájdalmakat okozhat. Különböző természetes gyógymódokkal a hátfájdalmak valódi okát kezelhetjük eredményesen.


A valódi porckorongsérv többnyire hirtelen éles fájdalom formájában jelentkezik, a fájdalom kisugározhat a karokba vagy a lábakba. A fájdalom köhögéskor, tüsszentésre vagy erőlködés hatására, a has behúzásakor fokozódik. A beteg mozgásában erősen korlátozottá válik. Sokak nem csak fájdalmat, hanem furcsa bizsergést éreznek, mintha hangyák mászkálnának rajtuk (paresztézia), olykor az érintett végtag teljesen érzéketlenné válik, esetleg részleges bénulás lép fel. Ezekhez súlyos lelki reakció is társul depresszió, félelem formájában.

 

Mindeme tünetek hátterében azonban állhat a hátizmok görcsös összehúzódása is. Az egyik oldalon kialakuló izommerevség olyan mértékben egymásnak préselheti a csigolyákat, hogy nyomás alá kerülnek a gerincvelőből kilépő ideggyökök – ágyéki területen jellemzően az isiászideg érintett. Ha a túlzott izomtónust sikerül feloldani, normalizálódik a vérkeringés, szűnik a fájdalom, a gerincoszlop ismét visszakerül megfelelő helyzetébe és megszűnik az idegeket terhelő nyomás.

 

A valódi porckorongsérvet mindig külső vagy belső károsító hatások hozzák létre, amelyek az idegtörzsek területén megváltoztatják a keringési viszonyokat. Ez fájdalommal jár. Általában a közvetlen sérülés vagy „rossz mozdulat” nem a fő kiváltó ok, inkább csak az utolsó csepp a pohárban. A hátfájdalmakban szenvedőknek csak kis hányadánál állapítható meg „valódi porckorongsérv”. Ilyenkor a korong kocsonyás belseje áttör a korong ínszalagján és nyomja a gerincvelőből kilépő ideggyököt, ami fájdalommal jár.

 

A porckorong lényegében kis párna a csigolyatestek között. A szélén rostos szalag húzódik, amely összetartja, belsejében kocsonyás bennék található. Rugalmas, mozgékony kapcsolatot biztosít a csigolyák között. Az enyhébb fokú kidudorodás (protrúzió) esetében a körbefutó ínszalag nem szakad át, csak előredomborul. Ez általában enyhébb panaszokat okoz a betegnek.

 

A porckorongsérv azonban nem feltétlenül jár mindig fájdalommal. Mivel manapság egyre több páciensről készül röntgen-, CT- vagy MRI-felvétel, gyakran véletlenszerűen állapítanak meg porckorongsérvet vagy a porckorong kisebb mértékű kiboltosulását (protrúzió) olyan pácienseknél, akiknek egyáltalán nincsenek az adott területen fájdalmaik. Többek között ezért is érdemes nagyon visszafogottan viszonyulni a műtéti megoldásokhoz.

 

 

Ha a házi módszerek nem segítenek, forduljunk orvoshoz

Sok, természetes gyógymódokat preferáló páciens igyekszik a fájdalmon régi házi módszerekkel úrrá lenni, például pakolások kelkáposztalevéllel, burgonyával, túróval, sósborszeszes bedörzsölések, lemosások stb.

 

Mindeme módszerek persze  elfogadhatók rövid távon, ha enyhülést hoznak. De nem szabad figyelmen kívül hagyni a porckorongsérv esetleges szövődményeit, amelyek súlyosak lehetnek. Ha tehát a fájdalmak egy héten belül nem enyhülnek, esetleg súlyosbodnak, feltétlenül szakemberhez kell fordulni. A neurológiai vizsgálatok (reflexek, az idegek elektromos vezetőképességének vizsgálata) mellett vérvizsgálat (gyulladásos paraméterek) szükséges.

 

Az érintett terület röntgenvizsgálatának is rutinszerűen meg kell történnie, hogy felismerjék a csigolyák közötti kis ízületek esetleges gyulladását. A porckorong károsodása azonban csak CT- vagy MRI-felvételen látható. A hasi és kismedencei szervek ultrahangos vizsgálatával megállapítható, vajon nem a prosztata vagy a méh megnagyobbodása (pl. miómák) áll-e a panaszok hátterében.

 

A porckorongok károsodásáért általában a következő tényezők okolhatók:

• A porckorongok kopása (kis berepedések és a korong közepének kiszáradása), ami a korong rugalmasságának elvesztését okozza.

• A csigolyák közötti kis ízületek kopása.

• Mozgáshiány, helytelen testtartás.

• Az izmok gyengesége vagy egyes hátizmok merevsége, túlzottan erős izomtónusa.

 

 

Mit ajánl a hivatalos orvoslás?

A konvencionális gyógymódok a következők:

 

• gyulladásgátló, fájdalomcsillapító gyógyszerek,

• reumaellenes gyógyszerek,

• krónikus esetekben kísérő gyógyszerként antidepresszánsok,

 • kortizon, tabletták vagy injekciók formájában,

 • erős fájdalomcsillapítók (morfinszármazékok),

• fizikoterápiák,

• műtét.

 

Akut helyzetekben a fenti gyógyszerek, fájdalomcsillapítók szedése rövid ideig elfogadható. Sajnos sok esetben ezek erős mellékhatásokkal járnak, hetekig, hónapokig adják azokat a betegnek, sokszor műtétet sürgetnek, még akkor is, ha az nem feltétlenül szükséges. Önmagában a fájdalmak erősödése nem indokolja a műtétet. A műtétet akkor nem szabad halogatni, ha a felső vagy alsó végtagok valamelyike lebénul, illetve a hólyag vagy a végbél záróizma nem működik megfelelően, és a beteg nem tudja vizeletét és/vagy székletét visszatartani.

 

 

Bevált természetes gyógymódok kombinációja

Természetgyógyászati szempontból több tényező együttese vezethet a porckorongok sérüléséhez. Bevált természetes gyógymódok kombinációjával a kiváltó okoknál lehet megragadni a betegséget:

 

Az elsavasodás szabályozása
A szervezet elsavasodását okozza, hogy túl kevés vizet, illetve semleges kémhatású teát, ellenben annál több kávét iszunk, valamint a krónikus székrekedés, a helytelen táplálkozás (főképp túl sok fehérje) és a stressz. A tartós elsavasodás károsítja a porcokat, a porckorongokat és hozzájárul az ízületek idő előtti elkopásához. Az osztrák böjtorvos, dr. Franz Xaver Mayr (1875–1965) kutatásai során bebizonyította, hogy helytelen étkezési és ivási szokásaink károsítják testünket és testtartásunkat.

 

Az elsavasodás megszüntetésének elsődleges lépése, hogy elegendő mennyiségű és minőségű folyadékot fogyasztunk: ez naponta 25-30 ml testsúlykilogrammonként! Egy 70 kg súlyú felnőttnek tehát naponta kb. 2 liter vízre van szüksége. A savasodás megszüntetésének másik lehetséges módjai a zöldségleveskúra, a lúgosító teljes értékű étrend, valamint a Mayrféle enyhe levezető diéta. A drogériákban és gyógyszertárakban kaphatók lúgosító porok, tabletták. A szintén savasodást okozó stressz megszüntetése történhet önhipnózissal. A gyógyító hipnózis segít a panaszok enyhítésében.

 

Az Aschner-féle levezető eljárások is sokat segítenek szervezetünk savmentesítésében. Dr. Bernhard Aschner (1883–1960) különböző méregtelenítő, kivezető eljárásokat fejlesztett ki, illetve élesztett újjá: ilyenek a Baunscheidt-féle módszer, a kantharida tapasz, a piócázás és az érvágás.

 

Hatékony segítséget nyújt a Pilates és a jóga

 


A zavaró gócok szanálása
Walter és Ferdinand Huneke düsseldorfi orvosok 1920 és 1940 között fejlesztették ki a neurálterápiát. Ez helyi érzéstelenítők (Procain, Lidocain stb.) beinjekciózása meghatározott pontokba, ami által az idegrendszeren keresztül az egész szervezet működését szabályozzák. Enyhülnek a panaszok, könnyebben gyógyulnak a betegségek. Zavaró góc a krónikusan gyulladt vagy energetikailag egyéb módon zavart szerv vagy szövet, amely állandóan negatív impulzusokkal bombázza a vegetatív idegrendszert, így ennek talaján kialakulhat sokféle betegség. Lehetséges zavaró mezők a krónikusan gyulladt mandulák, melléküregek, műtéti hegek, a gyulladt, irritált fogak, az amalgám vagy régi hidak, a foggyökereknél elhelyezkedő granulómák, nőgyógyászati gócok, a prosztata vagy más hasüregi szervek gyulladása, irritációja.

 

Előfordult már, hogy hosszabb ideje kínzó fájdalommal küzdő páciensnél a vizsgálat során feltűnt, hogy jobb alsó bölcsességfoga nem nőtt ki. A rönt genfelvétel segítségével kiderült, hogy a „hiányzó” fog ferdén nőtt és vízszintesen az állkapocsba benőve helyezkedett el. Az ilyen zavaró gócok mindig nagyon gyanúsak. Egyetlen neurálterápiás injekció a fog mellé szinte azonnal megszüntette a hátfájdalmakat, kb. 8-10 órára. Ezután a fájdalmak visszatértek. Ez a fejlemény tipikus a zavaró mezők esetén. A páciensből eltávolították az impaktált bölcsességfogat. A fogászati műtét után hátfájdalmai teljesen megszűntek, azóta is panaszmentes!

 

Energetikai harmonizálás akupunktúrával
A kínai akupunktúra tanítása szerint testünket energiapályák, ún. csatornák vagy meridiánok hálózzák be, amelyek egymással összekapcsolják a szerveinket, testrészeinket. E csatornák felelősek az egyenletes energiaeloszlásért szervezetünkben. Ha bennük blokádok, pangások vannak, betegségek, fájdalmak alakulhatnak ki. Ezek megszüntetésében hatásos módszer az akupunktúra.

 

A vitamin- és nyomelemhiány megszüntetése
Az elsavasodás és a vitaminhiányos táplál kozás következtében az izmok, inak, porcok és csontok vitamin- és ásványianyag-ellátása kárt szenved. Ajánlott ásványi anyagok és nyomelemek, amelyeket napi szinten érdemes szedni: magnézium, cink, kalcium és szelén. A vitaminok közül: a D-, E- és minden B-vitamin. A személyre szabott adagolást és összeállítást azonban érdemes orvossal, természetgyógyásszal egyeztetni.

 

Homeopátiás és növényi orvosságok
Önálló homeopátiás orvosságokat mindig egyénre szabva adnak. Léteznek azonban jól bevált komplex készítmények, amelyeket adhatunk, ha nem vagyunk jártasak a homeopátiában: Traumeel S és Zeel comp. N, krém és tabletta formájában egyaránt. A gyógynövények közül az ördögkarom, a fűzfakéreg és a csalán ajánlhatók valamilyen készítmény formájában.

 

Erősítés és lazítás fizikális terápiákkal
A túlságosan tónusos izmok lazítása és a gyenge izmok erősítése a fő célkitűzése a fizikális terápiáknak. Különösen ajánlhatók az infravörös lámpázással vagy a fangopakolással történő melegítés, egyes esetekben viszont éppen a hideg kezelések hatásosak. Szóba jöhetnek továbbá a gyógytorna, a gyógymasszázs, a nyújtások, a talpreflexzónák kezelése, a nyirokmasszázs, esetleg a kranioszakrális terápia, az oszteopátia. A páciens rendszeres gyakorlással jelentős mértékben hozzájárulhat a javuláshoz. A Pilates, a jóga vagy az Alexander-módszer feltétlenül javasolható. Ezek nagymértékben hozzájárulhatnak a gerincoszlop egyensúlyának megőrzéséhez. A fenti módszerek kombinációjával az esetek 90 százalékában tartós terápiás sikert érhetünk el.

-dr.ki. -
XVI. évfolyam 11. szám

Címkék: hátfájás, holisztikus gyógymódok, isiász, keresztcsonti fájdalmak, lumbágó, porckorongsérv

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.