Betegségek A-tól Z-ig

Helyreállítható a vese működése

Béky László természetgyógyász ajánlásai

  Egyre gyakoribb, hogy azok az élettani értékek, amik a vesék állapotát tükrözik – a karbamid, a kreatinin, az ezek alapján kalkulált eGFR érték – nem megfelelő, magyarán: egyre több a vesebeteg. Mi okozhatja ezt, és milyen természetes módszerekkel segíthetjük a vese működését? Erre ad választ Béky László természetgyógyász.


   

  Amikor kiderül, hogy rossz az úgynevezett eGFR érték, vagyis az a mutató, ami a vese működésére utal, az orvos által javasolt terápia általában mindössze annyi, hogy „igyon sok vizet és fogyasszon kevesebb sót, egy picit kevesebb fehérjét egyen”. Ezzel az egy bővített mondattal el van intézve a dolog. A beteg teljesen összeroppan, attól tart, hogy hamarosan eljut a dializálásig, „nem élet az élet, amikor az ember egy ilyen géphez van kötözve”, gondolja. A vesebetegeket húgyvérűnek is hívják, ami mélyen megalázó.

   

  Újabb feladat az élettől, gondolom, amikor hozzám fordul valaki vesebetegséggel, és elkezdem azt végigvenni, hogy milyen összefüggések is vannak a szervezetben, ha a vese nem úgy működik, ahogyan kell, mi lehet itt a baj. Arra döbbentem rá, hogy az alap az egész szervezet folyadékháztartása, annak és a mikrocirkulá ciónak a rendezése tehát a gyógyulás alapja.

   

  Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogyan működik a szervezetünk, a tüdőnkön keresztül a kilégzéssel mennyi pára távozik, ha nincs pontos információnk arról, hogy a belek hogyan működnek, nem figyeljük meg, hogy hányszor és milyen székletünk van, akkor gyakorlatilag ez a tanács, hogy „igyon kicsit többet, egyen kevesebb fehérjét”, lóg a levegőben, nincs mihez kötni, ezért így ez a kijelentés tudománytalan, sőt, felelőtlen. Az  „igyon sok vizet” tanács különösen veszélyes akkor, ha az illetőnek vénás és nyirok keringési zavara vagy züldhályoga van. Ilyen esetekben minden folyadékot és magas víztartalmú gyümölcsöt csak kortyolva vagy kis falatokban, egész napra elosztva szabad fogyasztani.

   

   

   A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

  Lejegyezte: Zimber Szilvia
  XXIV. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.