Betegségek A-tól Z-ig

Hideg lábak

Segít a hagyományos kínai gyógyászat

Sokunknak hideg a lába, emiatt azonban senki sem fordul orvoshoz. Pedig a jelenség első tünete lehet a szervezet valamely zavarának, ami később elhatalmasodhat. A hagyományos kínai orvoslásban a test hőháztartása fontos, mondhatni központi szerepet játszik, ezért mindig lényeges eleme a diagnózisnak és a terápiának. Ennek megfelelően a kínai orvoslás jó néhány tippet ismer, amelyekkel a hideg lábak tartósan felmelegíthetők.


 A hideggel elősegíthetjük testünk saját hőtermelését. Azonban vigyázat: előtte a lábfejet át kell melegíteni és a hideg ingert óvatosan szabad adagolni

 

Nem is gondolnánk, milyen sokakat, főképp nőket érint a hideg lábak jelensége, ami egyáltalán nem korlátozódik a téli hónapokra. Az igazán fázós lábúak egész évben, még júliusban is azon fáradoznak, hogy jéghideg lábfejüket felmelegítsék, de legalább annyira kellemetlenek a hideg zónák a térdek, a comb, a derék, a fartájék, a has, a vállak területén, a kezeknél. De kellőképpen hidegre érzékeny lehet a fej is, elsősorban a homlok és a tarkó, főképp huzatban, szélben, s könnyen kialakulhat az orr- vagy arcmelléküreg-gyulladás.

 

A fázékony testrészek egyénre jellemző megoszlása fontos diagnosztikus jelentőségű mind a nyugati természetgyógyászat, mind a hagyományos kínai orvoslás (hko) művelőinek. Az akadémikus orvoslás e téren meglehetősen tanácstalan: az egyéni panaszokat túlságosan „szubjektívnek” ítéli, ezeket nem képes diagnosztikai szempontból értékelni, kezelni. Csak az „objektív”, tehát műszerekkel mérhető leletekre támaszkodik, ezek alapján dönti el az orvos, hogy az egyén beteg-e, vagy csak ezt képzeli magáról.

 

A közérzet megváltozása határozza meg a diagnózist

Ezzel szemben a hko-ban a páciens által jelzett közérzetváltozás fontos szerepet játszik a diagnózis felállításában. Diagnosztikai szempontból különösen értékesek a páciens hőérzetével kapcsolatos információk. Hogy a hko milyen nagy jelentőséget tulajdonít a hőháztartásnak, az is bizonyítja, hogy az akupunktúra és a meridiánok masszírozása mellett egyik legfontosabb gyógyító eljárása a moxibuszció, azaz szárított gyógynövények leégetésével történő melegítés, főképp akupunktúrás pontokon vagy meridiánok mentén. A gyógynövényes gyógyításban is fontos a melegítés elve: minden hagyományos kínai orvosságról (kétháromezer ismert orvosság, illetve gyógynövény létezik) pontos leírást találunk, annak hűvös, hideg, semleges, melegítő vagy forró hatásáról. Ennek megfelelően a hko számos forró és hideg kórmodellt különböztet meg.

 

 

A gyógynövényes gyógyítás is a hőháztartás alapján történik

Az ember, mint minden melegvérű élőlény, folyamatosan, precízen szabályozza testhőmérsékletét. Szervezetünk számos funkciója arra irányul, hogy a belső vagy külső hideg, illetve meleg tényezőket kiegyenlítse, biztosítva az állandó testhőmérsékletet. És ha mindezek az automatikusan zajló funkciók nem elegendőek, a szervezet a fázás, didergés érzetével jelez.

 

A forró gyömbérteával nem csak hideg lábunkat melegíthetjük
fel, de kiváló a hatása megfázás, hűlés esetében is

 

Nos, akinek pusztán az a problémája, hogy fázik a lába, aligha fogja magát intenzív, gyógynövényes, akupunktúrás, moxibuszciós stb. kezeléseknek alávetni. Ha azonban migrén, reuma, bélgyulladás vagy egyéb krónikus betegség miatt fordulunk kínai gyógyászattal foglalkozó szakemberhez, akkor a testi (illetve lelki) hidegérzet jelentősen befolyásolhatja a diagnózist, illetve a terápiát.

 

 

Az állandóan hideg lábak hideg ártó hatásra utalhatnak

Vajon a jól táplálkozó, melegen öltöző, fűtött lakásban élő embernek miért hideg állandóan a lába, illetve a lábfeje? A krónikusan hideg lábfej hideg ártalom, illetve hideg kórmodell kifejeződése lehet. A hideg kórmodell legfontosabb formái kínai szempontból a következőek:

 

• Túl kevés vitális hő: a beteg nem teljes erővel vesz részt az életben, általában túl félénk, komplikált, túlságosan visszafogott emberek.

 

• Az alsó testfélben méreganyagok, salakanyagok halmozódtak fel. Ezek elhatárolására a szervezet lehűti a kérdéses testrészeket. Gyakran az ilyen típusú zavarokhoz a lábszáron jelentkező ödémák társulnak, valamint visszértágulat, tisztátalan bőr és pangásos tünetek. Idővel ez a típusú hideg láb az ellenkezőjébe fordulhat, azaz az égő lábak szindrómába. Az átmeneti fázisban mindkettő megtalálható: elalváskor a lábfejek jéghidegek, éjjel pedig ki kell takarni azokat, mert forrók.

 

• Akut vagy rejtett meghűlés: gyakran társul hozzá didergés, a hideg kerülése, valamint a nyálkahártyák tünetei: nátha, tüsszentés, köhögés, torokfájás.

 

• A feszültség kezelésének képtelensége: a túlzott belső vagy külső teljesítménykényszer belső feszülést okoz: az akarat túl erős, ezért a test nem engedelmeskedik – ez gyakran hideg kezekkel, olykor a fej forróságával vagy egyéb forró jelenségekkel társul. A masszírozás, az érintés enyhíti a panaszokat; az elengedés megtanulása, főképp a partnerrel kapcsolatban fontos. Érdekes módon itt a hűtő hatású receptúrák javalltak az energiaáramlás szabályozására, megnyugtatására, aminek következtében a hideg lábak fokozatosan ismét felmelegszenek.

 

 

Lazítással könnyebb a felmelegedés

Az utolsóként említett helyzet jellemző az ideges, feszült embereknél (hideg láb, forró fej). Ők gyakran számolnak be arról, hogy az ágyban csak akkor tudnak felmelegedni, ha a nappali feszültség alábbhagy, például partnerük gyengéd érintésére, simogatására. A hőmérséklet témája nem csak szigorúan fizikai természetű, jelentős mértékben köze van hozzá a pszichének, és nyelvünk is érzékletes kifejezéseket ismer: forrófejű, a hideg futkos a hátán, a fészek melege, hideg iszony stb.

 

 Meleg, vagy egyre melegedő lábfürdőkkel, néhány csepp fahéjolaj hozzáadásával fokozható a melegítő hatás

 

A hideg kórmodellek kínai kezelése, főképp krónikus betegségekhez kapcsolódóan, szakember feladata. Szerencsére azonban számos olyan kezelés létezik, amelyet mindenki otthon elvégezhet, ha hideg a lába. Az elsődleges cél a kínzó vagy legalábbis kellemetlen panaszok megszüntetése, amivel egyúttal megakadályozhatjuk, hogy komolyabb, hideg természetű betegség fészkelje be magát a szervezetbe. És végül, de nem utolsósorban, a lábfejünkkel való foglalatosság személyes fejlődésünknek is jót tesz.

 

Melegítő hatású ételek, italok

• Rendszeresen igyunk forró vizet. Melegítő hatása mellett egyúttal kiválóan salaktalanít is.

• Rendszeresen együnk meleg ételeket reggelire is (pl. zabkása, köleskása, rizsleves); kerüljük a hűtött, hideg ételeket.

• Fogyasszunk burgult, zabot, kerek szemű rizst, amarántot és szagót.

• Ajánlott zöldségek: édesköménygyökér, gesztenye, sütőtök, póréhagyma, zöldhagyma, torma, édesburgonya, vöröshagyma.

• Mindenféle hús, kivéve a marhát és a sertést.

• Halak.

• Minden fűszer, tehát fahéj, gyömbér (főképp szárított formában), édesköménytermés, kardamom, szegfűszeg stb.

• Szárított narancshéj, mandarinhéj (biogyümölcsből), amit édes és sós ételekhez egyaránt adhatunk.

 

A túl sok melegítés kiszárít és irritálhatja idegrendszerünket

Azonban nem árt vigyázni! Például a szárított gyömbér nem meleg, hanem egyenesen forró természetű a kínai orvoslás szempontjából. A melegítő orvosságok túlzott fogyasztása kiszárítja, károsítja nyálkahártyáinkat és irritálja idegrendszerünket. A nyálkahártyák kiszáradása mellett a sok melegítő hatású élelmiszer fogyasztásának egyéb kellemetlen következményei is lehetnek: a páciens lábfeje hideg marad, de a feje egyre forróbbá válik, vagy az illető ahelyett, hogy felmelegedne, egyre idegesebb, ingerültebb lesz. Ennek oka, hogy a hideg és a meleg eloszlása erősen polarizálódik a szervezetben. A meleg impulzusok általában felfelé szállnak. A kapkodó, hektikus természetű embereknél ilyenkor a meleg nem feltétlenül oda jut, ahova a terapeuta szánja, azaz az „alsó melegítőbe”. Az alsó melegítő a medencét, az alhasat, a lábakat és a lábfejet foglalja magába – ezek a testrészek sokszor okoznak problémát, gyakran fáznak, könnyen meghűlnek.

 

Helyi melegítés

Ilyenkor külső hőforrással melegítjük a kezelendő testrészt, tehát:

• Melegítő palack, meleg sózsák, babzsák vagy melegített cseresznyemagos zsák formájában.

• Meleg vagy egyre melegedő lábfürdőkkel, amikor a lábvizet 10-15 perc alatt melegről nagyon melegre forrósítjuk; néhány csepp fahéjolaj hozzáadásával tovább fokozható a melegítő hatás.

• Hideg-meleg váltott lábfürdővel: kb. 3 percig meleg, majd 10 másodpercre hideg vízbe mártjuk a lábat, és ezt néhányszor ismételjük, mindig hideggel fejezzük be.

• Hideg vizes kezelés, például hideg víz taposása vagy zuhany formájában – kivéve, ha elviselhetetlen kellemetlenséget, fájdalmat okoz.

• Gyapjú, esetleg angóra viselése.

• A térdek, a comb, a fenék, a has és a deréktájék gyakran meleg ruházatot igényel.

Fontos volna, hogy a hölgyek felismerjék végre, az évszaknak megfelelő viselet egészségüknek és ezen keresztül szépségüknek javára válik, és akár egy gyapjúharisnya is lehet szexis.

 

A saját magunk által termelt hő tartósabb

Alapvető szabály: minél több meleget tud termelni a testünk, annál tartósabb lesz a melegítő hatás. Tehát: a hideg-meleg váltófürdő jobb, mint a kizárólag meleg fürdő; a gyapjúruházat mindig hatásosabb, mint ha sugárzó hőt alkalmaznánk; a hideg víz a leghatásosabb.

-dr.ki. -
XVI. évfolyam 12. szám

Címkék: hagyományos kínai orvoslás, hideg lábak

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.