Betegségek A-tól Z-ig

Hipoglikémia - Nagy veszély cukorbaj esetén

Alacsony vércukorszint esetén vigyázzunk az alkohollal és a béta-blokkolókkal!

A modern diabetológia a magas vércukorszintre összpontosít, mivel a célja elkerülni ennek az állapotnak a hosszú távú szövődményeit. Holott a vércukorszint-csökkentő tabletták vagy az inzulin által kiváltott túl alacsony vércukorszint legalább olyan veszélyes, mint a hosszú ideje fennálló diabétesz talaján kifejlődő szívinfarktus vagy szélütés. A legújabb tanulmányok szerint a szigorú gyógyszeres beállításnak több hátránya is van a mérsékelt eljárással szemben. Ennek a felismerésnek a birtokában érdemes átgondolni a  diabéteszkezelés irányvonalait.


Aki inzulininjekcióra szorul, annak mindig magánál kell hordania egy darab szőlőcukrot, mivel a túl alacsony vércukorszint veszélyesebb, mint eddig gondoltuk

 

A hipoglikémia szó szerinti fordításban azt jelenti: túl alacsony vércukorszint. A test sejtjei csak akkor működnek, ha cukor formájában energiához jutnak. Ha ebből hiány áll elő, akkor a működések zavart szenvednek, ami akár halálhoz is vezethet. Ilyenkor nem az ételekből hiányzó cukorról van szó, hanem a vérben a szőlőcukor (glükóz) hiányáról, amelyhez a szervezet vagy az ennivalókból jut hozzá, vagy az anyagcsere során maga állítja elő összetett szénhidrátokból (keményítő), zsírokból vagy aminosavakból (fehérje-alkotóelemek).

 

Normál esetben veszélyes alacsony vércukorszint nem alakul ki, csak éhezés, extrém diéta vagy böjt esetén lép fel ez a helyzet. Spontán hipoglikémia előfordulhat a vegetatív disztónia keretein belül is. Ez nem veszélyes, de szédülést válthat ki. Igazán veszélyessé az állapot akkor válik, ha a vércukorszintet olyan gyógyszerekkel csökkentik, amelyek serkentik az inzulintermelést vagy ha valaki inzulininjekciót kap. A 60 mg/dl (3,33 mmol/l) értékű vércukorszintet általában még eltűri a szervezet, alatta azonban megjelennek az enyhe hipoglikémia első tünetei.

 

Ügyeljünk a figyelmeztető jelekre, és a lehető leggyorsabban tegyük meg az ellenintézkedéseket

Ha valaki hozzászokott a magas vércukorszinthez, akkor már kissé alacsonyabb értékeknél is felléphetnek az alacsony vércukorszint enyhe tünetei. Ilyenek a következők:

 

• Izzadás.
• Sápadt bőr.
• Remegés, elgyengült térd.
• Éhség.
• Szapora szívverés.
• Mély légvételek, ásítás.
• Szorongás, idegesség.
• Furcsa érzés a szájban.
• Fejfájás.
• Szokatlan gondolatok.

 

Ha nem hatunk ellene időben a túl alacsony vércukorszintnek, és a cukor lényegesen tovább esik, akkor kialakulnak a súlyos hipoglikémia tünetei, többek között a következők:

 

• Erős koncentrációs zavarok.
• Elmosódott, érthetetlen beszéd.
• Látási zavarok (kettős látás).
• Szédülés.
• Szapora pulzus, magas vérnyomás, lihegés.
• Agresszivitás.
• Eltúlzott vidámság.
• Görcsök.
• Eszméletvesztés.

 

A kívülálló számára a hipoglikémiás állapotba került cukorbeteg úgy tűnhet, mintha részeg volna. Ha ilyen állapotban látunk valakit, akiről tudjuk, hogy cukorbeteg, azonnal gondoljunk a túl alacsony vércukorszintre! Maga az érintett talán már fel sem ismeri az állapotát. A tünetek közül nem feltétlenül lép fel mindegyik, néha csak egy vagy kettő.

 

Jó néhány cukorbeteg a magas vérnyomására vagy a szívkoszorúér-megbetegedésére béta-blokkolót szed, ami elfedheti az alacsony vércukorszint jeleit. Éppen ezért ha valaki cukorbeteg, annak gondosan figyelnie kell a legcsekélyebb tünetre is. Alkohol is kiválthatja a túl alacsony vércukorszintet, főleg ha a beteg vércukorszintjét tablettákkal vagy inzulinnal állították be. Ilyenkor a tünetek néha csak órákkal az alkoholfogyasztást követően jelentkeznek.

 

Amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője, a túl alacsony vércukorszint minden jelét fogjuk fel így! Ha a tünetek nem túl erősek, mérjük meg a vércukorszintünket. Nem a vize nem a túl alacsony vércukorszint kimutatására alkalmas.

 

Túl alacsony vércukorszint esetén a tiszta cukor segít gyorsan megemelni a szintet. A leggyorsabb és legjobb szer egy darab szőlőcukor. Minden olyan cukorbetegnek, aki inzulinserkentő tablettát szed vagy inzulint kap, mindig magánál kell hordania egy zacskó szőlőcukrot. Ugyanerre a célra megfelel a normál háztartási cukor vagy az ilyet tartalmazó bármilyen élelmiszer. Jó az édes gyümölcs is, például a banán, valamint az édes italok, feltéve, hogy nem édesítőszer van bennük. Alacsony vércukorszint esetén megengedett, sőt ajánlott minden olyasmi, amit a cukorbeteg egyébként nem fogyaszthat.

 

Ha a cukorbeteg elveszíti az eszméletét, nem tud cukrot enni. Ilyenkor ne is erőltessük, nehogy megfulladjon! Tegyük szabaddá a légutakat, távolítsuk el a szájából az esetleges ételmaradékot, majd fektessük stabil oldalfekvésbe. Azonnal hívjuk az ügyeletes orvost! Az időben beadott glükózinjekció vagy cukorinfúzió hatására a beteg gyorsan magához tér, általában már az injekció alatt.

 

Hívjunk orvost: az öntudatlanság életveszéllyel jár

Sok cukorbeteg hord magánál glukagoninjekciót. A glukagon nem más, mint az inzulin ellenszere. Ha hozzátartozóként begyakoroltuk ennek az injekciónak a használatát, akkor beadhatjuk a betegnek, ha fennáll a túl alacsony vércukorszint gyanúja. Ha azonban a cukorbeteg rendszeresen hipoglikémiát kap, akkor kritikusan felül kell vizsgálni a terápiás módszereit.

 

Jó néhány cukorbeteg a magas vérnyomására vagy a szívkoszorúér- megbetegedésére béta-blokkolót szed. Ez elfedheti az alacsony vércukorszint jeleit

 

• Rendszertelenül eszik, vagy a gyógyszer bevétele ellenére elfelejtkezik étkezésekről?

 

• Sportol, és nem igazítja ehhez a gyógyszerezést?

 

• Csökkent az inzulinszükséglete, például azért, mert lefogyott, böjtöl vagy sportol?

 

Ha ezek a pontok érvényesek, akkor meg kell beszélni az orvossal, esetleg csökkenthető-e a gyógyszeradag, és ha igen, mennyire. Ha a táplálék felszívódását megzavarja valamilyen gyomor-bél rendszeri fertőzés, akkor veszélyes következményei lehetnek a vércukorszintcsökkentő gyógyszerek miatt előálló túl alacsony vércukorszintnek. Ilyen gyógyszereket semmi esetre sem szabad szedni böjtölés közben, legyen szó bár betegség miatti táplálékmegvonásról vagy gyógyböjtről, kivéve, ha lényegesen megemelkedett vércukorszintet mértek!

 

 

Alig ismerjük a túl alacsony vércukorszint miatti hosszú távú károsodásokat

Miközben a cukorbetegek ma már kellően tisztában vannak a tartósan rosszul beállított vércukor káros szövődményeivel (például szívinfarktus, szélütés, vese-, szem- és  idegkárosodások), addig igen keveset tudnak a hipoglikémia szövődményeiről. Az idegsejtek különösen megszenvedik a túl alacsony vércukorszintet. Mára bebizonyosodott, hogy már egyetlen súlyos „hipo” miatt 25 százalékkal megnő a demencia kialakulásának veszélye. Ha háromszor fordult elő ez az eset, akkor a rizikó megduplázódik! A cukorbajos tehát folyamatosan két rossz között találja magát: egyfelől a rosszul beállított vércukor miatti következmények, másfelől a túl jól beállított vércukor miatti hipoglikémia és ennek szövődményei fenyegetik.

 

Mostanáig az a kijelentés volt érvényben, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedők vércukrát nagyon szigorúan be kell állítani: a hosszú távú vércukorszintet jelző HbA1c-értéknek 6 egész valamennyinek kell lennie. A 7,5 százalék fölötti érték elfogadhatatlannak számított. Az Egyesült Államokban és Kanadában több mint 10 ezer, 2-es típusú cukorbajossal végzett ACCORD-tanulmány viszont azt találta, hogy a szigorúan beállított csoportnál háromszor gyakrabban fordult elő hipoglikémia, mint a mérsékelten beállítottnál. A rizikó lényegesen magasabb volt többek között a nőknél, az idősebbeknél és az inzulinra szorulóknál. A vizsgálat célja az lett volna, hogy megmutassa, a HbA1c-értékek drasztikus csökkentése megelőzi a kardio vaszkuláris szövődményeket, amelyek a cukorbetegek halálozásának legfőbb okai. A mérsékelten beállított cukorbajosoknak 4 százaléka hunyt el a vizsgálati idő alatt, míg a szigorúan beállítottaknál ez 5 százalék volt! A legalacsonyabb halálozási rizikót mindkét csoportban a 7,5 százalék körüli HbA1c-értéket felmutatóknál találták - vagyis olyan értéknél, amelyet az eddigi terápia azonnali intenzívebbé tételére szorulónak tartottak, és ennek megfelelően általában pluszgyógyszereket rendeltek.

 

 

Az ACCORD-tanulmány: egy dogma vége

A tanulság ebből az, hogy az orvosi irányelveket emberek gyártják, és az emberek tévedhetnek. Az irányelveket egy bizonyos szakterület szakértői alkotják meg konszenzus alapján, ahol lehetséges, bizonyítékokra alapozva. Ilyen tanulmányok azonban nem mindig állnak rendelkezésre. Ilyenkor az irányelveket feltételezések alapján alkotják meg.

 

Ha a táplálék felszívódását megzavarja valamilyen gyomor-bél rendszeri fertőzés, akkro veszélyes következményei lehetnek a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek miatt előálló túl alacsony vércukorszintnek

 

A cukorbajosok hosszú távú vércukorszintértékeinek beállítási irányelveit tehát felül kell vizsgálni, akár forradalmasítani is, mivel pontos követésük évente több ezer cukorbajos halálért felelős! Az ACCORD-tanulmányból több következtetés adódik:

 

• A cukorbajosoknak a korábbinál jobban kell ügyelniük arra, hogy elkerüljék a hipoglikémiát, esetenként akár annak árán is, hogy valamivel rosszabbul állítják be a vércukorszintjüket.

 

• Mindez természetesen csak a gyógyszeresen beállított cukorbetegekre vonatkozik. Csak az inzulin (itt különösen magas a halálozási rizikó) és a hasnyálmirigyet több inzulin előállítására serkentő gyógyszerek vezethetnek hipo glikémiához. Az optimális diabéteszbeállítás célja tehát az kellene legyen, hogy a beteg lehetőleg ne szoruljon gyógyszerekre.

 

• Azoknak a cukorbetegeknek, akik nem szednek vércukorszint-csökkentő gyógyszert, ahogyan korábban, ezentúl is az alacsony HbA1c-értékekre kell törekedniük, mivel náluk nem áll fenn a hipoglikémia veszélye.

 

Az egészséges életmód jobb, mint a veszélyes gyógyszerek

Jó lenne, ha a diabetológia megszívlelné a túl alacsony vércukorszintre és a gyógyszeresen beállított cukorbaj miatt megemelkedett halálozási arányra vonatkozó új felismeréseket. A trendnek afelé kellene haladnia, hogy a diabéteszeseket leállítsa „veszélyes” gyógyszereikről, és egészséges életmóddal törekedjen a jó vércukorszint elérésére. Ezt a célt úgy lehet megvalósítani, ha az érintettek optimális testsúlyt érnek el teljes értékű táplálkozással, Buchinger-féle gyógyböjttel (ha semmi nem szól ellene) és testmozgással. Fáradozásaikat további természetes módszerek egészíthetik ki, például táplálékkiegészítők, növényi és homeopátiás gyógyszerek. Igazán ezekkel, és nem gyógyszerekkel lehet segíteni a cukorbetegeken.

 

A hipoglikémia definíciója

• A tünetektől függetlenül minden 40 mg/dl (2,22 mmol/l) alatti vércukorszint hipoglikémiának számít.

 

• A 40-60 mg/dl (2,22-3,33 mmol/l) közötti értékek fennálló neurológiai tüneteknél hipoglikémiának számítanak.

 

• A 60 mg/dl (3,33 mmol/l) fölötti értékek kizárják az akut hipoglikémiát. Egy cukorbetegnél azonban némileg magasabb értékeknél (főleg ha „hozzászokott” a magasabb vércukorszinthez) ugyancsak kifejlődhetnek a hipoglikémia tünetei.

 

Figyelem! Ha egy cukorbetegnek rendszeresen hipoglikémiája van, akkor hozzászokhat és már észre sem veszi - a test hozzászokik, ám ennek ellenére károsodik!

- dr. ki -
XVII. évfolyam 5. szám

Címkék: cukorbetegség, diabétesz, hipoglikémia, inzulin, vércukor

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.