Betegségek A-tól Z-ig

Hirtelen akut hasmenés

Okozhatja fertőzés, mérgezés vagy allergia

Ha a káros anyagok kiküszöböléséről van szó, a bélrendszer a „mihamarabb kifelé vele, mielőtt nagyobb bajt okozna” elv szerint cselekszik, és hasmenéssel reagál. E tünet hátterében különféle betegségek állhatnak, amelyek célzott kezelést igényelnek, ezért pontosan diagnosztizálni kell őket – ez főképp a heves és a régebb óta fennálló panaszokra vonatkozik.


A hasmenés (diarrhoe) testünk egyik legalapvetőbb önsegítő mechanizmusa, aminek lényege, hogy gyakori, főképp híg és nagyobb mennyiségű széklet távozik. Normális székelési gyakoriságnak tekinthető, ha valaki egy-két naponta vagy legfeljebb naponta háromszor ürít székletet. Hasmenésről akkor beszélünk

 

• ha fokozott mennyiségű folyadék kerül a bélbe, amit kórokozók idéznek elő,
• ha a bélnyálkahártya nem képes elegendő vizet felszívni a béltartalomból, például vírusos bélfertőzések hatására,
• vagy a béltartalom a környező szövetekből vizet von el például emészthetetlen cukrok (mannit, xylit, szorbit) jelenlétében.

 

A hirtelen fellépő hasmenés többnyire akut természetű, azaz mindössze néhány óráig, legfeljebb néhány napig tart. Az enyhe lefolyású esetek, amelyeket nem kísérnek egyéb, fenyegető tünetek, nem igényelnek különösebb kezelést vagy speciális diagnosztikai lépéseket. A szimptómák többnyire maguktól megszűnnek, ennek ellenére mindenképp gondoskodni kell a kellő folyadékpótlásról. Segíthet, ha vizet megkötő anyagokat, például orvosi szenet vagy élesztőkészítményeket veszünk be.

 

 

Meg kell akadályozni az erős vízvesztést

A csecsemőknél és a kisgyermekeknél, valamint az idősebb és a csökkent ellenálló képességű embereknél fennáll az erős vízvesztés veszélye, amely akár életveszélyes is lehet. Ilyen esetekben feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Mindez érvényes mindazon esetekre is, amelyek három napnál tovább tartanak és/vagy erős levertséggel, hasi görcsökkel, lázzal, fokozott folyadékvesztéssel vagy véres széklettel járnak a rohamok.

 

Az enyhébb eseteket általában élelmiszer-fertőzés okozza. A déli országokba tett utazások során fellépő hasmenések többségében is erről van szó. Az orvos ilyenkor székletvizsgálatot kér a labortól, és többnyire szalmonellára, Campylobacterre, Shigellára, Yersiniára, adeno- vagy norovírusokra, és parazitákra gyanakszik. A kétévesnél kisebb gyermekeknél rotavírusokra és Escherichia colira is vizsgálni kell a székletet.

 

Az élelmiszeriparban vagy a közétkeztetésben dolgozókat hasmenés esetén feltétlenül vizsgálni kell kórokozókra, ugyanis a szimptómák megszűnése után még hetekig ürít kórokozókat a beteg. Ha a hasmenés közvetlenül étkezés után lép fel, ételmérgezésre, illetve – megfelelő hajlam megléte esetén – allergiára is gyanakodhatunk. Az ételmérgezést általában olyan méreganyagok okozzák, amelyeket az élelmiszerben tenyésző baktériumok termelnek például nem megfelelően hűtött édességekben, órákon át melegen tartott húsételekben. Ilyenkor általában csak egy-két hasmenés és hasi görcs jelentkezik, ami nem igényel különösebb kezelést. Ha más jellegű mérgezés gyanúja merül fel (pl. gombamérgezés), azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha egyéb tünetek – bőrreakciók, a szájnyálkahártya duzzanata, asztma és/vagy orrfolyás – is vannak, feltétlenül gondolnunk kell az élelmiszer-allergiára. Ilyenkor ki kell nyomozni a reakciót kiváltó élelmiszert, többek között vérvizsgálattal. A pozitívnak bizonyuló élelmiszerektől szigorúan tartózkodnia kell a betegnek.

 

Azonban érzelmi stressz (pl. vizsgadrukk), erős fizikai terhelés (pl. maratoni futás), sok cukormentes, ún. light élelmiszer, nagy mennyiségű magnézium vagy az élvezeti szerek túlzott fogyasztása, valamint a túl sok hashajtó bevétele is okozhatnak hasmenést, ezek azonban a kiváltó okok kiküszöbölésével, illetve megszűnésével azonnal elmúlnak.

 

 

Olykor a gyógyszerek okozzák

A gyomor-bél rendszeri panaszok talán a leggyakrabban jelentkező gyógyszermellékhatások, ezt egyébként mindig jelzik a gyógyszerkísérő cédulán is. Gyakori a hasmenés gyomorsavgátlóknál, húgysavcsökkentő, vérnyomáscsökkentő gyógyszereknél, L-Thyroxinnál, vízhajtóknálés a digitálisztartalmú szívgyógyszereknél. Különösen gyakoriak a hasmenések antibiotikumok szedését követően, olykor akár hetekkel a gyógyszer szedésének befejezése után is. Az antibiotikumok károsítják a bél természetes baktériumflóráját, ennek hatására pedig elszaporodnak az egészséges bélbaktériumok által normális esetben sakkban tartott mikrobák, például a Clostridium difficile vagy a Candida albicans. Ezek aztán hasmenést okoznak, sőt a clostridium súlyos bélgyulladásokhoz vezet. Ha ez a veszélyes baktérium áll a panaszok hátterében, célzott gyógyszeres kezelés szükséges. Ezzel párhuzamosan probiotikus készítményekkel vissza kell telepíteni a bélflórát.

 

 

Az akut hasmenések lehetséges kiváltó okai

Emocionális stressz Enyhe lefolyású, főképp reggel vagy étkezések után.
Erős fizikai terhelés Extrém terhelés (maratoni futás, triatlon) után jelentkező panaszok
Bélfertőzés (baktériumok, vagy vírusok vagy paraziták) Többnyire a fertőzött élelmiszer elfogyasztása a fertőzött személlyel történt érintkezés után 1-2 nappal fellépő tünetek. A hasmenést kísérő tünetek: hányinger, hasfájás, hányás, esetleg láz. Diagnosztika: székletvizsgálat.
Baktériumtoxinok által okozott ételmérgezés Röviddel az étel elfogyasztása után, okozott ételmérgezés rövid ideig tartó hasmenés, hasfájással.
Gombamérgezés Étkezés után fellépő panaszok.
Ételallergia Az étkezés után jelentkező gyomor-bél rendszeri panaszok, továbbá szájüregi nyálkahártya-duzzanat, légszomj, bőrkiütések, orrfolyás. Diagnosztika: vérvizsgálat (IgE).
Élvezeti szerek (alkohol, nikotin, koffein) Új élvezeti szer vagy ezek mértéktelen fogyasztása.
Cukorpótló szerek (mannit, szorbit, xylit) Híg, vizes hasmenés bélgázképződéssel az említett szerekkel édesített ételek elfogyasztása után.
 Sok magnézium (pl. görcsök megelőzése érdekében).  Vizes hasmenés, amely a magnéziumdózis csökkentése után azonnal megszűnik.
 Gyógyszerek  Olvassa el a gyógyszerkísérő cédulát, kérdezze meg az orvost vagy a gyógyszerészt.
 Hashajtók  A gyógyszer elhagyása vagy a dózis csökkentése után a panaszok azonnal megszűnnek.

-dr.ki.-
XVII. évfolyam 10. szám

Címkék: hasmenés

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.