Betegségek A-tól Z-ig

Hisztaminintolerancia

A rejtett ingerlő anyagot az élelmiszerekben gyakran nem ismerik fel

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nem tud megemészteni, és úgy érzi, bizonyos ennivalókra allergiás? Tapasztal olyan tüneteket, mint viszketés, hányinger, fejfájás vagy orrfolyás, miután például sajtot vagy füstölt halat fogyasztott? Akkor könnyen meglehet, hogy nem táplálékallergiában, hanem hisztaminintoleranciában szenved. 


Ha felhalmozódik a szervezetben a hisztamin, ez váltja ki az olyan jellegzetes panaszokat, mint a viszketés, a folyó orr, a légszomj, a hányinger vagy a migrénszerű fejfájás

 

Bár világszerte egyre nő az allergiában szenvedők száma, a jellegzetes tünetek mögött nem mindig rejtőzik valódi allergia. A bűnös lehet az élelmiszerekben előforduló hisztamin, amelyet nem mindenki visel el. A népesség egy kis részénél egyensúlyzavar áll fenn a hisztamin és a diamino-oxidáz (DAO) nevű enzim között – ez utóbbi feladata az előbbi lebontása. Ha az enzim jól működik, észre se vesszük, hogy hisztamint fogyasztottunk. Ha azonban nem elég hatékony, akkor a szervezetben felhalmozódik a hisztamin, és ez váltja ki az olyan jellegzetes panaszokat, mint a viszketés, a folyó orr, a légszomj, a hányinger vagy a migrénszerű fejfájás. A leggyakrabban a középkorú nőket érinti ez a probléma. A panasz okát nehéz behatárolni, mivel az allergia kiszűrésére szolgáló hagyományos tesztek a hisztaminintoleranciát nem mutatják ki. 

 

A hisztamin a biogén aminok közé tartozik, és a fehérje-építőkövek közé sorolt hisztidin nevű anyag bomlástermékeinek egyike. Nem érezni az ízét vagy a szagát, mégis nap mint nap fogyasztunk belőle, mivel szinte valamennyi élelmiszerben megtalálható, jóllehet nagyon eltérő koncentrációban. 

 

A hisztamin részt vesz a testidegen anyagok elleni védekezésben

A hisztamint maga az emberi szervezet is termeli, és a vér, illetve a szövetek bizonyos sejtjeiben tárolja. A hisztamin részt vesz a testidegen anyagok elleni védekezésben, és többek között szabályozza a gyomorsavtermelést és a bélmozgásokat. Mihelyt a szervezet kapcsolatba kerül egy olyan anyaggal, amely ellen védekezni akar, megnövekedett mennyiségben választ ki hisztamint, és kialakul az allergiás reakció. Ennek részeként serkentődik a nyirokkeringés és a vérellátás is. A hisztamin működésének leglátványosabb formája, ha megcsíp minket a csalán: a bőrünk kipirosodik és nagyon viszket. Abban a pillanatban, ahogy a növény szőrei hozzáértek a bőrünkhöz, felszabadult a hisztamin. 

 

A nagyobb mennyiségű hisztamin (több mint 10 mg) kiválasztása szinte minden embernél akut allergiás jellegű reakciót vált ki. Az emberek nagyjából 1-3 százalékánál azonban már kisebb hisztaminterhelés esetén is fellépnek a már említett tünetek. Az alkohol és az olyan gyógyszerek, amelyek blokkolják a hisztamint lebontó enzimet, tovább ronthatják a beteg állapotát, mivel megnövelik a szervezetben a hisztamin koncentrációját. Mivel a DAO enzim jórészt a vékonybél nyálkahártyájában található, aktivitását fékezhetik a különféle bélbetegségek. 

 

Ha a szervezetbe túl sok hisztamin kerül az ételekkel, akkor a legkülönfélébb, részben allergiaszerű tünetek alakulhatnak ki:

 

• Bőrpír, viszketés, csalánkiütés.
 
• Orrfolyás, eldugult orr.
 
• Hányinger, hányás, hasfájás, puffadás, hasmenés.
 
• Fejfájás, szédülés.
 
• Alacsony vérnyomás, szapora szívverés, szívritmuszavarok.
 
• Fájdalmas havi vérzés

 

Az erjesztett élelmiszerekben különösen sok a hisztamin

Az olyan ennivalókban, mint a hal, a kolbász, az érett sajt és a vörösbor, különösen sok a hisztamin. Alapszabályként elmondható, ha az élelmiszerek érlelésében baktériumok vagy élesztőgombák vettek részt, akkor abban az ennivalóban különösen sok a hisztamin. Ugyancsak növeli az adott ennivaló hisztamintartalmát a hosszas tárolás vagy érlelés. A friss élelmiszerekre általában alacsonyabb terhelés jellemző. 

 

A beleinkben megtalálható bizonyos baktériumok is termelhetnek hisztamint. Ezek a baktériumok nem tartoznak a bélflórához, de megtelepedhetnek a bélben és elszaporodhatnak. További problémát jelentenek azok az élelmiszerek és gyógyszerek, amelyek hisztamintermelésre serkentik a szervezetet. Ilyen élelmiszerek például az eper, a citrusgyümölcsök és a paradicsom. Hisztaminfelszabadító gyógyszerek többek között a fájdalomcsillapítók, az izomlazítók vagy a röntgenkontrasztanyagok. Működhetnek hisztaminfelszabadítóként élelmiszer-adalékanyagok is, például az ízfokozó glutamát, benzoát, színezőanyagok, szulfitok és nitritek.

 

Különös elővigyázatosságot igényel a vörösbor, amelyben eleve sok a hisztamin

 

Néhány élelmiszer a hisztamin mellett egyéb biogén aminokat is tartalmaz, például szerotonint vagy tiramint, amelyeket ugyancsak a DAO enzim bont le. Ha ezekből nagyobb mennyiséget fogyasztunk, akkor nem áll majd elegendő mennyiségű enzim rendelkezésre a hisztamin lebontásához, és előáll a hisztamintúlterhelés, valamint a már említett tünetek. 

 

Ha hisztaminban gazdag élelmiszer fogyasztását követőn allergiához hasonló tünetek jelentkeznek, azonnal forduljunk orvoshoz. Különféle tesztek segíthetnek tisztázni az okokat. Hogy fennáll-e a hisztaminintolerancia, azt a DAO enzimnek a vérben mért aktivitásával vagy a széklet hisztaminkoncentrációjának mérésével lehet igazolni.

 

Vigyázat: az antihisztaminok, azaz az allergiaellenes szerek gyengítik a hisztaminnak a szervezetre gyakorolt hatását. Éppen ezért a teszt elvégzése előtt abba kell hagyni az ilyen gyógyszerek szedését.

 

Hisztaminszegény diéta vagy laborteszt vezet el a diagnózishoz

A meghatározás szerint akkor beszélünk hisztamin-intoleranciáról, ha

 
• A DAO-aktivitás csökkent, illetve a hisztaminszint megnövekedett.
 
• A jellegzetes tünetek közül legalább kettő fennáll.
 
• Hisztaminszegény diéta és/vagy antihisztaminok hatására a tünetek javulnak.

 

Ha a hisztaminban szegény diétától a tünetek nem enyhülnek, érdemes utánanézni a székletben, vannak-e a szervezetben hisztamintermelő baktériumok. Ezen kívül fel kell deríteni a csökkent DAO-aktivitás okait. Ez lehet például krónikus gyulladásos bélbetegség. 

 

A hisztaminintolerancia kezelése egyszerű: az érintettek mondjanak le azokról az ennivalókról, amelyek sok hisztamint vagy biogén amint szabadítanak fel a szervezetben. A füstölt vagy érlelt húsok helyett fogyasszanak friss húst vagy fagyasztottat. A halnál és a tenger gyümölcseinél a fémes mellékíz árulkodik a megnövekedett hisztamintartalomról. Ha csak kicsit is más az íz, már gyanakodni kell. A tejtermékek közül válasszák a friss túrót, tejet és a joghurtot. Különös elővigyázatosságot igényel a vörösbor, amelyben eleve sok a hisztamin, és az alkohol pedig a DAO működését fékezi.

 

A hisztamin mennyisége nem csökkenthető túlzottan sem főzéssel, sem sütéssel vagy mélyhűtéssel. A táblázatban nagyon sokféle ennivaló szerepel, de ez nem jelenti azt, hogy mindegyik mindenkinél kiváltja a tüneteket. Tanácsos 2-4 hétig szigorú hisztaminszegény diétát tartani, majd kipróbálni, melyik ennivaló elfogadható és melyik nem. Veszélytelen a friss gyümölcs, a tésztafélék, a krumpli, a legtöbb gabonaféle, a sárga és a vörös lencse. 

 

Hisztaminban szegény élelmiszerek a káposzta és más zöldségfélék

 

Az alkohol és a gyógyszerek fokozzák a problémát

A hisztaminintoleranciában szenvedőknek tanácsos figyelembe venniük, hogyan hat a hisztamin lebomlására az alkohol, illetve bizonyos gyógyszerek. Mert nemcsak a hisztaminban gazdag vagy hisztamint felszabadító ennivalókat kell kerülniük, hanem a hisztamint felszabadító és a DAO-működést gátló gyógyszereket is. Ha ezeket nem lehet abbahagyni, akkor antihisztaminok vagy más hasonló hatású gyógyszerek csökkenthetik a szervezetben a hisztamin szintjét. Olyan gyógyszer is létezik, amely koncentrált formában tartalmazza a DAO-enzimet. 

 

A tejsavbaktériumok növelik az enzimaktivitást

További természetes kezelési módszer a tejsavbaktériumok szedése. Ezek hatására a vékonybélben savassá változik a bélmiliő, ami megnöveli a hisztaminlebontó DAO enzim tevékenységét. Tejsavbaktériumok recept nélkül kapható készítmények formájában léteznek. Fontos, hogy ezek a jótékony baktériumtörzsek képesek legyenek hidrogén-peroxidot képezni, és megéljenek a vékony- és a vastagbélben egyaránt. Általában elegendő egy 4-6 hétig tartó kúra. 

 

Számos más problémához hasonlóan a hisztamin-intolerancia is jó példa arra, milyen szoros kapcsolat áll fenn az egészség és a tudatos étkezés, a lehetőleg természetes formájában meghagyott ennivalók fogyasztása között. Idetartozik még a kritikus hozzáállás a kémiai szerekhez és a gyógyszerekhez is, amelyeknek remélt hatásuk mellett nemritkán komolyan veendő mellékhatásaik is vannak. 

 

A hisztaminszintet megnövelő gyógyszerek

• Röntgen-kontrasztanyagok.
 
• Izomlazítók: pancuronium, alcuronium, D-tubocurarin.
 
• Narkotikumok: thiopenthal.
 
• Fájdalomcsillapítók: morfin, pethidin, NSAR, ASS, metamizol.
 
• Helyi érzéstelenítők: prilocain.
 
• Dobutamin (szívgyengeségnél alkalmazott elsősegélyszer).
 
• Vérnyomáscsökkentők: verapamil, alprenolol, dihydralazin.
 
• Szívritmuszavarokra adott szerek: propafenon.
 
• Vízhajtók: amilorid.
 
• Metoclopramid (hányinger ellen adott szer).
 
• Antibiotikumok: cefuroxim, cefotiam, isoniazid, pentamidin, clavulansav, chloroquin, metronidazol.
 
• Köptetők: acetlilcisztein, ambroxol.
 
• Asztmaellenes gyógyszerek: aminophyllin, theophyllin.
 
• Cimetidin (gyomorgyógyszer és allergiaellenes szer).
 
• Cyclophosphamid (rákterápia).
 
• Antidepresszíva: amitriptylin.

 

Élelmiszerek hisztamintartalma

Hisztaminban gazdag

Kolbászfélék (füstölt, érlelt, szárított), szalámi, kenőmájas, füstölt sonka, húsos konzervek.

Hal (szárított, füstölt, marinált), halkonzervek (tonhal, ringli, sprotni).

Sokáig érlelt sajtok (például parmezán, ementáli, érett gouda, cheddar).

Camembert, penészes sajtok, nyers tejből készült sajtok.

Élesztővel vagy sütőporral készült kenyérfélék és péksütemények.

Savanyú káposzta, spenót, paradicsom (ketchup, paradicsomszósz), padlizsán, avokádó, ecetes uborka.

Búzasör, pezsgő, bor (főként vörösbor).

Paradicsom-, narancs-, savanyúkáposzta-lé, kakaó.

Készételek, fast food, tömegétkeztetésből származó ételek.

 

Hisztaminban szegény

Friss hús, friss kolbász.

Friss hal.

Friss tejtermékek (túró, joghurt, író, tejszín, friss tej).

Kevéssé érlelt sajtok.

Szárított kenyér, élesztő- és sütőpormentes kenyérfélék.

Müzli.

Friss káposzta és más zöldségfélék.

Pilzeni sör, egyéb alkoholmentes italok.

Mélyhűtött élelmiszerek.

- dr. ki -
XVI. évfolyam 4. szám

Címkék: allergia, hisztamin, hisztaminintolerancia

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.