Betegségek A-tól Z-ig

Hogyan erősítsük az immunrendszerünket? 2 rész

A természetgyógyászati rendterápia homlokterében a stresszcsökkentés áll

  Az elmúlt télen különösen súlyos influenzajárvány szedte áldozatait. Az idei sem várat sokáig magára. A jó hír, hogy megfelelő módszerekkel védekezhetünk ellene, ha immunrendszerünket felvértezzük a kórokozók támadásai ellen. Bármely módszert is választjuk, fontos a pozitív motivált hozzáállás és az életöröm.


   

  A felvértezzük magunkat akut esetben azt jelenti, hogy távol tartjuk magunkat a már megbetegedett emberektől, hiszen a vírusok akár egy méter távolságra is képesek eljutni, és közben semmit sem veszítenek fertőzőképességükből.

   

  A banális vírusfertőzések nagy része cseppfertőzéssel, kézzel való érintkezéssel, kontaminált tárgyakkal és/ vagy aeroszolok útján terjed. A bőrfelületre került vírusok legalább két óráig, a tárgyak felületén ennél jóval hosszabb ideig megőrzik fertőzőképességüket. A leggyakoribb fertőzési útvonalat a beteg személyek kezén lévő, ott megszáradt testnedvek (orrváladék, nyál) jelentik. Innen általában egy másik ember kezére kerülnek, ahonnan az orrnyálkahártya vagy a szem már igazán nincs messze. A járványos időszakban tehát a legfontosabb megelőzési módszer a gyakori kézmosás bő vízzel és szappannal!

   

  Ha valaki kifejezetten sok fertőzött személlyel érintkezik (pl. egészségügyi dolgozók), kézfertőtlenítőket is használhat. Bizonyos tényezők tovább növelhetik a megfertőződés veszélyét, pl. a felső légutak rossz szellőzése (pl. orrpolipok), legyengült ellenálló képesség, helytelen táplálkozás, pszichés stressz.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin januári lapszámában olvashatják!

  -dr.ki-
  XXV. évfolyam 1. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. június

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.