Betegségek A-tól Z-ig

Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

A meleg és a hideg ingerek váltakozása a szervezetet alkalmazkodásra készteti

  Befagyott tó lékében fürödni, vagy mezítláb hóban gyalogolni, nincs mindenki ínyére – akkor sem, ha erősíti ellenálló képességünket. Szerencsére vannak szelídebb módszerek is. Még a viszonylag enyhe termikus ingerek – előbb meleg, aztán hideg – váltakozó alkalmazása, mint pl. szaunázás is hatékonyan erősíti, edzi immunrendszerünket. Ráadásul ezek a módszerek vérnyomásunkat is szabályozzák, fokozzák stressztűrő képességünket, javítják a bőr és a nyálkahártyák keringését.


   

   

  A hideg kóroki szerepe az influenza és az influenzaszerű fertőzések létrejöttében megkérdőjelezhetetlen, erre utal a hűlés és megfázás kifejezés. A hideg láb és kéz reflexes úton, tehát az idegrendszeren keresztül negatív hatással van az orr és a garat nyálkahártyájának vérellátására is. A rossz keringés hatására romlik a nyálkahártyák ellenálló képessége, ekkor már könnyű dolga van a kórokozóknak. Fertőzés hiányában azonban nem jön létre a megfázásnak nevezett betegség. A hűlés és a valódi influenza téli szezonalitása a hideg évszakra jellemző száraz levegővel is magyarázható. A száraz levegő hatására nyálkahártyáink kiszáradnak. A másik fontos tényező, hogy ilyenkor általában sok ember tartózkodik azonos és főként zárt légtérben.

   

  Kísérleti úton sikerült bizonyítani, hogy 20 percig tartó hideg lábfürdő sem okoz közvetlenül, illetve azonnal megfázást. A kísérletet követő három nap során azonban a kísérleti személyek körében háromszorosára nőtt a megfázásos esetek száma, mint a kontrollcsoportban, amelynek tagjai meleg lábfürdőt vettek. Ez is arra utal, hogy a hideg inkább csak a lehetőséget teremti meg a megfázásra. 

   

  Sok orvos a huzat lehetséges kóroki szerepének említésére is csak mosolyog – pedig nincs teljesen igazuk. A huzat valóban enyhe inger, amire szervezetünk nem reagál kellően intenzív, erős immunreakcióval. Ha azonban sokáig vagyunk neki kitéve, egyes testrészek kihűlhetnek, aminek hatására reflexes úton ismét csak romlik az orr és a garat nyálkahártyájának vérellátása. Ennek hatására pedig nő a fertőzés kialakulásának veszélye. A kéz és a lábfej melegen tartása, valamint a huzattól való tartózkodás tehát igenis hasznos és célszerű védekezési módszer.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják!

  V.T.
  XXIV. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. május

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.