Betegségek A-tól Z-ig

Hogyan győzzük le a stresszt?

A legjobb idegrendszer-kímélő tippek

Aligha van olyan ember, aki ne érezte volna valaha kiégettnek magát. A tartós stressz azonban egészségtelen, következménye egy sor betegség lehet, többek között migrén, depresszió, túlsúly, hormonzavarok, magas vérnyomás, hátfájás. Cikkünkből kiderül, mi okozza a stresszt, és mit tehetünk ellene.


 

 

Az állandó túlterheltség manapság olyan jelenség, amellyel szemben a mai teljesítményalapú társadalomban tehetetlenek vagyunk. Ezért azután folyamatosan számos mindennapos terhelésnek tesszük ki magunkat, és ezzel közép- és hosszú távon kockára tesszük az egészségünket.

 

Ha összehasonlítjuk életkörülményeinket az elődeinkével, a modern technika és a számítógépes munkahelyi környezet jóvoltából tulajdonképpen sokkal kedélyesebben kellene élnünk. A fárasztó kézimunka szerepét mára átvették a készülékek, gépek és elektromos automaták. Minden szerkentyű különösebb erőfeszítés nélkül működik, a konyhai berendezésektől a porszívóig. A mosás nem fáradságos munka kérdése, csak egy gombnyomásé, az iparban is hasonló módon működnek a munkafolyamatok.

 

 

A stressz, az immunrendszer és az egészség összefüggéseinek kutatására új tudományág jött létre

 

A robotizált kényelem ellenére mégis mindinkább túlterheltnek érezzük magunkat. Mindennapjainkat az idő szorítása határozza meg, a frusztráció és a határidők. A stressz divatszóvá vált. Mivel mindenki komfortra és luxusra vágyik, túlzott anyagi terheket vállalunk magunkra, viszont elhanyagoljuk lelki szükségleteinket, ami azután feszült idegállapotot, levertséget, kimerültséget és szétrongyolt idegrendszert eredményez. Ezekkel a problémákkal nem mindenki tud kellően megküzdeni, az érzékeny emberek jobban szenvednek, mint a robusztusak. Egyvalamire azonban mindkét típusnak szüksége van: rendszeres pihenésre és kikapcsolódásra. Ha ugyanis ez hiányzik, a stressz betegséget kiváltó tényezővé válik.

 

 

Nem minden stressz egyforma

Mindannyian feltesszük a kérdést: mi is tulajdonképpen a stressz? A kutatók olyan állapotként írják le, amikor zavart szenved az egyensúly a feszültség és az ellazulás, az aktivitás, nyugalom és pihenés között. Ilyenkor állandóan túlterheltnek érezzük magunkat, és nem látunk magunk előtt kiutat.

 

 

Fontos felismerni saját életünk stressztényezőit, hogy jobban megbirkózhassunk velük

 

Érdekes, hogy amit az egyik ember stresszként érzékel, az a másik számára nem más, mint kihívás. Ennek az éremnek is két oldala van: a stressz ösztönözhet vagy túlterhelhet, a tudomány ezért beszél pozitív hatású eustresszről és negatív dystresszről. Ez a megkülönböztetés azon a megfigyelésen alapul, hogy a stressznek nem minden formája egészségtelen. Az eustressz olyan, mint egy motor, erőt ad és előrevisz. Egy bizonyos mennyiségű nyomás és kihívás létfontosságú, növeli az energiát és a teljesítőképességet, és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy örömünket leljük az életben. Minden csak adagolás kérdése, így a stressz esetében is a dózistól függ, mikor lépjük át a pozitív stressz határát és jutunk el a romboló dystressz birodalmába. Ilyen tartós, negatív stressz esetén az ember többé nem képes megbirkózni az élet nehézségeivel, kiégettnek érzi magát.

 

Beteggé tevő tényezők

A modern életstílus számtalan káros hatása és stresszfaktora együttesen olyan veszélyes összhatást képez, amelynek pontos szerepét a stresszel összefüggő betegségekben még nem kutatták kellően. Számos rizikótényező létezik a munkahelyen: határidők és időhiány, túlzott felelősség, munkaalkoholizmus, értelmetlen előírások, konkurenciaharc, mobbing, személyiségváltozások, a kudarctól való szorongás, anyagi problémák és egzisztenciális félelmek. De a munkahelyen a túl kevés elfoglaltság is gondot okoz: a monoton tevékenységek, a váltott műszak vagy a túl hosszú munkaidő ugyanúgy stresszt kiváltó tényező, mint a hirtelen állásvesztés.

 

 

Stressz ellen a legjobb stratégia a rendszeres pihenés, hogy újult erőre kapjunk

 

Ugyancsak stresszt váltanak ki a további szociális feszültségek, jelentkezzenek bár a családban vagy a partnerkapcsolatban, a baráti körben vagy a szomszédoknál. De ilyen tényezőnek számít a szeretett emberek elvesztése, betegségek a családban, a kapuzárási pánik, valamint a krónikus szorongás és bosszankodás. Ezenkívül ne becsüljük le a környezet jelentette stresszt sem: a zajt, a levegőszennyeződést vagy az információk túltengését. De stresszkárosodást okozhatnak a manapság divatos szabadidős elfoglaltságok is a maguk megszabott határidőivel.

 

 

Mit tehetünk mi magunk?

A stresszkezelés felé tett első lépés az, hogy felismerjük a saját helyzetünket. Saját stressztényezőink azonosítása adja az alapot ahhoz, hogy a negatív hatású stresszt pozitívvá változtassuk. Második lépésként azt kell tisztáznunk, mit tehetünk a stressztényezőkkel való helyes bánásmódért. Két lehetőségünk van ugyanis: vagy megváltoztatjuk vagy lazábban vesszük őket. Ennek során azonban az egyéni terhelhetőséget nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ez azt jelenti, hogy megfelelő stratégiákat kell kidolgozni, hogy a nyomasztó, láthatólag ránk rossz hatást tevő helyzeteket kizárjuk. A legfontosabb ennek során az önálló aktivitás és a készség a változtatásra.

 

 

A bevált tea stressz ellen golgotavirágot, komlót, citromfüvet, narancsvirágot és orbáncfüvet tartalmaz

 

Számos stresszhelyzet azért alakul ki, mert nem tudunk nemet mondani, és mindent jól akarunk csinálni. Gyakran gyötörjük magunkat lelkiismeret- furdalással arról, mit gondolnának rólunk a többiek, ha valamit visszautasítanánk. Átvitt értelemben ilyenkor energetikai csőtörésről van szó: a lyukat csak akkor tudjuk betömni, ha jól határozzuk meg a terhelhetőség határait. Akkor a víz (azaz az életenergia) újra zavartalanul áramolhat. Más szóval az igen és a nem személyes stresszkezelésünk fontos tényezői.

 

Egy másik gyakori stressztényező a helytelen időbeosztás. Ha megfelelő napirendet akarunk kialakítani, akkor rá kell találnunk a helyes időbeosztás módszerére és pontosan kell megbecsülnünk saját terhelhetőségünket. Ennek során fontossági sorrendet kell felállítanunk, és egyik feladatot a másik után sorra vennünk. Lehetőleg ne csússzunk el! Határozzuk meg a saját tempónkat, és a kevésbé fontos teendőket osszuk le másokra. Nem kell mindig tökéletesnek lenni! Az aktivitás időszakait szakítsuk meg pihenési szakaszokkal. Senki nem képes folyamatosan csúcsteljesítményt nyújtani anélkül, hogy kockára ne tenné az egészségét.

 

  

A Nux vomica típus állandó feszültség alatt áll - A Lycopodiumra azoknak van szükségük, akik kifelé jól uralkodnak magukon, belül azonban ingerlékenyek

 

Arra is ügyeljünk, hogy napi kihívásaink közepette megőrizzük az életörömre való képességünket. Ha a stressz a kedélyállapotunkat is beárnyékolja, az figyelmeztető jel. Ugyanígy nem szabad szem elől veszítenünk lényünk játékos oldalát, meg kell tartanunk humorérzékünket és élvezni az élet örömeit. A jókedv ugyanis serkenti a boldogsághormonok termelődését, ami megint csak jobban képessé tesz minket arra, hogy jobban megbirkózzunk a mindennapok kényelmetlenségeivel.

 

Az élet apró kellemetlenségeit gyakran túl komolyan vesszük. Engedjük meg magunknak a hibázás lehetőségét, és ne akarjunk tökéletesek lenni. Fogadjuk el saját gyengeségeinket, és bocsássuk meg ugyanezt a többi embernek is. A fogyatékosságok előnyünkre is válhatnak! Az életet nem szabad rettenetesen komolyan vennünk. 

 

  

A káliumkarakter a felelősséget tartja a legfontosabbnak - A Pulsatilla-emberek finom lelkűek, tapintatosak és gyakran mimózaszerűen érzékenyek

 

Megfelelő gondolati beállítódással könnyebben megbirkózhatunk a stresszel. Számos ilyen jellegű probléma ugyanis gondolkodási hibában gyökeredzik. A stresszt gyakran olyan gondolatok okozzák, mint "ezt úgyse tudom megcsinálni", "akkor katasztrófa történik", "ez úgyse sikerül", „olyan rosszul érzem magam”, "ennek semmi értelme". Tisztában kell lennünk azzal, hogy a gondolatoknak erejük van, és a negatív gondolatok elrabolják az energiánkat. Éppen amikor stressz sújt minket, akkor függ a közérzetünk lényeges mértékben gondolkodási mintáinktól. Megfelelő hozzáállással, gondolataink kézben tartásával megakadályozhatjuk, hogy a körülmények még nehezebbek és elviselhetetlenebbek legyenek.

 

 

A mozgás hatására lebomlanak a stresszhormonok és felszabadulnak a boldogsághormonok. Erre ideális megoldás a kirándulás

 

Ha erre képesek vagyunk, akkor gondolataink jó közérzetünk építőelemeivé válhatnak. A saját magunkra irányuló harmonikus gondolatok elégedetté és boldoggá tesznek minket. Ez ad magyarázatot arra, miért képesek az optimista emberek jobban megbirkózni a stresszhelyzetekkel, mint a pesszimisták.

 

A gondolatokat már csak azért is kordában kell tartanunk és jó irányba terelnünk, hogy ne nyomasszanak minket túlzottan. Ebben segíthet a következő trükk: a csuklónkra erősített gumiszalaggal változtató hatású impulzusokat adhatunk ki. Mihelyt azt érzékeljük, hogy gondolataink negatívvá válnak, húzgáljuk meg a szalagot. Pattogtassuk a karunkon, és közben gondoljunk valami pozitívra. Próbáljuk ki, és meglátjuk, működni fog! 

 

Gyógynövények stressz ellen

Hatékony önsegítő módszer a gyógynövények harmonizáló hatásának kihasználása. A gyógynövények kiváló alternatívát jelentenek a nyugtatókkal szemben, amelyeknek kellemetlen mellékhatásaik lehetnek: aluszékonyság, nyomott kedély, étvágytalanság, szédülés, nyálkahártya-szárazság. Bár a tartós stresszt nem tudjuk elűzni növényekkel, bizonyos fajtáik lazító, nyugtató és stimuláló hatásúak. Ilyen például a valeriána, a komló, a citromfű, a levendula, a narancsvirág, az orbáncfű vagy a golgotavirág. Segítségükkel pozitív impulzusokat hozhatunk az életünkbe, és mivel jól tolerálhatók, hosszabb távon is alkalmazhatjuk őket. Kiváló eredményeket érhetünk el a stresszkezelésben a tajgagyökérrel (Eleutherococcus senticosus Maxim). Ez a ginszeng közeli rokonának számító, körülbelül három méter magas, hollófekete bogyókat hozó cserje Szibéria tajgáin terjedt el. Gyökerének hatóanyagai segítenek kiegyensúlyozni és csökkenteni a hormonális és idegi zavarokat.

 

  

A tajgagyökér segít újra megteremteni a hormonális és idegi egyensúlyt - A szelídgesztenye mérsékli a levertséget

 

Kúraszerű alkalmazásra valók a lazító és görcsoldó teakeverékek is. Egyenlő arányban keverjünk össze golgotavirágot, komlót, citromfüvet, narancsvirágot és orbáncfüvet. Használati utasítás: reggel és délután egy-egy teáskanálnyi keveréket tegyünk csészébe és forrázzuk le forró vízzel. Hagyjuk állni öt percig, szűrjük le, és kortyonként igyuk édesítés nélkül vagy kevés mézzel. Szintén bevált módszer az illatos, nyugtató hatású fürdő, olyan illóolajokkal, mint a levendula, citromfű és narancshéj. A hozzávalókból 10-20 ml-t adjunk a kád vizéhez, és húsz percen át lazítsunk a kellemes meleg vízben.

 

 

Bach-virágterápia stressz ellen

Ez a szelíd gyógymód enyhíti a bánatot, a reménytelenség érzését, az ingerlékenységet és a szorongást. A kedélyállapottól függően a következő virágkivonatok ajánlhatók:

 

• Szorongás és negatív előérzetek: rezgőnyárfa.

• Levertség: szelídgesztenye.

• Rezignáció és apátia: csipkerózsa.

• Bátortalanság: tárnics.

• Túlzott gondok: vörös vadgesztenye.

• Kétségbeesés: cseresznyeszilva.

• Kudarctól való félelem: vörösfenyő. 

• Kimerültség: olajfa.

• Romboló gondolatok: fehér vadgesztenye.

• Melankólia: vadmustár.

• Türelmetlenség: nebáncsvirág.

• Reménytelenség: sülzanót.

• Nem tudunk nemet mondani: ezerjófű. 

• Túl nagy felelősség nehezedik ránk: szilfa.

 

  

A nebáncsvirág csökkenti a türelmetlenséget - A szilfa túlterheltség és túl nagy felelősség esetén segít

 

Alkalmazás: a megfelelő eszenciából egy cseppet oldjunk fel egy pohár vízben, rövid ideig tartsuk a szánkban, majd nyeljük le.

 

 

Homeopátia stressz esetén

A homeopatikus szerek mély hatást idéznek elő testi és lelki szinten egyaránt, lendületbe hozzák a szervezet öngyógyító erőit. Mindenki olyan egyénre szabott variációt kap, amely megfelel panaszai és alkata karakterjegyeinek. 

 

  

A vörösfenyő enyhíti a kudarctól való szorongást és serkenti az önértékelést - Az olajfa kimerültség esetén hasznos

 

Stressz esetén a következők alkalmazhatók:

• Nux vomica: nyüzsgő és sikerorientált. Ez a gyógyszer különösen azoknak a menedzsereknek való, akik sok agymunkát végeznek és ezért gyakori túlterheltség és munkahelyi gondok gyötrik őket. Számos testi panasz (gyomor- és májbántalmak, krónikus székrekedés, migrén, ingerlékeny húgyhólyag, hátfájás, álmatlanság stb.) a hektikus, sikerorientált és karrierre törekvő életmóddal függ össze. Ezek az emberek hozzáértők, okosak, taktikusak, magabiztosak, vállalkozó kedvűek, és állandóan arra törekszenek, hogy dőljön a pénz a kasszába. A babérok learatásáért folytatott állandó harc viszont gyakran feszültté, ingerlékennyé, veszekedőssé teszi őket. Ezenkívül fennáll a veszélye annak is, hogy kávé-, alkohol-, nikotin- és evésfüggőké válnak. Mindez hosszabb távon károsítja az egészségüket, panaszaikat pedig tablettákkal és egyéb gyógyszerekkel igyekeznek enyhíteni.

 

  

A vörös vadgesztenye segít túlzott gondok esetén - A vadmustár felélénkíti a melankolikus kedélyt

 

• Lycopodium: törekvő és önmagában kételkedő. Ez a karakter olyan személyeket takar, akik törekvőek, karrierorientáltak, és nem tudják kimutatni az érzéseiket. Kifelé gyakran nyugodtnak, hidegnek és olyan valakinek látszanak, akik tudnak uralkodni magukon, belül azonban nyugtalanok és idegesek. Ennek ellenére előre akarnak jutni, és a siker érdekében bármilyen árat hajlandók megfizetni. Fáradhatatlanul űzi őket a becsvágy, hogy jó üzleteket kössenek és előrejussanak a pályájukon. Állandóan attól félnek, hogy az anyagi csőd szélére jutnak, hogy nem felelnek meg a kihívásoknak és a rájuk rótt felelősségnek, hogy nem tudják megőrizni hivatali pozíciójukat. Szorongásuk azután egyre mélyebb káoszba sodorja őket, amelyre az önmagukban való kételkedés, a bizalmatlanság, a kritikától való félelem és a lámpaláz jellemző. Mindez hajlamossá teszi őket olyan pszichoszomatikus bántalmakra, mint a máj- és epebajok, emésztési és étvágyzavarok, puffadás, köszvényre való hajlam, reuma.

 

• Kalium carbonicum: konzervatív és kötelességtudó. Az ilyen személyiség komoly, konvencionális, korrekt, rendes, konzervatív, fegyelmezett és lelkiismeretes. A felelősség első helyen áll nála, ezért szigorúan ragaszkodik az előírásokhoz és a szabályokhoz. Életének minden területét kézben tartja, a világot dogmatikusan fekete-fehérben látja, számára minden jó vagy rossz, helyes vagy helytelen. Komoly, éber, száraz, mechanikus személyiség, hiányzik belőle a spontaneitás és a rugalmasság, érzelmeit nem engedi szabadon. Állandó feszültsége miatt gyakran szenved gyengeségtől, szívbántalmaktól, megfázástól, hörgőasztmától és vérszegénységtől.

 

• Pulsatilla: nyugtalan és érzelmes. Ez a szer kiválóan alkalmas a stresszben élő, jóindulatú, finom érzésű, tapintatos háziasszonynak, akik hajlamosak másokért feláldozni magukat. Folyton mások kívánságaihoz igazodnak, és nem szívesen hoznak önálló döntéseket. Született anyák, akik úgy gondoskodnak a gyerekeikről, mint tyúkanyó a csibéiről. Teljes odaadással áldozza fel magát a stabil, zavartalan családi élet oltárán. Egy-kettőre megerednek a könnyei, legyen szó bár magányosságról, vitáról, de csak úgy ok nélkül is. Kedélye olyan szeszélyes, mint az április: hol a magasba hág, hol a mélybe száll. Bár melegszívű és alkalmazkodó, sok dédelgetésre van szüksége, testi kontaktusra és simogatásra. Hajlamos a gyomorpanaszokra, a hormonális zavarokra, rendszertelen vagy kimaradó vérzésre.

 

A csipkerózsa a rezignáció és az apátia ellenszere - Az ezerjófű azoknak segít, akik nehezen tudnak nemet mondani

 

• Sepia: önálló és erős. Az ilyen "self-made woman" kategóriába tartozó, erős üzletasszony nagyon független, becsvágyó és kötelességtudó. Életét úgy irányítja, hogy mások véleménye hidegen hagyja, nem enged beleszólást a dolgaiba. Intelligens, kreatív, gyakorlatias, jó szervező. Törekvő és dominanciára hajlamos személyisége miatt gyakran vannak problémái a munkahelyén. A napi stresszt sporttal próbálja feldolgozni, ennek során azonban hajlamos túllépni önmaga határait. Távolságtartó magatartása miatt nehezen boldogul a párkapcsolatokban, mert olyan partnert keres, aki tiszteletben tartja függetlenségét. Hajlamos a hormonális zavarokra, a fájdalmas menstruációra, méhproblémákra, hólyaghurutra, kiütésekre, májbántalmakra, hátfájdalomra és kimerültségre.

 

Tartós stressz esetén a szervezet különösen sok vitamint és egyéb fontos anyagot igényel, ami hiányállapotok kialakulásához vezethet. Ezenkívül az emberek ilyenkor gyakran csak rohanva esznek, méghozzá tápanyagokban szegény ételeket. Különösen káros a gyakori sertéshús-, füstöltétel- és fastfood-fogyasztás. Kerülni kellene a tojást, sajtot, sót, kávét, csokoládét, süteményt és egyéb édességeket is.

 

Aki folyton stressz alatt áll, annak sok értékes tápanyagra van szüksége

 

Ezzel szemben ideális a csíra, a zöldség, a saláta, a gyümölcs, a brokkoli, a füge, a grépfrút, a sárgarépa, a mandula, a természetes rizs és a spenót. Ezekben különösen sok a vitálanyag: a vitamin, ásványi anyag és nyomelem, a telítetlen zsírsav. Italként jók a hígított gyümölcslevek, a buborék nélküli ásványvíz, a gyógynövénytea (napi összesen két liter). Az alkoholt és a nikotint tanácsos kerülni.

 

A tartós stresszben élők jól teszik, ha táplálékkiegészítőket szednek. Ajánlhatók a multivitaminok, az árpalé, a spirulina- alga, valamint az olyan természetes C-vitamin-források, mint a homoktövis, az acerola-cseresznye vagy a vörös áfonya.

 

 

A nyugalom ereje

Stressz alatt testünk gőzerővel működik, idegrendszerünk túlterhelődik, szívünk szaporábbá válik, pulzusunk nő, izmaink megfeszülnek. Ha ez a helyzet tartós marad, patologikus stressz alakul ki, amit csak lazítással ellensúlyozhatunk. Sokan azonban egyszerűen nem képesek erre.

 

 

Nem lebecsülendő az a stressz, amit túlzásba vitt sportolással idézünk elő

 

Szerencsére a lazítást meg lehet tanulni. Erre számtalan lehetőség kínálkozik az autogén tréningtől a jógán és meditáción át a légzőgyakorlatokig és a megfelelő alvásig. A stresszhelyzetben élőknek legalább napi 15-30 percet a csend oázisában kellene tölteniük, és élvezniük a nyugalmat. Otthonunk négy fala között a meghittségről gondoskodhatunk aromamécsessel (jázmin, levendula, narancsvirág) vagy füstölőkkel (zsálya, fahéj, tömjén, szantálfa, rózsa, mirha). Az illatmolekulák hatása közvetlenül a limbikus rendszert serkenti, amely agyunknak az érzésekért és az emlékezetért felelős területe.

 

Jó antistressz-terápia a japán topmenedzserek kedvence, a neroli-olaj. Japánban ezt az illóolajat a légkondicionálókba teszik, és így gondoskodnak feszültségmentes környezetről.

 

Az élet mozgás

Sok stresszes ember nem szán időt mozgásra, vagy éppen ellenkezőleg, a sportban is túlerőlteti magát. Holott a mértékletes mozgás segít lebontani az olyan stresszhormonokat, mint az adrenalin és a kortizol. Fontos megtalálni a személyre szabott, helyes fitneszprogramot, amely javítja a tüdőfunkciót, szabályozza a vérnyomást, csökkenti a szívinfarktus veszélyét, és a testben természetes antidepresszívumként ható hormonokat (endorfinokat) szabadít fel. Jó a kirándulás, a kocogás, a biciklizés, az úszás, a tájfutás, a síelés. Lelki nyugalmunk megtalálásában pedig sokat segíthet az is, ha élvezzük a szabad természet nyugalmát.

 


A stressznek sok arca van

A dystressz-jeleket komolyan kell venni, mert arra figyelmeztetnek, hogy nem tudunk többé alkalmazkodni a napi kihívásokhoz. A zavarok érinthetik az agyat, az érzékszerveket, az idegrendszert, a hormonháztartást, a szív- és keringési rendszert, a légzést, az anyagcserét, az emésztést és az immunrendszert egyaránt.
Testi problémák: gyors szívverés, emelkedő vérnyomás, légzési zavarok, nyelési nehézségek, hányinger, étvágytalanság, izomfeszültség, hátfájás, fertőzésre való hajlam, izzadás, remegés, szájszárazság, fokozott vizeletürítés.

 

Lelki problémák: álmatlanság, agresszió, koncentrációs zavarok, feledékenység, inaktivitás, szorongás, depresszió, idegi kimerültség, kedélyingadozás, apátia.

 

Betegségrizikó: a tartós stressz a következő bajokat idézheti elő: szívbajok (infarktus), gyomorfekély, ingerlékeny bél szindróma, fejfájás, migrén, asztma, szénanátha, kiütések, menstruációs panaszok, krónikus fertőzések. Ha ehhez még egészségtelen életmód is társul, akkor a rizikó nő.

 

Mi az a neurostressz?

A neurostressz kifejezés mögött egy betegség rejtőzik, pontosabban inkább tünetek sokasága, amelyeket mind a stressz hív elő. A név viszonylag új keletű. Azon a felismerésen alapul, hogy a tartós stressz kibillenti egyensúlyukból az idegi ingerületátvivő anyagokat. Ilyen vegyület többek között az adrenalin, a noradrenalin, a dopamin és a szerotonin. Ezek a neurotranszmitterek fontos szerepet játszanak a hangulatunkban, motivációnkban, tanulási folyamatainkban, az emlékezetünk és a figyelmünk működésében. Ha egyensúlyuk felbillen, az nemcsak a kedélyállapotunkat zavarhatja meg, hanem meg is betegíthet minket. A tudósok máris közvetlen összefüggést találnak olyan betegségek, mint a fibromyalgia, a krónikus fáradtság szindróma, a kiégés vagy a Sudeck-kór és a neurostressz között.

 

 

Az állandó munkahelyi viták ugyanúgy stressztényezők, mint az egyhangú munka

 

Az ezzel a területtel foglalkozó tudományág a pszicho-neuroimmunológia nevet viseli. Ez nem más, mint egyfajta test-lélek gyógyászat. A szakemberek abból indulnak ki, hogy ez a terület hamarosan olyan nagy jelentőségűvé válik majd, mint a múlt században az örökítőanyag titkainak feltárása.

 

 

Stresszfaktor-analízis

A következő tesztből kiderül, milyen tényezők játszanak szerepet a stressz kialakulásában. Saját helyzetünk megítéléséhez nélkülözhetetlen annak felismerése, melyek játszanak szerepet a mi életünkben. Számoljuk össze a pontjainkat, majd olvassuk el az értékelést! Minden egyes igen válasz 2 pontot ér.

 

  1.    Stresszhelyzetben dolgozik-e a munkahelyén?
  2.    Állandó időzavarban szenved-e, folyton szorítják a határidők?
  3.    Vannak-e konfliktusai a munkahelyén?
  4.    Fél-e attól, hogy elveszíti az állását?
  5.    Elveszítette-e az állását?
  6.    Elégedetlen-e a tevékenységével?
  7.    Úgy érzi, a mostaninál többre lenne képes?
  8.    Vannak-e párkapcsolati problémái?
  9.    Jó egy éve elvált már?
10. Az elmúlt egy éven belül elveszítette-e közeli hozzátartozóját?
11. Állandó veszekedésekre kényszerül?
12. Vannak-e adósságai vagy anyagi gondjai?
13. Áll-e ön mögött súlyos betegség vagy baleset?
14. Az utóbbi időben konfliktusba kevere­dett-e a törvénnyel?
15. Vannak-e személyiségproblémái?

 

Értékelés:

20–30 pont között: Életében számtalan stressztényező van. Hogy ezek hatásától szenved-e, az felfogásától és a beállítottságától függ. Próbálja meg legyőzni a kritikus helyzeteket, és vegye figyelembe a cikkben javasolt terápiás eljárásokat.

 

10–20 pont között: Mindennapjaiban meg kell küzdenie néhány terhelő tényezővel. Ha ezeket a kritikus helyzeteket pozitív beállítódással legyőzi, akkor a stressz nem jelent majd többé problémát. Ügyeljen a terápiás tanácsokra!

 

0–10 pont között: életében nincs, vagy csak kevés terhelő stressztényező van, ezekkel pedig pozitív beállítódásának köszönhetően jól megbirkózik. Ennek ellenére ügyelnie kell arra, hogy ne tegye ki magát fölöslegesen stressztényezőknek.

 

 

Stresszbarométer

A következő teszt segítségével mindenki lemérheti, mennyire fenyegeti a stressz. Az összeszámolt pontok adják ki a végeredményt.

 

Kérdés gyakran néha ritkán/soha
1. Ingerlékeny-e és rosszkedvű? 10 5 0
2. Úgy érzi, hogy túlterhelt,
     ereje végére jutott?
10 5 0
3. Fél-e attól, hogy kudarcot vall? 10 5 0
4. Gyötrik-e gondok, bánat? 10 5 0
5. Betegnek érzi-e magát? 10 5 0
6. Küzd-e fáradtsággal, kimerültséggel? 10 5 0
7. Szenved-e alvászavarokban? 10 5 0
8. Nyugtalannak érzi-e magát
     még pihenés közben is?
10 5 0
9. Sérülékennyé vált? 10 5 0
10. Elveszítette-e pozitív beállítottságát? 10 5 0

 


Értékelés:

50 pont fölött: erős stressztől szenved, így sürgősen meg kellene változtatnia az életmódját. A stresszfaktor-analízis segítségével felmérheti, hol van szüksége változtatásokra.

 

30–50 pont között: közepes mértékű stresszterhelés alatt áll, ennek ellenére érdemes figyelnie a stresszfaktor-analízis mutatta eredményekre.

 

0–30 pont között: életében nincs szignifikáns stressz, ennek ellenére tartsa magát a jó tanácsokhoz.

- dr. ki -
XII. évfolyam 10. szám

Címkék: gyógynövények, idegrendszer, stressz

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.