Betegségek A-tól Z-ig

Hogyan hízzunk egészségesen?

Az alultápláltság jelentőségét lebecsüljük

A köznyelv csak paszulykaró vagy ropikukac néven emlegeti azokat, akik túlságosan soványak. Látszólag annyit esznek, amennyit akarnak, mégsem híznak meg. Sokan irigylik őket emiatt, de a túlzott soványság problémát is jelenthet.


Sokan nem tudják, hogy a hízásra való képtelenség is lehet gond. A túlságosan sovány emberek problémáját nem veszik komolyan egy olyan társadalomban, ahol az emberek többsége inkább több, mint kevesebb fölösleges kilót cipel magán.

 

Mikor beszélünk alultápláltságról?

A soványak számára igenis probléma, hogy nem mernek fürdőruhát venni, hogy csúnyának érzik magukat. A testsúly megítélésére a testtömegindex (body mass index, BMI) szolgál, amely megadja az arányt a testmagasság és a testsúly között. Úgy számolhatjuk ki, ha a kg-ban mért testsúlyt elosztjuk a méterben (nem centiméterben!) mért magasság négyzetével. Például ha valaki 46 kilós és 1,66 méter magas, akkor 46/1,66x1,66 = 16,7. Ez alatta van a 18,5-ös BMI-nek, amely a normál tartomány alsó határa, a szóban forgó személy tehát alultáplált.

 

A probléma főleg a fiatalokat érinti, egy német felmérés szerint a 18-19 éves lányoknak a 6,3, a fiúknak a 6,7 százaléka nem nyom eleget a mérlegen. Idősebb korban ez az arány 1 százalék alá csökken. Mindez azt jelzi, hogy az érintettek nincsenek túl kevesen, és a jelenséget hajlamosak vagyunk alulbecsülni.

 

Nő a tápanyaghiány veszélye

A túl alacsony testsúly nem jelent feltétlenül veszélyt, nem jelenti automatikusan azt, hogy az illető kockára teszi az egészségét. Ugyanakkor nő a kockázata annak, hogy a szervezete nem jut hozzá megfelelő mennyiségben a különféle tápanyagokhoz. Ennek a legkülönfélébb tünetei lehetnek: teljesítménycsökkenés, fáradtság, szédülés, száraz, törékeny haj, száraz bőr. A túl soványak fázékonyabbak és hajlamosabbak a fertőzésekre. Testük kevésbé terhelhető, és kevesebb tartalékuk van. Az érintettek arra panaszkodnak, hogy könnyen és gyorsan veszítenek a testsúlyukból, ha betegek vagy stressz alatt állnak.

 

Túlzott alultápláltság esetén a nőknél kimaradhat a havi vérzés, és előáll az úgynevezett amenorrhoe. Ez idősebb korban megnöveli a csontritkulás kialakulásának veszélyét. Hogy valóban fennáll-e a tápanyaghiány, azt vérvizsgálat derítheti ki.

 

 

A lehetséges okok skálája széles

Az alultápláltságnak számos oka lehet.

 

• Fontos szerepe van az örökletes tényezőknek, mert a testfelépítés alapvetően öröklött adottság. A soványság jelen lehet az egész családban.

• A túl sovány emberek általában nagyon aktívak. Nemcsak a munkában és a háztartásban állják meg a helyüket, hanem számos szabadidős elfoglaltságuk is van, köztük sok sport és mozgás, és ezzel is számos kalóriát elégetnek.

• Előfordulhat, hogy kihagynak egy-egy étkezést, mert nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget az evésnek, és egyszerűen elfelejtenek ebédelni vagy vacsorázni.

• A stressz vagy bizonyos gyógyszerek szedése ugyanúgy befolyásolja az éhségérzetet,
illetve a jóllakottság érzését, mint a dohányzás. Ezek a tényezők étvágytalanságot okozhatnak, ami hosszú távon megint csak a testsúly csökkenéséhez vezet.

 

Nagyon fontos megkülönböztetni a betegségek miatt kialakult soványságot a "normál" vékonyságtól. Ehhez orvosi diagnózisra van szükség. A súlycsökkenés oka lehet például krónikus bélgyulladás, máj- vagy gyomorbetegség, valamint a pajzsmirigy működésének zavara. Szóba jöhet még táplálékintolerancia is, mint például lisztérzékenység. Ki kell zárni azt is, nem áll-e a háttérben valamilyen lelki ok, például depresszió, vagy olyan evészavar, mint anorexia vagy bulimia. Idősebb embereknél főként betegségek felelősek a túl alacsony testsúlyért, de állhat a háttérben az ízérzékelés zavara, vagy rágási és nyelési nehézségek.

 

Ha az orvosi okokat sikerült kizárni, akkor az étkezési szokásokat kell nagyító alá venni. Mindenekelőtt fontos, hogy ráérősen és rendszeresen két-három óránként - együnk. Az optimális a három fő- és a két közti étkezés. A meleg étkezés a legjobb, ha valamilyen előételből (saláta, leves), főételből és desszertből áll, például gyümölcsös tejtermékből. Két étkezés között együnk dióféléket, aszalt gyümölcsöt, gyümölcsöket, olajbogyót. Néha édességet is fogyaszthatunk.

A súlycsökkenés oka lehet például krónikus bélgyulladás, máj- vagy gyomorbetegség, valamint a pajzsmirigy működésének zavara

 

Az érintetteknek elegendő időt kell szánniuk az étkezésre, és az evést nyugodt körülmények között élvezniük. Ha közben olvasnak vagy tévét néznek, az csak csökkenti az étvágyukat. Az étkezés időpontjait nem kell szigorúan betartani: ha valaki kora reggel nem éhes, igyon egy kis tejet vagy gyümölcslevet, és majd egy későbbi időpontban reggelizik többet.

 

Együnk nyugalomban és melléktevékenységek nélkül!

Az egészséges súlygyarapodás alapja a kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozás. Naponta fogyasszunk gabonaféléket, zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, tejterméket és növényi olajat. Hetente két-három alkalommal kerüljön a tányérra hal, hús és tojás. Hízásra akkor számíthatunk, ha több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit felhasználunk, ez naponta 500 kcal legyen. Ezt a pluszt különösen energiagazdag élelmiszerekből állítsuk össze:

 

• Gazdagítsuk a leveseket, szószokat értékes tejtermékekkel, olajakkal, például tejszínnel, tejföllel, repce- vagy olívaolajjal.

• Kenjük meg a kenyerünket gazdagon! Tegyünk a kenyérre például vastag szelet sajtot vagy pestót.

• A salátát gazdagítsuk pörkölt magokkal, sajtkockákkal vagy zsemlekockával.

 

A friss fűszernövények vagy fűszerek változatos ízekkel gazdagítják az ételeket, és serkentik az étvágyat. A túl zsíros étel azonban inkább csökkenti az étvágyat. A túl kevés kalóriát tartalmazó gyümölcsöket, zöldségeket (uborka, görögdinnye) inkább kerüljük.

 

Az étvágyserkentőt ne étkezés helyett használjuk

 

A mérleg nyelvét az italok is feljebb vihetik. A víz, a gyümölcstea, a gyümölcslé és a tejsavó mellett ihatunk tejet, kakaót, sört is. Változatosságként keverhetünk gyümölcskoktélt például répa- és almaléből, hozzá mézet, vagy meggy- és banánkoktélt egy kanál tejszínnel.

 

A mérsékelt sport segíti a súlygyarapodást

A súlynövekedést segíti az izomtömeg növelése is, erre való az enyhe kardiotréning, de a séta, a biciklizés is. A kocogás vagy az úszás ne legyen több heti egy-két óránál. A friss levegőn való mozgás segít megbirkózni a stresszel, és serkenti az étvágyat. Ha mégsem indul meg a várt súlygyarapodás, akkor táplálékkiegészítőket, például maltodextrint vagy gyógyszertárban kapható étvágyserkentőt lehet szedni. Ezeket azonban ne étkezés helyett használjuk!

 

Ne felejtsük el, a hízáshoz sok türelem kell. Havi egy kiló már nagy sikerként könyvelhető el. Ha az illetőnek mégis nehezére esik megváltoztatni étkezési szokásait, akkor egyéni dietetikusi tanácsadás segíthet rajta.

- nori -
XV. évfolyam 1. szám

Címkék: alultápláltság, kóros soványság, táplálkozás

Aktuális lapszámunk:
2019. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.