Betegségek A-tól Z-ig

Holisztikus módszerek tudományos alapokon

Természetes kivonatokat használ a kiegészítő daganatterápiában dr. Ládi Szabolcs

A rosszindulatú daganat a beteg közreműködésével alakul ki; életvitele, táplálkozása ehhez jelentősen hozzájárul, és bár sok más tényező is szerepet játszik benne, gyógyítása éppen ezért nem nélkülözheti a beteg "munkáját", életmód- és szemléletváltását - vélekedik dr. Ládi Szabolcs kutatóorvos, az alternatív daganatterápia egyik hazai úttörője, akinek sok gyógyíthatatlannak tartott beteg köszönheti az életét. Módszeréről, a természetes hatóanyagokról, a betegek és orvosok hozzáállásáról, eredményeiről és terveiről nyilatkozott a Természetgyógyász Magazinnak.


 

A táplálkozásterápiával kombinált immunterápia sok esetben olyan betegeknél is eredményre vezet, akiket gyógyíthatatlannak minősítettek

 

- Ön kitűnő eredménnyel végzett 1997-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, később családorvos és homeopátiás szakember lett, vizsgázott fitoterápiából, végül a daganatos betegek felé fordult. Két éve a világhírű prof. dr. Paul Claytonnal, az Oxfordi Egyetem oktatójával megalapította Budapesten a Szent-Györgyi Albert Nemzetközi Alkalmazott Táplálkozástudományi Intézetet. Mi vitte az alternatív gyógyítás és a rákbetegek felé?

 

- Kezdettől fogva a holisztikus gyógyítás és a természetes módszerek érdekeltek, de szigorúan tudományos alapokon. Azért döntöttem úgy, hogy családorvos szakvizsgát teszek, mert a családorvosnak van a legnagyobb terápiás szabadsága, és mert így meg tudtam oldani, hogy a szakirodalom mellett találkozhassak is olyan nemzetközi hírű orvosokkal, kutatókkal, akik a holisztikus szemlélet hívei, és külföldön, a helyszínen tanulmányozhassam módszereiket. Sokat utaztam, hogy tapasztalatokat gyűjtsek. A saját szememmel akartam például látni, hogyan gyártják Mexikóban az amigdalint, honnan származnak azok a hatóanyagok, amiket javasolok. A gyógyító munka folyamatos tanulással jár. A rák szorosan összefügg az életmóddal, a táplálkozással, és meggyőződésem, hogy a megelőzéséhez, gyógyításához is ezen keresztül vezet az út. Azt tapasztalom, hogy a gyógyult rákbeteg szó szerint új életet kezd, megváltozik a szemlélete, gondolkodásmódja is.

 

- De éppen a rákgyógyításban ragaszkodnak az orvosok a kialakult protokollokhoz. Hogyan fogadják, amikor ön mást javasol a betegeiknek?

 

- Az orvosok egy része valóban a nélkül ellenzi és támadja az alternatív daganatterápiát, hogy megismerné, más részük őszintén megmondja a betegének, hogy nem tud róla nyilatkozni, hiszen nem ismeri. Szerencsére sok olyan kolléga van, aki tájékozódik, és amikor látja, hogy itt tudományosan megalapozott, kutatásokkal alátámasztott anyagokról és eljárásról van szó, akkor támogatja. Van például egy onkológus-radiológus szakorvos, akivel szorosan együttműködünk, napi szinten konzultálunk, sok családorvos is partner a természetes gyógymódokban. Meggyőződésem, hogy egyetlen orvos sem tudhat mindent, és mivel nincs két egyforma betegség és páciens, mindenki számára egyedileg kell meghatározni a terápiát.

 

- Mostanában sokat hallani az ún. B17-vitaminról! Arra kérem, úgy magyarázza el nekünk, hogy mi ez a hatóanyag és hogyan működik, hogy orvosi diplomával nem rendelkező olvasóink is megértsék.

 

- A B17 egy speciális cukormolekula. Köztudott: a daganatos sejtek szeretik a cukrot, hiszen energiát remélnek tőle, így a vérkeringésből gyorsan magukhoz vonzzák. A daganatos sejt felveszi a B17-vitamint abban a reményben, hogy az számára hasznos lesz. Csakhogy ennek a vitaminmolekulának a végén van egy ciáncsoport, ami felhasználás közben leszakad, és gátolja a daganatsejt légzési folyamatait.

 

- Hogyan lehetséges, hogy az egészséges sejteket nem mérgezi?

 

- A daganatos sejtek a B17-et gyorsan magukhoz vonzzák, de az egészséges sejtekben nincs jelen az az enzim, a béta-glukozidáz, ami a ciánt leválasztja a cukormolekuláról, van viszont bennük a ciánt semlegesítő rodanáz nevű enzim. Ezzel magyarázható, hogy a B17-vitaminnak káros mellékhatása nincs. Mindez persze, amit elmondtam, rendkívüli egyszerűsítése a folyamatoknak, az érthetőség kedvéért.

 

- Úgy hallottam, hogy azokon a külföldi klinikákon, ahol a módszert alkalmazzák, a B17-vitamin mellé adnak még C-vitamint, dimetil-szulfoxidot, B15-vitamint, enzimeket és béta-karotint, továbbá más, természetes növényi kivonatokat is. Ezek milyen célt szolgálnak?

 

- A C-vitamin antioxidáns, több biokémiai folyamat fontos eleme, a többi hatóanyag lényegében többféle hatásmechanizmussal segíti a szervezet működését, vagy tudományosan bizonyított módon támogatja az immunrendszer működését. Ezek többségükben olyan, természetes módon stimuláló anyagok, amelyek a hiperhigiénikus táplálkozás kialakulása előtt természetes úton bekerültek a szervezetbe. A béta-glükán molekula például, ami egy élesztőgomba sejtfalából származik, képes megvédeni halálos kimenetelű vírusfertőzésektől is. Patkánykísérlet igazolta: amikor az állatoknak ezt beadták, majd 48 órával később egyébként halálos erősségű antrax-, vagyis lépfenefertőzésnek tették ki őket, a béta-glükán segített kivédeni a fertőzést, és az állatok nem betegedtek meg. A Pentagon utasítására az amerikai hadsereg is adja ezt az anyagot a katonáknak azokban az országokban, ahol biológiai fegyver bevetésétől tartanak. Vagy például egy éve köztudott, hogy az ún. D-vitamin-kötő fehérjéből származó makrofágaktiváló faktorból egy héten egyszer 0,2 milliliter izomba beadva elképesztő hatékonysággal mozgósítja az immunrendszert. A gyógy- és fűszernövény-kivonatok, például a gyömbér és a kurkuma daganatellenes hatását az MD Anderson Cancer Center is igazolta, a legutóbbi, Costa Ricán megtartott konferencián ezek vizsgált hatásáról tartottak előadást. Amit én javasolok, az mind tudományosan igazolt hatóanyag.

 

- Az ön által alkalmazott terápia lényege, ha jól értem, a szervezet méregtelenítésén, az immunrendszer csatasorba állításán, az emberi szervezet természetes állapotának helyreállításán alapszik. A hagyományos rákterápiák, a kemo- és sugárterápia viszont ennek éppen az ellenkezője. Azt jelenti ez, hogy ön a hagyományos terápiát nem tartja jónak?

 

- Mint említettem, együttműködöm onkológusokkal, és az a véleményem, hogy minden beteg és betegség esetén egyénre szabottan kell a legjobb megoldást megtalálnunk. A kemoterápia a gyors anyagcseréjű ráksejteket mérgező anyagok adagolását jelenti, ami sokszor csak lassítani képes a betegséget, teljesen felszámolni nem. De sok esetben az akadémikus módszerekkel együtt adott természetes anyagokkal sokkal jobb eredményt lehet elérni, mint külön-külön bármelyik módszerrel. A beteg szervezet működésének helyreállításához sokszor egyéb módszerekre is szükség van. A rákbetegek többsége egyébként az orvosa által előírt kezelés mellett más készítményeket is szed, amiről azt olvasta vagy hallotta, hogy használ. Az említett konferencián elhangzott például, hogy a kemoterápia és bizonyos gyógynövénykivonatok együttes alkalmazása növeli a hatékonyságot, a kettő jól kiegészíti és segíti egymást. De hogy az adott rákfajta és beteg esetén a terápiák milyen kombinációjától várható a legjobb eredmény, azt olyan szakembereknek kell meghatározniuk, akik ismerik a különböző lehetőségeket, akár konzultáció útján. Nagyon fontosnak tartom a különböző szakorvosok együttműködését, de a legfontosabb, és ezt nem hallgathatjuk el, a beteg pszichés állapota. Valami elvezetett a rák kialakulásáig, és ha a beteg ugyanúgy és ugyanazzal a szemlélettel és módon él tovább, akkor sokkal kisebb az esély a gyógyulására. Szerencsére a betegek többsége felismeri ezt, és keresi az új utakat. Ha ezeket meg tudjuk mutatni neki, azzal segítünk a legtöbbet.

 

- Engedje meg, hogy egy percre még visszakanyarodjak a B17-terápiához. Milyen rákfajták esetében várható ettől a legjobb eredmény?

 

- Óva intek mindenkit attól, hogy azt gondolja, mindenféle daganatos betegség kiegészítő kezelésére alkalmas az amigdalin, vagy népszerű nevén B17-vitamin. Nagyon hatékonynak bizonyult primer májdaganatoknál, bizonyos tüdődaganatok és agyi tumorok esetében, megfelelő egyéb anyagokkal kombinálva emlő- és vastagbélrák esetében. Szarkómáknál kevésbé hatásos. A táplálkozásterápiával kombinált immunterápia sok esetben olyan betegeknél is eredményre vezet, akiket gyógyíthatatlannak minősítettek. A daganat kialakulásának többnyire nem egyetlen oka van, és a terápia sem korlátozható egyetlen módszerre.

 

- Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy mint minden terápia, így ez is pénzbe kerül.

 

- Kétségtelenül. A B17-et Mexikóban gyártják. Az anyagot barackmagból vonják ki, egyetlen ampullához 600-800 magra is szükség van, ráadásul a vámot és az általános forgalmi adót is meg kell fizetni a magyar jogszabályok szerint. A tisztán természetes alapanyagokból gyártott gyógy- és fűszernövény-koncentrátumok elkészítése sem olcsó. Ezeket mindenkinek magának kell beszereznie. A legkomolyabb tudományos háttérrel rendelkező hatóanyagokat és természetes növényi kivonatokat a nemrégiben, több társammal együtt alapított Organic Mission termékpalettájában integráltuk. Ezzel a „misszióval" nem csak az embereknek szeretnénk egy egészségesebb élet lehetőségét megmutatni, hanem a természet ökológiai egyensúlyának helyreállítását is támogatjuk. A daganatmegelőzés lehetőségeiről a www.organicmission.cancerprevention.eu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, amelyet egy onkológus adjunktus orvos barátommal közösen hoztunk létre. Bizonyos táplálékkiegészítők alkalmazásával egyébként nem érdemes megvárni a hiány miatt kialakuló betegséget, érdemesebb azt megelőzni.

 

- Aki egészségesen táplálkozik, annak nincs szüksége táplálékkiegészítőre. De lehet ebben a világban jól táplálkozni?

 

- Ha valaki nem tudja megoldani, hogy kizárólag jó minőségű bioélelmiszereket fogyasszon, akkor egyénre szabottan kell megnézni, mire van szüksége, és csak biogazdálkodásból származó, igazoltan jó minőségű táplálékkiegészítőkkel érdemes pótolni a hiányt. Lehetőleg minél kevésbé feldolgozott, minél egyszerűbb, ökológiai gazdaságokból származó alapanyagokból kell elkészíteni az ételeket. A helytelen táplálkozás az emberiség óriási kockázata: negyven százalék hal meg szív- és érrendszeri elváltozások miatt, 25-35 százalék daganatos betegségben, és akkor még nem beszéltünk a cukorbetegségről vagy a krónikus légúti betegségekről, ezek javarészt mind a rossz táplálkozás, életmód következményei. Ez így nem mehet tovább. Meggyőződésem, hogy az emberek igénye, egészségtudatos életmódja kiköveteli majd a vegyszerek korszakának visszaszorulását, az egészséges táplálékok előállítását.

Zimber Szilvia
XV. évfolyam 11. szám

Címkék: daganatterápia, Dr. Ládi Szabolcs, holisztikus orvoslás, rák, rákterápia, táplálékkiegészítők

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.