Betegségek A-tól Z-ig

Holt-tenger - Gyógyító klíma a bőr és a lélek számára

Sóval és nappal a pikkelysömör és a stressz ellen

A fénnyel, levegővel, vízzel és földdel végzett terápia része a klasszikus természetgyógyászatnak. Izraelben a Holt-tengernél már ötezer éve gyógyítanak ilyen módon. Ezzel a módszerrel elsősorban olyan bőrbetegségek esetén aratnak sikereket, mint a pikkelysömör, a neurodermatitisz, a bőr fehér foltossága (vitiligo) és az akné. A különleges klímának azonban jó hatása van a légúti megbetegedésekre, valamint a stressz okozta tünetekre is.


 

A Holt-tenger fekete iszapja ásványi anyagokat és szerves alkotórészeket tartalmaz

 

Ha a Holt-tenger kerül szóba, akkor a legtöbb embernek a pikkelysömör és a holt-tengeri só jut eszébe. Ez utóbbit itthon is megvásárolhatjuk, és abban a reményben, hogy utánozni tudjuk a Holt-tenger vizét, egy fél vagy egy egész csomaggal a fürdővizünkbe keverünk. Ám a Holt-tenger vize egészen más: esetében 30 százalékos sóoldatról van szó. Ez azt jelenti, hogy egy 160 literes fürdőkádba ötven kiló (!) sót kellene belekevernünk, hogy ugyanezt az arányt elérjük. Már egyedül ez a tekintélyes szám is mutatja, milyen különlegességről van szó, és egyben azt is megmagyarázza, miért nem él ebben a sós tóban egyetlen hal sem.

 

A víz átlaghőmérséklete 30 fok. Sokan azt hiszik, a holt-tengeri kúrának a vízkezelés a legfontosabba része, ez azonban nem igaz. Döntő szerepet játszanak a klimatikus viszonyok, amelyek abból adódnak, hogy a tenger 400 méterrel a tengerszint alatt fekszik.

 

 

Sűrű levegő pozitív hatással: természetes UVB-szűrő

Ez a fekvés sűrűbb levegőt eredményez, ezáltal a napfény szűrése eredményesebb, és kisebb mennyiségben jutnak át a bőr leégéséért felelős UVB-sugarak. Egyben az UVB-fény spektruma is megváltozik, főként a rövidebb hullámhosszú (310 nanométer alatt) káros UVB-sugarak mennyisége csökken. Ennek köszönhetően itt az ember tovább maradhat a napon, anélkül, hogy károsodna a bőre, mint a föld más tájain. A Holt-tenger különösen kedvező fényspektrumát Európában mesterséges UV-lámpákkal utánozzák.

 

 

A mély fekvés egyértelmű légnyomás- növekedést is kivált, amelyhez 8-10 százalékkal magasabb oxigéntartalom csatlakozik. Ennek előnyeit elsősorban a vérellátási zavarokkal és a szív- és érrendszeri bántalmakkal küszködő betegek élvezhetik. A szívgyengeségben vagy szívkoszorúér-megbetegedésben szenvedők könnyebben tudnak lélegezni, és általánosságban véve is kellemesebben érzik magukat. Ugyanakkor nem ajánlható a Holt-tenger azoknak, akiknek akut szív- és keringési zavaraik vannak, vagy véralvadásgátló gyógyszert szednek.

 

 

Bróm az idegrendszernek, iszap a bőrnek

A levegő egyaránt gazdag sóban és nedvességben, emellett pedig rendkívül kevés benne az allergén. Ezért alkalmas a klíma légúti betegeknek és mindenféle allergiás megbetegedésben szenvedőknek. A levegő természetes brómtartalma nyugtató hatású, ezért a holt-tengeri klíma nagyon jó hatást gyakorol a stresszelt és vegetatív nyugtalanságra panaszkodó betegeknek.

 

A Holt-tenger fekete iszapja ásványi anyagokat és szerves alkotórészeket tartalmaz. Ha nagy mennyiségben felkenik a bőrre, akkor egyfajta természetes fangóként szolgál. Selymessé teszi a bőrt, ellazítja az izmokat, továbbá javítja a vérkeringést és a nyirokkeringést.

 

A helyi adottságok a következőkben foglalhatók össze:

 

Napsütés

- 330 nap/év

- magasabb UVA-, alacsonyabb UVB-részarány

- csökkent leégési veszély

 

Tengervíz

- 30 fok körüli hőmérséklet

- 30 százalékos sóoldat

- ásványi anyagokban gazdag (magnézium, kalcium, kálium, bróm)

- kénforrás

 

Levegő

- száraz és meleg

- oxigénben különösen gazdag

- nagy a nedvességtartalma

- ásványi anyagokban gazdag (bróm)

- allergénszegény

 

 

Az első helyen nem a fürdés, hanem a fény és a levegő áll

A bőrbetegek számára ajánlott kúra középpontjában a napozás áll. A napfürdőzés időtartama napi néhány perctől néhány óráig terjedhet. A terápia időtartamát a bőr típusa és állapota alapján határozzák meg. Hosszabb idejű tartózkodás esetén a napfürdő időtartama megemelhető, mert - mint erről korábban már volt szó - a vastagabb levegőréteg miatt csökken a napsugárzás és ezzel a leégés veszélye.

 

Gyulladásos bőrelváltozások esetén fürdésre nincs lehetőség. Ennek az az oka, hogy a Holt-tenger magas sótartalma mellett még meglehetősen savas is, a pH-értéke 4,9-6,2 között van, így a legkisebb bőrsérülés is égő érzést okoz. Éppen ezért a nagyobb felületű gyulladásos bőrelváltozások - például az akut fázisban lévő neurodermatitisz - kizárja a fürdés lehetőségét. A terápiaprogramba a fürdés csak az akut bőrreakciók gyógyulása után, óvatosan iktatható be.

 

Négyhetes kúra után a pikkelysömörös betegek 80 százaléka teljesen tünetmentessé vált

 

Négyhetes kúra után a pikkelysömörös betegek 80 százaléka teljesen tünetmentessé vált. További 15 százaléknál lényegesen javult a bőr állapota. A kúrát követően a panaszmentes időszak átlagosan kilenc hónapig tartott. A különösen makacs eseteknél azonban tanácsos legalább egyéves kúrát tartani. Ezeket a vizsgálati eredményeket 1992–1995 között, 4200 pikkelysömörös beteg körében gyűjtötték.

 

Az elmúlt években különféle vizsgálatokat végeztek, többek között fibromyalgiás és szkelrózis multiplexes betegekkel. Ezek ugyancsak sokat ígérő eredményeket hoztak, jóllehet a páciensek száma egyelőre alacsony volt. Feltételezhetőleg mindkét betegségnél fontos szerepet játszik a belső stressz, éppen ezért a terápiának a célzott kezelésen kívül a vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozására kell irányulnia.

 

 

Mi köze a bőrbetegségeknek a táplálkozáshoz?

A kúra hatása tovább javítható egészséges táplálkozással. A gyulladásos bőr- és reumatikus megbetegedések kialakulásának egyik oka lehet az arachidonsav-bevitel. Az arachidonsav szervezetbe való juttatásáért az állati eredetű táplálékok a felelősek, a növényi eredetűekben általában nincs ilyesmi. Ha tehát a holt-tengeri kúrát túlnyomóan vegetáriánus koszttal kombináljuk, akkor az eredmények makacs esetekben is sokkal jobbak lehetnek, mint amilyeneket másutt akár erős gyógyszerek alkalmazásával el lehet érni.

 

A Holt-tenger esetében a kúra költségei mellett a biztonság kérdése is felmerül. A feszültségek ellenére a Holt-tenger vidéke biztonságosnak számít. A betegeket a tel-avivi repülőtérről két óra alatt jól kiépített utakon juttatják el közvetlenül Ein Bokekbe.

 

Ásvány Holt-tenger Földközi-tenger Csendes-óceán
Klorid 224 900 22 900 19 000
Magnézium 44 000 1 490 1 350
Nátrium 40 100 12 700 10 500
Kalcium 17 200 470 400
Kálium 7 650 470 390
Bróm 5 300 76 65
       
A Holt-tenger elsősorban rendkívül magas sótartalmáról ismert (lásd a kloridadatokat). Emellett azonban lényegesen többet tartalmaz más ásványi anyagokból is. Az adatok mg/literre vonatkoznak

 

- emel -
XI. évfolyam 7. szám

Címkék: Holt-tenger, iszapkúra, stressz

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.