Betegségek A-tól Z-ig

Hormonális fogamzásgátlás

Mennyire veszélyes a tabletta?


   

  A fogamzásgátló tabletta valószínűleg az egyik legismertebb gyógyszerek egyike. 1961-es bevezetése óta folyamatosan fejlesztik, korszerűsítik. Különböző összetételű készítmények vannak a piacon, és nem csak a fogamzásgátlást szolgálják, hanem egészségügyi problémák kezelésére is alkalmazzák. Ma a harmadik generációs fogamzásgátlók uralják a piacot. Mellékhatásai ellenére a legkedveltebb formája a fogamzásgátlásnak.

   

  A régi fogamzásgátlók és a mai, jóval alacsonyabb hormontartalmú készítmények szedése egyaránt sok mellékhatással járt és jár. A több évtizedet átfogó, hosszú távú klinikai vizsgálatok alapján tudjuk, hogy ha a fogamzásgátlók szedése minél fiatalabb korban kezdődik és minél tovább tart, annál inkább fokozza az emlőrák kialakulásának kockázatát. Nem csak a dohányzó nőket fenyegeti fokozottan a trombózis kialakulásának veszélye, a beszedett ösztrogéndózis nagysága, a túlsúly, a zsíranyagcserezavarok és a cukorbetegség is hozzájárul a kockázathoz, nem is beszélve azokról a kölcsönhatásokról, amelyek a fogamzásgátló és más gyógyszerek között fennállnak.

   

  A fogamzásgátló tabletta beavatkozik a női szervezet hormonháztartásába. Mivel minden hormonális funkció összeköttetésben áll egymással, az egész szervezet érintett. A nemi hormonok szintje szorosan kapcsolódik a pajzsmirigy és a mellékvese hormonjaival. Minden hormontartalmú gyógyszer adagolása ugyanakkor terheli a májat is. Azt egyelőre csak sejtjük, hogy a pajzsmirigybetegségek növekvő száma milyen mértékben függ össze a szintetikus fogamzásgátlók szedésével.

   

  Bevezetésük óta a fogamzásgátlók hormontartalma a kiinduló érték egynegyvenedére csökkent. Ráadásul ma léteznek egy- és kétfázisú készítmények, a mini- és mikrotabletták. Az egyéni alkalmasság attól függ, hogy a fogamzásgátlás mellett milyen pluszhatást akarnak elérni a tablettával. Léteznek antiandrogén hatású készítmények, amelyeket akné esetében szoktak felírni. A sok gesztagént tartalmazó készítmények a miómában és endometriózisban szenvedő nőknek alkalmasak. Az egyes készítmények tolerálhatóságát azonban minden esetben ki kell próbálni. Amit az egyik szervezet jól tolerál, a másik nem feltétlenül bírja; minden nő másképpen reagál a gyógyszerre.

   

  A tabletták ugyan jobban tolerálhatóvá váltak, és sokkal nagyobb a választék is, mint korábban, ami megkönnyíti az egyénre szabott készítmény kiválasztását, ez azonban nem jelenti azt, hogy a fogamzásgátlókat fenntartás nélkül szedheti mindenki. Különösen a harmadik generációs készítményeknél megfigyelhetők a fiatal nők körében embólia okozta halálesetek.

   

  A fogamzásgátlók mellékhatásai és hosszú távú hatásai miatt érdemes alternatív lehetőségekre is gondolni. Ezek nagy előnye, hogy nincsenek káros mellékhatásai. Helyes alkalmazás mellett majdnem olyan hatásosak, mint a tabletta vagy a spirál. Biztonságosságuk attól függ, hogy a párok tisztában vannak-e azzal, miként működnek és mire kell figyelniük. Például a pesszárium felhelyezése némi gyakorlattal néhány másodperc. A felhelyezés lehet az előjáték része is. Ezek az együttműködést igénylő módszerek ugyanakkor erősítik, tökéletesítik a nők testtudatát, jobban megismerik önmagukat.

   

  A tablettával és a spirállal ellentétben, amelyek folyamatosan hatnak a szervezetre, a fent említett módszereket csak akkor alkalmazzák, amikor szükség van rájuk.

   

   

  A fiatal lányoknál különösen nem helyes az éppen kifejlődő havi ciklus hormonális befolyásolása, elnyomása. Mára azonban már sokan tisztában vannak vele, hogy a tabletták elnyomják a peteérést, és a havi vérzésük ilyenkor nem természetes vérzés, hanem hormonálisan, mesterségesen előidézett jelenség. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a tabletta szedése a fiatal lányoknál a felnőtté válás része. A szexuális úton terjedő betegségektől ez a módszer nem védi meg őket, de az igazsághoz tartozik, hogy egyéb alternatív módszerek sem. Alapszabály tehát: ha új kapcsolatot teremtek valakivel, ragaszkodni kell a gumi óvszerhez.

   

  A fogamzásgátlót legfeljebb 5 évig szabad megszakítás nélkül szedni. Mivel 45 éves kor felett amúgy is jelentősen csökken a teherbe esés lehetősége, ajánlott a változás kora előtti átmenet idejére tartózkodni a hormonális fogamzásgátlóktól. Ha a menstruáció egy évig elmaradt, abból indulhatunk ki, hogy már nincs peteérés, tehát a védekezés felesleges. Amikor a menzesz még megvan, de kezd szabálytalanná válni, a ciklusfigyeléses módszer bizonytalan.

   

  A nőknél a fogamzásgátló tabletta bevezetése új időszámítás kezdete volt: szabadon élvezhették a szexet, anélkül, hogy tartaniuk kellett volna egy nem kívánt terhességtől. Az új szabadság, amelyet semmiképp sem becsülhetünk alá, sajnos kellemetlen következményekkel is járt: mivel szexuálisan bármikor „rendelkezésre” álltak, gyakran nyomás alá kerültek partnerük részéről, és olyankor is engedniük kellett a partner kívánságának, amikor ők nem kívánták az együttlétet.

   

  A közösüléssel sok nő nem jut el az orgazmusig, a játékos, gyengéd szexszel azonban igen. Ennek megvalósítása a tablettával háttérbe szorult. Különösen 1968 után, amikor bizonyos körökben kifejezetten propagálták a promiszkuitást, a nők kevesebb érvet tudtak felhozni, hogy visszautasítsák partnerük közeledését. Az AIDS korában azonban a promiszkuitás ismét túlhaladottá vált.

  Sz.Z.L.
  XIII. évfolyam 7. szám

  Címkék: hormonális fogamzásgátlás

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.