Betegségek A-tól Z-ig

Hormonok háborúja 2.

Ami az orvosi diagnózisból kimaradt

A nők gyakran keresik fel a nőgyógyászt, de évtizedek is eltelnek úgy, hogy hormonális szempontból nem járnak után a panaszaiknak. Ki gondolná, hogy például a meddőség, a policisztás petefészek szindróma vagy a PMS tünetek mögött is a hormonegyensúly felborulása áll?


 

A napokban egy kedves ismerősömmel találkoztam, aki elmesélte, hogy babát szeretnének, de a felesége mindig elvetél a 8-10. héten. Klinikáról klinikára járnak, tucatnyi vizsgálaton vannak túl, gyógyszereket, szintetikus hormonokat szedetnek velük, miközben rendszeres vendégek a meddőségi centrumokban is. Egyetlen szakembernek sem jutott eszébe, hogy hormontesztet készítsen velük… Pedig a nyálból vizsgált hormonteszt világosan beigazolná a gyanút, hogy a hölgy korai vetélésének fő oka, hogy nincs elegendő progeszteron a szervezetében. Ennek a hormonnak a hiányában nem tud biztonsággal megtapadni, beágyazódni a megtermékenyített petesejt. Vajon a meddőségi centrumokban várakozó párok közül hányuknak nézték meg ösztrogén- progeszteron egyensúlyuk állapotát?

 

A női ciklus áttekintése

A női ciklus nem feltétlenül 28 napos, a 21-26 napos ciklus is normálisnak tekinthető. Az egyszerűség kedvéért azonban most 28 napos ciklussal számolva fogom bemutatni a hónapról hónapra ismétlődő folyamatot; mely során a női szervezet felkészül a fogamzásra és a megtermékenyített pete beágyazódására. Ha ez nem történik meg, akkor a feleslegessé vált petesejt felszívódik, a beágyazódásra felkészült méhnyálkahártya pedig elkezd lebomlani. Ez a menstruációs vérzés. A ciklus kezdetének mindig a menstruáció első napját tekintjük. A vérzés normálisan 3-5 napig tart. Ebben a szakaszban leválik a méh nyálkahártyájának a felső rétege, amely vérben gazdag. Egy menstruációs vérzés során kb. 50 ml vért veszítenek a nők. A vérzés idején összehúzódik a méh izomzata, hogy ezzel segítse a nyálkahártya leválását. Normális esetben ez fájdalommentesen zajlik vagy jelentéktelen, jelzésértékű kellemetlen érzéssel jár csupán. Amikor a petefészekben újra elkezdődnek a felépítő folyamatok, a menstruáció befejeződik.

 

A menstruációs ciklus napjai
(Átlagos értékek, amelyek személyenként és ciklusonként változhatnak.)

 

Agyunk szabályozó központja, a hipotalamusz figyelemmel kíséri a petefészek hormon termelődését és szinkronizálja a menstruációs ciklust. Amikor a havi vérzés véget ér, kezdődik a proliferációs (felépítési) szakasz, ennek során a hipotalamusz GnRH hormont bocsát ki, amely stimulálja az agyalapi mirigyet FSH (follikuluszstimuláló hormon - tüszőérlelő) és LH (luteinizáló hormon - tüszőrepesztő) kibocsátására. Ezek a hormonok utasítják a petefészket az ösztrogén (illetve annak egyik fajtája, az ösztradiol) termelésére, amely elkezdi a petefészekben a tüszőben lévő petesejt érlelését. Szintén az ösztrogén hatására a 6. és a 12-13. nap között a méh nyálkahártyája megújul, újra felépül; új vérerek képződnek és nőnek bele, a nyálkamirigyek pedig növekedni kezdenek.

 

A menstruáció után a 6-9. napig száraz napoknak nevezzük a ciklus napjait, mert ilyenkor nem jelentkezik semmilyen nyák. A 12-13. napon az ösztrogén koncentrációja eléri a vérben a csúcsot, s ekkor az agyalapi mirigy által termelt luteinizáló hormon kiváltja a tüszőrepedést, vagy más néven ovulációt. A kiszabadult petesejt a petevezetőn keresztül elindul a méh felé. A visszamaradt tüsző burka pedig azonnal átalakul sárgatestté, és megkezdi a sárgatesthormon, azaz a progeszteron termelését. Ezzel elkezdődik a ciklus új szakasza, a luteális vagy sárgatestszakasz. A 10. és a 17. nap közötti időszakot nedves napoknak is nevezzük, erre az időszakra jellemző a fehér, krémes hormonszínvilág. A nedves napok közepén jelentkezik a tojásfehérjeszerű nyák, amely az ovuláció bekövetkeztét jelzi. A nyák az esetlegesen odajutó hímivarsejtek életben maradását szolgálja.

 

Az ösztrogén és a progeszteron egymáshoz képesti egyensúlya a női egészség alapja. A két hormont mindig egymáshoz képest kell nézni!

 

A luteális szakasz az ovuláció után indul, körülbelül a 14. naptól, és röviddel a következő menstruáció előtt a 28. napon végződik. Ebben az időszakban a petefészek naponta 20 mg progeszteront termel, amely megfelelő minőségűvé teszi a méh nyálkahártyáját az esetleges beágyazódáshoz. A progeszteron feladata az is, hogy üzenetet küld az agynak, hogy most nem kell ovuláció.

 

Ovulációkor a progeszteronkoncentráció hirtelen a 200-szorosára növekedik az ösztrogénéhez képest! Vagyis a progeszteron határozottan átveszi az irányítást az ösztrogéntől. A 17. és 28. nap közötti időszakot ismét száraz napoknak nevezzük, ilyenkor normális esetben nincs nyák.

 

Ha nem történik meg a megtermékenyítés, akkor körülbelül a menstruáció előtt egy nappal a sárgatest visszafejlődik, és nem termel több progeszteront. Ekkor a hormonok szintje annyira leesik, hogy a méhnyálkahártya elkezd ledobódni, és megkezdődik az újabb menstruáció. Van egy úgynevezett visszacsatolás, azaz az alacsony hormonszint hatására a GnRH elkezd növekedni, és minden kezdődik elölről, új ciklus kezdődik.

 

 

Az ösztrogén és a progeszteron feladatai

Az ösztrogén az első számú női nemi hormon, felelős a másodlagos nemi jegyek (mellek, méh) kialakulásáért és a menstruáció létrejöttéért. A ciklus első felében van jelen, és a petefészekben termelődik. A zsírsejtekben raktározódik, szaporodik, és onnan nem könnyen ürül ki. A méh nyálkahártyájának a felépítésekor az ő feladata a mennyiség létrehozása.

Az ösztrogén és a progeszteron hatásai

Ösztrogén hatásai Progeszteron hatásai
proliferációt (kóros sejtburjánzást) szabályozza (ha kell, megállítja)
okoz a méhnyálkahártyában
szabályozza (ha kell, megállítja) a méhnyálkahártya proliferációját
mellstimulációt okoz véd a mellfibrociszták ellen
testzsír-raktározódást idéz elő segít a testzsírt energiává alakítani
ödémásodást okoz természetes vízhajtó
depressziót, fejfájást okoz természetes antidepresszáns
beleavatkozik a pajzsmirigyhormonok munkájába elősegíti a pajzsmirigyhormonok munkáját
vérrögképződést okoz természetes vérhígító
csökkenti a nemi vágyat növeli a libidót
beleavatkozik a vércukorháztartásba normalizálja a vércukorszintet
csökkenti a sejtek oxigénszintjét (öregedés) segít normál oxigénszintet tartani a sejtekben
növeli a méhtestrák esélyét megakadályozza a méhtestrák kifejlődését
növeli a mellrák esélyét megakadályozza a mellrák kialakulását
az oszteoklasztokat stimulálja az oszteoblasztokat stimulálja
csökkenti a vaszkuláris (érrendszeri) tónust helyreállítja az érrendszer tónusát
növeli az autoimmun-betegségek kialakulásának rizikóját hozzájárul a kortizol termelődéséhez
növeli a prosztatarák kialakulásának rizikóját segít megelőzni a prosztatarák kialakulását felelős az emberi élet létrejöttéért és az embrió fejlődéséért

 

A progeszteron nemcsak nemi hormon, hanem ellensúlyozó hormon is, melynek legfontosabb feladata az ösztrogén ellensúlyozása. Elsősorban a petefészekben termelődik, és kis mennyiségben a mellékvesékben is. A ciklus második felében van jelen, és csak tüszőrepedés után kezdődik a termelődése. Sajnos feltételhez kötött a termelődés, mivel ha nincs tüszőrepedés, nincsp rogeszterontermelődés sem. Könnyen kiürül a szervezetből, illetve tovább alakul, nem raktározódik 12 óránál tovább. A méh nyálkahártyájának a felépítésében az ő feladata a minőség létrehozása, innen kapta a nevét is: pro-gestacio, azaz „terhességért”.

 

 

Miért fontos az ovuláció, és miről, hogyan lehet felismerni?

A tüszőrepedés idejét általában azok figyelik, akik babát szeretnének, pedig minden nőnek oda kellene figyelnie rá, hiszen innen lehet megállapítani, hogy termelődik-e progeszteron vagy sem. Hogyan lehet megállapítani, hogy volt-e ovuláció?

 

Az ovuláció folyamata

 

• A méhnyaknyák figyelésével. A ciklus 10-13. napján megfigyelhető már egyfajta nyák, de az még nem nyúlós, nem ragadós; viszont jelzi, hogy közelednek a termékeny napok. A 14-17. napon általában megtörténik az ovuláció, ilyenkor a nyák átlátszó, nyúlós, sikamlós. Ez egyértelmű jele a tüszőrepedésnek.

 

• Ovulációs mikroszkóppal lehet vizsgálni a nyál kikristályosodását. Az ösztrogéncsúcs idején páfrányszerű alakzatokat láthatunk, ez jelzi, hogy kb. 3 napon belül bekövetkezik az ovuláció.

 

• LH-tesztek - 28 napos ciklus esetén - a 8. naptól alkalmazható, egészen addig, amíg pozitív eredményt nem kapunk. Amikor LH-csúcs van, akkor lehet tudni, hogy körülbelül 36 órán belül bekövetkezik az ovuláció.

 

• Ultrahanggal is követhető a tüsző fejlődése, de ebben az esetben gyakran fel kell keresni az orvosi rendelőt a vizsgálat miatt.

 

• Hőmérőzéssel. Az ébredési hőmérséklet mérése egy igen régi módszer, egyetlen hátránya, hogy csak utólag értesülünk az ovulációról.

 

Az egyensúly

Az ösztrogén és a progeszteron megfelelő egyensúlya a női egészség alapja. A két hormont mindig egymáshoz viszonyítva kell nézni!

 

 

Női szervek

 

Amikor az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronhoz képest, akkor kialakul az ösztrogén dominanciája. A dominancia nem feltétlenül azt jelenti, hogy valakinek túl magas az ösztrogénszintje, mert egy normál vagy alacsony ösztrogénszintű nőnek is lehet ösztrogéndominanciája, ha a progeszteronszintje a nullához közelít.

 

A két hormon egyensúlya könnyen felborulhat, mivel az ösztrogént jóval több forrásból tudja beszerezni a szervezetünk, mint a progeszteront.

 

Ösztrogénforrások:

• a petefészek saját termeléséből,
• fitoösztrogének (ezek növényi ösztrogének, például a cickafark vagy a szója tartalmazza),
• szintetikus ösztrogének (például fogamzásgátló tabletták szedésével),
• xenoösztrogének (olyan mesterséges vegyszerek, amelyek a szervezetbe jutva képesek az ösztrogént utánozni).

 

Ezzel szemben a progeszteronforrásunk a következő: a petefészek termeli egészséges állapotban a peteérést követő 14 napon át.

 

Tünetek és kórképek, amelyekért az ösztrogén dominanciája a felelős

Néhány a leggyakrabban előfordulók közül:

 

PMS (premenstruális szindróma). Tünetei: mellfeszülés (de csak elöl, oldalt nem), migrén, hangulatingadozások, alhasi fájdalom, puffadás, ödéma, ingerlékenység. Oka: rövidebb ideig termelődik a progeszteron, rövid a luteális szakasz. A progeszterontermelődés leáll, és a menstruáció megjöttéig vannak a PMS-napok. Minél kevesebb a progeszteron, annál hamarabb jönnek ezek a nemkívánatos napok. Ha ez az állapot sokáig fennáll, rövidülni kezdenek a ciklusok, majd 35 éves kor körül fokozatosan kimarad az ovuláció. PMS-nél a klasszikus progeszteronhiány jele a pecsételő vérzés (vagy nem túl szép nevén a barnázás).

 

A vesék és a mellékvesék elhelyezkedése

 

Mellfibrociszták. Gyenge szerkezetű, mozgatható csomók jelennek meg a mell szerkezetében. Duzzadni tudnak, növekedni és csökkenni is. Ez jóindulatú elváltozás. A mell szövetei gyakran reagálnak az ösztrogéndominanciára, mert itt van a legtöbb ösztrogénreceptor, és az ösztrogén szeret raktározódni a mell zsírszöveteiben.

 

Túl erős menstruáció. Az ösztrogén hatására túlépült, túlstimulált nyálkahártya. A távozó vér darabos, mennyisége pedig akár 400-500 ml is lehet. Ilyenkor az első orvosi reakció a „kaparás” (küret) szokott lenni. Az állapot átmenetileg megoldódik, de ha a páciens nem kap természetes progeszteront, akkor ugyanez az állapot alakul ki újra és újra.

 

Meddőség. A 30-as korosztálynál ez már szinte „járvány”. Ha túl sok a szervezetben a xeno- és/ vagy a szintetikus ösztrogén, akkor a hipotalamusz azt hiszi, hogy nincs szükség ösztrogéntermelődésre.

 

Mimikálják a kommunikációt a hipotalamusz és a petefészek között. Sok esetben a meddőnek mondott nők szintetikus ösztrogént kapnak, aminek a hatására bekövetkezik a peteérés, de ha nincs mellette a progeszteron, akkor nem tud megtapadni a megtermékenyített petesejt, nem lesz beágyazódás. Ha egy pár segítségért fordul a szakemberekhez, elsőként kellene megvizsgálni az ösztrogén-progeszteron szint viszonyát. Nagyon sok esetben megoldódna a probléma, ha a leendő kismama természetes progeszteront kapna.

 

A menstruáció folyamata

 

Endometriózis. Az ösztrogén burjánzásnak indítja a méh nyálkahártyáját, és a túlburjánzott nyálkahártyaszigetek elkezdenek kivándorolni a méhből. Addig megy és burjánzik, amíg csak talál táptalajt. Menstruációkor pedig a kivándorolt nyálkahártya is úgy viselkedik, mint a méhben lévő, vagyis lebomlik és vérzik. Korunk legfájdalmasabb nem halálos kimenetelű nőgyógyászati betegsége. Hosszadalmas a terápia a természetes progeszteronnal, de szépen gyógyítható. Erre bizonyíték az, hogy az endometriózis csak várandósság alatt gyógyul, az akkor hatalmas mennyiségben termelődő progeszterontól.

 

Menopausa (klimax). Először akadozni kezd a menstruáció, majd 12 hónap nem menstruálás után beszélünk menopauzáról. Jelentősen lecsökken az ösztrogén termelődése (kb. 30-50 százalékkal), de mégis lehet dominanciás, mert ovuláció hiányában a progeszteron már nulla (és a két hormont mindig egymáshoz képest kell nézni, és a 0-hoz képest még a 30-50 százalék is ösztrogéntúlsúly). Leggyakoribb tünetek: hőhullámok, izzadás, hüvelyszárazság, ödéma, libidócsökkenés, hangulatingadozás, indokolatlan súlygyarapodás, alvászavar stb. Az ösztrogén nem kívánatos túlsúlyát csak a progeszteron képes ellensúlyozni.

 

Indokolatlan súlygyarapodás. Az ösztrogén túlsúlya lassítja vagy blokkolja az anyagcserét, és a bevitt kalóriát a szervezet nem tudja energiává alakítani, hanem zsír lesz belőle. Minél több az ösztrogén, annál több a zsír, és minél több a zsír, annál több az ösztrogén. Progeszteron hatására helyreáll az anyagcsere, és a felesleges zsírsejtekkel likvidálódik a felesleges ösztrogén is.

 

Mi a helyzet a férfiakkal?

A férfiak első számú hormonja a tesztoszteron, a második pedig a progeszteron, melynek jelenléte életbevágóan fontos, mivel a progesz tesztoszeteronból állítja elő a férfi szervezete a tesztoszteront és a kortikoszteroid hormonokat is. A kortikoszteroid hormonok felelősek a stresszreakcióért, az immunválaszért, a gyulladások szabályozásáért, a fehérje lebontásért stb.
A tesztoszteron főbb feladatai: a férfiszövet (herék, prosztata), a megfelelő izomzat, csontozat és testszőrzet kialakulása. A férfiak sokkal kisebb mennyiségben állítanak elő progeszteront, de ettől még számukra is nagyon fontos. A prosztata anyagcsere-folyamatait részben a hormonok is befolyásolják, főleg az ösztradiol (az ösztrogén egyik fajtája), a progeszteron és a tesztoszteron, melyet a herék állítanak elő. A férfiaknál a herék ugyanazokból az embrionális szövetekből fejlődnek ki, mint a nőknél a petefészkek.

 

 

Kép 1: A tesztoszteronszint csökkenésével az anyagcsere is lelassul, így a férfi akár komoly túlsúlyra is szert tehet, Kép 2: Az egyértelmű és félreérthetetlen jele a férfiaknál az ösztrogéndominanciának az, hogy elkezd növekedni a mellük

 

A prosztatában (és a szőr/haj tüszőkben) van egy 5-alpha-reduktáz nevű enzim, amely a tesztoszteront dihidro-tesztoszteronná (DHT) alakítja. A DHT erőteljesen stimulálja a prosztatasejtek burjánzását, és ezzel a prosztata megnagyobbodását okozzák. Ennek sajnos az is következménye, hogy szűkül a húgycső, amely vizelési zavarokhoz vezet. A DHT-nek háromszor erősebb az affinitása az androgén receptorok felé, mint a tesztoszteronnak. Ez annyit jelent, hogy ennyivel erőszakosabban képes rákapcsolódni az amúgy a tesztoszteronnak fenntartott receptorokra.

 

Ha a tesztoszteron dihidro-tesztoszteronná alakul, akkor az azt jelenti, hogy lecsökken a tesztoszteronszint, és helyette megemelkedik a DHTszint, amely kóros egyensúlytalansághoz vezet. A magas DHT jele a férfiszervezetben: férfias  kopaszodás, prosztatamegnagyobbodás, alacsony libidó, minőségi-mennyiségi spermaproblémák, ingerlékenység, hasi hízás stb. Mivel a progeszteron hatékony 5-alpha-reduktáz-gátló, a progeszteron csökkenése hozzájárul ahhoz, hogy egyre több tesztoszteron alakuljon át DHTvá. Léteznek 5-alpha-reduktáz-gátló gyógyszerek, de mindnek komoly mellékhatásai vannak, mint az impotencia vagy az erekciós problémák. Ma már tudjuk, hogy a progeszteron természetes 5-alpha-reduktáz-gátló!

 

A férfiakban a korral az ösztrogénszint lassan, de folyamatosan emelkedik, míg a progeszteron- és a tesztoszteronszint csökken. Azaz a kor előrehaladtával ösztrogéndominancia alakulhat ki, már csak azért is, mert ahogyan ma már a nőket, úgy a férfiakat is komoly xenoösztrogén-veszély fenyegeti a mindennapi progeszélet során. Egy egészséges férfit a tesztoszteronszintje védi meg a xenoösztrogén-hatásoktól! Amint a szintje elkezd leesni, úgy képesek teret hódítani maguknak a xenoösztrogének.

 

Férfiszervek

 

Az egyértelmű és félreérthetetlen jele a férfiaknál az ösztrogéndominanciának az, hogy elkezd növekedni a mellük… Ma már tudjuk, hogy nem a tesztoszteron pótlása a megoldás, hiszen újra DHT-vá vagy ösztradiollá válhat. A valódi megoldás az, hogy nem engedjük, hogy a tesztoszteronszint lecsökkenjen.

 

A tesztoszteronszint csökkenésével az anyagcsere is lelassul, így a férfi akár komoly túlsúlyra is szert tehet. Ebben az esetben itt is elindulhat az ördögi kör, mely szerint minél több ösztrogén, annál több zsír, és minél több zsír, annál több ösztrogén. A folyamatos vagy gyakori találkozás a xenoösztrogénekkel  (permetezőszerek, rovarirtók, hígítók, műanyagok stb.) hozzájárulnak az ösztrogéndominanciához.

 

A középkorú férfiak fokozottabban veszélyeztetettek, mert ők a lecsökkent tesztoszeteronból ronszintjük miatt nincsenek védve. A férfiaknak is a természetes progeszteron jelent megoldást, de sokan nem merik használni, mert azt hiszik, hogy nőiesítő hatásokat hozhat magával. Nos, ez nem igaz! A női nemi jegyek kialakulásáért csupán az ösztrogén a felelős. Nagyon fontos észrevenni, hogy a lecsökkent tesztoszteronszint nem az ok, hanem csak okozat! Az ok: a progeszteron hiánya, amely képes lenne a tesztoszteron DHT-vá alakulását megakadályozni. Márpedig ha a tesztoszteron nem alakul át, akkor a xenoösztrogének sem képesek bejutni a férfiszervezetbe.

 

A megoldás a  nők és a férfiak számára is a természetes progeszteron

Létezik egy természetes progeszteronhatású krém nőknek és férfiaknak. Norvégiában, ahonnan a krém is származik, a hormonegyensúly-terápia már 16 éves tudomány. A krém használata elterjedt és jól ismert.

 

A progeszteronszerű hatóanyagot krém formájában kell bejuttatni a szervezetbe, mert az emésztőrendszeren keresztül annak 90 százalékát a máj kiválasztaná

 

A krém hatóanyaga a mexikói vad yamszgyökér kivonata. Azért érdemes a progeszteronszerű hatóanyagot krém formájában bejuttatni a szervezetbe, mert ha az emésztőrendszeren keresztül vinnénk be, akkor annak nagy részét (90 százalékát) a máj kiválasztaná. A készítményt bőrbe kell masszírozni, és onnan rövid idő alatt kiválóan bejut a véráramba, és a vörösvértestek hátán oda utazik és ott dolgozik először, ahol a legnagyobb szükség van rá.

 

Vannak esetek, amikor a krém önállóan is használható. Ilyenek például: depresszió, alacsony libidó, ödéma, alvászavarok, indokolatlan súlygyarapodás, hajhullás, PMS, prosztatatünetek. Ha a felsorolt állapotok krónikus méretet öltenek vagy egyéb nőgyógyászati, illetve prosztatagondja van, akkor mindenképpen ki kell kérni egy hormonális egyensúly-tanácsadó véleményét is. A terápiák idejét és módját a hormonális egyensúly-tanácsadók határozzák meg.

 

Reverz tünetek

A krém használata során kezdetben előfordulhat, hogy a tünetek felerősödnek. Ez nem mellékhatás! Minél nagyobb az ösztrogén dominancia, annál nagyobb az esély a reverz tünetekre. A szakember örül a felerősödő tüneteknek, mert egyértelműen jelzik, hogy dolgozik a progeszteron. Általában 3-4 hónap, mire a progeszteron felülbírálja az ösztrogén túlsúlyát és helyreáll a rend.

 

Természetes vagy szintetikus hormon? Mi a különbség?

A hormonok létfontosságú jelhordozó molekulák az emberi szervezetben, vagyis „postásokként” üzeneteket, feladatokat közvetítenek a sejtek között. Minden sejtben van az adott hormonnak egy kötőhelye (receptora), amelyre bekapcsolódik és átadja az üzenetet a sejtmagnak. A természetes és a szintetikus hormon közti különbséget egyszerű zár-kulcs példával lehet a legjobban szemléltetni. Amikor a természetes hormon a kulcs és jön szépen a zárhoz (receptor), akkor tökéletesen beleillik, gond nélkül bejut a szobába. Amikor a szintetikus hormon a kulcs, akkor ő nem illik bele tökéletesen a zárba, ezért betöri az ajtót, ami kiszakad a falból. Az eredmény ugyanaz, bejutott a szobába, de milyen áron és milyen mellékhatásokkal…

 

A női mell szerkezete

 

Mi az a dioxin, és mi köze az ösztrogén  dominanciájához?

A dioxin az iparilag alkalmazott fehérítési folyamatok mellékterméke, erőszakos szennyezőanyag, xenoösztrogén. Éppen ezért elsősorban olyan termékekben található meg, amelyek ilyen fehérítési folyamaton mentek keresztül, mint például a tamponok, betétek, fehérített toalettpapír vagy zsebkendők, illetve pelenkák. Gyakran fordul elő a mezőgazdaságban is, mivel évtizedek óta növényvédő szerekben volt jelen. Sajnos a dioxint az esetek 96 százalékában élelmiszerből vesszük magunkhoz. Ezen belül is a leggyakoribb forrás az iparilag tartott állatok húsa, legyen az marha, disznó, csirke, tojás, hal vagy kagyló. Ezen túl és ebből adódóan a tejtermékekben legalább annyi dioxin található, ami sokszor eléri a határértékek magasságát, illetve ha szigorúbb határ-ösztrogénértékeket veszünk alapul (lásd USA), túl is lépi azokat, akár több száz százalékkal. Egy érdekes kísérlet: ha laboratóriumi körülmények között dioxint juttatunk be egy akvárium vizébe, és utána a vizet, majd a benne élő állatokat megvizsgáljuk, azt találjuk, hogy az akvárium vize viszonylag tiszta lesz. Ez meglepő első hallomásra, de miután megvizsgáljuk az állatokat, azt fogjuk tapasztalni, hogy a zsíros szöveteik tele lesznek a dioxinnal. Ami még nagyon fontos: nem a vérben kell keresni a dioxint, ugyan jelen lesz, de becsapósan kis mennyiségben!

 

A 20. jubileumi Kombucha napon, április 16-án délelőtt a CEU Konferencia Központban lesz egy előadás a hormonális egyensúly fontosságáról, A hormonokkal nem szabad viccelődni címmel. A rendezvény fő támogatója a Természetgyógyász Magazin.

 

 A dioxint többek közt fehérítési folyamaton átesett termékekben vagy mezőgazdasági terményekben találhatjuk meg

 

A hormonális egyensúly-tanácsadásról és a krém beszerzéséről a gorothna@gmail.com e-mail címen lehet érdeklődni. Ha további kérdése lenne a hormonokról és azok egyensúlyáról, olvassa el a Természetgyógyász Magazin februári számában megjelent cikket, melynek címe: Hormonok háborúja. Az írás letölthető a magazin weboldaláról: www.tgy-magazin.hu vagy a Viva Natura weboldaláról is: www.vivanatura.hu.

 

Forrás: Iglói Syversen Nóra előadása

Partl Viktória hormonális egyensúly-tanácsadó, fitoterapeuta
XVII. évfolyam 3. szám

Címkék: hormonegyensúly, hormonok, menstruáció, ösztrogén, progeszteron

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.