Betegségek A-tól Z-ig

Húgyúti fertőzések holisztikus terápiája

Természetes antibiotikumokkal a kórokozók ellen

A húgyúti fertő­zések a leggyakoribb infekciók, amelyeket antibiotikumokkal kezelnek. Sajnos egyre több a gyógyszerekkel szemben ellenálló baktérium, tehát az antibiotikumok egyes esetekben teljesen hatástalannak bizonyulnak. Az alsó húgyutak enyhe lefolyású fertőzéseinek kezelésében azonban hatásosak a természetes gyógymódok is, az akupresszúrától kezdve a gyógynövényeken keresztül a homeopátiáig.  


 Igyunk sokat, lehetőleg vese- és hólyaghurut elleni teákat. Ez az egyik leghatásosabb hólyaghurut elleni kezelés

 

Égő, fájdalmas vizeletürítés, a vizelet szagának megváltozása, nyomásra érzékeny alhas, állandó vizelési inger, csekély vizeletmennyiséggel – ezek a húgycső-, ill. a húgyhólyaggyulladás jellegzetes tünetei. Az orvos az alsó húgyutak fertőzéséről beszél. Olykor észrevétlenül, tünetmentesen zajlik az infekció. A baktériumok azonban a húgyvezetéken (uréter, a vesék és a húgyhólyag között futó vezeték, amelyen keresztül a vizelet a vesékből a hólyagba jut) át a kórokozók felfelé vándorolva eljutnak a vesemedencébe, és ott is gyulladást idéznek elő. A felső húgyúti fertőzések jele a gennyes, véres vizelet, valamint a vesetájék fájdalma. Gyakran láz, émelygés és hányás kísérheti a tüneteket. Súlyos esetben a vesemedence gennyesedése léphet fel, amikor a kórokozók a vérkeringésbe kerülnek, és a fertőzés kiterjed az egész szervezetre – magyarul életveszélyes vérmérgezés (szepszis) fenyeget.

 

A húgyúti fertőzések komplikáltnak számítanak gyermekeknél, terhes nőknél, férfiaknál, legyengült immunrendszerű embereknél, cukorbetegeknél, idősebb személyeknél, az elvezető húgyutakon végzett műtétek után, neurológiai betegségekben, illetve fejlődési rendellenességben szenvedőknél. Ezek az esetek feltétlenül orvosi ellátást igényelnek.

 

A húgyúti fertőzések a nőknél négyszer gyakoribbak, mint a férfiaknál, ennek anatómiai okai vannak. Míg a húgycső hossza felnőtt férfi esetében 20-25 cm, a nőknél csupán 2,5-5 cm, így a baktériumok (többnyire bélbaktériumok), a vírusok és a gombák gyorsab­ban képesek feljutni rajta és fertőzéses gyulladást okozni a hólyagban. Főképp a szexuálisan aktív felnőtt nőknél jóval gyakoribb a hólyaghurut, mint az azonos korú férfiaknál (az arány kb. 50:1).

 

A sima lefolyású húgyúti fertőzések fele spontán gyógyul, csupán néhány napig kell várni, és az alábbiakban leírt természetes gyógymódokat kell alkalmazni, mielőtt orvoshoz fordulnánk.

 

Sok folyadék, meleg és a miliő megváltoztatása

Az alábbiakban ismertetett természetes kezelésekkel a banális húgyúti fertőzések gyógyulását siettethetjük:

 

Mindenekelőtt igyunk sok folyadékot – naponta legalább 2-3 litert! Minél alaposabban átöblítjük a húgyutakat, annál kevesebb baktérium tud megtapadni a nyálkahártyán. A célnak megfelel a szénsavmentes víz, valamint a hólyaghurut elleni tea. A hólyagot irritáló italoktól, pl. a kávétól, a fekete teától és az alkoholtól lehetőleg tartózkodjunk.

 

A terápiás melegítés, meleg vizes palack vagy cseresznyemaggal, esetleg görögszénával töltött zsák formájában mindenképp jót tesz, hiszen enyhíti a hólyag görcseit és a fájdalmakat.
A meleg lábfürdő a talp reflexzónáin keresztül képes kifejteni hatásait, és megelőzésképp is alkalmazható.

 

A tőzegáfonya (cranberry) kivonatai értékes proantocianidineket (PAC) tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a baktériumok megtapadását a húgyhólyag falán. A hatás érdekében naponta legalább 100 ml tömény tőzegáfonyalevet kell elfogyasztani, a hígított termékből értelemszerűen többet. Tőzegáfonya kapható kapszulázott formában is.

 

Sok esetben a vizelet lúgosítása is hasznos lehet. Ezt úgy érhetjük el, hogy elhagyjuk étrendünkből a húst, a halat, a finomlisztet és a cukrot, ugyanakkor minél több lúgosító élelmiszert – zöldséget és gyümölcsöt – eszünk. Egyes szakértők azonban esküsznek a vizelet savasítására, pl. nagy dózisú C-vitaminnal vagy a methionin nevű aminosavval. Anélkül, hogy el akarnánk dönteni, kinek van igaza, annyi bizonyos, hogy minden kórokozó meghatározott pH-érték mellett érzi magát legjobban – egyesek a savas, míg mások a lúgos közeget kedvelik jobban. Ha megváltoztatjuk a miliő pH-értékét, amelyben élnek, könnyebb megszabadulni tőlük.

 

A baktériumok a húgyvezetéken át eljutnak a vesemedencébe, és ott is  gyulladást idéznek elő

 

Természetesen nem feledkezhetünk meg a természetes antibiotikumokról sem. A többféle növényben előforduló mustárolajok (pl. sarkantyúka, rukkola, torma) antibakteriális, vírusellenes és gombaölő hatásúak. Naponta 10 g sarkantyúka vagy torma elfogyasztásával érhetünk el hatást. Aki nem szereti az ízüket, az folyamodhat pl. az e növényekből készített Angocin Anti-Infekt N készítményhez.

 

Léteznek jó hatású gyógyteák is, amelyekből naponta 3 csészével kell elfogyasztani. A teához az alábbi gyógynövények egyikét (csészénként 1 teáskanálnyit) öntsük le forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk pihenni 5-10 percig. Leszűrjük, majd apránként elkortyolgatjuk:

 

nyírfalevél (vizelethajtó),

medveszőlőlevél (vizelethajtó),

aranyruta (vizelethajtó és gyulladáscsillapító),

gyermekláncfű (vizelethajtó),

borókabogyó (vizelethajtó és görcsoldó),

fűzfakéreg (vizelethajtó, gyulladás- és

fájdalomcsillapító),

tövises iglice (vizelethajtó).

 

Léteznek hólyaghurut elleni kész teakeverékek is, amelyeket drogériákban, gyógyszertárakban és gyógynövényszaküzletekben lehet beszerezni.

 

 

Homeopátia a tünetek alapján

A tüneteknek leginkább megfelelő homeopátiás gyógyszerekhez is folyamodhatunk.
A kiválasztott szerből naponta
5 golyócskát kell bevenni:

 

Aconitum D12: Hevesen, hirtelen fellépő hólyaghurut, a fájdalom égő, elviselhetetlen jellegű, állandó vizelési inger, forró, kevés, olykor vöröses színű vizelettel. Félelem a vizeléstől. Száraz hideg és szél következtében kialakuló betegség.

 

Apis mellifica D6: Égő és/vagy szúró fájdalmak vizelés közben, főképp az utolsó néhány csepp távozásakor. Nyomás érzete a hólyagban, csepegő vizelet, a beteg nem érez szomjúságot, nem kedveli a melegítést.

 

Belladonna D12: Hirtelen kezdődő hólyaghurut, erős vizelési ingerrel, tűzforró, esetleg véres vizelet, önkéntelen vizeletürítés, erős verejtékezés, az arc vörösségével járó láz, nyugtalanság.

 

Berberis D6: Erős égő érzet vizeletürítéskor, erős vizelési inger, görcsös fájdalom a húgyhólyagban, sápadtság, nyugalomra vágyik, a tünetek állás és ülés hatására felerősödnek.

 

Cantharis vesicatoria D6: Égő fájdalom, állandóan heves, nyomó és görcsös jellegű vizelési inger, intenzív, égő fájdalom vizeléskor.

 

A húgyúti fertőzések a nőknél négyszer gyakoribbak, mint a férfiaknál, ennek anatómiai okai vannak

 

Causticum D6: Önkéntelen vizeletürítés köhögéskor, a panaszok műtét vagy katéterezés következtében alakulnak ki. A húgyhólyag bénulása, vizeletürítési képtelenség (vizeletretenció), nem tudja kontrollálni a hólyag működését. A beteg nem érzi a vizelet ürülését.

 

Dulcamara D4: Megfázás és nyirkos hideg hatására kialakult hólyaghurut.

 

Equisetum hiemale D6: Állandó vizelési inger, egyszerre csak kevés vizelet ürül, hólyagirritáció, vizelés közben égő érzet a hólyagban és a húgycsőben, fájdalom és érzékenység a hólyag tájékán.

 

Nux vomica D6: Fájdalmas, de eredménytelen vizelési inger, csak néhány cseppet tud kipréselni magából, esetleg émelygés.

 

Staphisagria D6: Gyakori vizelési inger, olyan érzés, mintha egy csepp gördülne végig a húgycsövön. A panaszok vizelés közben és melegítés hatására enyhülnek. Állandó égő érzet akkor is, ha nem ürít vizeletet. Gyakori szexuális aktus hatására (mézeshetek alatt jelentkező hólyaghurut), katéterezés és szülés után fellépő hurut.

 

 

Akupresszúrával megszüntet­hetjük a hólyag forróságát

Létezik néhány, a hólyaghurut kezelésében igen hatásos akupresszúrás pont is: a H63 és a H65 (fájdalmas vizelés), a V6 (urogenitális, ill. nőgyógyászati kórképek, a vese erősítésének fontos pontja), L6 (alhasi szervek pontja). A pontokat ujjbeggyel erősen megnyomjuk, úgy, hogy kissé fájjon, de semmiképp sem erős fájdalmat okozva. Ujjunkkal a pontot folyamatosan nyomva, körülbelül fél percig apró, körkörös mozdulatokat végzünk. A pontokat vagy mindkét lábon kezeljük, vagy csak azon az oldalon, ahol nyomásra érzékenyebbek.

 

A Bach-féle virágesszenciákkal is gyorsíthatjuk a gyógyulást. Az esszenciákat mindig a beteg aktuális lelkiállapotának megfelelően választjuk ki. Egyes szerzők szerint bizonyos esszenciák társíthatók meghatározott akupunktúrás meridiánokkal. A hólyagmeridián pl. a Centaury, Holly, Pine és Impatiens nevű esszenciákhoz kapcsolódik. Ezek a virágok az elhatárolódás, düh, ingerültség, bűntudat témaköreihez kapcsolhatók. A Crab apple, mint „minden szint” megtisztításához alkalmas esszencia mindenfajta fertőzés esetén ajánlható.

 

A terápiás melegítés, meleg vizes palack enyhíti a hólyag görcseit és a fájdalmakat

 

A fentiekben említett módszerek közül sok nem csak a már kialakult hurut kezelésére, de annak megelőzésére is alkalmas:

 

• igyunk több folyadékot,

• változtassuk meg étrendünket,

• viseljünk meleg ruházatot,

• válasszunk megfelelő fogamzásgátlási módszert,

• gondoljuk át a szex­uális praktikáinkat,

• szexuális érintkezés után ürítsük ki a húgyhólyagunkat,

• igyunk rendszeresen tőzegáfonyalevet.

 

 

A fertőzés kialakulásához a lelkiállapot is hozzájárulhat

Pszichoszomatikus szempontból vizsgálva minden testi panasz mögött valamilyen megoldatlan belső konfliktus áll. A húgyúti fertőzések esetén a megtartás/kitartás, illetve az elengedés/elhagyás témakör problémái állnak. A hólyagban zajló „sírás” valamilyen reakciót helyettesít, amely során a súlyos lelki terhek helyett a vizeletet ürítjük ki fokozott ütemben. A páciensek gyakran öntudatlanul is engedik magukat nyomás alá helyezni, ami átvitt értelemben fájdalmas nyomás érzetének formájában nyilvánul meg a húgyhólyagban. A gyakran kiújuló hólyaghurutban szenvedőknek érdemes elgondolkodniuk, vajon miként tudnának megszabadulni ettől a dilemmától, illetve hogyan tudnának élethelyzetükön változtatni.

 

A húgyúti fertőzések kockázati tényezői

Az alábbi tényezők kedveznek a húgyutak fertőzéseinek, főképp nőknél:

 

• Kevés folyadék fogyasztása.

• Hideg, felfázás, pl. hideg felületeken, pl. kövön ülés, a hasat fedetlenül hagyó ruházat, mezítláb járás.

• Gyakori szexuális érintkezés (pl. mézeshetek alatt jelentkező hurut) és bizonyos szexuális praktikák (védekezés nélküli vaginális közösülés, ha azt anális vagy orális szex előzte meg).

• A női genitáliák természetes védőflórájának károsodása, pl. antibiotikum szedése után, vagy túlzásba vitt és helytelen intim tisztálkodási szokások, spermicidek és diafragma alkalmazása miatt.

 


A tőzegáfonya kivonatai megakadályozzák a baktériumok megtapadását a húgyhólyag falán

 

• A húgyutak örökletes rendellenességei, illetve vesekő, hólyagkő.

• Anomáliák, daganatok.

• Diabetes mellitus (cukorbetegség).

• Terhesség.

• A hormonháztartás változásai (pl. ösztrogénhiány a változás korában).

• A húgyutakon végrehajtott műtétek.

• Időskori degeneratív elváltozások, pl. férfiaknál prosztataduzzanat vagy nőknél a méhelőreesés, aminek hatására a vizelet pang a hólyagban.

 

 

Akupresszúra a hólyaghurut kezelésére

A lábfej külső oldalán:

H63: A lábfej külső peremén, a sarokcsont előtt kitapintható mélyedésben található.

H65: A talp és a lábfej határán, közvetlenül az 5. lábközépcsont elülső fejecse mögött (tehát attól a sarok irányában) található.

Mindkét pont a kóros „forróságot” vezeti le a hólyagból.

 

 

 

A lábfej külső oldalán:

V6: A bokacsont alatt kb. egyujjnyira, két ín között.

L6: Háromhüvelyknyire (a hüvelykujj szélessége) a bokacsont csúcsa felett, a lábszárcsont hátsó pereme mellett.

- dr.ki-
XIX. évfolyam 2. szám

Címkék: felfázás, húgyúti fertőzések, természetes antibiotikumok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.