Betegségek A-tól Z-ig

IBS-diéta

Személyre szabott étrend irritábilis bél szindrómában szenvedőknek

Az irritábilis bél szindróma komolyan rontja az érintettek életminőségét. A pácienseket állandóan hasgörcs, puffadás, hasmenés és székrekedés váltakozása gyötri – a lakosság 10-20 százaléka tartósan szenved e tünetegyüttesben. Bár nem létezik általános, mindenkinél alkalmazható„IBS-diéta”, ennek ellenére az érintettek helyesen teszik, ha alaposan górcső alá veszik étkezési szokásaikat.

 


Rosszullét, görcsök és puffadás nehezítik a mindennapokat

 

Valamivel több nő, mint férfi szenved az ún. irritábilis bél szindrómában (IBS), amelyet  funkcionális bélpanaszként is emlegetnek. A tünetek igen sokfélék, de jellemző, hogy a szimptómák széklet- ürítés után javulnak, illetve éjszaka szünetelnek.

 

Az IBS okait egyelőre nem sikerült egyértelműen tisztázni. A szervi, pszichés és szociális tényezők nyilvánvalóan együttesen váltják ki a panaszokat. Sok páciens arról számol be, hogy stressz hatására rosszabbodik az állapota. Olykor bakteriális vagy vírusos gyomor-bél fertőzés, például utazási hasmenés képes kiváltani a betegséget. A bélflóra sok esetben károsodott. A legújabb kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy egy emésztőenzimnek, a szerinproteáznak a feleslege együtt jár a bélmiliő felborult egyensúlyával. Igaz, azt egyelőre nem tudják, okról vagy következményről van-e szó.

 

Okunk van feltételezni, hogy bizonyos élelmiszerekkel szemben intolerancia válthatja ki, vagy legalábbis súlyosbíthatja a tüneteket. Idetartozik a tejcukorral és/vagy a gyümölcscukorral szembeni intolerancia. Az élelmi- szer-allergia, a hisztaminérzékenység vagy a gabonafélékben található gluténnel szembeni érzékenység is szóba jöhet. Utóbbi súlyosabb esete cöliákia néven ismert veleszületett betegség. Sok esetben a diagnózis több éve, évtizede fennálló bizonytalanság végére tesz pontot. Az addig rejtélyesnek számító panaszok így célzott étrend- módosítással teljesen megszüntethetők, de legalábbis jelentősen enyhíthetők.

 

Ez a cöliákia esetében azt jelenti, hogy a páciensnek minden olyan élelmiszert törölnie kell étrendjéből, amely a glutén (a gabona sikértartalma) nevű gabonafehérjét tartalmazza. (Többek között a búza, a tönköly, a rozs és az árpa.) A készételeket csak akkor szabad fogyasztani, ha a „gluténmentes” felirat megtalálható rajtuk.

 

Az ennél sokkal gyakoribb tejcukorral (laktóz) szembeni érzékenység esetében nem szükséges ilyen szigorú tilalmakat felállítani. Az érintettek túlnyomó többségének nem okoz panaszt a joghurt és a kemény sajtok fogyasztása, ezen kívül egyre többféle laktózmentes tejtermék kapható.

 

Mindennap azonos időben menjen WC-re, és hagyjon erre is elegendő időt

 

A hisztaminintolerancia diagnózisa esetén az érlelt élelmiszerektől kell tartózkodni. Ha enyhe tejcukor-érzékenység áll fenn, tartózkodni kell az édes gyümölcsök (és az aszalt gyümölcsök) fogyasztásától és a gyümölcscukorban gazdag gyümölcslevektől.

 

 

Aprólékos nyomozással bukkanhatunk a kiváltó tényezők nyomaira

Akinél nem sikerül diagnosztizálni semmilyen allergiát vagy élelmiszer-intoleranciát, és „csak” az IBS diagnózisa áll fenn, szintén fontos szerepet játszhat a táplálkozás. Nem létezik általános érvényű diéta, mégis érdemes felderíteni, hogy adott esetben milyen ételek irritálják a tápcsatornát.

 

Melyek a leggyakoribb tényezők, amelyek kiváltják a panaszokat?

Hagyma, újhagyma, bab, borsó és articsóka – ezek gyakran puffadást és görcsöket okoznak. A kávé, a tej, az alkoholos italok, a füstölt ételek, a tojás, a búza, a citrusfélék, a mogyoró- félék, a friss gomba vagy a túl sok nyers zöldségféle, valamint a nyers gyümölcsök is képesek kiváltani az IBS jellegzetes szimptómáit.

 

A húst sokan jóval nehezebben képesek megemészteni, mint a halat. A panaszok idején vezessünk táplálkozási naplót, amelybe aprólékosan felírunk mindent: mikor, milyen helyzetben és milyen élelmiszerek elfogyasztását követően jelentkeztek a panaszok. Ehhez türelem is kell, mivel az intoleranciát kiváltó élelmiszer megállapítása valóságos detektívmunka. Idővel sikerül megállapítani néhány „rendzavarót”, amelyeket később elhagyhatunk.

 

Ezután állítsa össze mindenki magának személyre szabott diétáját, amely lehetőleg sok zöldségből, burgonyából, főtt rizsből, kölesből, halból és kevés húsból és minél kevesebb cukorból álljon. Lehetőleg a minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket részesítsük előnyben.

 

Igyon meg reggel éhgyomorra egy pohár meleg vizet

 

Az IBS-ben szenvedők, akik fő panasza a székrekedés, ügyeljenek a sok ballasztanyagot tartalmazó étrendre. A ballasztanyagok serkentik az emésztést és a bélmozgásokat; mivel sok vizet képesek megkötni, ezzel megnövelik a széklet volumenét. Fontos tehát legalább két liter víz elfogyasztása mindennap. Igen jól tolerálható a finom szemcséjű zabpehely vagy a tönköly- kenyér finomra őrölt gabonából (amennyiben kizárták a gluténérzékenységet). A durvára őrölt szemekből készült kenyér inkább további problémák forrása lehet, ezért nem ajánlható. Aki korábban nem fogyasztott rendszeresen teljes őrlésű gabonaterméket, az inkább csak fokozatosan növelje ezek mennyiségét, hogy a bél- rendszerének legyen alkalma hozzászokni az újfajta táplálék- hoz. Ha az étrend módosítása önmagában nem lenne elegendő, érdemes megfogadni a táblázatba foglalt tanácsokat.

 

Az IBS megnyilvánulhat rendszeresen visszatérő hasmenésben is. Első lépésben ajánlatos a beleket teával meg- nyugtatni. Erre alkalmas lehet a zöld tea vagy a kamillatea. Próbálkozhatunk málna vagy palástfű leveléből készített teákkal is, ezek csersavtartalma közvetlenül hasmenésellenes hatású. Fontos az elvesztett folyadék pótlása a kiszáradás elkerülése érdekében!

 

Azonban nem csak az elvesztett folyadékot, hanem a kiürült ásványi anyagokat, többek között a nátriumot és a káliumot is pótolni kell. Erre részben alkalmas a sárgarépaleves vagy egyéb zöldségleves. Régi, bevált házi módszer a reszelt alma evése (amennyiben az alma nem okoz önmagában is panaszt). Pektintartalma megköti a vizet. Hasonló hatású a bolhamag korpája, amely nem csak székrekedés, de has- menés esetén is képes szabályozni a székletet. Ha hajlamos a székrekedésre, nem mindegy, hogy milyen ballaszt- anyagokat eszik. Főképp zöldségekből és gyümölcsökből származó, vízben oldódó rostokat érdemes előnyben részesíteni. A főtt rizs és a főtt köles szintén könnyen emészthető ballasztanyagokat tartalmaznak.

 

A főtt rizs és a főtt köles szintén könnyen emészthető ballasztanyagokat tartalmaznak. A párolással készített ételek könnyebben emészthetők, mint a serpenyőben sütött, pörkölt fogások

 

Végül, de nem utolsósorban a vezető tünet lehet puffadás és bélgörcs. Ilyenkor – inkább csak átmenetileg – ajánlható a ballasztokban szegény étrend, például fehér kenyér, a finomlisztből készült tészták. Kerülje a hüvelyeseket és csak olyan zöldségeket egyen, amelyek nem okoznak panaszt. A főtt rizs, a főtt zabpehely vagy a főtt köles szintén könnyen emészthető. Ha például köménnyel fűszerezünk, az megnyugtatja a hasat, legalább annyira, mint az étkezés után elfogyasztott emésztést elősegítő tea például ánizsból, köményből és édesköményből (puffadás, gázosodás ellen) vagy borsmentából (görcsoldó). Lehetőleg szénsavmentes italokat igyunk, ugyanis a sok szénsav általában teltségérzetet és puffadást okoz.

 

Az elkészítés is fontos: se túl forrón, se túl hidegen

Nem szabad elfelejteni, hogy nem csak az élelmiszerek kiválasztása, de az ételek elkészítése is fontos szempont. A párolással készített ételek könnyebben emészthetők, mint a serpenyőben sütött, pörkölt fogások. Az erősen fűszerezett, zsíros vagy zsiradékban sült és panírozott ételekkel kapcsolatban gyakoribb az intolerancia. A beleknek és a gyomornak akkor a legjobb, ha az étel kellemesen temperált, tehát sem túl meleg, sem túl hideg. Sokan képesek elkerülni a túlzott telítettségérzetet, ha egyszerre keveset, inkább több kis adagot fogyasztanak a nap folyamán. Mások jobban boldogulnak, ha naponta háromszor étkeznek. Tapasztalja ki és döntse el, hogy önnek mi a legkedvezőbb!

 

Praktikus tippek IBS-ben szenvedőknek

IBS esetén egyaránt felléphet hasmenés és székrekedés. Néhány, könnyen alkalmazható módszerrel enyhíthetők a panaszok:

Segítség székrekedés esetén

• Igyon meg reggel éhgyomorra egy pohár meleg vizet.

• Kóstoljon meg egy kevés savanyú káposztát vagy savanyú káposzta levét. Puffadás esetén a savanyú káposzta nem ajánlható.

• Igyon reggel szulfátos ásványvizet (leg- alább 1200 mg szulfát/l).

• Egyen rendszeresen savanyított tejterméket, például joghurtot.

• Próbálkozzék szárított (vízbe áztatva) vagy friss szilvával, ha nem okoz puffadást.

• Igyon egy pohár vízben elkevert fél teáskanálnyi bolhamagot.

 

 

A beáztatott aszalt szilva székrekedés esetén igen jó hatású

 

Segítség akut hasmenés esetén

50 dkg sárgarépát vágjunk kockára, fél liter vízben főzzük meg. A főzővizében pürésítsük. Az így kapott sűrű levest hígítsuk fel egy literre, és kevés konyhasóval ízesítsük.

Hogyan lazíthatjuk el a béltraktust?

•  Egyen rendszeres időközönként és szánjon elegendő időt a nyugodt étkezésre.

• Evés közben ne rádiózzon, ne nézzen tv-t és ne folytasson olyan beszélgetéseket, amelyek felizgatják.

• Rágjon meg minden falatot alaposan, így jelentősen tehermentesíti a hasi szerveket.

• Mindennap azonos időben menjen WC- re, és hagyjon erre is elegendő időt.

• A jó táplálkozást kombinálja sok test- mozgással.

-vörös-
XVI. évfolyam 9. szám

Címkék: étrend, IBS, irritábilis bél szindróma, személyre szabott diéta

Aktuális lapszámunk:
2019. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.