Betegségek A-tól Z-ig

Időskori makuladegeneráció

Mire képes a szemakupunktúra?

Az időskori makuladegenerációt (AMD), amelynek során a recehártyán kialakuló lerakódások miatt alattomosan romlik a látás, a hivatalos orvoslás csak korlátozott mértékben tudja kezelni. A szemakupunktúra segítségével azonban sok esetben javítható a látás, vagy legalábbis megállítható a látásromlás folyamata. Az egyébként más szembetegségeknél is alkalmazott szemakupunktúra rendszere különféle nyugati és keleti orvosok felismerésein és tapasztalatain nyugszik.


 

A szem sokkal több, mint szimpla fototechnikai szerkezet, amely statikus vagy mozgó képeket alkot. Sokkal inkább az agy egyfajta előretolt része, ugyanolyan lenyűgözően szép és komplex, mint maga az ember. A hagyományos kínai orvoslás felfogása szerint a szemet a belső és külső meridiánok összekötik valamennyi funkciókörrel és azok érzelmeivel: harag (májfunkciókör), tépelődés (lépfunkciókör) és félelem (vese-funkciókör).

 

A rendkívül speciális eszközök és teszteljárások segítségével a modern szemészet képes felderíteni, leírni és jobban megérteni számos fiziológiai folyamatot, ezzel a betegségeket is. Így például a fundus-autofluoreszencia (FAF) eljárással mérhető makuladegeneráció esetén a szem sérült zónáinak a kiterjedése. Ennek ellenére még mindig nem létezik olyan terápia, amellyel biztonságosan megakadályozható lenne az ideghártya sejtjeinek lassú, mindeddig tisztázatlan okokból eredő elhalása és ezzel a központi látómező elvesztése. A nedves makuladegenerációba való átmenetet, amely hirtelen, többnyire visszafordíthatatlan látásveszéssel (centrális vakság) jár, eddig csak mintegy húsz százalékban sikerült feltartóztatni nagy dózisú antioxidánsokkal és cinkkel. A már súlyosan károsodott szem késői terápiája manapság az úgynevezett VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) nevű anyaggal történik, amelyet közvetlenül a szembe injekcióznak. A károsodás mértékétől függően ez a terápia rövid, illetve középtávon javítja a látást – vagy nem. Hogy milyen adagban, milyen időközönként és milyen súlyosságú elváltozásnál adható ez a drága szer, azt ma számtalan vizsgálat követi nyomon.

 

 

Különféle rendszerek kombinációja vezet sikerre

Pontosan e nem kielégítő eredmények miatt érdemes alkalmazni a szemakupunktúrát időskori makuladegeneráció és egyéb szembetegségek esetén. A módszer során soha nem szúrnak tűket közvetlenül a szemgolyóba, csak az úgynevezett lokális pontokba a szem körül. Német nyelvterületen általában a Boel-féle szemakupunktúra megjelölést használják, utalva ezzel a dán akupunktőr, John Boel kombinációs terápiájára.

 

A Boel-féle szemakupunktúra esetén különféle akupunktúrás rendszerekből álló kombinációról van szó, amely serkenti a belső öngyógyító erőket. A módszer a sikerét nem utolsósorban annak köszönheti, hogy a krónikus-degeneratív szembetegségeknél az intenzív akupunktúraként alkalmazzák. Ez ellentétben áll a klasszikus, kínai akupunktúrás felfogással, amelynek lényege, hogy a krónikus megbetegedéseket lassan, hetekre elnyúlóan és óvatosan kezelik, ezzel szemben az akut, úgynevezett jang-betegségeket gyorsan és gyakran. Ennek kezdetben csak szervezési okai voltak: főként az időskori makuladegenerációban szenvedő betegek zarándokoltak el Dániába, ahol ötnapos, intenzív akupunktúrás kezelésben részesültek. Boel fejlesztette ki az A és B pontok rendszerét: az első alkalommal az A pontokat szúrják meg, majd legalább egyórányi szünet következik, és ezután jönnek a B pontok.

 

Boel a hagyományos kínai orvoslás lokális pontjai közül csak kettőt használ:

 

• hólyag 2, cuan csu (bambuszgyűjtés), a szemöldök belső végénél,
• jü jao (halderék), a szemöldök közepén, közvetlenül a pupilla fölött.

 

Mindkét pontra jellemző, hogy évezredek óta használják őket többek között szembetegségek kezelésénél.

 

 

A mikroakupunktúrás rendszer további pontokkal szolgál

A MAPS, azaz a mikroakupunktúrás rendszer az egész ember elméleti lekicsinyítése és a szervekkel együtt a test kivetítése (mint afféle tökéletes miniemberé) egy testrészre, például a fülre, a mutatóujjra vagy a lábszárra. Hívják szomatotópiának vagy holográfiának is.

 

A MAPS legismertebb példája a fülakupunktúra: Nogier francia orvos vett észre afrikai bennszülötteknél égés okozta hegeket a fülükön. Ezeket a népi gyógyászok idézték elő azzal a céllal, hogy csökkentsék pácienseik isiászos fájdalmait. A francia orvosnak ez adta az ötletet ahhoz, hogy olyan pontokat keressen a fülön, amelyekenát az egész test betegségeit kezelni lehet. Nogier-nek a „fülön fekvő embrióról” alkotott zseniális elképzelése jóvoltából valamennyi szerv (lép, máj, szív) és testrész (a fejtől a lábig) kivetíthető a fül pontosan meghatározott helyeire. Ha ezeket a pontokat tűszúrásokkal ingerlik, akkor az egyes testrészek és szervek öngyógyulással reagálnak. A fülakupunktúra főként a fájdalom- és függőségterápiában válik be.

 

A szemakupunktúra nem jár fájdalommal, hanem a páciens az úgynevezett csi-érzést érzékeli, amikor áramlani kezd az energia

 

A Su-Jok akupunktúra (koreai nyelven a su = kéz, jok = láb), mint a neve is mutatja, a kezet és a lábat veszi munkába, és a koreai Park Jae Vo fejlesztette ki. A hagyományos kínai orvosláshoz hasonlóan a módszer a meridiánok és a hat energia szintjén a test egységes energetikai rendszerén nyugszik (homo-hetero törvény). Ennek értelmében a környezet valamennyi jelensége a hat energia kölcsönös egymásra hatásának eredménye, amelyeket megint csak a fény és a sötétség (a 7. és a 8. energia) kontrollál. A betegségek az energiaáramlás megakadásának eredményei, és jól kezelhetők a kézen és a lábon lévő, megfelelő pontok útján.

 

Ebből a rendszerből származik például egy A pont, amely a talpon található, az első és a második ujjcsont között. Ezt a pontot függőlegesen, mélyen megszúrják (0,5-1 cm mélyen), a láb boltozatán található máj 2 és 3 pont irányában. A májmeridiánt mint szemmeridiánt a máj 2 és 3 ponton át stimulálják. Hatására az energia jobban áramlik, harmonizálódik, és a szem valamennyi működése javul. Boel személyes közlése szerint ez a pont azért olyan jó, mert a májmeridián jin, azaz belső meridián, ezért belülről jobban stimulálható. A B pont a lép 4-es pont közelében található, a láb belső oldalán.

 

A Tong mester akupunktúra (néha Tung néven is szerepel) a kínai Tong akupunktúrás családból Tajvanon át érkezett Európába. Ez kevesebb extrapontot használ. A pontokat gyakran a valójában megbetegedett testrésszel szemben található oldalon szúrják meg, és ezzel gyorsan ható másodlagos jelenségeket idéznek elő. Ez az akupunktúra azonnal hat, a fájdalom például másodperceken belül elmúlik. Számos extrapont vagy a hagyományos kínai orvoslás pontjainak közelében található, vagy azonos azokkal.

 

 

A máj funkcióköre szoros kapcsolatban áll a szemmel

További pontok származnak az ECIWO-rendszerből (ECIWO = Embryo Contains the Information of the Whole Organ, azaz az embrió tartalmazza az egész szervre vonatkozó információkat), amelyet a kínai biológus professzor, Jing Kujing Csang fejlesztett ki. Ez nagyjából megfelel a MAPS rendszereknek: a testet egy adott testrészre, itt a mutatóujjra vetítik ki. Az itt található fájdalomérzékeny zónák kapcsolatban állnak az egyes testrészekkel. A módszer sokkal kevésbé finom, és sokkal nehezebben tanítható, illetve tanulható meg, mint például a fülakupunktúra. Ugyanakkor az úgynevezett csi-érzés, az akupunktúrás ponton fellépő érzés itt sokkal erőteljesebben jelentkezik, mint a fülnél.

 

A Boel által ebből a rendszerből használatos pontok a fejpont (A pont) és a máj (B pont). A fejpont azért, mert a szem a fejen található, míg a más pont elnevezés arra utal, hogy a hagyományos kínai orvoslás szerint a májfunkciókör a szemmel áll a legszorosabb kapcsolatban: a szemben nyílik meg, és ezzel a külvilággal való kapcsolatot jelképezi.

 

A szemakupunktúra legfontosabb pontjai közül kettő a szem közelében található, a többi a lábon, a kézen és a térden. Minden esetben a jobb és a bal testfélen egyaránt kezelik őket

 

A Boel-féle térdpontokból származó MAPSrendszert a német gyógyító, Rudolf Siener fejlesztette ki. A neve új pontos fájdalom- és szervterápia. A test kivetésének helyszíne a lábszár, ahol a szempontok a térd magasságában találhatók.

 

Siener akkor találta ki ezt a rendszert, amikor szenvedélyes neurálterapeutaként fájdalomszindrómákban szenvedő pácienseinél bőrellenállás-mérésekkel keresett zavaró mezőket. Manapság sok terapeuta nem azért használja a megtalált pontokat, hogy azokat csak akupunktúrával és procainnal kezelje, hanem monokróm fénnyel is, azaz egyetlen hullámhosszú fénnyel.

 

 

Az öngyógyulás több úton aktivizálható

A Boel-féle szemakupunktúra fontos szerepet játszik a szembetegségek alternatív gyógyításában, főként az időskori makuladegeneráció esetében. Feltehetőleg úgy hat, hogy többféle úton provokálja az öngyógyulást, az agyban is: bár a szemben kialakult lerakódások nem tűnnek el, a beteg jobban lát. Míg az 1990-es években igen kedvelt módszer volt, és 70 százalékos sikeraránnyal dolgozott, azóta némi kiábrándulás jelentkezett.

 

Minden alternatív gyógyító módszer csak annyira jó, amennyire maga a gyógyító. Maga Boel is megújította a módszerét, először akupunktúra 2000 néven, majd egy új rendszerrel. Más felfogás szerint azonban a szemben kialakult lerakódások lelki szempontból „látáshulladéknak” tekinthetők. A betegnek fel kell tennie a kérdést, mit nem akar meglátni az életében, a környezetében, a családjában. Azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bizonyos táplálékkiegészítők javítják a prognózist, főként az antioxidánsok és a cink. A testnek bizonyos táplálékokra van szüksége, a hagyományos kínai orvoslás szerint főként típustól függően (máj-, vese-, léptípus). Akinél hiányoznak, ott pótolni kell őket. Ennek a makuladegeneráció esetében is meg kell történnie, és szervi-anyagi szinten is, nemcsak homeopátiás szinten.

 

A lerakódásokban érdekes módon a komplementrendszerből, a test saját immunvédelmének fontos alkotórészéből is találhatók részecskék. Ez krónikus minigyulladásokra utal. Ilyenkor is segíthetnek a lokális szemcseppek vagy a gyógyszerként szedett anyagok. A hivatalos orvoslás gyógyszerei mellett létezik egy ősi anyag is, amely a tibeti gyógyászatból származik: a padma basic, amely javítja a vérellátást. Megrendelhető például svájci vagy holland gyógyszertárakból. Egyébként pedig minden szemorvosnak tanácsos megtanulnia a Boel-féle szemakupunktúrát, hiszen az AMD, ami a szemben lévő sárga foltot érinti, és fokozatosan rontja az éles látást, az iparilag fejlett országokban a leggyakoribb, és a WHO szerint ez „a fejlett országokban a vakság elsődleges oka”.

-dr.ki. -
XVII. évfolyam 9. szám

Címkék: makuladegeneráció, szemakupunktúra

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.