Betegségek A-tól Z-ig

Időskori szürke hályog

Jó anyagcserével jobb a látásunk

A szürke hályognak (katarakta), vagyis a szem lencséje zavarossá válásának leggyakoribb oka a természetes öregedési folyamat. Előrehaladott állapotban már csak a műtét segít, eleinte azonban a szervezet anyagcseréjének optimalizálásával a  szemlencse anyagcseréje is kedvezően befolyásolható.


Korai stádiumban a lencsezavarosodás az anyagcsere javításával még feltartóztatható

 

A szemlencse a fényképezőgép objektívjéhez hasonlítható. Nyalábolja a fénysugarakat, hogy az ideghártyán éles kép rajzolódjon ki. A kristálytiszta és  rugalmas lencsével mindez gond nélkül meg is történik, korosodva azonban a lencse apránként megzavarosodik és veszít rugalmasságából is. Mindez az életünk során szakadatlanul zajló sejtmegújulással, valamint a szemlencse növekedésével  magyarázható. Az elöregedett sejtek, illetve sejtalkotóelemek a lencse belsejébe vándorolnak, és összesűrűsödnek az újonnan keletkező sejtek nyomása alatt.

 

A lencsében nincsenek véredények, tápanyagokkal a csarnokvíz látja el. Ez a testfolyadék a szivárványhártyánál (írisz) termelődik a vérből. A lencse működése szempontjából fontos a csarnokvíz minősége és összetétele. A benne lévő anyagok a lencse felületét beborító rétegen áthatolva bejutnak a lencse belsejébe. Itt különféle anyagcsere-folyamatok zajlanak, amelyek az évek múltával egyre inkább alábbhagynak, s hatására a lencse is megöregszik. A csarnokvíz a különféle tápanyagok mellett igen gazdag antioxidáns hatású vitaminokban (pl. Cvitaminban) is.

 

A fent említett folyamatok 40 éves kor felett lassan, de fokozatosan a szemlencse rugalmasságának elvesztését okozzák. A lencse már nem képes könnyedén megváltoztatni az alakját, olvasás közben egyre kevésbé sikerül a megfelelő domborulatot kialakítania a közeli éleslátáshoz. Elérkezik a pillanat, amikor az ember karja nem elég hosszú ahhoz, hogy távol tartsa magától a könyvet vagy az újságot, s ilyenkor már csak szemüveggel korrigálható a lencse fénytörési hibája. Kezdeti stádiumban a szemizmok edzésével és biomechanikus stimulációval lehet a szemlencse rugalmasságát bizonyos fokig karbantartani.

 

Körülbelül a 65. életévtől (korai formában már 50 éves kor után) a legtöbb embernél észlelhető a szemlencse bizonyos mértékű zavarosodása. Az érintettek látása elmosódottabb, homályosabb, amihez fokozott fényérzékenység társul. Eleinte elegendő az új szemüveg, lehetőleg sötétített lencsékkel. Erősebb napsütésben már nélkülözhetetlenné válik a sötétebb napszemüveg, illetve a napellenzős sapka.

 

A szem keresztmetszeti nézete. A lencse (fehér nyíl mutat rá) a pupilla mögött helyezkedik el és a fényt a szemfenék retináján fókuszálja

 

A szürke hályog súlyosbodásával elérkezik az a pillanat, amikor az éjszakai  autóvezetés már lehetetlenné válik az érintett számára.

 

Először időskori távollátás, majd lencsezavarosodás

Az időskori lencsezavarosodás mellett számos más tényező is okozhatja a szürke hályog kialakulását:

 

• szemsérülések, például sportolás során keletkező szemzúzódás,

 

• műtétek, például a retinaleválás korrigálását szolgáló beavatkozások után,

 

• a zöld hályog súlyos esetei (ún. glaukómás roham),

 

• a szem belsejének erős gyulladásai (érhártya, szivárványhártya),

 

• anyagcsere-betegségek, például cukorbetegség,

 

• rendszeres gyógyszerszedés, például kortizon, amiodaron (szívritmuszavarok elleni gyógyszer) vagy reuma elleni készítmények. A kiváltó ok és a tünetek megjelenése között akár évtizedek telhetnek el. Például a fiatalkori, sportolás közben szerzett szemzúzódás hatására kialakulhat az érintett szemen korai, egyoldalú szürke hályog. Ezen kívül főképp azok veszélyeztetettek, akik nem védik a szemüket az erős napsugárzástól, dohányoznak vagy sok alkoholt isznak, valamint a vitaminhiányban szenvedők: náluk korábban kialakulhat a hályog. A szervezetnek ezekben az esetekben fokozottan szüksége van antioxidánsokra.

 

Általános védekezés időskori szürke hályog ellen

• Főképp lúgosító, ballasztanyagokban gazdag étrendet, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk (naponta legalább 5-ször), valamint magas biológiai értékű növényi olajokat, amelyek bővelkednek omega-3 zsírsavakban. Csökkentsük a hús  mennyiségét étrendünkben, hetente több mint két alkalommal együnk tengeri halat.

 

• Igyunk rendszeresen elegendő mennyiségű folyadékot (1,5-2 l/nap). Csökkentsük az alkohol mennyiségét. Kevés kávét és fekete teát, inkább több zöld teát vagy gyógyteát igyunk.

 

• Fontos a heti 2-3-szori fizikai aktivitás, lehetőleg a friss levegőn.

 

• Rendszeresen lazítsunk, meditáljunk, jógázzunk.

 

• Hasznos lehet a szaunázás vagy a vízterápiás kezelések.

 

• Tilos a dohányzás!

 

• Kerüljük a közvetlen napsugárzást, viseljünk jó minőségű napszemüveget.

 

• Rendszeresen tartsunk böjtkúrákat (évente egy-két alkalommal).

 

• Méregtelenítsünk gyógynövényekkel (aranyruta, gyermekláncfű, koriander, általában őstinktúra formájában, naponta 3x5 csepp, 2-3 hétig folyamatosan).

 

• A vérellátást ginkgokészítmények rendszeres szedésével támogassuk. Ha nagyon romlik a látás, csak a műtét segíthet.

 

Ha nagyon romlik a látás, csak a műtét segíthet

Ha a hályog jelentős mértékben korlátozza a látást, és a gyógyszeres kezelés már teljesen hatástalan, csak az operáció segíthet. A hályogműtét rutin szemészeti beavatkozás. A zavaros lencsét eltávolítják, és egy rugalmas, tartós műanyag lencsével helyettesítik. Ha a páciensnek nincs más szembetegsége, a beavatkozás nagyon csekély megterhelést jelent, és alacsony a kockázata is.

 

Körülbelül a 65. életévtől a legtöbb embernél észlelhető a szemlencse bizonyos mértékű zavarosodása. Az érintettek látása elmosódottabb, homályosabb, amihez fokozott fényérzékenység társul

 

A műtét kevés kivétellel mindig sikeresen javítja a beteg látását. A nem műtéti jellegű terápia kizárólag kezdődő hályog esetén jöhet szóba, mert ekkor a lencsezavarosodást még időben le lehet lassítani. Ez azonban csak korlátozott mértékben lehetséges, és főképp akkor indokolt, ha a páciens szeme valamilyen egyéb okból nem operálható (pl. korábbi szemsérülés miatt). E megelőző kezelést lehetőleg már az időskori távollátás első jelentkezésével egyidejűleg meg kell kezdeni, azaz 50 éves kor körül.

 

A lencsének sok C-vitaminra és más mikrotápanyagokra van szüksége. Az egészséges táplálkozás lényegesen hozzájárul a szükségletek fedezéséhez: az étrend lehetőleg legyen gazdag karotinoidokban (színes zöldségek, paprika, sárgarépa, zöld káposzta), valamint C-vitaminban (citrusfélék).

 

Az ortomolekuláris orvoslás számos mikrotápanyag-kombinációt kínál a kezdődő szürke hályog kezelésére, illetve megelőzésére: A-, C-, E- és B-vitaminok), ásványi anyagok (cink, szelén) és növényi hatóanyagok (antociánok).

 

A homeopátia a hályog megelőzésére, korai stádiumának kezelésére főképp a Calcium carbonicumot, illetve a Calcium phosphoricumot használja, de a Phosphorus, a Silicea, a Sulfur és a Symphytum szintén sikeresen alkalmazható. A készítményeket mindig az egyéni panaszok és tünetek alapján kell kiválasztani.

 

A dr. Waterloh-féle homeopátiás kúra szintén az alkalikus ásványi anyagok hiányát hivatott kiegyenlíteni a szervezetben:

 

14 napig reggelente 1 tabletta Calcium fluoratum D12, majd
14 napig reggelente 1 tabletta Calcium fluoratum D6, utána
14 napig reggelente 1 tabletta Magnesium fluoratum D12, majd
4 héten át reggelente 1 tabletta Magnesium carbonicum.

 

Sikerétől függően a kúrát – amelyet mások más variációkban is ajánlanak – három-négyszer egymás után érdemes megismételni, a legtöbb esetben nagyobb időközönként.

-vörös-
XVI. évfolyam 10. szám

Címkék: anti-aging, látás, szem, szürke hályog

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.