Betegségek A-tól Z-ig

Időskori táplálkozás: nem is olyan bonyolult

66 évesen kezdődik a lakmározás

    Az időseknek táplálkozási tanácsokat adni nem tűnik egyszerű feladatnak. Egyfelől ott a megszokás kérdése, másfelől átlagnyugdíjas mint olyan nem létezik. Ennek ellenére adhatók olyan tanácsok, amelyek a többség számára követhetők, és nem is olyan bonyolult betartani őket.


     

    A nyugdíjasok egy kisebb része alultápláltságban szenved, ami negatív hatást gyakorol az életminőségükre és az életkilátásaikra. Idetartoznak a magányos és depressziós emberek, vagy akik ápolási intézményekben laknak. Ugyanakkor bebizonyosodott, hogy az alacsonyabb testtömegindexű emberek ellenállóbbak a fertőzésekkel és a betegségekkel szemben, és jobban és hosszabb ideig élnek. Az ideális testtömegindex (BMI), azaz a testsúly és a testmagasság aránya 24 és 29 között van. Ám ahogyan fiatalabb korban, úgy ilyenkor is sok múlik a zsíreloszláson: a hasi zsírraktárak megterhelik az anyagcserét és a szív- és keringési rendszert, és gyakrabban vezetnek cukorbetegség kialakulásához. Ezzel szemben ha a zsír egyenletesen oszlik el a vállakon, a háton és a csípőn, akkor az jó tartalékot jelent.

     

     

    A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

     


    XXIII. évfolyam 6. szám

      Aktuális lapszámunk:
      2020. április

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.