Betegségek A-tól Z-ig

Így serkentsük a csontképződést

Homeopátiával és tápanyag-terápiával a csontritkulás ellen

A csonttömeg alattomos csökkenése hozzátartozik az öregedés folyamatához, elsősorban a nőknél, miután a változás korát követően alábbhagy az ösztrogén termelődése. Az azonban az egyéni életmódtól függ, hogy a csonttömeg vesztése annyira erős-e, hogy kialakuljon a csontritkulás. A rizikótényezők kikapcsolása, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő mennyiségű D-vitamin, valamint a sok mozgás nagymértékben hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez.


Ha csak napi fél órát tartózkodunk a szabad levegőn, a szervezetünk már akkor képes elegendő mennyiségű D-vitamint képezni. Ehhez napoztatnunk kell az arcunkat, a kezünket és az alkarunkat

 

Számos páciensnél megfigyelhető a csontsűrűség javulása, ha szedi a Schüssler-sók közül a Nr. 1. Calcium fluoratum D12-t és a Nr. 2 Calcium phosphoricum D6-ot. A hatás fokozatosan áll be, ezért tanácsos a csontsűrűséget leghamarabb 12 hónap elteltével megméretni. Bevált a gyakorlatban az is, ha napi váltásban szedi a páciens a Calcium fluoratum D12-t és a Calcium phosphoricum D6-ot, méghozzá 3x1 adagot (=1 tabletta, 5 golyócska vagy 5 csepp). Az 5. napon le kell állni mind a kettővel, és helyette a Nr. 11-es Schüssler-sót adni, Silicea D12 (kovaföld), 2x1 adagban. Már 1901-ben leírta Materia medica című művében a neves amerikai homeopátiás orvos, William Boericke professzor, hogy a Calcium fluoratum hatása csak akkor áll be, ha közben Siliceát szed a beteg. A 6. napon megint kezdődhet a Calcium fluoratum, és így tovább. Minden 6. héten 7 napi szünetet kell tartani, majd a ciklus újra elölről kezdődik.

 

 

A Schüssler-sók megőrzik a gerinc egyenességét

Ha valaki erősen túlsúlyos, akkor kiegészítésként szedheti a Nr. 22-es Schüssler-sót is, Calcium carbonicum D6, naponta 3x1 tablettát a Nr. 1 helyett. Ez az osztrigahéjból készült szer tartalmazza a tengerek valamennyi ásványi anyagát, és ez volt az első komplex szer, amelyet Samuel Hahnemann, a homeopátia megalapítója maga is megvizsgált. A túlsúlyos embereknél amúgy is megfigyelhető az ásványianyag-háztartás zavara, amelyet kiválóan egyensúlyoz a Calcium carbonicum adagolása.

 

Ezeket a Schüssler-sókat minden további nélkül lehet szedni egyéb gyógyszerek mellett is, nem áll fenn kölcsönhatás vagy ellenjavallat. Alapfeltétel azonban a megfelelő mennyiségű D-vitamin. Ha a vérben csökken a D-vitamin szintje - főként télen -, akkor D-vitamin-készítményt kell szedni.

 

Szintén bevált szer a Silicea D12 (kovaföld), a Calcium carbonicum D12, a Calcium phosphoricum D12 (osztrigamész) és a Sym phytum D8 (fekete nadálytő) keveréke.

 

Ebből az első három hét során 3x25 cseppet kell szedni, utána hónapokon át 3x10 cseppet naponta. Három hónap után 1-2 hetes szünetet kell tartani. Ennek a kezelésnek a hatására még az egyetemeken végzett mérések is a csontsűrűség növekedését tapasztalták.

 

A komplex szerek javítják a csontanyagcserét

Ha a páciensnél egyetlen egyedi szer rendelése nem elegendő, akkor homeopátiás komplex szer alkalmazható. Az évtizedek óta bevált Ost. heel a Hekla vulkán potenciált lávaföldjén kívül többek között Kalium jodatum D4-et tartalmaz, valamint a Schüssler-sók közül a Nr. 10-es Natrium sulfuricum D4-et és a Nr. 2 Calcium phosphoricum D6-ot. Ez a szer hat a csontból kinövő elváltozások miatti fájdalom esetén is.

 


Ha a páciens nem nagyon szeret mozogni, de ingerlékeny és harcra kész, akkor a mozgásszervek számára jól bevált Nestmann Nr. 24 Calcarea carbonica szert szokták rendelni. Ebből 3x2 tablettát kell evés előtt lassan feloldódni hagyni a nyelv alatt. A mészanyagcsere zavarain túl ez bevethető a nyirokjellegű szöveti pangás esetén is. A készítmény a Calcium carbonicum D4, a Calcium phosphoricum D4 és a Kalium bromatum
D4 mellett Palladium D4-et is tartalmaz, ami nagyon hasznos lehet csontdeformálódás és lelassult csontgyógyulás esetén. Az ilyen betegeknél gyakran találunk puha nyirokcsomóduzzanatokat, valamint allergiát és légúti nyálkahártya-gyulladásra való hajlamot.

 

A testfelépítés változása, ha csontritkulás áll fenn

 

Sokan feltehetik a kérdést, mi köze a csontok anyagcseréjének a légutak nyálkahártyájához. A holisztikus gyógyítók azonban már évszázadok óta tudják, hogy ezek a tünetek gyakran együtt lépnek fel, és hogy a test-szellem-lélek egységével jellemezhető embernél sok minden reagál egyszerre, ha ismeretlen úton is. Hideg hatására gyakran egyszerre lép fel a csonthártya fájdalma és az orrfolyás. Ha pedig az illető meleg helyre jut, a tünetek egy csapásra eltűnnek.

 

 

Számos tápanyag erősíti a csontszerkezetet

Az említett készítményeket azonban nem lehet a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, valamint az egészséges életmód helyett használni.

 

Nélkülözhetetlen a táplálékokkal bevitt elegendő mennyiségű kalcium, ha meg akarjuk fékezni a csontritkulást és újra fel akarjuk építeni az egészséges csontszerkezetet.
A magnézium segít megtartani a csontsűrűséget.

 

A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását és beépülését.

Az inulin, ez a fel nem szívódó poliszacharid (rostanyag) szintén segíti a D-vitaminnak a bélben történő felszívódását.

 

A nagy koncentrációjú omega-3 zsírsavak (megtalálhatók például a növényi olajakban, len-, kender- és repceolaj) szintén javítják a kalcium-anyagcserét, valamint csökkentik a vérzsírértékeket és megelőzik az érelmeszesedést.

 

A komló tobozának olaja fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyekről feltételezik, hogy ugyancsak fékezik a csont lebomlását.

 

A K-vitaminra szükség van a csontok újraképződéséhez és a csonttörések megelőzéséhez. Éppen ezért azoknak a pácienseknek, akik vérhígítót szednek és emiatt nem fogyaszthatnak elegendő K-vitamint, rendszeresen ellenőriztetniük kell a D-vitamin-szintjüket, hogy időben felvehessék a harcot a csontritkulással.

 

Mint az oxidáció ellenszere, az E-vitamin fontos a szabad gyökök elleni védekezésben. Aki mindezekhez a tápanyagokhoz nem jut hozzá elegendő mennyiségben a táplálékból, annak tanácsos táplálékkiegészítőt szednie.

 

 

A cink is serkenti a csontképző sejtek működését

Nemrégiben az derült ki egy tanulmányból, hogy az évek múltával csökken a csontokban a cink mennyisége, pedig erre a nyomelemre szükség van az ép csontszerkezet megtartásához. A cink aktivizálja a csontképződést az oszteoblasztokban, azokban a sejtekben, amelyek a csontképződésért felelősek, míg a csontszövetet lebontó sejtek tevékenységét gátolja. A tanulmány adatai szerint napi 20 mg cink adagolása megnövelte a csonttömeget.

 

A bélben történő kalciumfelszívódás leghatékonyabb aktivátora a D3-vitamin. Megnöveli a vesékben a D-vitamin újrafelszívódását és lehetővé teszi az ásványi anyagok beépülését a csontokba. Az emberi szervezet napfény hatására képes D-vitamint előállítani a koleszterinből. A legtöbb embernek azonban szüksége van plusz D-vitamin-bevitelre. A D-vitaminnak a kalcium-anyagcserére gyakorolt hatásán túlmenően számos további pozitív tulajdonsága van, többek között a depresszióra is hat. Sajnos ezek az információk sokak számára ismeretlenek.

 

D-vitamin nélkül a többi módszernek nincs értelme

Ha D-vitamint kell szednie valakinek, akkor a napi adag 1000 NE. Hogy valóban felszívódjon, ahhoz némi zsírra is szükség van, ezért például evés közben vegyük be. Ne felejtsük el, hiába propagálják, hogy igyunk sok tejet, a sok állati fehérje bevitele megfosztja a szervezetet a lúgos raktáraitól, és ezzel inkább meggyorsítja, mintsem gátolja a csontritkulást. Egy felnőtt számára elegendő napi 50 g értékes fehérje. Ezen kívül a tejben lévő zsírok, fehérjék és foszfátok gátolják a kalcium felszívódását.

 

 

Csontritkulás: kockázati és védőfaktorok

Kockázati tényezők

• A túl sok állati fehérje savassá teszi a szervezetet, gátolja a kalcium felszívódását és serkenti kiválasztását.

 

• Az alkohol megzavarja a D-vitamin anyagcseréjét, és megnöveli a parathormon szintjét, amely kioldja a csontokból a kalciumot.

 

A csontszerkezet lyukacsossá válik

 

• A koffein kiviszi a szervezetből a kalciumot, ezért napi két csészénél ne igyunk több kávét.

 

• A nikotin szűkíti a legkisebb ereket, ami rontja a csontok tápanyagellátását.

 

• A gyomorégés ellen gyógyszerek, például a  protonpumpagátlók már két-három évnyi folyamatos szedés után is jelentős csontanyagcsere-romláshoz vezetnek.

 

• A depresszió és a cukorbaj elleni szerek csökkentik a D-vitamin-szintet.

 

• Túlsúly.

Védőfaktorok

• Egészséges, teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozás.

 

• A D-vitamin gondoskodik arról, hogy a csontokban felszívódjon a kalcium.

 

• A K-vitamin fontos szerepet játszik a csontsűrűség megőrzésében, a C-vitamin és az E-vitamin a porcok és a kötőszövet egészségének megtartásában.

 

• A cink, a mangán és a réz mellett az egészséges csontanyagcseréhez fluorra is szükség van. Ez teszi keménnyé a csontokat, túl nagy mennyiségben azonban törékennyé. A túl sok fluortól a csontok esés esetén olyan apróra törnek, mintha üvegből lennének. Éppen ezért ma már nem javasolnak fluorkészítményeket a csontritkulás elleni védelemben. A fluor mint nyomelem előfordul az ennivalókban.

 

• A mozgás, főként a torna segíti a csontok felépülését. Ennél nincs jobb!

-mörk-
XVII. évfolyam 1. szám

Címkék: csontritkulás, holisztikus gyógymódok, oszteoporózis

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.