Betegségek A-tól Z-ig

Így tér vissza az energia

Stratégiák gyengeség és teljesítménycsökkenés ellen

Manapság a teljesítmény és a fittség fontosabb, mint valaha. Ugyanakkor a munkahelyen egyre növekvő terhelés, de a szabadidős stressz is oda vezet, hogy teljesítményünk csökken, és kiégés fenyeget bennünket. Mindemellett még a környezeti terhelés is gyengíti a szervezetünket. Nem csoda, hogy egyre nő a fáradtság és kimerültség elleni szerek és módszerek iránti igény.


 

Ha valakinél több mint két hete fennáll a testi kimerültség és a teljesítménycsökkenés, elsőként tanácsos teljes orvosi kivizsgálást kérni az esetleges szervi okok felderítésére (például pajzsmirigy- vagy szívbántalom, vérszegénység, krónikus fertőzés vagy zavaró góc). Ha nem derül fény kezelendő betegségre, következhet egy olyan koncepció, amelyben többek között növényi gyógyszereket, vitamin- és ásványianyag-kiegészítőket, valamint táplálkozási tanácsokat találunk.

 

Nagyon fontos a bél tehermentesítése könnyen emészthető, következetesen lúgos és túlnyomórészt vegetárius táplálkozással. Tanácsos a napi két meleg étkezés párolt zöldségből, főtt krumpliból, zöldséglevesből, párolt gyümölcsből és kölesből összeállítva. A savképző gabonafélék (kenyér, tészta) és állati fehérjék (hús, hentesáru, túró, kemény sajt) aránya csekély, és az illetőnek ügyelnie kell a lassú evésre, a megfontolt, alapos rágásra.

 

Ehhez jön még napi egy pohár frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglé, omega-3 zsírsavak két teáskanál lenolaj formájában, két liter szénsavmentes víz, illetve gyógytea. Ha a jelek szerint a szervezet teljes elsavasodása áll fenn, még lúgos készítmény is adható. Az első hetekben a páciensnek teljesen le kell mondania a cukorról, az alkoholról és a kávéról. Ha az emésztés nem jól működik, akkor segíthet a savanyú káposzta vagy esetenként a beöntés. Gyakran érdemes mikrobiológiai terápiát is végezni baktériumkészítményekkel, amely elősegíti a bélrendszer és immunrendszerének helyreállítását.

 

Májterhelés esetén tanácsos az alkoholmegvonást máriatövis-készítménnyel kiegészíteni, több héten át. A nedves, meleg májborogatás (például a nedves kendőbe tekert és a has jobb felső részére helyezett hőpalack) segíti a máj vérellátását és a szerv működését.

 

A szervezet típusától függően ajánlható napi 30- 60 perc mozgás a szabad levegőn, például tempós séta. A rendszeres nap- és levegőfürdő javítja az általános teljesítményt és erősíti az immunrendszert.

 

Tanácsos naponta 1 pohár frissen préselt gyümölcsvagy zöldséglevet meginni

 

Krónikus kimerültségnél általában erőteljes vitamin- és ásványianyag-hiány áll fenn, ezért ezek pótlására van szükség. Tanácsos a nagy dózisú C-vitamin (napi 2 g legalább 5 adagra elosztva), este cinkkészítmény, magnézium és B6-vitamin. Igen erős és makacs kimerültség esetén jól beválik az úgynevezett Myer’s-koktél: infúzió nagy dózisú C-, B-vitaminból, kalciumból és magnéziumból. 3-4 hét alatt általában elegendő 4-6 infúzió. A hatóanyagok koncentrációja olyan magas, hogy ugyanezt a hatást tablettával nem tudnánk elérni.

 

A természetes terápiák egyik oszlopa a rendterápia, ahol az egyik súlypont a chronohigiénére esik. Sok ember életében ugyanis egyáltalában nincs manapság semmiféle napi rendszeresség. Nap mint nap változik a napirendjük, túl rövid a regenerációra szánt idő, rendszertelenek az étkezéseik, és ez hosszabb távon károsan hat a szervezetre. Kimerültségnél a szabályos napirend alapkövetelmény az erő visszanyeréséhez. Ilyenkor a szokottnál is több alvásra és pihenésre van szükség. Idetartozik a napi rendszeres lazítás (autogén tréning, Jacobsen-féle progresszív izomlazítás), amely vegetatív kiegyensúlyozottságot ad és pótolja az energiát.

 

Általános kimerültség és betegség utáni lábadozás esetén egyaránt jót tesz az úgynevezett szervbedörzsölés. A szervezet működése csak akkor lehet zavartalan, ha támaszkodhat a szervek jó működésére. Ezenkívül bizonyos szerveknek, például a májnak, a bélnek, a veséknek és a bőrnek fontos méregtelenítő és kiválasztó feladata is van. A természetgyógyászat ősidők óta keresi a szervműködés serkentésének módjait. A kozmikus összefüggések felismerése annak megértéshez vezetett, hogy a bolygók nemcsak bizonyos fémekkel, hanem az emberi szervekkel is kapcsolatban állnak. Ennek alapján fejtheti ki jó hatását a szerveknek fémkenőccsel való bedörzsölése. A külső és belső összefüggéseit a bőrön keresztül használják ki, és ez alapján a lábhidegségtől szenvedő kisgyerektől az étvágytalan idősekig nagyon sokféle panaszt kezelnek a szervnek megfelelő fémmel, amelyet homeopatikus kenőcs formájában használnak.

 

A máj az ónhoz rendelhető hozzá, mögötte a Jupiter áll. A megfelelő krémet egy lenvászon anyagra kenve helyezik fel a jobb bordaív alá, majd hőpalackot helyeznek rá. A páciens ezzel 20 percet pihen. Ideális alkalmazási időpontja a délután 15 óra, amikor alábbhagy a máj fő aktivitása, illetve lefekvés előtt.

 

A vesék kezelésének legjobb időpontja legfőbb aktivitásuk ideje, 17 óra tájékán, de este, lefekvés előtt is. A kezelés lényege, hogy mindkét oldalon spirál formában, belülről kifelé, majd fordítva is bedörzsöljük a vesék területét réztartalmú kenőccsel. A réz az ókor óta a Vénuszhoz tartozik. A szív kezelésének szere az aranykenőcs, amellyel kör alakban kell kezelni a szívtájékot 20 percen át. A módszert mindenki magának is alkalmazhatja, de mást is megkérhet rá.

 

Ha a diákok folyton fáradtak, izomgyengeség vagy lábszárgörcs gyötri őket, segítenek a homeopátiás szerek

 

A fémterápia jól alkalmazható az évszakok változásához, így a tavasz a máj kezelésének időszaka, a nyár a szívé, az ősz és a tél a veséké. Kiegészítésként sor kerülhet az évszakhoz köthető megbetegedések (szénanátha, megfázás, reuma) orvoslására is. Ha a krónikus fáradtság okai nem ismertek, akkor segíthetnek az úgynevezett felépítőszerek. A revitalizáló kúra részei a következők lehetnek:

 

• Ózon-oxigén terápia mint sajátvér-kezelés 6-szor három hét alatt.

• Sajátvér-injekciók echinacea-készítménynyel kiegészítve 6-szor három héten át.

• K-vitamin-komplex-folsav injekciók 6-szor három héten át.

• Procain- és magnéziumtartalmú szer, amelyből az első szabályozó hatásáról ismert, míg a második stresszellenes és savtalanító készítmény.

 

Az erősödést fokozza a kopogtató akupunktúra, míg az operáció utáni felépülést a hegekbe adott neurálterápiás injekció segítheti. Általában elegendő a hegekbe 3-szor, egy-egy nap kihagyással adott injekció. A vírusfertőzések általában toxinokat hagynak hátra a szervezetben, ezeket chlorella-algákkal és homeopátiás szerekkel űzhetjük ki.

 

Szintén bevált módszer a lúgos injekció, de csak ha szakember adja be, legalább 6-szor három héten át. Ezzel elérhető a szervezet savtalanítása. A sav-lúg háztartás egyensúlyának felborulása ugyanis nagyban hozzájárulhat a krónikus fáradtság kialakulásához.

 

A regulációs blokádok feloldásának legjobb módszere a homeopatikus kén, amely feloldja az antibiotikumok által kialakított blokádokat. A tanulási nehézségekkel küszködő diákoknál a savak csoportjába tartozó homeopatikumok válnak be, köztük a legfontosabb a foszforsav. A gyógyszerkép kifejezett szellemi és testi gyengeséget mutat, ebéd utáni kimerültséget, amelyet a beszéd vagy a koncentráció kényszere csak tovább fokoz. A legjobb ellenszer ilyenkor az Acidum phos. D6, 3-6-szor 5 csepp naponta evés előtt 4-6 héten át. A tünetek jelentős javulása esetén 3x5 cseppre csökkenthető az adag.

 

Ha a diákok ideggyengeségre panaszkodnak és folyton fáradtak, izomgyengeség és lábszárgörcs gyötri őket, akkor jöhet szóba a pikrinsav, Acidum picrinicum D6, naponta 3-4-szer 1 tabletta vagy 5 csepp. A folyamatos fáradtságban szenvedő, semmiféle munkára nem fogható pácienseknek nem árt a reggeli hideg zuhany.

 

Nemcsak a nők, hanem a férfiak is elérkeznek a változás korába, ilyenkor segít a Selenium D6 vagy a Ginseng D3, mindegyik napi 3-6-szor 1 tabletta vagy 5 csepp. Ha a panaszok nem javulnak, anamnézist kell végezni a konstitúciós szer meghatározására.

M. L.
XIV. évfolyam 3. szám

Címkék: fáradtság, gyengeség, kimerültség

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.