Betegségek A-tól Z-ig

Így védhetjük ki a vírusokat

A páciensek gyakran tanácstalanul keresik fel orvosukat, mert az egészséges táplálkozás, a vitaminok és az echinaceakivonatok szedése ellenére állandóan megfáznak, köhögnek, náthásak és fáj a torkuk. Szeretnék tudni, mit tehetnének még, hogy ellenálljanak a vírusok támadásának.


 A jól működő immunrendszer megvéd bennünket a vírusok támadásával szemben

 

Először az okokat kell felderíteni. A rossz alvás, a test hőszabályozásának zavara, a gyenge tüdő-csi mind elegendőek ahhoz, hogy az ellenálló képességet erősítő szokványos módszerek csődöt mondjanak.

 

De mindenekelőtt a hűvös levegő: a bőr kihűlésével párhuzamosan ugyanis lehűl a nyálkahártya is. És a lehűlt nyálkahártyák mindig fogékonyabbak a vírusok támadásával szemben. A szervezet hőszabályozása a felső légúti fertőzésekkel szembeni védekezésben fontos szerepet játszik. Kínában régi hagyomány, hogy az őszi hidegek beköszöntétől kezdve csak melegítő hatású ételeket és gyógyfüveket fogyasztanak. Ezt a szokást nekünk is követnünk kellene. A fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, a forró levesek, főképp a tyúkhúsleves melegíti a testet. Aki eleve fázékony alkat, ehet csípős paprikát és curryt. Ajánlható például a gyömbéres sárgarépaleves (a receptjét lásd a következő oldalon).

 

Fontos, hogy ne hagyjuk a lábfejeket se kihűlni. Lehetőleg ne viseljünk túl szűk lábbeliket és meleg zoknit. Az izzadt láb hamar kihűl. Akinek krónikusan hideg a lába (lábfeje), vegyen meleg lábfürdőt, ez megakadályozza a hideg feljutását a törzshöz. Különösen jó plusz melegítő hatást érhetünk el azzal, ha egy teáskanálnyi mustárlisztet keverünk a meleg lábvízhez. A vénás keringési zavarokban, visszértágulatban, visszérgyulladásban szenvedők azonban előtte feltétlenül kérjék ki orvosuk véleményét, mert náluk a lábfürdő akár veszélyes is lehet. (Lásd erről szóló cikkünket a 36–37. oldalon.)

 

Edzett érrendszerrel a vírusok ellen

A rendszeres és helyesen kivitelezett szaunázás javíthatja a szervezet hőháztartását és hőszabályozását, ezzel csökkenthetjük a megfázások lehetőségét. Fontos, hogy a felmelegedés után hűtsük le magunkat, majd ismét térjünk vissza a szaunakabinba. Az így edzett érrendszer sokkal jobban megbirkózik a téli hidegekkel, így a légutak nyálkahártyái sem hűlnek ki olyan könnyen. Mindehhez azonban néhány hónapig tartó rendszeres szaunázás szükséges. Attól is könnyen lehűlhet a fejünk, ha a hálószobában a fejünkhöz közel lévő falfelület nagyon hideg. Ez megakadályozható azzal, ha az ágynak párnázott ágyvége van, vagy ha felállított párnákkal szigeteljük el a fal hidegétől a fejünket.

 

Az immunrendszer legyengülésének egyik kevéssé ismert oka az alváshiány. A rossz alvás, illetve az alváshiány egyfelől megzavarja a szervezet hőszabályozását, ugyanakkor az immunrendszer működését is. A kevés alvás, a tartós alvászavar mind oka lehet annak, hogy valaki hiába szed vitaminokat, immunrendszert erősítő étrend-kiegészítőket. Aki naponta mindössze 4-5 órát alszik, annál gyakrabban előfordulhatnak fertőzések, még akkor is, ha amúgy álma mély. Hét-nyolc órát mindennap aludnunk kell, hogy szervezetünk regenerálódhasson. A horkolás és az alvás közben fellépő légzéshiány (alvási apnoe) is gyengítheti immunitásunkat. A hosszabb ideje fennálló alvászavarokat tehát mindenképpen kezelni kell. Ha sikerül normalizálni az alvást, az immunrendszer erősítését célzó egyéb módszerek is hatásosabbak lesznek. Ez vonatkozik a gyerekekre is.

 

Immungyengeségről csak évi ötnél több fertőzés esetén beszélünk

Normálisnak tekinthető, ha a gyerekek telente két-három vírusfertőzést hoznak haza az óvodából. Csak akkor kell aggódnunk, ha egy szezonban ötnél gyakrabban fordul elő fertőzés. A gyermekkori fertőzéshajlam hátterében állhat – bár igen ritkán – allergia, asztma vagy valamilyen, a vérképzést érintő betegség. A szülőknek, hogy védjék magukat a gyermek által hazahozott kórokozókkal szemben, ajánlható minden, a szervezet hőszabályozását javító módszer, illetve a sajátvér-injekciók adása. Igen jó hatású a homeopátia is.

 

Kínában régi hagyomány, hogy az őszi hidegek beköszöntétől kezdve csak melegítő hatású ételeket és gyógyfüveket fogyasztanak. Aki eleve fázékony alkat, ehet csípős paprikát és curryt

 

Az ellenálló képesség erősítésében hatásos az akupunktúra is, különösen, ha a kezelést a páciens egyéni alkatához és állapotához igazítják. A tüdőmeridián 7-es számú pontján alkalmazott akupresszúrás kezelés mindenkinek ajánlható házi kezelésként.

 

A hagyományos kínai orvoslás az ellenálló képesség gyengeségének okát (gyenge védelmi csi) a tüdő-csi gyengeségében látja, mivel a hagyományos tanítások szerint a tüdő állítja elő a védelmi csit. Ennek okait feltétlenül érdemes kideríteni, ha igazán eredményesen akarjuk kezelni a pácienst. A több testmozgás, a rendszeres sport az egyik legfontosabb módszer a védelmi csi erősítésében.

 

 

Az ellenálló képesség erősítésének módszerei

Erősítő kúra 1.

•Három napig Mercurius solubilis Phcp, naponta 3x10 golyócska,

•utána három napig Dulcamara S Phcp, naponta 3x10 golyócska, majd

•három napig Acidum nitricum S Phcp, naponta 3x10 golyócska.

•Ezután elölről kezdjük, és ezt folytatjuk három hónapon át.

 

Tízévesnél kisebb gyerekeknél annyi golyócskát kell adnunk, ahány éves a gyermek. A golyócskákat a nyelvre kell helyezni, és hagyni, hogy elolvadjanak a szájban.

Erősítő kúra 2.

•I. Ferrum phosphoricum D10.

•II. Drosera D10.

•III. Acidum silicicum D10.

•IV. Calcium phosphoricum D10.

•V. Kalium stibyltartaricum D10.

 

Az I. naptól az V-ig mindennap háromszor 8 golyócskát szedünk az adott napra rendelt szerből. Mindig csak az aznapi szert szedjük, ne keverjük a készítményeket! Körülbelül egy borsónyi Pekana 5 drágakőbalzsamot dörzsölhetünk a tüdő 7 sz. pontjába, erősen masszírozó mozdulatokkal, az óra járásával azonos irányba, kb. 5-10 percig.

 

Léteznek belső kóroki tényezők is, amelyek képesek gyengíteni a tüdő csijét: például a szélesebb értelemben vett bánat érzése. Ez felléphet veszteség, elválás, gyászeset hatására, vagy annak érzéseként, hogy valamilyen elementáris igényünket nem tudjuk kielégíteni. A kínai tanítások szerint ennek gyógymódja, hogy megtanuljuk a hála érzetét gyakorolni.

 

A bánat és a depressziós hangulat olykor egymással társulva jelenik meg, és a betegnek szakorvosi segítségre van szüksége. Ugyanakkor a hála érzésének gyakorlása olyasmi, amit bármelyikünk bármikor végezhet, és amely képes enyhíteni a bánaton. A köszönet kinyilvánításával szociális kapcsolatainkon is javíthatunk. Meditáció, illetve kontempláció témája is lehet a hála, amit mindenért érzünk, amink van. A keresztények ezt ima formájában gyakorolják.

 

A kínai gyógyászat nézete szerint a tüdő-csit a bosszankodás és a túl sok rágódás, gondolkodás is károsíthatja. Az immunrendszer legyengülésének hátterében tehát mindig gondolnunk kell a pszichoszomatikus tényezőre is – igaz, némi fenntartással, ugyanis az egyedi esetek nagymértékben különbözhetnek egymástól.

 

 

Az alvás és a hőszabályozás fontosabbak a vitaminoknál

A multivitaminok a szervezet ellenálló képességének erősítésében nem elhanyagolhatók, de csak a másodlagos szerepet játszanak. A kiadós alvás és a hőszabályozás a legfontosabb, ezért ezekre mindig tekintettel kell lennünk. De alkalmazhatunk multivitaminokat is.

 

Manapság alig akad olyan ember, aki kellő mértékben vesz magához multivitamint, főképp, ha valamilyen alapbetegségben szenved, amely fokozza a vitaminok iránti igényt. A klinikai kutatások szerint a multivitaminokat (C-vitamin és a B-komplex) nem szükséges folyamatosan szednünk, akkor is hatnak, ha olykor szüneteltetjük a szedésüket.

 

Az ellenálló képesség erősítésében hatásos az akupunktúra is

 

A korábban oly nagyon propagált echinaceakivonatok szedése nem bizonyult kellő hatásúnak a megelőzésben, ugyanez vonatkozik a pelargoniumkivonatokra is. Mindkét növényi kivonat legfeljebb a betegség kezdődő stádiumában hatásos, és arra képes, hogy lerövidítse a kórlefolyást. Az influenza elleni oltás nem nyújt védelmet az egyszerűbb hűléses betegségeket okozó vírusokkal (rhinovírusok) szemben.

 

 

Oltás helyett sajátvér-injekció

A védőoltások alternatívájaként meg kell említenünk a természetgyógyászat által régóta alkalmazott sajátvér-injekciót, amelynek lényege, hogy a vénából levett vért a páciens farizmába fecskendezik vissza. A kúra 4-6 hétig tart, és ez idő alatt a beteg 10-12 injekciót kap. A terápia hatásossága fokozható, ha a fecskendőben lévő levett vérhez homeopátiás injekciókat szívnak, és ha az injekciókat akupunktúrás pontokba adják.Kb. 30 dkg sárgarépát meghámozunk, felkockázunk vagy kerek szeletekbe vágjuk. Egy nagy vagy 2-3 kisebb burgonyát szintén felaprítunk. Mindkettőt egy kb. hüvelykujjbegy-méretű friss, hámozott, finomra aprított vagy reszelt gyömbérrel (esetleg helyettesíthető 1 teáskanál gyömbérporral) együtt kevés vízben megfőzzük. Végül 1 teáskanál zöldséglevesport és1 teáskanálnyi repceolajat adunk hozzá és jól elkeverjük. A fazekat levesszük a tűzről és botmixerrel az egészet pürésítjük. Kevés tengeri sóval, frissen őrölt borssal, csipetnyi édes-nemes paprikával és szerecsendióval fűszerezzük. Végezetül negyed liter főzőtejszínt vagy tejfölt keverünk bele, röviden felforraljuk és még egyszer ízesítjük. Forrón tálaljuk, és ízlés szerint friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal szórjuk meg a tetejét.

-dr.ki. -
XVI. évfolyam 12. szám

Címkék: immunerősítés, vírusok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.