Betegségek A-tól Z-ig

Immunerősítés télen

Salaktalanítás és savtalanítás

A helytelen táplálkozás, a stressz, a káros anyagok, a gyógyszerek miatt a testünknek minden másodpercben semlegesítenie kell valamilyen, számára megterhelő vegyületet. Ha a kiválasztás feladata túlterheli a szervezetet, akkor felborul a sav-bázis háztartás egyensúlya. Túlsúlyba kerülnek a savas kémhatású anyagcseretermékek, és ez káros hatást gyakorolhat az immunrendszerre. Nézzük, mit tehetünk a folyamat ellen!


Ősszel és télen különösen fontos a jó sav-bázis egyensúly. Immunrendszerünk ugyanis csak ekkor képes jól működni és védekezni a  megfázás kórokozói ellen
 

Ha a szervezet elsavasodott, akkor  a hideg téli hónapokban különösen nehezen birkózik  meg a kórokozókkal. Amúgy sincs könnyű dolga egy olyan időszakban, amikor hiányzik a napfény, viszont sok a nedvesség és a hideg. Holott manapság a gyorséttermi ételek és a sok édesség miatt már a gyerekek szervezete is a túlsavasodás jeleit mutatja.   Táplálkozásunk az elmúlt 50 év során teljesen rossz irányba haladt, és ez a fő oka a túlsavasodásnak.

 

Ennek következményeként a savak elárasztják a szervezetünket: kén-, salétrom- és húgysav származik a sok húsból, ecetsav az édességekből, csersavak a kávéból, szén- és foszforsav az üdítőitalokból. Plusz ehhez jönnek még azok a savak, amelyeket a saját szervezetünk termel, így például a stressz és szorongás miatt keletkezett savak vagy a tejsav, amely a fizikai túlerőltetés eredménye. A túlsavasodás további okai a következők:

 

•Túl sok savképző ételt eszünk, például fehér lisztből készült termékeket, finomított cukrot és gyorséttermi ennivalót.
•Túl sok állati eredetű fehérjét fogyasztunk, például tejtermékek formájában.
•Túl kevés friss, lúgokban gazdag ételt eszünk, amilyen például az érett gyümölcs vagy a zöldség.
•Sok nikotint, alkoholt és kávét fogyasztunk.

•Életünket meghatározza a stressz és a teljesítménykényszer.
•Keveset mozgunk.
•Hajlamosak vagyunk a depresszióra.
•Visszaélünk a gyógyszerekkel.

 

A szakértők abból indulnak ki, hogy a lakosság 80-90 százalékának a szervezete túlsavasodott, bár a hivatalos orvoslás tagadja, hogy ilyesmi egyáltalán létezne. Az orvosok szerint ugyanis a szervezet képes kiegyenlíteni a sav-lúg háztartását, és azt sem fogadják el, hogy a túlsavasodás következményeként bizonyos betegségek alakulhatnak ki. A szervezet természetesen képes ezt a háztartást egyensúlyban tartani, vallják a természetgyógyászok, feltéve, hogy megvannak hozzá a megfelelő körülmények. Ha azonban a túlsavasodás miatt túlterhelődik a sav-lúg anyagcsere, akkor ez az egyensúly felborul, és kialakulnak a betegségek.

 

 

Miért vagyunk hajlamosak főleg télen a túlsavasodásra?

A túl sok sav testünk mindegy egyes szervét és sejtjét károsíthatja. Télen még rosszabb a helyzet, mert még többet eszünk, főleg édességet. Ráadásul kevesebbet mozdulunk ki, kevesebbet mozgunk, és ezzel csökken a légzésünk frekvenciája. Ez azért fontos, mert pontosan a légzés az, amely lényeges összetevője a test saját salaktalanító mechanizmusának. Ha például a friss levegőn jó tempóban sétálunk, és ettől gyorsabbá válik a légzésünk, akkor az a salaktalanítást is elősegíti olyan formában, hogy több szén-dioxidot és ezzel savat lélegzünk ki. A máj, a vesék és a bél mellett a tüdő is fontos kiválasztószerv szerepét tölti be a sav-bázis háztartásban.

 

 Megfelelő táplálkozással valamennyien sokat tehetünk azért, hogy a testünket megvédjük a káros anyagcseretermékektől. Képünkön az optimálisan összeállított étrend

 

Jöhetnek a savak, de csak mértékkel

A savak nem alapvetően károsak. Mint oly sokszor az életben, itt is a megfelelő arányokon múlik minden. A szervezetünkben mindkettő előfordul, a savak és a lúgok egyaránt. Összességében 70-80 százalékban lúgos és 20-30 százalékban savas testnedvekből állunk. A savak semlegesítéséhez a testnek ásványi anyagokra van szüksége. Ha egy savas és egy lúgos molekula találkozik, akkor semleges sómolekula alakul ki. Ez minden probléma nélkül kiválasztható. Az azonban az egyéni adottságoktól és a személyes életmódtól függ, meddig képes a szervezet a helytelen állapotokat kompenzálni.

 

A sav-lúg háztartás egyensúlyának megőrzéséhez a legfontosabb a helyes táplálkozás. Az elfogyasztott élelmiszerek 70-80 százalékának kell lúgosnak és 20-30 százalékának savasnak lennie. A valóságban azonban általában pont fordítva táplálkozunk. Ezen kívül minden lehetőséget meg kell ragadni a savtalanításra. Erre alkalmas a sport, a szauna vagy a bélszanálás egyaránt.

 

A túlsavasodást gyakran nem veszik észre

A túlsavasodás alattomos folyamat. Olykor akár 20 évig is eltarthat, mire a már kialakult következmények (betegségek) miatt észreveszik a savterhelést. A figyelmeztető jelek azonban már korábban is jelentkeznek. Ilyen például, ha a has folyamatosan felpuffad vagy a mozgás mind nehezebbé válik.

 

Ahogy nő a savterhelés, a szervezet megpróbálja az ásványi anyagok elvonásával semlegesíteni. A haj és a köröm törékennyé válik, nagyon erős savterhelés esetén gyulladás, sejtpusztulás és szöveti változások alakulnak ki. Ha belegondolunk, hogy az emberi szervezet szinte valamennyi kémiai folyamatában részt vesznek sav-lúg reakciók, megérthetjük, miért alakulhat ki olyan sok krónikus betegség a savlúg egyensúly eltolódása miatt.

 

Nagyon fontos minden időben sokat mozogni. Minden egyes mély légvétel segít megszabadulni a salakanyagoktól

 

Az évek, évtizedek alatt felgyülemlett salakanyagoktól, káros anyagcseretermékektől megszabadulni sok türelmet igénylő feladat. Csak egyetlen példa: ahhoz, hogy az egy év alatt összegyűlt salakanyagoktól megszabaduljunk, egy hónapnyi következetes lúgos táplálkozásra van szükség. A lúgképző ásványi anyagokat elsősorban érett gyümölcsök és zöldségek formájában kell magunkhoz vennünk. Ehhez jöhetnek még a táplálékkiegészítők formájában szedett lúgos szerek.

 

 

Miért fontos a sav-lúg egyensúly?

Az ereinkben keringő vér szempontjából létfontosságú a 7,35 és 7,45 közötti, konstans pH-érték megőrzése. A pH-lista egyik végén a 0 áll mint nagyon savas, középen a 7 mint semleges, a másik végén a 14 mint nagyon lúgos érték. A vérben a túl alacsony pH-értéknél (azaz savas környezetben) a vörösvértestek nem tudják megkötni az oxigént, míg enyhén megnövekedett pH-nál (lúgos) a sejtek felé történő oxigén-továbbadás válik nehezebbé.

 

A kémhatás megőrzéséhez a vér különféle pufferrendszerekkel rendelkezik. A puffertevékenység azt jelenti, hogy a fölösleges savakat a vérben a kiválasztásig semlegesítik és megkötik. Könnyen belátható, hogy a pufferkapacitás – mint minden parkoló – előbb-utóbb megtelik. Ilyenkor a szervezet további átmeneti tárolókat keres a savak számára, elsősorban a kötőszövetekben, az izmokban és az ízületekben. Mindez olyan elváltozások formájában válik láthatóvá, illetve érezhetővé, mint például az ínfájdalmak vagy a cellulitisz. A csontokban és ízületekben jelentkező elsalakosodás reumatoid artritiszhez vagy csontritkuláshoz vezethet. A 2-es típusú cukorbajosok szintén gyakran szenvednek krónikus túlsavasodásban. Egyidejűleg hiányoznak a szervezetükből olyan fontos ásványi anyagok, mint a magnézium, a kalcium, a kálium és a cink, amelyek cukorbetegség esetén nagyobb mértékben választódnak ki. A táplálkozás átállításával kezdődő inzulinintolerancia esetén bizonyos körülmények között gyors eredmények érhetők el. Gyakran azonban hiányzik a beteg részéről a motiváció és a kezdeményezőkészség.

 

A savaktól úgy tudunk megszabadulni, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk. Aki rendszeresen több mint 20 százalék savképző hatású ételt fogyaszt, annak ezt tanácsos heti egyszeri lúgos nappal ellensúlyozni

 

Érdemes lehet lúgosító szereket is szedni. Az optimális lúgosító szer visszaadhatja a szervezetnek azt, amit a túlsavasodott anyagcsere elvon belőle. A bázikus por naponta reggel és este egy-egy kávéskanállal, egy pohár vízben feloldva körülbelül 1,6 kg zöldségnek vagy gyümölcsnek felel meg ebből a szempontból. A lúgos porok választéka azonban zavarba ejtően nagy. Ajánlható a citráttartalmú lúgos por, amely kíméletes a gyomor-bél rendszerhez és nem okoz mellékhatásokat. A nátronos por magas nátriumtartalma megterheli a vesét és károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját. A citrát alapú por azonban csak ott kezd el hatni, ahol valójában szükség van rá, a sejtanyagcserében. A lúgos porok jó alternatívát  jelentenek az alultáplált embereknek, a terhes és a szoptató anyáknak. Náluk ugyanis a lúgos böjtnél automatikusan jelentkező súlyveszteség veszélyes lehet.

 

 

Miért szereti a gyomor a savas környezetet?

Testnedveink kémhatása a szervezet különféle területeitől függően nagyon eltérő lehet. A vérrel ellentétben például a gyomor 1,2 és 2 közötti savas kémhatást igényel. A gyomorsav a test legsavasabb összetevője, a benne képződő savak a táplálék részekre hasításához szükségesek. A savtermeléssel párhuzamosan azonban a gyomor puffereket is termel (bikarbonátok). Ezek a vér útján azonnal továbbjutnak a májhoz, az epehólyaghoz és a hasnyálmirigyhez, hogy ott részt vegyenek a lúgos emésztőnedvek termelésében.

 

Ha a lúgos környezetet igénylő emésztőszerveknek több bikarbonátra van szükségük, akkor a gyomornak egyidejűleg több gyomorsavat is kell termelnie, méghozzá olyan mennyiségben, amennyire nincsen szüksége. A savtúltermelés refluxhoz vezet. Ilyenkor a savlekötők szedése szinte mindennapos gyakorlatnak számít manapság. Akut fájdalom vagy gyomorfekély esetén nincs is ezzel semmi baj, mivel a túl sok sav termelődése miatt kiala kult fájdalmat a savlekötők gyorsan enyhítik. A tünetek elnyomására azonban ez a kezelés nem alkalmas. Sokkal inkább a gyomorpanaszok kialakulásáért felelős okokat kell kezelni, és az életmódot megváltoztatni. Egyébként savlekötő-függőség alakul ki.

 

 

Készüljünk fel a télre!

Ha télen nem akarunk esélyt adni a megfázás kórokozóinak, meg kell erősítenünk az immunrendszerünket. Ez kiválóan megoldható egy egyszerű lépésekből álló savtalanító kúrával.

 

Igyunk megfelelő mennyiséget! Átlagosan naponta 2,5-3 litert kellene innunk, ez lehetővé teszi a salakanyagok optimális kiválasztását. Jó salakanyag-kivezető a szénsavmentes, meleg vagy forró víz és a salaktalanító tea. A salaktalanítás ideje alatti megnövekedett folyadékfogyasztás hatása jól lemérhető a vizeleten, amely a megszokottnál hígabbá válik.

 

Kávé, cukor, szalonna, sajt és pirítós kenyér – az ízletes reggeli sajnos igazi
savbomba

 

Vértisztító salaktalanító tea: keverjünk össze 20-20 g hársfavirágot, édesköményt, cickafarkot, százszorszépet, citromfüvet, zsályát és zsurlót. 1 liter tisztítóteához egy púpozott teáskanál teakeveréket vegyünk, és 3 perc után szűrjük le. A vértisztító tea kiváló napi innivaló, de ihatjuk lúgos napokon vagy lúgos böjt alatt is.

 

Együnk túlnyomórészt lúgos ételeket! Napi ennivalóinknak 70-80 százaléka legyen lúgos. A szabályos étkezési időpontok és az alapos rágás segíti a sav-lúg egyensúly kialakulását.

 

Nyerset 14 óra előtt együnk: a gyümölcsöt és nyers zöldséget délután 2 óra előtt együk. Később már nehezebb őket megemészteni, mivel a máj méregtelenítő munkája teljes gőzzel folyik. Minden, amit este 6 után eszünk, túlterheli a májat.

 

Több zöldséget együnk, mint gyümölcsöt, az arányuk 4:1 legyen. Ennek az az oka, hogy a gyümölcs gyorsabban végigszalad az emésztőrendszeren, mint a zöldség. Ha tehát a bélbe nem kellően megemésztett zöldség kerül, a gyümölcs rothadni kezd. A nem érett gyümölcs és zöldség sem segíti a savtalanítást, és puffadáshoz vezet. Csak az érett ennivaló anyagcseréje játszódik le lúgos alapon.

 

Tegyük jóvá a „kis bűneinket”! Mindnyájan majszolunk olykor édességet. Ennek ellensúlyozására rendszeresen iktassunk be lúgos napokat vagy egy hét lúgos böjtöt. Az édesség utáni erős vágy jól legyőzhető alma- vagy körtesziruppal. Mértékletesen fogyasszunk csak élvezeti szereket: alkoholt, nikotint és koffeint.

 

Mozogjunk eleget! A rendszeres, könynyű mozgás, például a napi félórás, tempós séta jobb, mint a rendszertelen túlerőltetés.

 

Csökkentsük a stresszt! Adjunk elegendő pihenési, regenerálódási lehetőséget a testünknek és a lelkünknek. Hetente kétszer savtalanítsunk a szaunában! Az izzadsággal sok salakanyag távozik. Használjunk savtalanító vizes kezeléseket! A heti egyszeri lúgos fürdő jót tesz az egészségünknek.

 

 

Hasznos a vizelet önellenőrzése

Hogy szükségünk van-e salaktalanításra, azt könnyen ellenőrizhetjük vizeletteszt segítségével. A patikákban kapható tesztcsíkok segítségével megnézhetjük a vizelet pHértékét. Egyszeri mérés azonban nem elég, a legjobb, ha több napon keresztül végezzük a méréseket. A vizelet pH-értéke ugyanis a napszakoktól függően is változik. Étkezés után lúgos, reggel és két étkezés között pedig savas.

 

A sav-lúg egyensúly mérésére szolgál a pH-érték, amely a test különféle
részein eltérő. A gyomorban például savas, az epehólyag és a hasnyálmirigy lúgos

 

Így mérjük helyesen a vizelet pH-értékét:
reggeli előtt,
egy órával reggeli után,
ebéd előtt,
egy órával ebéd után,
vacsora előtt,
egy órával vacsora után,
lefekvés előtt.

 

A kiegyensúlyozott sav-bázis háztartás jellemzője a hullámzó vizeletprofil. Ha nem ez a helyzet, akkor elsavasodás áll fenn. Főként idősebb korban érdemes rutinná tenni a vizelet ellenőrzését. A kor előrehaladtával csökken a test saját savtalanító kapacitása. Izomtömegünk például, amely fontos szerepet játszik a savtalanításban, 70. életévünkig 40 százalékkal csökken. Ugyanez vonatkozik a fontos szervek méregtelenítő munkájára: romlik a tüdőfunkció, akárcsak a vese teljesítménye. Ha a testnek mind kevesebb saját lehetőség áll rendelkezésére a sav-lúg egyensúly megőrzéséhez, akkor az rontja az immunrendszer működését és megnöveli a betegségek kialakulásának esélyét.

 

 

Megelőzésre szolgál a lúgos böjti nap

A túlsavasodás megelőzésére ajánlható a heti egyszeri lúgos böjti nap. Ehhez a napot kezdjük reggel egy pohár meleg vízzel vagy vértisztító teával. Ez felturbózza az emésztést és tisztító hatású. Reggelire jöhet egy alma vagy egy banán, hozzá frissen préselt alma-sárgarépa lé, mert a sárgarépa segíti a máj méregtelenítő munkáját. Délelőtt egy liter gyógyteát kell meginni, az ebéd lehet nyers saláta, például fejes saláta, sárgarépa és retek. Alternatív megoldásként (a nyers zöldséget ugyanis nem könnyű megemészteni) szóba jöhet a lúgos leves. Vacsoráig szintén igyunk meg két liter teát, és sétáljunk legalább egy órát. A vacsorát még este 6 előtt fogyasszuk, ez legyen lúgos leves vagy valamilyen főtt zöldség, zöldséges étel. Ehhez szintén igyunk meg egy fél vagy 1 liter vizet vagy gyógyteát.

 

Lúgos böjt - krónikus betegségeknél is jó

A táplálkozás átállításának kezdetét jelentheti egy lúgos böjtkúra. Ha teljesen lemondunk a savakról, akkor ezzel mobilizáljuk a felhalmozódott savakat, amelyeket sok folyadék ivásával lehet kimosni a szervezetből. Ezen kívül a lúgos böjt alatt két-három naponta javasolható a béltisztítás.

 

Ez utóbbira alkalmas a glaubersó, a beöntés vagy a colon-hidroterápia, amelyet orvos vagy megfelelően képzett terapeuta végezhet. A tapasztalatok szerint a lúgos böjt jó hatással van a változókori panaszokra, a krónikus arcüreggyulladásra, a fertőzésekre és az allergiákra. Ezen kívül ajánlható túlsúly esetén is.

 

 

Hatékony önsegítő módszer a lúgos fürdő

Általános elsalakosodási panaszok esetén az immunrendszer erősítésére jók a külsőleg alkalmazott kezelések is. A természetgyógyászat nem véletlenül emlegeti a bőrt úgy, mint a harmadik vesét. Ha a többi kiválasztó szerv túlterhelt, akkor a szervezet a bőrön keresztül próbálja kiválasztani a fölösleges savakat.

 

A lúgos kezelések egyszerűek. A lúgos fürdőkre egyfajta szívó hatás jellemző, amely segíti a savak kiválasztását. A lúgos fürdő a bőr savkiválasztását akár 15 százalékkal is növelheti. Az úgynevezett lúgos ozmózis a lúgos kémhatású fürdősóval készült kádfürdőben játszódik le, ahol a pH-érték eléri a 8,5-öt. Mivel a víz lúgosabb, mint a benne üldögélő, elsavasodott ember, a savas molekulák a testből kiáramlanak a kád vizébe. Ezt a folyamatot hívják ozmózisnak. Hatására a bőr alsó rétegében tárolt salakanyagok és savak a bőr felületére jutnak. Egyórányi fürdési idő alatt a fürdővíz pH-értéke 6-ról 7-re csökken.

 

A lúgos porok segítik a szervezet savtalanító munkáját. A port naponta kétszer vízben feloldva kell bevenni

 

A lúgos fürdőre az erőteljes salaktalanítás miatt a bőr pattanásokkal vagy viszketéssel reagálhat. A bőrt tehát csak lassan szabad átállítani, a szakértők kezdetben csak kéthárom hetes időközökben ajánlanak egy-egy félórás lúgos lábfürdőt. Ha azt jól tűri a szervezet, akkor lehet átállni a heti egyszeri lúgos teljestest-fürdőre.

 

 

Segítség extrém esetekben: az infúziós terápia

Általában három-négy hónapig tart, amíg a táplálkozás átállításának jótékony hatása jelentkezik. A táplálkozással történő savtalanítás jól működik akkor, ha nem áll fenn súlyos betegség. Ilyen súlyos elváltozást jelenthetnek például a szívritmuszavarok vagy a súlyos magas vagy alacsony vérnyomás. Extrém egyéni esetekben a túlsavasodás lényegesen gyorsabban is kompenzálható. A beteg ilyenkor bikarbonát-tartalmú infúziót kap, amely fokozza a savkiválasztást és megnöveli a pufferkapacitást. A tapasztalatok szerint 4-5 kezelés elegendő a sav-lúg egyensúly gyors helyreállításához.

 

Teszt

Túlsavasodott a szervezete vagy sem? Végezze el a tesztet! Válaszoljon a kérdésekre igennel vagy nemmel!

 

                                                    
Naponta eszik húst vagy felvágottat? igen nem

Iszik naponta tejet, fogyaszt tejterméket? igen nem

Naponta eszik édességet? igen nem

Naponta iszik kávét? igen nem

Rendszeresen iszik üdítőt (kóla, jeges tea stb.)? igen nem

Dohányzik? igen nem

Heti egy alkalomnál gyakrabban fogyaszt alkoholt? igen nem

Gyakran eszik készételeket, gyorséttermi ételeket? igen nem

Eszik naponta kenyeret vagy tésztafélét? igen nem

A zöldség és a gyümölcs a táplálékainak kevesebb mint 70 százalékát teszi ki? igen nem

Gyakran eszik este 6 után? igen nem

Kevesebb mint 30-szor rág meg egy-egy falatot? igen nem

Gyakran gyötri puffadás? igen nem

Heti háromnál kevesebbszer sportol? igen nem

Gyakran érzi magát feszültnek, sok stressz éri? igen nem

 

Értékelés

 

Legföljebb 5 igen válasz: Szervezetének elsalakosodottsága példamutató táplálkozásának és életmódjának köszönhetően csekély. További megelőzésként egyen sok lúgosító ételt, hogy felépítse lúgos raktárát, és kerülje a stresszt.

 

Több mint 5 igen válasz: Szervezetének kezdődő elsavasodásával kell számolnia. Ellenintézkedésként sportoljon rendszeresen, csökkentse a stresszt, valamint állítsa úgy át a táplálkozását, hogy legalább 70 százalék legyen benne a lúgképzők és csak 30 százalék a savképzőkaránya.

 

Több mint 10 igen válasz: Abból indulhat ki, hogy a szervezete súlyosan elsavasodott. Ha emiatt már panaszai is kialakultak, akkor szakember segítségével tanácsos a sav-bázis háztartás egyensúlyát minél gyorsabban helyreállítani.

 

Fontos tudni

Erősen savképzők: hús, kolbászfélék, belsőség, vadhús, hal, pörkölt ételek, sültek, sajt, túró, tojás, tésztafélék, cukor, édesség, földimogyoró, paradió, üdítőitalok, fehér lisztből készült termékek, kávé, alkohol, ízesített tea, nikotin.


Enyhén savképzők: tej, joghurt, margarin, teljes őrlésű gabona, mogyoró, sör. Semlegesek: természetes zsírok és olajok, vaj, hagyma, köles, tönkölybúza, amaránt, mandula, dió, csapvíz.


Enyhén lúgosítók: szárított gyümölcs (datolya), répaszirup, alma, nyers tej, szójatej, gomba, szénsavmentes ásványvíz, száraz bor.

Erősen lúgosítók: zöldség (főleg csicseriborsó és leveles zöldségek, mint a spenót), zöldségleves, krumpli, gyümölcs (főleg a szőlő), zöldfűszerek (petrezselyem, majoránna, kakukkfű, oregánó), szénsavmentes víz, tejsavó, erjesztett gabonaital (kvasz).

 

 

Waldkircheni lúgos leves

Hozzávalók: 150 g nyers krumpli, 250 g sárgarépa, 100 g zeller.

 

A lúgos leves hozzávalói: krumpli, sárgarépa, zeller, fűszerek

 

Elkészítése: A zöldségeket mossuk meg, hámozzuk meg és kockázzuk fel. Adjunk hozzá másfél liter vizet, és az egészet főzzük 20 percig. Mi előtt megpuhulnának, adjuk hozzá a fűszereket: majoránna, köménymag, kakukkfű, tengeri só. Botmixerrel törjük össze, és adjunk hozzá 3 evőkanál tejfölt. Ezek után már ne főzzük tovább. A forró levest petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Adhatunk hozzá száraz kenyeret, amit jól rágjunk meg.

M. L.
XVIII. évfolyam 1. szám

Címkék: immunerősítés, salaktalanítás, sav-bázis egyensúly, savtalanítás

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.