Betegségek A-tól Z-ig

Ingadozó vérnyomás: vegyük komolyan!

A vérnyomáscsökkentők alkalmi szedése semmiképp nem javasolt

  Fiatal kor óta alacsony vérnyomás, amely egyszerre, minden előzmény nélkül a magasba szökik, hogy aztán a következő mérésnél megint alacsony legyen... Vagy: Az eddig normális értékek hol megugranak, hol pedig lezuhannak. Cikkünk bemutatja a lehetséges okokat, és a lehetséges természetgyógyászati gyógymódokat.


   

  Fizikai terhelés, erőlködés és izgalom hatására szívünk szaporábban ver, vérnyomásunk emelkedik. Mindez teljesen normális, egészséges reakció. Vérnyomásunk a nap folyamán természetes ritmust követve ingadozik. A reggeli órákban (8‒9 óra) és késő délután (16‒18 óra) a legmagasabb, éjjel pedig a legalacsonyabb.

   

  A tapasztalat azonban gyakran rácáfol erre az elméletre. Vannak emberek, akiknek vérnyomása éppen éjjel szökik magasba. Másoknál pedig rendre az orvos mér magas értékeket, míg az otthoni mérések eredménye normális. Ezt az utóbbi jelenséget „fehér köpeny hipertóniának” is nevezik, és azt a tényt támasztja alá, hogy az orvos által mért vérnyomás messze nem a valós helyzetet tükrözi, csakúgy, mint a nap nap után azonos időpontban mért érték sem. Még a 24 órás mérésekkel sem mindenkinél lehet tetten érni a veszélyesen magas, kiugró értékeket.

   

  A normális vérnyomás felső határa a jelenlegi megegyezés szerint 139/89 Hgmm, bár az utóbbi időkben egyre több kutató az értékhatár módosítását követeli. Az átmeneti és kisebb mértékű kiugrásokat nem szükséges azonnal gyógyszeresen kezelni. Állandóan visszatérő, 160/90 Hgmm feletti értékek esetében viszont – mindegy, hogy az értékek szünet nélkül magasak, vagy a kiugrások csak rendszeresen visszatérnek – mindenképpen cselekedni kell. Ugyanakkor az alacsony vérnyomás, orvosi nevén hipotónia (100 alatti „felső” érték) is szédülést, levertséget, fáradtságot okozhat. Az alacsony vérnyomáshoz hozzászokott emberek azonban jó közérzetnek örvendenek, és nem igényelnek semmilyen gyógykezelést.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

  –dr. ki–
  XXIV. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. május

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.