Betegségek A-tól Z-ig

Ingerlékeny gyomor

Gyakran nincs szükség savlekötőkre

Ha­ valaki­ manapság ­gyomorpanaszokkal­ fordul­ orvoshoz,­ a ­legtöbb­ esetben ­valamilyen­ modern ­savlekötőre­ szóló ­recepttel ­távozik.­ Akut­ esetben ­ezek ­a­ szerek­ természetesen ­jó ­megoldást ­jelentenek, ­tartós­ terápiának­ azonban ­kérdésesek.­ A ­gyomor nyálkahártya-gyulladás­ gyógyítását­ az­ okok ­felszámolásával­ kell­ kezdeni:­a­ táplálék átállítás ­és ­a ­lemondás­ az ­élvezeti­ szerekről­(kávé,­cigaretta,­alkohol)­lehetnek ­a ­terápia­ fontos­építőkövei.­ De ­szóba ­jöhetnek ­a ­bevált ­fitoterápiás­ készítmények­ és ­a­ homeopátiás ­szerek ­is, ­ezek­ ugyancsak­ megnyugtatják ­az ­ingerlékeny­ gyomrot.


Az akut gyomornyálkahártya-gyulladás erős fájdalmakat válthat ki. Ezzel szemben a krónikus gasztritisznek gyakran nincsenek tünetei

 

A gyomor nyálkahártyájának gyulladását a szaknyelv gasztritisznek nevezi, amelynek akut és krónikus lefutását ismerjük. Akut gasztritisz esetén a gyomor nyálkahártyája fájdalmas módon gyulladásba jön, egyidejűleg vérzések is felléphetnek. A tüneteket általában fokozott gyomorsav-elválasztás egészíti ki. A gyomorfájdalom mellett gyengeség, étvágytalanság, lepedékes nyelv és meglepő módon fejfájás is kialakulhat. Ez utóbbi tünet alátámasztja azt a természetgyógyászati szempontú megközelítést, miszerint az emésztőtraktus és a fej között fontos reflektorikus összeköttetés áll fenn. Az akut nyálkahártya-gyulladás kiváltója az esetek többségében úgynevezett diétás hiba, alkoholfogyasztás, fájdalomcsillapító szerek (például acetilszalicilsav) vagy gyulladáscsökkentő (például diclofenac) használata.

 

 

Hempergéssel, borogatással és teával nyugtathatjuk meg a gyomrunkat

Az akut fázisban gyakran segítenek jól bevált, egyszerű házi szerek, mint a nedves- meleg borogatás, a kamilla-, édeskömény- vagy citromfűtea. Nagyon hatékony a „hempergés”: éhgyomorra megiszunk kortyonként egy nagy csésze erős kamillateát, majd öt percre a hátunkra fekszünk, öt percre a bal oldalunkra, öt percre a hasunkra, végül öt percre a jobb oldalunkra. Ez a sorrend azért fontos, mert a gyomor kimenete a jobb testfél felé mutat. Az édesgyökér ugyancsak használható a nyálkahártya-gyulladás kezelésére, léteznek belőle készen kapható készítmények is. Hosszú távon azonban ne alkalmazzuk, mert bizonyos esetekben vérnyomásemelő hatása lehet.

 

Az akut gasztritisz tünetei gyakran hasonlítanak a hasnyálmirigy vagy a máj és az epe zavaraira. Ma már léteznek olyan hatékony diagnosztikai eljárások – vérvizsgálat, tükrözés, ultrahang –, amelyek közelebbi felvilágosítást adnak a panaszok eredetéről. Ha a gyulladás olyan kifejezett, hogy vérzés lép fel a gyomorban, azt a széklet sötétre színeződéséről ismerhetjük fel. Ha viszont vörös vér tűnik fel a székletben, akkor a vérzés forrása nem a gyomorban található, hanem a vékony- vagy a vastagbél területén.

 

Az akut nyálkahártya-gyulladás kiváltója az esetek többségében úgynevezett diétás hiba, alkoholfogyasztás vagy fájdalomcsillapító szerek használata

 

A hivatalos orvoslás akut gasztritisz esetén – de krónikusnál is – a modern gyomorsavgátlók közül rendel valamilyet, amelyek általában azonnal segítenek. Hosszú távú szedésüket azonban meg kell gondolni, mivel függővé tehetnek, és hatásmechanizmusuk sem teljesen tisztázott. Az azonnali hatás arra enged következtetni, hogy nemcsak a gyomorsav-termelődést gátolják, hanem a gyomorideget is nyugtatják. Éppen ezért nehéz lesz róluk leszokni.

 

 

Krónikus gasztritisz - széles körben elterjedt és gyakran fel nem ismert

A krónikus gasztritisz nem könnyen felismerhető természetű betegség. Gyakran fordul elő, de nem produkál jellegzetes tüneteket. Az olyan panaszok, mint gyomorfájdalom, nyomás vagy teltségérzet, hányinger és böfögés ritkán lépnek fel, és ha mégis, akkor – mint már erről szó volt – könnyen írhatók a máj vagy az epe számlájára.

 

Éppen ezért a krónikus gasztritisz nemritkán éveken keresztül rejtve marad, és csak gyomor- tükrözés derít rá fényt. Ám a gyomor nyálkahártyájának tükörrel való áttekintése önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, csak a szövetmintavétel ad felvilágosítást a gyomor nyálkahártyájának jellegéről. A krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás pontos okai a mai napig nem tisztázottak. Akár azt is mondhatnánk, a gyomor afféle „fekete doboz”, amelyről sokkal kevesebbet tudunk, mint hinnénk. Annyi bizonyos, hogy a krónikus gasztritisz idősebb korban gyakrabban alakul ki. Feltételezhető, hogy fellépésében szerepet játszanak a gyomor nyálkahártyájának vérellátási zavarai, de az is, ha visszafolyik a gyomorsav, illetve az epefolyadék. A betegség kialakulásáról összegyűjtött jelenlegi ismereteket tükrözi a krónikus gasztritisz beosztása három kategóriába: A típusú (autoimmun), B típusú (bakteriális erede- tű) és C típusú (kémiai eredetű).

 

Az akut fázisban gyakran segítenek jól bevált, egyszerű házi szerek, mint a nedves-meleg borogatás, kamilla-, édeskömény- vagy citromfűtea

 

Mint fentebb már elhangzott, a gasztroenterológia manapság a gyomor szinte minden panaszára automatikusan valamilyen gyomorsavblokkoló (omeprazol vagy pantoprazol) felírásával válaszol. Ironikusan azt mondhatnánk, szegény orvosoknak nincs jobb ötletük. Míg húsz évvel ezelőtt ezeket a gyógyszereket kizárólag speciális diagnózis esetén és csak néhány hétig engedték szedni, addig manapság világszerte sok millió ember használja tartós terápiaként. Ezek a készítmények jelenleg a legnagyobb forgal- mat bonyolító gyógyszerek közé tartoznak, ez azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy ártalmatlanok volnának! Hosszabb időn át alkalmazva károsíthatják például a bélflórát, egy nemrégiben nyilvánosságra hozott vizsgálat pedig arra mutatott rá, hogy szedé- sük mellett gyakoribbá válik a csontritkulás.

 

A cél tehát az okok kezelése kell hogy legyen. A középpontban a táplálkozás átállítása áll, kerülni kell az élvezeti szereket, elsősorban a nikotint, az alkoholt pedig csak mértékletesen fogyasztani. Minimálisra kell csökkenteni a kávé, a füstölt és sózott élelmiszerek, valamint a „rossz” zsírok (sült zsiradékok, transzzsírok) fogyasztását. Szükség esetén rövidebb, de akár hosszabb ideig is alkalmazhatók lúgos ásványi anyagok a gyomormiliő optimalizálására.

 

A természetgyógyászati terápia az okokra irányul

Az olyan panaszok ellen, mint a teltség- érzet, nyomás, puffadás vagy hányinger, jól beválnak a növényi készítmények. Ezek a szerek általában keserű anyagokat tartalmaznak, de emellett görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is. A keserű anyagok serkentik a gyomor-bél traktus izmainak tevékenységét és stimulálják az emésztőnedvek működését. Akut gyulladás esetén azonban nem alkalmazható, mert a fokozott gyomorsav-elválasztás tovább ingerli az amúgy is gyulladt nyálkahártyát. Görcsoldó hatású például a kamilla, az édeskömény és a citromfű. Ezeket használhatjuk tea formájában, akár kombinálva is. Ezen kívül számos fitoterápiás készítmény is kapható a gyomor bántalmaira.

 

Nyombélfekély röntgenképe. A fekélyes területek kráterek a gyomor vagy a belek belső falán

 

Homeopátiás szempontból a krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás jó ellenszere a Gastricumeel. Ez a szer hosszabb időn át, akár hónapokig szedve finom szöveti szinten eredményezi a sérült nyálkahártyasejtek regenerálódását. Ha emellett a beteg nyirokszereket is szed, az jó megoldás gasztritisz esetén is, mivel ha a szervezetben bárhol gyulladás lép fel, akkor ott nyirokfelszaporodásról is szó van.

 

Ugyancsak egyszerűen alkalmazható házi szer az utóbbi években mind nagyobb ismertségre szert tevő ájurvédikus forróvíz-kúra. A módszer részeként reggelente egy liter vizet kell forralni tíz percen át, majd termoszba tölteni, s ezt a forró vizet kortyonként kell elfogyasztani a nap folyamán. Ezzel serkentjük az emésztés folyamatát, és feloldjuk az emésztőszervek görcsös állapotát.

 

 

Mennyire veszélyes a gyomor-baktériumként ismert Helico-bacter?

A B típusú krónikus gasztritisz esetén gyakran igazolják a gyomorban a Helicobacter baktérium jelenlétét, amit az erre kialakított gyógyszeres terápia követ. A standard terápia manapság az úgynevezett hármas terápia, amelyben két antibiotikumot kombinálnak egy savgátlóval, és ezt kell szedni hét napon át. Ez aztán az esetek többségében sikeresen ki is pusztítja a kórokozót.

 

A probléma ezzel a terápiával csak annyi, hogy nem a táptalajt javítja, ezért kiegészítő terápiára is szükség van, például egészséges bélbaktériumok adagolására. Sok mikrobiológus azt ajánlja, hogy a gyomor- miliő optimalizálása érdekében a páciens még szelént és C-vi- tamint is szedjen (az ajánlott adag 500–1000 mg C-vitamin és 100–200 ųg szelén 3–6 hónapon keresztül). Természetgyógyászati körökben egyre gyakrabban ajánlanak alternatív megoldásokat a Helicobacter legyőzésére, például grépfrútmagkivonatot, búzafűlevet és hasonlókat.

 

A gyomor belső falának 220-szoros nagyítása. A fekélyes terület rózsaszínes, az egészséges hártya zöldes

 

A Helicobacter-fertőzés fennállása önmagában még nem indokolja a fent leírt hármas terápia alkalmazását. Az egyéni panaszokhoz igazítva és a kór- történet alapján ajánlatos eldön- teni, valóban szükség van-e rá. Másfelől azt is figyelembe kell venni, hogy bár a Helico- bacter bizonyítottan megnöveli a gyomorrák kialakulásának veszélyét, egészen pontosan megduplázza, miközben ha első fokú rokonnál előfordult már gyomorrák, akkor a statisztikai kockázat a tizenhatszorosára nő. Tehát nem biztos, hogy be kell vetni a hármas terápiát pusztán azért, mert a baktérium jelen van a szervezetben.

 

Általánosságban véve elmondható, hogy a hivatalos orvoslás megközelítését nem kell feltétlenül elvetni. Mivel a krónikus gasztritisz gyakran nem okoz jellegzetes tüneteket, a pácienst érdemes csekély gyanú esetén is gyomortükrözésre küldeni. Ilyenkor általában sok érdekes dologra fény derül, és sok páciens adhat hálát az orvosának, hogy a vizsgálat során még idejében sikerült felfedezni később súlyossá válható betegséget. A gyomortükrözést nem helyettesítik az alternatív diagnosztikai eljárások! A módszer mára már nem annyira ijesztő, a rövid, hatásos narkózis kiküszöböli a korábban rettegett fuldoklásérzést, és gyorsan elvégezhetővé teszi a vizsgálatot anélkül, hogy ebből a páciens túl sokat érzékelne.

 

Ajánlott lúgosító étrend

Az étrendet meg kell változtatni. A sava- sító ételektől (állati fehérjék, finomliszt, cukor stb.) és az élvezeti szerektől (kávé, alkohol, édességek, dohányzás) tartózkodni kell – ugyanakkor előnyben kell részesíteni a lúgosító étrendet (zöldségek, főképp burgonya, gyümölcs mértékkel és teljes őrlésű gabonatermékek). Kiegészítésképp érdemes burgonyalevet inni (naponta háromszor egy kupicával) és gyógyföldet fogyasztani (naponta háromszor egy nagy kanállal), kombinálva C-vitaminnal (naponta kétszer 1 gramm), hogy javítsunk a gyomor miliőjén. Ettől eltűnnek a gyomorból a kórokozók is, antibi- otikumok nélkül. A fertőzés csak irritált, elsavasodott gyomorban képes felütni a fejét. Ez azt jelenti, hogy a kórokozó csak akkor képes elszaporodni, ha a gyomor immunológiai egyensúlya sérült.

 

Nagyon hatékony a hempergés: éhgyomorra megiszunk kortyonként egy nagy csésze erős kamillateát, majd öt percre a hátunkra fekszünk, öt percre a bal oldalunkra, öt percre a hasunkra, végül öt percre a jobb oldalunkra

 

A krónikus gasztritisz ABC-je

Így különböztessük meg az egyes típusokat

Krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás esetén a modern orvos- tudomány háromféle típust különböztet meg. Erősen leegyszerűsítve elmondható, hogy az A-ra az autoimmun jelleg, a B-re a bakteriális, míg a C-re a kémiai eredet jellemző. Ha azonban a részleteket is szemügyre vesszük, világossá válnak a komplex összefüggések.

 

Az A típusnál, amely kategóriába nagyjából az esetek 5 százalé- ka tartozik, a gyulladás elsősorban a felső gyomorrészen terjed el, illetve a gyomor fő részén, az úgynevezett corpuson. A kiválót ok egy olyan autoimmun-reakció, amelynek során a szervezet a saját gyomorsejtjei ellen fordul. Ennek következményeként kevesebb termelődik az úgynevezett „intrinsic faktorból”, abból a fehérjéből, amely a gyomor nyálkahártyájában képződik és a B12-vitamin felszívódásához szükséges. A B12-vitamin hiánya miatt a vérszegénység egy speciális formája alakulhat ki.

 

Előrehaladott stádiumban az A típusú gasztritiszra az jellemző, hogy a gyomor nyálkahártyája visszafejlődik. Emiatt emésztési problémák léphetnek fel, mivel a nyálkahártya fontos sejtjeinek elpusztulása miatt hiányozni fognak a szervezetből a táplálék feldolgozásához fontos enzimek. A betegség késői következménye a gyomorsav szinte teljes hiánya. A gyomorsav nem megfelelő termelődésére válaszul a sejtek gasztrint választanak ki, amely normál körülmények között serkenti a gyomorsav képződését. Mivel azonban a nyálkahártya sejtjei tönkrementek, a gasztrinkiválasztás folyamatosan megnövekedett szinten marad. Ez a folyamat jelenlegi tudásunk szerint három-hatszorosára növeli a gyomorrák kialakulásának rizikóját. A gyomorban gyakran találhatók olyan szöveti átalakulások, amelyek rákmegelőző állapottá fejlődhetnek. Elvben azonban ezek az átalakulások visszafordíthatók.

 

Természetgyógyászati körökben egyre gyakrabban ajánlanak alternatív megoldásokat a Helicobacter legyőzésére, például grépfrútmag-kivonatot, búzafűlevet és hasonlókat

 

B típusú krónikus gasztritisz az esetek körülbelül 80-85 százalékában áll fenn. A betegség főként a gyomor alsó részére lokalizálódik, ezt a területet hívják antrumnak. Innen azonban a betegség az évek során felfelé terjedhet, egészen a gyomorszájig, ilyenkor pangasztri- tiszről beszélnek. Kialakulásában valószínűleg vírusok és baktériumok játszanak szerepet, de lehetséges, hogy az alkohol is. A B típusú gaszt- ritiszért elsősorban a Helicobacter pylori nevű baktériumot teszik fele- lőssé. A Helicobacter a gyomor nyálkahártyájának legfelső rétegébe ágyazódik be, és ureáz nevű enzimje révén ammóniává alakítja át a gyomorsavat, amely így semlegesítődik. Ha B típusú gasztritisz esetén ilyen baktérium jelenlétét igazolják, akkor mindenképpen kezelni kell. A B típusú gyomornyálkahártya-gyulladás nyolcszorosára növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát, míg ha első fokú rokonnál alakult már ki gyomorrák, akkor ez az esély a tizenhatszorosára nő.

 

Nagyjából minden tizedik gasztritiszpáciensnél a C-típusú betegség figyelhető meg, amely gyakran a gyomor felső területét érinti és kémiai anyagok hatására alakul ki. Gyakori kiváltó ok például a fájdalomcsillapítók hosszú ideig való szedése. De az epereflux (amikor az epefolyadék visszafolyik a patkóbélből a gyomorba) ugyancsak károsítja a gyomor nyálkahártyáját, és előidézheti a betegségnek ezt a formáját. További lehetséges ok a krónikus alkoholizmus, akárcsak a nikotin és a gyomor nyálkahártyáját izgató táplálkozás.

 

Édesgyökér: enyhíti a gyomorégést és a görcsöket

Napjainkban az édesgyökér ismét felkeltette a tudósok figyelmét, többek között az AIDS-szel, a herpesszel és a bárányhimlő kórokozójával kapcsolatban. A kutatások során bizonyítást nyert a növény stressz elleni és májvédő hatása, főképp hepatitis-C esetében (megvédi a májsejteket az oxidatív stressztől). Megfigyelték ugyanakkor azt is, hogy az édesgyökér megemeli a vérnyomást.

 

A növényben található triterpénszaponinok (glycirrhirinsav), flavonoidok, kumarinok, fitoszterolok és poliszacharidok kiváló hatóanyag-kombinációk, amelyeknek gyulladásgátló, nyálkahártyavédő, nyákoldó, köptető és csíraölő hatásuk van. Tehát enyhítik a gyomorégést és a -görcsöket, védik a gyomor-bél traktust a savaktól, glycirr- hizinsav-tartalmának köszönhetően pedig hatásos a Helicobacter pylorival szemben, gátolja e kórokozó szaporodását. A fogszu- vasodás megelőzésében is segít, mivel sem- legesíti a foglepedék savtartalmát.

 

Az édesgyökért növényként kevesen ismerik. Szirup, tea vagy medvecukor formájában azonban már sokan találkoztak vele

 

Az ajánlott adag: naponta maximum 5-15 gramm gyökér, legfeljebb négy-hat hétig. Ennél tovább és nagy dózisban ada- golva mellékhatások léphetnek fel: ödémásodás, magas vérnyomás, valamint csökkenő káliumszint a vérben. A káliumvesztés miatt fokozódik bizonyos szívgyógyszerek, például a digitalis hatása, ezért ilyenkor nem ajánlott az édesgyökér, illetve a med- vecukor fogyasztása. Óvatosan bánjunk a növénnyel vízhajtók szedésekor is, mivel hatóanyagai fokozhatják e gyógyszerek káliumveszteséget okozó hatását. Ilyenkor legfeljebb teakeverékekben alkalmazzuk. Tilos az édesgyökér fogyasztása súlyos máj- és vesebetegség, magas vérnyomás, káliumhiány, illetve terhesség esetén is.

 

Teareceptek

Édesgyökértea

Forraljunk fel fél teáskanál (1,5-3 g) aprított édesgyökeret egy kanna vízben, majd takaréklángon főzzük néhány percig és szűrjük le. Naponta 3-5 alkalommal igyunk belőle egy-egy csészével. A kúra alatt ügyeljünk a káliumban gazdag táplálkozásra (pl. banán, burgonya, aszalt sárgabarack). Gyomornyálkahártya-gyulladás (gastritis) és gyomorégés esetén ajánlatos ezt az alapteát más gyógynövényekkel kombinálni (pl. kamil- lával, citromfűvel).

Gyomorfekély elleni tea

40 g kamillavirágot, 30 g édesgyökeret, 20 g citromfüvet és 10 g édes- köménymagot keverjünk össze. A keverékből egy teáskanálnyit zúzzunk össze mozsárban, öntsük le forrásban lévő vízzel, majd lefedve 15-20 percig hagyjuk állni, végül szűrjük le. Naponta háromcsészényit igyunk belőle.

Gyomorégés elleni tea

30-30 g citromfüvet, kamillavirágot és libapimpót 10 g cickafarkkal keverjünk össze. A keverékből egy teáskanálnyit forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd lefedve 15-20 percig hagyjuk állni. Szűrjük le és hagyjuk langyosra hűlni.

 

50-50 g mályvagyökérből és édesgyökérből álló keverékből egy teáskanálnyit mozsárral zúzzunk össze, majd a fenti, langyosra hűlt teával öntsük le és 20-30 percig áztassuk. Ezután ismét szűrjük le, és apránként, kortyolgatva fogyasszuk.

Májtea

15-15 g articsóka- és borsmentalevelet, gyermekláncfüvet és cickafarkot, édesköményter- mést és édesgyökeret keverjünk össze. A keve- rékből egy teáskanálnyit mozsárban zúzzunk össze, öntsük le egy csésze forró vízzel, majd 10-15 percig hagyjuk állni. Naponta 2-3 csészé- nyit igyunk belőle.

-dr.ki. -
XVI. évfolyam 0. szám

Címkék: gasztritisz, gyógynövény receptek, gyomor, házipatika, ingerlékeny gyomor

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.