Betegségek A-tól Z-ig

Ínhüvelygyulladás


Sokunk közelebbről megismeri az ínhüvelygyulladást, egyeseknél pedig munkájuk vagy hobbijuk miatt állandóan visszatérő problémáról van szó: zongora- és gitárművészeknél, kerékpárosoknál, masszőröknél, borászoknál és kertészeknél (akik sokat dolgoznak metszőollóval) és egyre több számítógép előtt ülő személynél. Az érintett végtag pihentetése nélkül nem számíthatunk gyógyulásra, de azért ennél többet is tehetünk a gyógyulás érdekében.

 

Ínhüvelygyulladás leggyakrabban a csuklónál lép fel. Ennek oka, hogy túlerőltetjük az ujjakat feszítő és nyújtó inakat és izmokat. A betegség kialakulásában jelentős szerepe van az alkar és a csukló helytelen tartásának. A nem megfelelő magasságú munkaasztal, a rossz ergonómiájú tasztatúrák és egerek szintén nagymértékben hozzájárulnak a gyulladás kialakulásához. Természetesen más monoton, állandóan ismétlődő mozgások - mint pl. a súlyzós edzés, mászás, kerékpározás vagy zenélés - is kiválthatják a betegséget. Ritkább az olyan eset, amikor az ínhüvelygyulladás reumás betegség, szúrt sérülés vagy fertőzés következménye.

 

 

Azonnali pihentetés szükséges

Akut stádiumban az érintett alkart és kezet kényszerpihenőre kell fogni, ezért vagy begipszelik, vagy levehető kézmerevítőt helyeznek fel. A gyógyulás feltétele a teljes nyugalom, pihentetés. Ezenkívül a gyulladt részt naponta három-négy alkalommal, alkalmanként 10-15 percig hűteni kell (textilbe burkolt jégtasakkal).

 

Az akadémikus orvoslás ezen túl úgynevezett nem-szteroid (kortizonmentes) fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket ad tabletta, ill. gél formájában. Makacs, súlyos esetekben kortizontartalmú injekciót adnak a gyulladt részekbe. A természetes gyógymódok segítségével azonban ez a stádium általában megelőzhető.

 

A fitoterápia legfontosabb gyógyírja ilyen esetekben az árnika: borogatáshoz két evőkanál árnikatinktúrát negyed liter vízben elkeverünk. A fűzfakéreg hatóanyagai (szalicilátok) szintén kiválóak gyulladáscsökkentésre, utóbbiak gél, ill. krém formájában is kaphatók.

 

Enzimek és vitaminok gyorsítják a gyulladást

Belső alkalmazásra kiválóan alkalmazhatók bizonyos enzimek, amelyek csökkentik a gyulladást, a duzzanatot. A készítményeket étkezések között kell beszedni. Az enzimterápiát érdemes vitaminokkal és ásványi anyagok adásával kiegészíteni: a gyulladásgátló hatásukról ismert antioxidáns vitaminokkal, mint pl. C-vitaminnal (naponta kétszer 1/2 teáskanállal, ez megfelel kb. 1-2 g aszkorbinsavnak), E-vitaminnal (800-1200 NE/nap egy hónapig, aztán napi 400 NE/nap dózisra csökkenteni); ezenkívül szedjünk napi 100 μg szelént és napi 20 mg cinket.

 

Neurálterápia: Helyi érzéstelenítőket injekcióznak az inak eredési pontjaihoz és a nyomásra érzékeny fájdalmas pontokba. Ez a módszer gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Természetesen lehet szúrni akupunktúrás pontokat, ill. ezekben is adható érzéstelenítő injekció: erre általában a szívburok 6-os és a hármas melegítő 5-ös, a vékonybél 5-ös, vastagbél 5-ös, szív 3-as és 7-es pontja alkalmas. Távoli pontként érdemes kezelni az epehólyag- meridián 34-es pontját (az izmok "mesterpontja").

 

Tornáztatás és masszírozás a fájdalmak elmúlta után

Gyógytorna: Akut gyulladás esetén a kezet és az alkart 2-3 hétig teljes nyugalomban kell tartani, kerülni kell a fájdalmas mozdulatokat. Ha a heveny panaszok megszűntek, végezhetünk nyújtásokat és izomerősítő gyakorlatokat. Ezeknek fontos szerepe van a megelőzésben is. Aki hajlamos az ínhüvelygyulladásra, kérje gyógytornász segítségét, hogy tanítson neki megfelelő gyakorlatokat.

 

A lazító hatású izommasszázs jó kiegészítője lehet a fizikoterápiának.

 

Iontoforézis, egy elektromos eljárás segítségével gyulladáscsökkentő hatóanyagokat lehet mélyen a szövetekbe juttatni.

 

Az akut stádiummal ellentétben, amikor a fájdalmas területet hűteni kell, az idültté vált állapoton inkább a meleg borogatás segít. Kiválóan alkalmas e célra a nedves meleg fango: forró vízzel keverjük el és hagyjuk elviselhető hőfokúra hűlni, vigyük fel 1-2 cm vastagon, műanyag fóliával fedjük be, burkoljuk be gyapjúsállal és éjszakára hagyjuk fent. Meleg vizes áztatás lavórban is alkalmas, a vízhez adhatunk nyírfakéreg-kivonatot.

 

A homeopátiában a gyógyszer kiválasztása az egyéni panaszok és szimptómák alapján történik (a továbbiakban zárójelben röviden ismertetjük):

 

Arnica D30 bázisszerként akut stádiumban ("érintésre érzékeny"): szükség esetén 1 dózis (= 3 golyócska, vagy 3 csepp, vagy 1 tabletta), vagy injekcióként bőr alá is jó.

 

Bellis perennis D3-6 max. 6-szor 5 golyócska ("enyhülés mozgásra, masszírozásra, súlyosbodás hidegre"), később D4 naponta 3-szor 15 golyócska, vagy 15 csepp, vagy 3-4 tabletta.

 

Hypericum D30 ("erős fájdalom az idegek mentén, ideges depresszió sérülés után").

 

Bryonia D30 ("szúró fájdalom, mozgásra romlik, gyulladt duzzanat, a szövetek sápadtak").

 

Acidum formicicum („áthangoló szer”): D6 akut állapotban (naponta 2-szer 5 golyócska, vagy 5 csepp, vagy 1 tabletta), D12 vagy magasabb potencia krónikus stádiumban.

 

A komplex készítmények közül beváltak a következők: Traumeel S, kenőcs formájában, reggel és este, csepp formájában 3x30. Duzzanat esetén Lymphomyosot N 3x20 csepp, vagy Lymphdiaral aktív, 1-3 tabletta naponta nyelv alatt.

 

A gyógyulás esélye alapvetően jó, ha a kiváltó okot, nevezetesen a helytelen testtartást sikerül elkerülni. Ennek ellenére olykor hetekig, akár hónapokig eltarthat, ezért sok türelemre van szükség a teljes gyógyulásig.

- vörös -
XII. évfolyam 11. szám

Címkék: ínhüvelygyulladás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.