Betegségek A-tól Z-ig

Irritábilis bél: mit jelent, és mi segíthet?


  A diagnózis Az irritábilis bélre jellemző tünetek nem feltétlenül jelentik a betegség fennállását. Éppen ezért a diagnózist akkor lehet megállapítani, ha különféle vizsgálatokkal az egyéb kiváltó okokat már tisztázták. A diagnosztikai eljárások közé tartozik a hasi ultrahang, a béltükrözés és a székletvizsgálat. Ha nem születik kielégítő lelet, akkor az IBS diagnózisa fenyeget – nemritkán
  túl korán, mert a felsorolt módszerek nem képesek kizárni egy sor esetleges kiváltó okot, például a táplálékallergiát, a hasnyálmirigy csökkent enzimtermelését, az epesavvesztési szindrómát, gyulladásos bélbetegségeket, a tej- vagy gyümölcscukor- túlérzékenységet, illetve a gluténintoleranciát. Ezeket a betegségeket alaposabb széklet- és vérvizsgálattal kell megállapítani, és csak akkor beszélhetünk nagy valószínűséggel IBS-ről, ha látszólag továbbra is minden rendben van.

   

   

  Az okok

  Az IBS semmi esetre sem csak képzelt betegség, viszont a pontos okait az orvostudomány nem ismeri. A következő tényezők jöhetnek szóba: Túlérzékenység: a betegek bizonyos ingerekre az egészségeseknél érzékenyebben reagálnak.

   

  Egy megnyugtató belső kép magunk elé képzelése segít
  abban, hogy az elme feszültségektől mentesen kalandozzon,
  és egyben része lehet az irritábilis vastagbél szindróma önsegítő
  gyógymódjának

   

  Vegetatív zavar: a tudattalan funkciókért (izzadás, szívverés, bélmozgás) felelős vegetatív idegrendszer könnyen ingerelhető. A páciens a stresszre hasmenéssel vagy egyéb tünetekkel reagál. Megzavart bélflóra: főleg akkor játszhat ez a tényező szerepet, ha a tünetek egy előző bélfertőzés vagy antibiotikumos kezelés után jelentkeznek.

   

   

  A segítség

  Az IBS-re jellemző fájdalom és görcs többnyire jól enyhíthető meleggel, legyen szó bár gyógyteáról, fürdőről, hasborogatásról vagy meleg palackról. Tudatosítsuk, milyen ingerek váltják ki a tüneteket! Az IBS-es páciensek gyakrabban reagálnak hasi panaszokkal a stresszre és a konfliktusokra, mint mások. A cél a pszichikai stabilitás.  A gyógynövények közül vegetatív idegesség esetén jó a valeriána, a komló, a citromfű és a levendula. Ugyancsak jó hatásúak a homeopátiás szerek, ezeket orvos segítségével válasszuk ki.


  XVI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.