Betegségek A-tól Z-ig

Irritábilis bél szindróma: új utak a kezelésben

Az első teendő a nemkívánatos baktériumok kiirtása a vékonybélben

  Az irritábilis bél szindróma a mai napig megoldatlan kérdések elé állítja a terapeutát. Ha a vékonybél és a vastagbél nyálkahártyáját benépesítő baktériumflóra összetétele nem megfelelő, annak korrigálása jó eséllyel végleg megszüntetheti a kellemetlen hasi panaszokat. Az alapos diagnosztika fényt derít az összefüggésekre, és utat mutat a megfelelő terápiához.


   

  Sokan panaszkodnak gyakran visszatérő emésztési panaszokra, hasfájásra, bélgörcsökre, felfúvódásra, hasmenésre vagy székrekedésre, ill. mindkettő váltakozására, émelygésre és kellemetlen teltségérzetre. A panaszok olykor kapcsolatba hozhatók bizonyos élelmiszerekkel, míg máskor nincs semmiféle összefüggés az étkezés és a panaszok kialakulása között.

   

  A diagnózis ilyenkor többnyire irritábilis bél szindróma (IBS), és az orvosok hangsúlyozzák, hogy a panaszok főként pszichés eredetűek, hiszen azok jellemzően enyhültek, ha a páciens pihen, pl. szabadságra megy. A kezelés általában tüneti jellegű. Kb. tíz évvel ezelőtt azonban élelmiszer-intoleranciára kezdtek gyanakodni, és úgy vélték, hogy ez lehet az IBS egyik fő oka. Ha a páciens tartózkodik a megfelelő élelmiszerektől, panaszai érezhetően enyhülnek. Ezért a bevezetőben említett panaszok esetén ma már gyakran végeznek élelmiszerteszteket többnyire cukorfélékre, pl. fruktózra és laktózra. A páciensek azonban gyakran azt tapasztalják, hogy a konzekvensen betartott diéta eleinte valóban enyhüléssel jár, de egy idő után változatlan intenzitással visszatérnek a panaszaik. Legkésőbb e ponton ismét felhívják a figyelmüket a betegség lehetséges pszichés vetületére. Sajnos az állandó idegfeszültség a legtöbb esetben nem a bajok kiváltó oka, sokkal inkább azok következménye.

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

  -dr. ki-
  XXIII. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.