Betegségek A-tól Z-ig

Irritábilis vastagbél szindróma (ICS)

Népi gyógymódok, természetgyógyászati eljárások

Az irritábilis vastagbél szindrómának (ICS) nevezett megbetegedés a gyomor- és bélrendszer betegségei közül a leggyakoribb, az ilyen problémákkal küzdők közül minden második embert érint. Jellemző rá, hogy kétszer annyi nő szenved tőle, mint amennyi férfi. Kialakulása az étrendtől, valamint fiziológiai és pszichológiai tényezőktől egyaránt függ. Az ICS leggyakoribb tünetei: puffadás, fájdalommal járó, gyakori vagy laza széklet, illetve székrekedés, valamint az alhasi fájdalom enyhülése a székletürítést követően.


A friss gyümölcsökben és zöldségekben sok rost, vitamin és ásványi anyag van, ezek az egészséges bélműködés alapjai

 

Egyéb tünet lehet a nyálkás széklet, a hányinger és az étvágytalanság (anorexia).

 

Diagnózisa nem könnyű, mert általában csak a hasonló tüneteket produkáló más betegségek - így a vastagbélrák - kizárása után lehet megállapítani.

 

A vastagbél a tápcsatorna utolsó szakasza, mintegy körülfogja a vékonybelet. Részei: a felszálló, a haránt és a leszálló vastagbél, folytatása az S alakú szigmabél és a végbél. A vastagbélben a táplálék perisztaltikus (féregszerű) mozgással halad. A vastagbélben történik meg a só és a folyadék visszaszívása, valamint besűrűsödik a béltartalom. Az egészséges vastagbélben lassú a mozgás, gyomor- és bélhurut esetén viszont felgyorsul a perisztaltika: a béltartalom szinte végigfut a beleken és a víz nem képes visszaszívódni.

 

 

Étrend, életmód

Az ICS kezeléséhez növelni kell az elfogyasztott rostanyagok mennyiségét - főleg akkor, ha a betegnél inkább a székrekedés jellemző -, és ki kell iktatni az étrendből az allergiát okozó élelmiszereket. Érdemes megpróbálni a kapszulás kiszerelésű, bélben felszívódó (úgynevezett enteroszolvens) illóolajokat, továbbá - esetleg szakember bevonásával - enyhíteni a lelki (érzelmi) tényezők hatását. Naponta legalább 20 perc könnyű séta ugyancsak ajánlott.

 

Ma már nyilvánvaló, hogy az ICS és az élelmiszer- allergia között összefüggés van. A leggyakoribb allergének a tejtermékek (40-44%), valamint a gabonafélék (40-60%). Sajnos azonban az élelmiszer-allergiát bőrpróbákkal ritkán lehet kimutatni ezeknél a betegeknél. Mindenesetre gyakran javulás tapasztalható az állapotukban pusztán attól, hogy kiiktatják étrendjükből a feltehetően allergiás hatású élelmiszereket. Jó tudni, hogy az élelmiszerérzékenység, illetve -allergia jele lehet az is, ha valaki szívdobogásérzésről, szapora légzésről, fejfájásról, erős verejtékezésről vagy kimerültségről panaszkodik. Ilyenkor persze az orvos az érrendszer működésének zavarára is gondol, de ha ezt sikerül kizárni, akkor szinte bizonyos, hogy a háttérben allergia áll.

 

A finomított szénhidrátokban gazdag étrend, a finomított cukorral készült ételek fogyasztása hozzájárulhat az ICS kialakulásához. Mivel a glükóz elsősorban a nyombélben és az éhbélben (vagyis a vékonybél második-harmadik harmadában) szívódik fel, ezeknek a működését befolyásolja a legerősebben, atónusossá, petyhüdtté téve őket. Természetesen ezeknek a bélszakaszoknak az egészsége erősen befolyásolja az utánuk következő vastagbél állapotát.

 

Báriumos röntgenezéssel kimutatható a vastagbélhurut (a bal oldali elgörbült szakasz)

 

Kerüljük az állati eredetű zsírokat, a vajat, a margarint, valamennyi tejterméket, a búzából készült, továbbá a sült és fűszeres ételeket, az olajos magvakat, a csipszet, a jégkrémet, a kávét, az üdítőitalokat, minden szénsavas italt. Mindezek ugyanis fokozzák a membránok által termelt nyálkaanyagok mennyiségét, és megakadályozzák a táplálék megfelelő felszívódását. Irritálja a gyomrot és a vastagbelet az alkohol és a dohányzás, ezért is mellőzzük őket.

 

Igaz, hogy a székrekedés hatékonyan enyhíthető több rostos étel fogyasztásával, nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy az alkalmazott rost egyszersmind allergén lehet. A leggyakrabban búzakorpát szoktak enni, ICS-ben azonban az említett okból ez nem ajánlott. Gabonafélék helyett előnyösebb a gyümölcsből és zöldségből származó rostanyagok bevitele. Ugyancsak megfontolandó, hogy egyes esetekben a rostok fogyasztása súlyosbíthatja a hasmenést, ezért nem javasolt.

 

Az irritábilis vastagbél tünetegyüttesnek szinte mindig velejárója a szorongás, a kimerültség, a düh, a depresszió vagy az alvászavarok. Különösen igaz az, hogy minél rosszabbul alszik valaki, annál súlyosabb tünetekkel jelez nála az ICS.

 

Köménymag, ánizsmag és ánizskapor keveréke csészényi langyos vízben áztatva – ez a tea oldja a felnőttek bélgörcsét

 

Régóta ismert, hogy a vastagbél stresszhelyzetben aktívabbá válik, vagyis hasi fájdalmak és rendellenes bélműködés jelentkezik. Ez még egészséges embereknél is előfordul, ha túl sok stresszel kell megküzdeniük.

 

A lelki, érzelmi problémák oldása különféle pszichoterápiás módszerekkel is lehetséges. Nem kell azonban feltétlenül szakembert felkeresnünk ahhoz, hogy hatékonyan alkalmazzunk valamilyen stresszoldó eljárást. A relaxáció bármelyik formája (agykontroll, transzcendentális meditáció, autogén tréning stb.) otthon is kiválóan végezhető. Ugyancsak hasznos lehet a rendszeres jógázás. Mindenesetre inkább ilyen módszerekkel próbálkozzunk, mielőtt szorongáscsökkentő, nyugtató, görcsoldó vagy depresszióellenes gyógyszereket íratnánk fel az orvossal.

 

Közismert a rendszeres testmozgás feszültségcsökkentő, lazító hatása. Ha nem akarunk sportolni, legalább tegyünk naponta könnyű sétát.

 

 

Gyógynövények

Puffadás, bélrenyheség, vastagbélhurut ellen többféle gyógytea ismert. A vastagbélhurut elleni teakeverék: angelika (30%), ezerjófű (30%), lósóska (20%), borsmenta (10%), édeskömény (10%). Addig kell fogyasztani, amíg a naponta többszöri hasmenés helyett a széklet beáll normálisra. Vigyázat: ha a hasmenés elmúlt, ne igyunk több teát, mert székrekedést okoz.

 

Egy szélhajtó tea receptje: angelika (40%), édeskömény (20%), kálmosgyökér (20%), ánizs (10%), bazsalikom (10%). Elegendő egy-két napig iszogatni a keveréket, máris megszűnik a puffadás. (Lukácsné)

 

A tehéntejben lévő anyagokra adott allergiás reakció lehet a csecsemők szorulásának oka

 

A gyomor-bélrendszer betegségei, gyomorgörcs és vastagbélgyulladás esetén egyaránt ajánlott a körömvirág. A tea elkészítése: egy púpozott teáskanál körömvirágot forrázzunk le 1/4 liter vízzel.

 

A bélgázok kiürülésének teljes elakadása esetén bélelzáródásra is gyanakodhatunk, ez esetben azonnal forduljunk orvoshoz!

 

 

Illóolajok

Kutatások szerint a borsmenta olaja és más hasonló hatású illóolajok gátolják a simaizmok működését az emésztőrendszerben, vagyis alkalmasak a vastagbél görcsös összehúzódásának csökkentésére. Illóolajat azonban kizárólag bélben oldódó (enteroszolvens) formában lehet alkalmazni, mert a mentol és más illékony alkotórészek gyorsan felszívódnak. Ha mentolt önmagában veszünk be, azzal ellazítjuk a gyomor záróizmát, így a gyomortartalom visszafolyhat a nyelőcsőbe, és gyomorégést érezhetünk.

 

A hasmenés kezelésére helyezze egyik kezét a köldöke alá, a másikkal nyomja meg mindkét lábszárának belső oldalát a sípcsont mögötti mélyedésben, kb. 3 harántujjnyira a térd alatt

 

Egy klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a bélben oldódó illóolajok csökkentik a fájdalmat és meggyorsítják a gyógyulást. Nem elhanyagolható az illóolajok lazító, nyugtató és baktériumölő hatása sem. További előnyük, hogy hatékonyak a Candida albicans gomba ellen is. Az ICS kialakulásának hátterében gyakran állhat az élesztőgomba túlszaporodása, főleg azoknál, akik sok édességet esznek.

 

 

Reflexológia

Kezelendő zónák: vese, mellékvese, húgyvezeték, húgyhólyag, felszálló vastagbél (jobb láb), haránt vastagbél (mindkét lábon), leszálló vastagbél (bal láb).

 

Figyelem: mivel a táplálék a felszálló vastagbélben felfelé halad, annak zónáját is az anatómiai irány szerint, tehát felfelé kell masszírozni, míg a többi zóna esetében természetesen az általánosan alkalmazott módszer szerint haladunk, vagyis fölülről lefelé, illetve a szív irányába.

 

A vesezóna, mivel páros szervről van szó, mindkét lábon megtalálható. Reflexzónája a talp közepétől indul, a húgyvezeték zónáján keresztül halad a belső boka irányába, a húgyhólyagzóna felé, és ebben az irányban kell masszírozni is.

 

A székrekedés enyhítésére tisztítsa meg és hozza egyensúlyba a gyomor és a hasnyálmirigy területét oly módon, hogy lépegessen hüvelykujjával a rekeszizom reflexzónája alatti 3 vízszintes sorban

 

A mellékvese területe mindkét lábon közvetlenül a vesezóna felett, de mélyebben található, a vesezónával együtt masszírozható.

 

A felszálló vastagbél zónája csak a jobb lábon kezelhető, a vékonybélzónától kifelé húzódik. A lábujjak felé haladva masszírozzuk.

 

A harántvastagbél mindkét lábon masszírozható, a vékonybélzóna felett.

 

A leszálló vastagbél zónáját csak a bal lábon találjuk meg, a talp külső szélétől kb. fél centire, a vékonybélzóna mellett. A sarok felé irányuló mozgással kezeljük.

 

 

Akupresszúra

Testen kezelendő pontok: Gy-25, Gy-36, Vab-10.

 

A gyomorvezeték 25-ös pontjának (Gy-25) kezelése harmonizálja a vastagbél működését. A kezelésekor érzett fájdalom heveny vastagbélproblémát jelez. A köldök vonalában, attól két hüvelykujjnyira oldalra található, mindkét oldalon. Ujjal nyomást gyakorolva vagy tenyérrel, úgynevezett fűrészfogdörzsöléssel masszírozhatjuk.

 

Egy megnyugtató belső kép magunk elé képzelése segít abban, hogy az elme feszültségektől mentesen kalandozzon, és egyben része lehet az irritábilis  vastagbél szindróma önsegítő gyógymódjának

 

A gyomormeridián 36-os pontjának (Gy-36) masszírozása sokféle panaszon segít. Jó mindenfajta emésztőrendszeri problémára (hányinger, hányás, hasmenés stb.), magas vérnyomásra, allergiára. Négy ujjunkat (a mutatóujjtól a kisujjunkig) összezárva, a sípcsontra merőlegesen a térdkalács alá helyezzük, és ebben a vonalban a sípcsonttól egy hüvelykujjnyira kifelé találjuk meg az akupresszúrás pontot.

 

Gyomorfájás, hasmenés, emésztési zavar, könyök- és vállprobléma jelentkezésekor egyaránt ajánlott a vastagbélvezeték 10-es pontjának (Vab-10) nyomkodása az alkaron, a könyökhajlattól 3 ujjnyival lejjebb.

 

 

Táplálékkiegészítők

Első helyen érdemes megemlíteni a "barátságos" bélbaktériumot, a Lactobacillus acidophilust (egyszerűbben: Acidophilust). Segít helyreállítani az egészséges bélflórát, a jó emésztést, a rendszeres székletet. A hasonló hatású Bifidobacteriummal együtt, kombinált készítményben is kapható.

 

Jótékony hatású a lucerna (alfalfa), amely K-vitamin-tartalmánál fogva segít újra megteremteni az egészséges bélflórát, a benne lévő klorofill pedig méregtelenít és tisztít.

 

Jók a tapasztalatok az Aloe vera géllel is.

 

Segít eltávolítani a méreganyagokat, valamint javítja az emésztést a fokhagyma.

 

A szükséges esszenciális zsírsavakat lenmag vagy ligetszépe olajával vihetjük be.

 

"Gyomoridegesség" ellen, valamint a központi idegrendszer megnyugtatására és a vastagbélrák megelőzésére célszerű fogyasztani kalciumot és magnéziumot is (2:1 arányban).

Kürti Gábor
XI. évfolyam 12. szám

Címkék: ICS, vastagbél

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.