Betegségek A-tól Z-ig

Izomstimuláció az éleslátásért

A szem öregedése az elsalakodás fokától függ


A szemlencse a 40. életévtől kezdődően fokozatosan elveszíti rugalmasságát, és a közelben lévő tárgyakra kevésbé képes fókuszálni. Ez a jelenség az öregedés természetes folyamata mellett mindenekelőtt a test elsalakosodásának szintjétől függ.

 

Ilyenkor érdemes bevetni a biomechanikus izomstimuláció (BMS) módszerét. Ennek során egy különleges készülék olyan rezgéseket gyakorol az ellustult izomrészekre, amelyek hatására az izmok újra felépülnek. A módszer főként az ortopédiai gyakorlatból lehet ismerős, ahol nagyobb izomcsoportok baleset vagy műtét utáni megerősítésére szolgál, főleg olyan betegeknél, akik nem képesek vagy csak csekély mértékben gyógytornagyakorlatokat végezni. Ez a módszer az űrutazásnak köszönhető, az asztronauták számára fejlesztették ki, hogy ha hosszabb ideig tartózkodnak a súlytalanság állapotában, az izmaik ne veszítsék el a tömegüket. A gép új, modern generációja jóvoltából a kezelés most már a finom módszereket igénylő szemterápiában is alkalmazható.

 

Nemcsak a test, hanem a szem is profitál a tréningből

A szemészetben a sok közeli munka miatt megfeszült külső szemizmok lazítására és tréningjére használják a módszert. Ha az izom edzettebb lesz, a szemlencse beállítása könnyebbé válik, és a szem lassabban fárad el.

 

A biomechanikus izomstimuláció (BMS) eszköze

 

A BMS-módszer kombinálható lazító és az agytevékenységet serkentő szemgyakorlatokkal, amely így jelentős mértékben növelheti a szem közelre fókuszáló képességét. A szem tehermentesítése a szellemet is felfrissíti.

 

Ezeket a gyakorlatokat a beteg a terapeutával való első találkozáskor tanulja meg. Ezek után a biomechanikus stimuláció alatt hajtja végre azokat, végül pedig beleilleszti a napirendjébe. Például tíz-tíz perces szemlazító fázisokat lehet beiktatni délelőtt és délután a munkába, ezzel fenntartani az elért eredményeket. Érdekes, hogy a páciensek általában nemcsak azt  tapasztalják, hogy jobban látnak közelre, hanem azt is, hogy javul a koncentrációs képességük és szellemileg is frissebbnek érzik magukat. A módszer az egész szervezetre relaxáló hatással van, ezért a fejfájás is ritkábban jelentkezik, és szintén ritkábbá válnak a szemszárazság és a szem túlerőltetésének jelei.

 

A szemlencse öregedési folyamatait eddig még nem kutatták kellő alapossággal. A legújabb vizsgálatok azonban arra utalnak, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás ugyanúgy pozitív hatást gyakorol a szemre, mint az, ha a lencse megkapja a megfelelő mikrotápanyagokat. Ez utóbbiak közül a legfontosabbak az antioxidáns vitaminok, így a C- és az E- vitamin. Ugyancsak szükség lehet a magnézium, a kálium és a B-vitamin-komplex pótlására.

 

A táplálkozást érdemes átállítani lúgos alapúra, és csökkenteni a szénhidrátok  mennyiségét. Mellette tanácsos sokat inni (ásványvizet és gyógynövényteát), és csökkenteni a kávé- és alkoholfogyasztást.

 

A bélszanálást természetes bélbaktériumok adásával lehet megoldani, ezek hatását külsőleg lúgos fürdők erősíthetik. A máj méregtelenítő munkáját növényi szerekkel (máriatövis, pitypang, koriander) lehet támogatni, valamint érdemes omega-3 zsírsavakat szedni, például napi két teáskanál lenolaj formájában. Mivel mindezek csökkentik a gyulladáskeltő anyagok mennyiségét a szervezetben, ritkábbá válnak a szemszárazság tünetei.

 

A kezelés megismétlése tartósabbá teszi az eredményességet

A megfelelő kezelés hatására a páciens azt tapasztalja, hogy egyre hosszabb időt képes szemüveg nélkül olvasni és dolgozni. A szemüveget általában csak extrém terhelés esetén kell újra használni. A sikert tartósabbá teszi a biomechanikus stimuláció megismétlése néhány hónap elteltével, illetve a szervezet megszabadítása a mérgező anyagoktól (az amalgámtömések cseréje).

-tamás-
XVI. évfolyam 10. szám

Címkék: éleslátás, izomstimuláció, szem

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.