Betegségek A-tól Z-ig

Ízületgyakorlatok léggömbbel

A fájdalmak birodalmában

A fitnesz világának új edzőmódszere a léggömbbel végzett ballooning. Az egyszerű, játékos gyakorlatok segítségével javíthatjuk a mozgékonyságunkat, de javasolhatók artrózisban és reggeli izommerevségben szenvedőknek is.


A gyakorlatok előterében minden esetben a játékos könnyedség áll. A nagy különbséget maga a szer jelenti, amely ez esetben nem egykettőre kipukkanó luftballon, hanem szilárd, tartós, de rugalmas anyag. Speciális felületének köszönhetően a labda könnyen megfogható.

 

A ballooning lazít és segít lebont ani a stresszt. A módszer alfája és ómegája a rezonanciamozgás: minden egyes gyakorlat végén rugózó mozdulatok következnek, egyre kisebb időközökben és egyre erőteljesebben. A labda rezgése ezáltal áttevődik az egész testre, a mozgatórendszerre és a mélyen fekvő izmokra. A vibráció új impulzusokat kelt, amelyek pozitív hatást gyakorolnak az izmokra és az ízületekre, anélkül, hogy megterhelnék azokat.

 

A ballooning egyszerre edzi a testet, a lelket és a szellemet, a gyakorlatok ugyanis javítják az úgynevezett proprioceptív képességeket. Ez azt jelenti, hogy hatására hatékonyabban jutnak el az agyba az izmokból és az ízületekből származó érzetek. Ennek köszönhetően a ballooning hozzásegít minket ahhoz, hogy jobban érzékeljük a testünket, és jó kapcsolatot alakítsunk ki vele. Éppen ezért nemcsak a gyakorlat sima elvégzéséről van szó, hanem a belső átéléséről, megérzéséről is.

 

A jógához és a taj-csihez hasonlóan itt is arról van szó, hogy befelé figyeljünk önmagunkba. Milyennek érzem a kezemben a ballont? Milyennek érzem a hátamat, a lábamat? Nemcsak az izmokat lazítjuk el, hanem a terhelő gondolatoktól és érzésektől is megszabadulunk. A mozgássorok könnyen megtanulhatók, és állva, ülve vagy fekve egyaránt elvégezhetők.

 

A következő két gyakorlatot mindenki otthon is elvégezheti.

 

A váll- és nyakizomzat erősítése

Vegyük fel a következő alaphelyzetet: a térd kissé előrehajlik, a fenék- és hasizomzat enyhén feszes. Most vegyük a léggömböt a két kezünk közé. A felül lévő kezünk a tenyerével érintse a labdát, az alsó a kézfejével.

 

 

Most kezdjünk lassan körözni a ballonnal. Közben ügyeljünk rá, hogy a felkarunk a váll magasságában legyen. Próbáljuk meg a labdára gyakorolt enyhe nyomással a labda tempóját lassan növelni. A gyakorlatot először az egyik, majd a másik irányba végezzük el.

 

A felsőtest egész első részének edzése

Vegyük fel a következő kiinduló helyzetet: térdünk kissé hajoljon előre, fenék- és hasizmainkat enyhén feszítsük meg. A ballont tartsuk a két tenyerünk között vízszintesen a testünk előtt. Karunkat nyújtsuk ki, vállunkat húzzuk hátra, a mellkasunkat toljuk előre.

 

A tenyerünkkel enyhén szorítsuk össze a labdát. A szorítás lazítása nélkül lassan emeljük a ballont a fejünk fölé, majd lassan engedjük vissza csípőmagasságba. A gyakorlatot tízszer ismételjük meg.

 

Zárásként tartsuk a ballont vállmagasságban, és hozzuk rezgésbe. Ehhez egyre gyorsabban nyomkodjuk a tenyerünkkel a labdát. Ezáltal olyan vibráció keletkezik, amely kihat a mélyizomzatra.

- me -
XIV. évfolyam 4. szám

Címkék: ballooning, fájdalom, ízületgyakorlatok

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.