Betegségek A-tól Z-ig

Jaj, herpesz!

Természetes segítség

Ha ég, bizsereg az ajkunk, sokan felszisszennek: "Ja, ne! Már megint kezdődik?" A kezdeti figyelmeztető érzetek után csakhamar megjelennek a sok kellemetlenséget okozó apró hólyagocskák, amelyek csúnyák és sokszor fájdalmasak is. Ráadásul nemcsak az ajak lehet érintett. Az erős immunrendszer megakadályozza a túl gyakori kialakulást, ráadásul gyógynövényekkel enyhíthetjük a panaszokat és megrövidíthetjük a betegség lefolyását.


A herpesz fertőző betegség, amelyet vírusok terjesztenek. A herpesz okozói a vírusok külön családjába tartoznak. Közülük néhányan az idegekre specializálódtak. A gerincoszlop mentén elhelyezkedő idegdúcokat fertőzik meg. Nyugalmi fázisban a vírusok az idegdúcokban lappanganak, szaporodási fázisban pedig, a dúchoz tartozó idegpálya mentén a bőrig vándorolnak és ott kiváltják a jellegzetes hólyagosodást. Attól függően, hogy az érintett idegdúctól futó idegpályák hol végződnek, a herpesz több helyen is felléphet. A leggyakoribb ilyen hely az ajkakon található. A vírus neve herpes simplex vírus I. (HSV I.). Az emberek 90%-a élete folyamán megfertőződik, és testében hordozza a kórokozót, antitesteket is termel ellene, azonban csak 30%-uknál fejlődik ki a jellegzetes herpeszes tünet, és csak 10%-uknál jelennek meg a tünetek többé-kevésbé rendszeresen. A hólyagocskák az arc más területein is felléphetnek: az orcákon, az orrban vagy a szem környékén.

 

Az övvonal alatt is gyakori jelenség a herpesz. Ilyenkor herpes genitalisról beszélünk, bár a hólyagocskák nem mindig a péniszen, a vaginán vagy a végbélnyílás környékén jelennek meg, hanem a farpofákon vagy a hason. A nemi herpesz esetében a herpes simplex II. vírus (HSV II.) fertőzésével állunk szemben. A felnőttek kb. 20%-a hordozza a vírust. A hüvely érintettsége igen fájdalmas, nedvező panaszokat okozhat.

 

 

A fertőzés ellen nehéz védekezni

A legtöbb érintett azonban ajakherpeszben szenved. Olykor a tünetek igen fájdalmasak, még a nyaki nyirokcsomók is megduzzadhatnak. A súlyos fertőzés lázzal jár. Legkésőbb 10 nap múlva a pörk leesik, és a betegség meggyógyul.

 

Szinte lehetetlen védekezni a fertőzés ellen. A kórokozót általában csókkal, puszival adjuk át egymásnak, így az esetek túlnyomó többségében a szülők fertőzik meg gyermekeiket. A kórokozó a legapróbb, szabad szemmel nem is látható sérüléseken keresztül hatol be a bőrbe. Elegendő egy akut herpeszben szenvedővel kezet fogni, a poharából inni vagy egy csókot kapni tőle.

 

A genitális herpesz - amint a nevéből sejthető - nemi úton terjed. Az óvszer egyébként véd a fertőzéstől is. A hólyagocskák az első zsibbadó, bizsergő érzésektől kezdve a pörkök leeséséig fertőzőek. A herpeszvírusokat a mosogatószer, a kézmosás és a fertőtlenítőszerek elpusztítják.

 

Egyesek cinktartalmú kenőcsöket, alkoholos oldatokat vagy teafaolajat, citromfű tinktúrát használnak a herpesz kezelésére

 

Sajnos a fertőzött személy szervezetéből soha nem tűnik el a vírus. Ez azonban nem jelenti azt, hogy állandó szenvedést kell okoznia. Sok tényező összjátéka kedvez a vírus szaporodásának és aktiválódásának:

 

- Stressz

- Napozás

- Immungyengeség

- Lelki problémák (félelem vagy undor is lehetséges)

- Hormonális ingadozások (pl. menzesz)

- Láz, sérülések

- Egyéb betegségek

 

A vírusok aktiválódáskor gyors szaporodásnak indulnak és megkezdődik hólyagocskák képződése. A betegség évente átlagosan 3-4 alkalommal aktiválódhat. Egyeseknél sokkal gyakrabban, akár havonta kitörhet. A gyakoriságot befolyásolhatják örökletes tényezők vagy az életkörülmények. A kiújulás többnyire az első fertőződés helyén jelentkezik.

 

 

Az immungyengeségben szenvedőknek és gyermekeknél veszélyes is lehet

A legtöbb ember számára a herpesz legfeljebb bosszantó, zavaró kellemetlenség. Veszélyessé válhat azonban, ha a fertőzés a szemeket, a fület, belső szerveket vagy nagyobb bőrterületeket támad meg. A legyengült immunrendszerű vagy idősebb emberek, a daganatos betegek, AIDS-ben szenvedők, a cukorbetegek vagy bőrbetegségben szenvedők különösen nagy kockázatnak vannak kitéve, mert szervezetükben a vírusok gyorsabban szaporonak. A neurodermitiszben szenvedő vagy frissen lézerkezelt személy bőrén a vírusok hirtelen nagy területen kezdenek szaporodni, aminek gyakran csúnya hegesedés a következménye.

 

Az akut herpeszes subok alatt a beteg lehetőleg tartózkodjon a veszélyeztetett személyekkel való fizikai kontaktustól. Az újszülöttekkel kapcsolatban is fontos az óvatosság, mivel náluk a fertőzés belső szervi gyulladásokat okozhat. A genitális herpesszel fertőzött várandós nőknek ajánlott, hogy császármetszéssel hozzák világra gyermeküket. A csecsemők csak 6 hónapos koruktól élveznek bizonyos fokú védettséget a fertőzéssel szemben.

 

Minden érintett idővel megtanulja, hogy nála mi váltja ki a fertőzés aktiválódását. Ha pl. napozás a kiváltó ok, érdemes tartózkodni a napozástól és a szolárium használatától. Fontos az ajkak fényvédelme megfelelően magas faktorszámú krémekkel.

 

Semmiképp nem ajánlott a hólyagocskák felszúrása vagy a pörk eltávolítása - általában a betegség így továbbterjed. Az akut időszakban kiemelt fontosságú a rendszeres kézmosás, mivel a beteg saját kezével terjeszti a fertőzést. A kontaktlencsét viselők jobban teszik, ha a teljes gyógyulásig nem szabad kézzel helyezik be a kontaktlencséket, mivel a vírus megtámadhatja a szemeket is. Az akut fertőző beteg tartsa magát távol a legyengült, idős emberektől, valamint a csecsemőktől és kisgyermekektől, és semmiképp ne csókolja meg őket.

 

A fogkrémtől a teafaolajig: mindenki más stratégiát követ

Már az első figyelmeztető bizsergés megjelenésekor érdemes megkezdeni a kezelést. A legtöbben erre saját módszereket fejlesztenek ki: egyesek esküsznek a fogkrémre (ez cinket és fertőtlenítő hatású gyógynövényeket tartalmaz), mások keményítőt szórnak rá, ismét mások cink tartalmú kenőcsöket, alkoholos oldatokat vagy teafaolajat, citromfű tinktúrát használnak. Ezek közül sok valóban jó, hatásos eljárásnak bizonyult, de nem alkalmazható automatikusan bárkire. Fájdalomcsillapító hatású a jégkockával történő jegelés vagy a gyógyföldpakolás. A kamilla, körömvirág, illetve a közönséges szappan csillapíthatja a viszketést.

 

Akinek volt már ajakherpesze, annak számolnia kell a betegség későbbi, ismételt "kivirágzásával" is

 

Akut esetben nagyon jó hatású a lézere kezelés, amit ma sok bőrgyógyász alkalmaz: úgynevezett lágylézerrel fékezhető a vírusok szaporodása a hólyagocskákban.

 

A hivatalos medicina sajnos kevés gyógyszert tud felsorakoztatni a vírussal szemben. A legelterjedtebb hatóanyag az aciklovir, amelyet krém, illetve belsőleg tabletta formájában alkalmazhatunk. Az aciklovirtartalmú krém azonban szerény hatású, nem befolyásolja jelentősen a betegség súlyosságát és időtartamát. Belsőleg - tablettában - alkalmazva bizonyítottan hatásos, de általában nem szükséges. A hivatalos orvoslás a "közönséges" herpeszt nem tartja olyan betegségnek, amit kezelni kellene. Tény azonban, hogy a tablettában alkalmazott vírusgátlókkal történő kezelés minden esetben indokolt, ha a beteg legyengült immunrendszerű személy, vagy más, már korábban említett betegség miatt nagyobb kockázatnak van kitéve.

 

A sajátvér-terápia és a nozódák erősítik az öngyógyító erőket

A természetgyógyászat szemszögéből vizsgálva a betegséget a szervezet öngyógyító mechanizmusainak kell leküzdenie. Minden regulatív terápia és orvosság e célt szolgálja. Ezenkívül léteznek bizonyíthatóan vírusölő vagy -gátló tulajdonságú gyógynövénykészítmények, amelyek tehermentesítik a megtámadott szervezetet.

 

Bevált kezelésforma a herpesznozódákkal végzett kezelés: a kórokozókat elpusztítják, majd alkoholos oldatukat homeopátiás módszerrel hígítják. Az ilyen nozódákkal stimulálható az immunrendszer. Az öngyógyító mechanizmusok stimulálására alkalmas továbbá a sajátvérrel történő kezelés: az orvos kevés vért vesz a betegtől (esetleg nozódát szív hozzá a fecskendőbe), majd befecskendezi azt a páciens farizmába. E módszerrel kiválóan ritkítható a betegség kiújulása, ill. enyhíthető az akut esetek súlyossága.

 

 

A homeopátia akut esetekben, az egészséges bélflóra hosszú távon segít

Természetesen a klasszikus homeopátia is pozitívan befolyásolhatja az akut herpesz lefolyását. A megfelelő szert az egyéni tünetek, panaszok, kiváltó okok szerint kell kiválasztani:

 

-Rhus toxicodendron - ha a herpeszt hűlés váltotta ki, és a nyugalom, pihenés fokozza a tüneteket.

- Dulcamara - ha a herpesz menstruáció előtt jelentkezik és hideg hatására rosszabbodik.

-Natrium muriaticum - ha a herpeszt ételundor, napsugárzás váltotta ki, és a nyelven apró hólyagocskák láthatók.

 

Ne féljünk a csóktól! A herpeszfertőzéstől amúgy is nagyon nehéz védekezni. A fertőzésen általában mindenki már gyermekkorában átesik

 

Ha a herpeszt más betegségek kísérik, vagy a fertőzés más betegség talaján fejlődött ki, ezeket a betegségeket is kezelni kell. Ha pl. az immungyengeség egészségtelen, diszharmonikus bélflórára vezethető vissza, rendezni kell a páciens bélflóráját. Ehhez egészséges bélbaktériumokat tartalmazó készítményeket kell szedni.

 

Ha helytelen táplálkozás nyomán fellépő hiányállapot az ok, a páciens szervezetét mikrotápanyagokkal (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) kell feltölteni. Az A-, C- és E-vitaminok, valamint a szelén és a cink jelentős mértékben erősíthetik az immunrendszert. A dózis meghatározása az orvos feladata.

 

Növényi kivonatok - ugyanolyan hatásosak, mint a szintetikus hatóanyagok

Néhány növényi hatóanyag bizonyítottan hatásos a vírusok szaporodásának gátlásában. A fitoterápia tehát legalább olyan hatásos, mint az aciklovirtartalmú krémek.

 

- Citromfű. Célszerű gyógyszertári készítményeket venni. (Klinikailag igazoltan, az esetek 96%-ában 4-8 nap alatt gyógyulnak a kiütések.)

- Propolisz. Ez ugyan nem növényi hatóanyag, de természetes készítmény. Létezik krém formájában is.

- Teafaolaj. Ez az ausztrál növény baktérium- és vírusölő hatású. Hígítva vagy töményen naponta többször bekenhetjük vele a hólyagokat. Mindig friss készítményt használjunk, mert a teafaolaj hamar megavasodik és allergiákat válthat ki. Más illóolajokkal (levendula, rozmaring) is érdemes próbálkozni.

- Zsálya-rebarbara krém. A Zürichi Egyetem kutatói szerint legalább 1000 vírusellenes hatású növény létezik. A zsálya és a rebarbara esetében a kutatók nemrégiben kimutatták, hogy kombináltan alkalmazva legalább olyan hatásos, mint az aciklovir. Ilyen krém egyelőre nem kapható. Létezik azonban (Németországban bizonyosan, másutt kérdéses) zsályát, rozmaringot és kasvirágot (echinacea) tartalmazó krém.

 

Normális esetben nem kifogásolható, ha az ember kísérletezik. Mivel nincs mindenkire érvényes, egységes recept, mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy számára mi a legjobb. A gyakran ismétlődő herpesz esetében azonban ajánlatos szakemberhez fordulni, aki segít megerősíteni a szervezetet. Súlyos fertőzés esetében mindig forduljunk bőrgyógyászhoz, mert ilyenkor szükségessé válhat vírusölő hatású gyógyszerek alkalmazása.

- dr. ki -
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: herpesz

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.