Betegségek A-tól Z-ig

Javult a gyengén látásom

Beszámoló egy sikeres öngyógyításról

Két éve közölték velem, hogy szemfenék-meszesedésem és száraz típusú sárgafoltsorvadásom van. Ezt a szembetegséget az orvostudomány sem gyógyszerrel, sem műtéttel nem tudja kezelni. Én a természetes módszereket (terápiákat) választottam. Pár sikertelen próbálkozás után végül is jó eredményeket értem el, melyeket mások számára is ismertté kívánok tenni.


Két éve, 86 éves koromban bevérzés, szürkehályog-műtétek és más szemészeti beavatkozások után a szakrendelésen egy felülvizsgálat alkalmával közölték, hogy szemfenék-meszesedésem, illetve száraz típusú makuladegenerációm (sárgafoltsorvadásom) van, emiatt a látásomon szemüveggel már nem tudnak javítani. Gondoltam, ha már a klinikai orvostudomány nem tud megfelelő terápiát ajánlani, talán a népgyógyászati módszerek és a keleti orvostudomány még segítségemre lehet. Ma már csak azt sajnálom, hogy ez korábban nem jutott eszembe...

 

Szemeim érhártyáinak hajszálerei, valamint a szemlencsék már fiatalkoromban meszesedni kezdtek. A meszesedés tehát egy élet műve, amit csak úgy lehet elkerülni, illetve csökkenteni, ha ismerjük a fontosabb kiváltó okokat. A csapvízben, az ásványvízben vagy a forrásvízben sok a szervetlen ásványi anyag, például az oldott elemi kalcium és magnézium, amikre szervezetünknek ilyen formában és mennyiségben nincs szüksége. Szerves formában viszont szükséges, amit a növényi étrend, elsősorban a nyers zöldség-gyümölcs tud biztosítani. A vízben oldott elemi kalcium és magnézium egy része szervezetünkben visszamarad, és számos baj forrása lehet, például vesekövet, epekövet, ízületi gyulladást, érelmeszesedést és szürke hályogot okozhat. Mindezt elkerülendő, célszerű desztillált vizet inni, a gyógyteákat ezzel készíteni, és ezzel is főzni, ezért én már több éve egy kis méretű, nemesacélból készült, árammal fűtött automata desztillálókészüléket használok.

 

Az érfal meszesedéséhez nagymértékben hozzájárul még a magas koleszterin- és húgysavszint, és más salakanyagok túlzott mértékű lerakódása is, valamint a stresszes állapot és a merev (pislogás nélküli) nézés, amik szintén a kiváltó okok közé tartoznak.

 

 

Első kísérletsorozat

Gyengén látásom javítására elkezdtem hát a különböző természetes terápiák alkalmazását.

 

Először a bioenergia-terápiát próbáltam ki. Vizsgázott terapeauták kezelését vettem igénybe, heti egy, néha két alkalommal. Egy kezelés kb. egy óra volt. Három bioenergetikust kerestem fel, összesen nyolc alkalommal. Ha a látásomon egyik-másik kezelés aznap javított is keveset, annak másnapra már nyoma veszett. Esetemben tehát a makuladegenerációmra alkalmazott bioenergetikai kezelés nem mutatkozott eredményesnek.

 

A szűrt ivólevek ízletesebbek és jobban, gyorsabban emészthetők, mint a durva rostosok

 

A bioenergetikai kezelésekkel egy időben elkezdtem a "táplálékkiegészítő-terápiát". Az ún látásjavító tablettákat, kapszulákat 9-10 hónapon át rendszeresen szedtem az előírások szerint, de ez sem hozta meg az elvárt eredményt.

 

Miután az előbbi terápiák sem hoztak számomra javulást, abból indultam ki, hogy a látásjavító táplálékkiegészítők flavonoidféleségeket, rezrevatrolt, zeoxantint, luteint stb. tartalmaznak. Ezek a hasznos hatóanyagok a fekete bogyósgyümölcsökben, például a fekete, vörös és tőzegáfonyákban, valamint a fekete ribizliben és a fekete szőlőben találhatók meg, ezek aszalékai egész évben beszerezhetőek. Az aszaltgyümölcs-terápia hatását nem tudtam külön észlelni, mert az akupunktúrás kezelést is ezzel együtt kezdtem el.

 

A tűszúrásos akupunktúra bizonyult számomra először értékelhetőnek, támogatva az aszalt bogyósgyümölcsök többé-kevésbé rendszeres evésével. Heti egy kezelést kaptam, a kezelések jó hatása egyre több napon át volt tartós, mígnem a negyedik kezelés után folyamatossá vált. Látásjavulásom, bár szerényen, de a nyolcadik heti kezelésig fokozatosan javult. Ekkor sajnos több dolog közbejött, ami miatt a kezeléseket szüneteltetnem kellett, és az addigi javulás semmivé vált. Ez késztetett arra, hogy öngyógyító terápiákra álljak át.

 

Öngyógyító terápiák

Elképzelésem szerint először a szállító útvonalakat, elsősorban a hajszálereket, köztük a szemfenék, azaz az érhártya elmeszesedett hajszálereit kell tisztítani, hogy ezeken keresztül a véráram akadálymentesebben, nagyobb mennyiségben szállíthassa a gyógyító élelmet a sejtekbe, így a retina idegoszlopaiba, idegdúcaiba, köztük a sárgafolt látóidegsejtjeibe. A szállító útvonal, csatorna tisztítása után teljes értékű élő táplálékokat kell eljuttatni a szem idegsejtjeibe.

 

A szelíd terápiák, mint az akupunktúra, az akupresszúra vagy a máj erősítése forró pakolásokkal, számtalan alkalommal bizonyította hatásosságát

 

Tehát a gyengén látásom javítására a természetes terápiák közül elsősorban a tisztító- és az élelemterápiát láttam, hittem célravezetőnek.

 

A hajszálerek tisztítása érdekében rendszeresen ittam desztillált vizet, illetve abból készített gyógyteákat, valamint fogyasztottam a gyógyító élelmeket a bennük található tisztító, méregtelenítő anyagok, például a pektin jótékony hatása miatt.

 

A desztillált vizet a már említett desztillálókészülékkel állítom elő, a vízhez literenként egy késhegynyi sót, és ha szükséges, újabban még szódabikarbónát is teszek, hogy a kissé savas (kb. 6 pH-jú) vizet 7 pH-értékre emeljem. A kúra röviden abból áll, hogy az általában szokásos 1,5-2 l/napi víz helyett ennek kb. a kétszeresét kell meginni, úgy kétóránként elosztva, közbeiktatva a napi szükséges étkezéseket.

 

A desztillált víz rendszeres ivásával egyrészt nem jutnak be a szervezetünkbe olyan károsító anyagok (pl. oldott kalcium, magnézium, mikroszkopikus szilárd ásványi anyagok, klórral megölt mikroorganizmusok tetemei, számos vegyszer, gyógyszer, oldott gázok), amelyek az ivóvizekben általában jelen vannak, másrészt a salakanyagok tisztítását a desztillált víz fokozatosan végzi.

 

A desztillált vízzel készített gyógyteák is hatásosabbak. A desztillált víz a gyógynövényből nagyobb mennyiségű, egyúttal többféle hatóanyagot tud kioldani, mint az ásványvíz vagy a csapvíz. Én a fekete áfonya leveléből és az érelmeszesedés elleni teakeverékből készített gyógyteák mellett tettem le a voksot, de természetesen a más gyógynövényekből készültek is szóba jöhetnek, akárcsak a diófalevélből készült gyógyteában történő szemfürdetés (paskolás), mely szintén jótékony hatású lehet, de én ezt nem használtam.

 

Szembetegségek esetén fontos a keringés és a kiválasztás fokozása és sok oxigén felvétele

 

Gyakran iszom a házilag szárított csipkebogyókból hideg (szobahőmérséklet) áztatással készült gyógyteát is. A mozsárban megtört kb. 50 szem bogyót, magokkal együtt, negyed liter desztillált vízben egy éjszakán át áztatom. Finomszűrés után sűrű, tiszta teát kapok, amit mézzel ízesítek, kortyonként "rágva" iszogatom. Igen nagy C-vitamin-tartalmánál fogva a szemet is károsító szabad gyökök ellen mint antioxidáns nagyon hatásos. A leszűrt maradékot újra felöntöm, C-vitamin-porral (aszkorbinsavval) dúsítva másnap újra elfogyasztom.

 

Az élelemterápiában a már említett aszalt bogyósgyümölcsök mellett a zöldségféleségektől is sokat vártam, a kelkáposzta luteintartalmára az akupunktúrás orvos külön is felhívta a figyelmemet. Emellett sárgarépából, céklából és zöld spárgából salátákat, reszelékeket készítettem, megfelelő ízesítéssel.

 

Az ivólé-terápiának kiemelkedően fontos szerepet tulajdonítottam. Ivóleveket gyümölcsökből, zöldségfélékből egyaránt készítettem. Jobban szerettem a présgéppel készült szűrt ivóleveket, mint a centrifugával készült rostosabbakat. A szűrt ivólevek ízletesebbek és jobban, gyorsabban emészthetők, mint a durva rostosok.

 

Az élelemterápiák nemcsak gyógyító, de tisztító hatásúak is. A gyümölcsökben levő pektinek jó adszorbens voltuk miatt a salakanyagokat, toxinokat összegyűjtik, majd azok a szervezetünkből kiürülnek. Ezzel szemben a táplálékkiegészítők gyógyító hatása számomra nem volt jelentős, továbbá ezek tisztító, méregtelenítő hatása sem ismert és nem is publikált.

 

A zöldségek egymás között jól keverhetők. Irányvonalként célszerű követni, hogy háromfélénél többet lehetőleg ne keverjünk. Az egyik gyökérzöldség, a másik közvetlenül a föld felett növő gumós zöldség és a harmadik a földtől magasabban termő zöldség és ezek szára, levele legyen. A zöldségekhez a gyümölcsök közül az alma jól keverhető.

 

Régóta eszem rendszeresen hagymaféléket is, azok értisztító és egyéb hatása miatt. A fokhagymát a többi hagymafélékkel (pl. vörös-, lila-, zöldhagymákkal) egy étkezésen belül nem eszem.

A gyógyteák segítik testünk méregtelenítő funkcióit, ugyanakkor aktiválják a vérkeringést
 

A léterápia körébe sorolhatók a minőségi vörösborok, a vulkanikus kőzetekben termelt borok. Ez utóbbiak a létfontosságú kb. 50 ásványi elem legtöbbjét tartalmazzák szerves formában. A vörösborok hasznos hatóanyagainak az egészségre kifejtett hatása ismert. Ittam még a tokajhegyaljai (mádi) kökényből készült kökénynektárt is nagy élvezettel.

 

A felsorolt természetes terápiák hatására kilenc hónap eltelte után javult a gyengén látásom.

 

További módszerek a látásjavításra

Minden terápia fontos része a hit. A hit tudatos cselekvéssel, fizikai tettekkel (pl. tréningekkel, élelmekkel) támogatva gyógyító valósággá válik. A hitterápia esetemben is hatásosnak, sőt nélkülözhetetlennek bizonyult.

 

A mazdaznan légzőgyakorlatokat reggelenként régóta rendszeresen végeztem. Látásom javítására újabban összekötöttem lelkigyakorlattal, mantrák mondásával. Például: "Szemem, gyógyulj, látásom, javulj!" Gyógynövényteáim kortyolgatása közben hasonló mantrákra gondolok, hogy ezáltal is elősegítsem a teák hajszálértisztító, -tágító hatását.

 

Az akupresszúrás terápiát lehetőleg naponta egyszer alkalmazom. Ezt a terápiát is hittel, átéléssel, lazán, nyugodtan igyekszem végezni. Kézreflexológiát alkalomszerűen ugyancsak végzek, például utazás, rádióhallgatás közben.

 

A szemtréning-terápiák lényege a szem lazítása, az erőltetett, merev nézés elkerülése. A gyakorlatok közé tartozik a lassú fejkörzés, a szemforgatás (-mozgatás), a csi-kung, a tenyerezés, szemtakarás.

 

A desztillált víz rendszeres ivásával nem jutnak be a szervezetünkbe olyan károsító anyagok, amelyek az ivóvizekben általában jelen vannak

 

Az alkalmazott természetes terápiákkal gyengén látásom javult: kezdetben az útkereszteződésekben a piros lámpát is alig láttam, ma már száz méterről is jól látom, olvasni négyszeres nagyítású lupéval sem tudtam, már tudok, sőt az átlagosnál nagyobb betűs szöveget nagyító nélkül is tudom olvasni.

 

A csokorba szedett terápiák közül mindenki kiválaszthatja számára a legmegfelelőbbeket. Mindenkinek a lehetőségei, adottságai figyelembevételével kell az öngyógyítást elvégeznie.

Dr. Horváth László
XV. évfolyam 9. szám

Címkék: csodás gyógyulások, gyengén látás, látás, látásjavítás, öngyógyítás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.