Betegségek A-tól Z-ig

Joalis: Babával utazni jó

  A nyár a szabadságok, az álomnyaralás és a kalandok időszaka. Van, aki tengerhez utazik, van, aki sátorozni megy és van, aki a saját nyaralójában tölti a nyarat. Az utazás kétségtelenül szerves része a nyári hónapoknak. Ez azonban kissé problematikus lehet, ha van egy csecsemőnk. Az ilyen családok is élvezhetik a vakációt, az utazási előkészületek igényelnek picit nagyobb odafigyelést. Hogyan készüljünk fel egy ilyen utazásra, mit tegyük, hogy számunkra és a baba számára is kellemes legyen?


   

   

  Az újszülöttek és a csecsemők nem foglalkoznak azzal, helyileg éppen hol vannak, egy babának a fő biztonságot az jelenti, ha a szüleivel lehet. Egy íratlan szabály szerint három hónapnál fiatalabb gyermekekkel ne utazzunk 300 km-nél távolabb otthonunktól, tehát ne vigyük más éghajlati övezetbe. Az első számú szabály: készüljünk fel jól az utazásra, hogy semmi se okozzon váratlan meglepetést. Különösen a három hónaposnál fiatalabb csecsemőknél fontos, hogy gyorsan kielégítsük az igényeiket, mert türelmetlenek. Ha a baba zaklatott és ingerült, az a szülőkre is negatív hatással van. Ez természetesen fordítva is igaz: a szülők feszültségét a csecsemő azonnal érzékeli és reagál rá. Kizárólag olyan helyre utazzunk, ahol mi is biztonságban érezzük magunkat. Az első kalandhoz ajánlatos olyan helyszínt választani, amely néhány órás utazással elérhető (lehetőleg 3-4 óránál ne legyen több).

   

   

  Mivel utazzunk?

  Ideális választás az autó, mivel teljes mértékben lehetővé teszi az alkalmazkodást a gyermek igényeihez. Az utazás során rendszeres időközönként megállhatunk, szellőztethetünk. Hasznos lehet, ha az autóutat a baba alvóritmusához igazítjuk, és akkor állunk meg, amikor felébred. Amint észleljük a gyermek nyugtalanságát, álljunk meg egy rövid időre, vegyük ki az autóülésből, gyengéden masszírozzuk meg a hátát, a lábait és a tenyereit, szeretgessük meg.

   

  Az autóban tartsunk megfelelő hőmérsékletet. A csecsemőknek még nem fejlődött ki megfelelően a hőszabályozó rendszerük, ezért szükséges a rendszeres folyadékbevitel, adjunk nekik babavizet vagy gyógyteát.

   

  Annak ellenére, hogy a légkondicionáló nagyon rövid idő alatt csodákra képes a nyári forróságban, a csecsemők azonban sokszor nem jól viselik. Torokfájást vagy gégegyulladást is okozhat náluk. Bababarát megoldás a huzatmentes szellőztetés. Ha mégis a légkondit használjuk, figyeljünk a hőmérsékletre, a külső és a belső hőmérséklet között ne legyen túl nagy a különbség.

   

  A vonatokon vannak speciális, gyermekes családok számára kialakított kocsik, ezeket hosszabb utakon érdemes igénybe venni. Az ilyen kupék jól felszereltek, az egész család számára maximális kényelmet biztosítanak. A repülőgép gyors és viszonylag kényelmes utazást biztosít, ugyanakkor a csecsemők rosszul reagálhatnak a légnyomásváltozásra. Ha az utazás több mint 2 órán át tart, használhat speciális szállító bölcsőt (a babakocsit a repülőgépbe való beszállás előtt át kell adni a személyzetnek).

   

  Általában a csecsemőnek nem jár külön ülőhely a repülőgépen (díj ellenében foglalható), ha nincs szerencsénk és nincs egy szabad ülés mellettünk, akkor a babát az induláskor és a leszálláskor az egyik szülőhöz kell rögzíteni. A felszállás és a leszállás közben bekövetkező füldugulást nyeléssel tudjuk megakadályozni. Legyen nálunk cumisüveg, vagy ha még szopik a baba, akkor az anyuka is legyen készenlétben.

   

  Bárhova is utazunk, mindig legyen velünk egy elsősegélykészlet.

  Lázcsillapító és hasmenés kezelésére adható gyógyszer alapfelszerelés. Az elsősegélykészletünket gyermekeknek szánt Joalis Bambi természetes készítményekkel is kiegészíthetjük:

  Bambi Analerg – rovarcsípésre vagy csalánkiütésre, BambiHarmoni 3 – esetleges kullancscsípések után adható,

  BambiHarmony 2 – nyugtató hatású, nyugtalanság és félelmek esetén alkalmazható,

  Bambi Estomag – hasi fájdalom vagy emésztési problémák esetén ajánlott, Bambi Nasal – légzőszervi fertőzések, nátha kezelésére alkalmas.

   

  A JOALIS BAMBI készítményeket webshopunkban (www.joalis.hu), illetve személyesen Budapesten a Ráday u. 5.-ben lehet megvásárolni.

  Info: info@joalis.hu; tel.: 06-30-813-8676

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin augusztusi lapszámában olvashatják!

   

  Bódis Silvia
  XXVI. évfolyam 8. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.