Betegségek A-tól Z-ig

Jól működő máj - jó közérzet

Fáradtság, hányinger, migrén vagy depresszió

A májnak az anyagcserében játszott kiemelkedő szerepe megmutatkozik a méretében is, hiszen nincsen az emberi szervezetben még egy mirigy, amely ilyen nagy volna. Ha túlterheltsége miatt a feladatát csak részben tudja ellátni, az kihat az egész szervezetre. A máj tehermentesítésével és erősítésével számos azonosíthatatlan panasz, így fáradtság, hányinger, migrén vagy depresszió esetén is igen gyakran a közérzet javulását érhetjük el.


Az alkohol jelentősen hozzájárul a májműködési zavarok kialakulásához, és ha már fennáll a probléma, az alkoholtolerancia is jelentősen csökken

 

A májat gyakran nevezik a szervezet laboratóriumának. Ha kémiai folyamatainál valami nincs rendben, akkor az egész anyagcsere felborul. Ennek betegségek, illetve előrehaladott állapotban halál lehet a következménye. A májban játszódik le számos biokémiai lebontási és felépítési folyamat, ezen kívül az immunrendszer működésében is fontos szerepet játszik. Elsősorban a vena portae-májkapuvéna viszi a bélből a vérbe felszívódott tápanyagokat a májba, ahol az feldolgozza és tárolja azokat. Ezzel egyfajta tisztító és újrahasznosító funkciót tölt be.

 

A máj súlya körülbelül 1500 g. Felülete többnyire sötétvörös-barnás és tükörsima. Jobb oldalt a rekeszizom alatt fekszik, és benyúlik balra a has középső részébe. Legnagyobb részét elfedi a jobb bordaív.

 

A májartéria oxigénben gazdag vért szállít a szívből a májsejtekhez. A májkapuvéna szállítja a májba a gyomorból és a bélből a tápanyagrészecskéket, a lépből a lebontási anyagokat, illetve a hasnyálmirigyből a hormonokat. Ezek a májban feldolgozódnak, majd a központi májvénán át újra elszállítódnak, az üres visszéren át a szívbe. A májban tehát két visszérrendszer található: a májkapuvéna és maga a májvéna. Ezen kívül találunk itt elvezető epejáratokat, amelyek később a nagyobb epevezetékben egyesülnek és végül a nyombélbe torkollnak.

 

A máj funkcionális túlterheltségét mutatja egyebek között
a fáradtság. A májterheltség tipikus jelei a migrén bizonyos formái

 

A máj központi feladata a méregtelenítés. Minél rosszabb a májfunkció, annál jobban elárasztják a szervezetet a nemkívánatos anyagcsere-végtermékek, például növekszik a "rossz" koleszterin, az LDL szintje.

 

A máj fontos feladatai: méregtelenítés és anyagcsere

A máj a szénhidrát-anyagcsere keretein belül képezi az elraktározott cukrot, a glikogént. Ha a szervezetnek hirtelen energiára van szüksége, rohamszerűen felszabadul a glikogén, akkor is, ha éppen nem ettünk semmit. Ezenkívül a máj feldolgozza a hormonokat is, például a mellékvesekéreg hormonjait, illetve a nemi hormonokat. Éppen ezért a májjal is kapcsolatban állhatnak olyan panaszok, mint a hormoningadozás vagy az impotencia. A hagyományos kínai orvoslás például az impotenciát lehetséges máj-csi gyengeségként kezeli.

 

A máj ezenkívül immunfehérjéket, immunglobulionokat és alvadási faktorokat is termel. A vér alvadási faktorainak megváltozásai többnyire súlyos májkárosodásra utalnak.

 

Végül a máj fontos szerepet játszik az epetermelésben. Többek között itt játszódik le az LDL-koleszterin anyagcseréje. Az epesavak a zsírok felbontására szolgálnak, és egyben a béltraktus izomaktivitását is serkentik. Az epefolyadék a vízen kívül különféle zsírsavakat és sókat tartalmaz.

 

Az elzsírosodott máj a jóléti társadalom következménye

Az elzsírosodott máj az egyik leggyakoribb tünet, amelyet diagnosztizálhatnak a jóléti társadalmakban. Betegségként aposztrofálni túlzás volna, bár az előrehaladott állapotú zsírmájnak súlyos következményei lehetnek. Kialakulásának legfőbb oka a túl zsíros táplálkozás, kombinálva mozgáshiánnyal és túlzásba vitt alkoholfogyasztással. A diagnózis általában úgy hangzik: nutritív- toxikus májkárosodás.

 

A máj a has jobb felső részében található, a bordaív alatt (1). Az ábrán látható még a gyomor (2), a vastag- (3) és a vékonybél (4)

 

Hogy kifejlődik-e a zsírmáj, az azonban az egyéni adottságoktól is függ, azaz attól, a máj mekkora mennyiségben képes feldolgozni a nemkívánatos anyagcseretermékeket. Az ultrahangos képen a zsírmáj megvastagodott struktúraként tűnik fel. A vérképben gyakran találhatók enyhébben vagy erőteljesebben megemelkedett májértékek, főként a gamma-GT értéke. A súlyos zsírmáj előbb-utóbb átalakulhat májzsugorrá.

 

 

Az alkohol és a hepatitis-C májzsugorhoz vezet

A májgyulladás fogalmán belül ma több altípust megkülönböztetnek. A legveszélyesebbek közé tartozik a hepatitis-C, amely degeneratív májbetegséggé (májzsugor) fejlődhet. Manapság a hepatitis-C és az alkoholfogyasztás a májzsugor fő oka. Ennek során egyre több májsejt alakul át kötőszöveti sejtté, így előrehaladott stádiumában a szerv eredeti funkcióit már alig tudja ellátni. Ennek eredményeként a test a saját anyagcsere-végtermékeinek esik áldozatul. A betegség kómában végződik, majd halálhoz vezet.

 

A májgyengeség jelei: fáradtság, migrén, puffadás

Természetgyógyászati szempontból nézve számos betegségnél játszik nagy szerepet a funkcionális májterhelés. Az ultrahangfelvétele és a laborértékek alapján ez ugyanakkor nem ismerhető fel. Mégis az alternatív teszteljárások, például a Rost-féle regulációs termográfia vagy a Voll-féle elektroakupunktúra gyakran mutat ki terhelést. Az anamnézisből is gyakran feltételezni lehet a máj funkcionális túlterheltségét. Közérzeti zavarok egész sora utal erre, még akkor is, ha a klasszikus vizsgálati módszerek nem mutatnak ki semmit: tipikus példa a fáradtság, mindenekelőtt evés után, ezenkívül pedig a motiválatlanság, megmagyarázhatatlan émelygés vagy nyomásérzés a has jobb felső részében.

 

A puffadás és a megnagyobbodott aranyér ugyancsak lehetséges májterheltségre utalhat. Ha a májkapuvéna-rendszerben megnövekszik a nyomás, például azért, mert a máj vérellátása akadályozott, akkor a májkapuvénában lévő vér az aranyereken át az üreges vénában halmozódik fel. Ezzel tulajdonképpen meg nem tisztított vér jut a vérkeringésbe. Nem csoda, hogy ez gyakran idéz elő teljesítménycsökkenést, lehangoltságot ás hasonló tüneteket. Az aranyér műtéti eltávolítása csak tüneti terápia, mivel a májkapuvénában a vér pangását nem szünteti meg.

 

A meleg-nedves májborogatás kiváló segítség

 

A májterheltség további tipikus jelei a migrén bizonyos formái, főként az epehólyag- és májmigrén. Az első általában a szem mögött vagy a halántékon jelentkező nyomásban nyilvánul meg, az utóbbi a koponya tetején érzett fájdalomban. A hallójáratban lévő száraz ekcéma is lehet májterhelés jele.

 

A májbeteg gyakran panaszkodik arra, hogy nehezen tűri az alkoholt, már kis mennyiség hatására is berúg. A túlterhelt májanyagcsere jele az alvászavar és az éjszakai izzadás is, mivel a máj elsősorban éjszaka aktív.

 

A tehermentesítés útja lemondani az alkoholról és az állati fehérjéről

A legfontosabb tennivaló következetesen lemondani az alkoholról. A nem feltétlenül szükséges gyógyszerek mennyiségét csökkentsük vagy teljesen állítsuk le szedésüket. A fehérjedús táplálkozás sokkal több energiát követel a májtól, mint a fehérjeszegény, ezért a vegetáriánus vonalú koszt nagy előnyökkel jár májbetegségek esetén. A korábban javasolt "egyen sok túrót" tanács ma már nem állja meg a helyét, nem is javasolják.

 

A bélszanálás módszerei a máj anyagcseréjét is tehermentesítik. Mint már szó volt róla, az anyagcsere végtermékei a bélből a májkapuvénás rendszeren át jutnak el a májba. Minél jobban működik a bél, annál kevesebb hulladék vezetődik el a májba. A kolon-hidroterápia, a mikrobiológiai terápia és természetesen a táplálkozás optimalizálása döntő elemeit jelentik a májterápiának. Súlyosabb esetekben a Buchinger-féle gyógyböjt segít.

 

A májra érzelmi megterhelés is nehezedhet. Főként a harag, düh és az aggodalom hathat ki a májra és befolyásolhatja működését. A betegek anamnézise valóban azt mutatják, hogy aki folyamatosan negatív stresszt, szorongást, mérgelődést és irigységet él át, annál előbb-utóbb májpanaszok és epekövek fejlődnek ki.

 

A nem feltétlenül szükséges gyógyszereket ne szedjük

 

A máj nagyon egyszerű módon is erősíthető: a meleg-nedves májborogatás kiváló segítség. Erre a célra megfelel egy nedves, meleg kicsi törülköző, amelyet a májzónára (a has jobb felső része, a bordaív alatt) helyezünk, rá egy meleg palackot, majd egy frottírtörülközőt. Körülbelül 15-20 perc múltán vegyük le a borogatást. Tanácsos ezt a kezelést este elvégezni, mivel a fokozott májanyagcsere következménye jellemzően erős fáradtságérzet. A májborogatás éppen ezért alvászavarok esetén is ajánlható.

 

A gyógynövények közül főként a máriatövis és az articsóka válik be, ezek növelik a máj méregtelenítő kapacitását. Az articsóka egyben az epetermelést is serkenti. További májvédő anyagok és növények a szójalecitin, a cékla és az apróbojtorján (Agrimonia eupatoria). Ez utóbbiból főzzünk teát, 1 teáskanálnyi növényt forrázzunk le egy csésze vízzel, és naponta háromszor igyuk, több héten át.

 

A homeopatikus szerek közül a következők jók a májra, naponta háromszor szedve:

• Chelidonium D4, homeopatizált vérehulló fecskefű,

• China D4, egy olyan keserűanyag, amely egyben a vérkeringési gyengeséget is enyhíti,

• Hydrastis D4, kanadai sárgagyökér, akkor javasolható, ha egyidejűleg bélproblémák is fennállnak,

• Colocynthis D4, az emésztőrendszer görcsszerű problémái esetén.

 

Ezen kívül homeopátiás komplex szerek egész sora létezik még.

 

Ugyancsak hatásos módszert jelent a talpreflexzóna-terápia, a kötőszöveti masszázs vagy a köpölyözés, valamint az akupunktúra és a moxaterápia.

 

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy jól működő máj nélkül nincs jó közérzet. A máj károsodásai elősegítik például a depresszió kialakulását. Éppen ezért tanácsos a kimerültség és a depresszió bármilyen jelénél a máj tehermentesítésére és erősítésére is gondolni.

- dr. ki -
XIV. évfolyam 5. szám

Címkék: anyagcsere, máj, méregtelenítés

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.