Betegségek A-tól Z-ig

Kancatej: Gyógyír a bőrnek és a beleknek

    Ajánlott cikkeink a témában:


A Jénai Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a kancatej hatására a testfelszínen, valamint a belsőben zajló gyulladások egyaránt gyorsabban gyógyulnak. E hatásban fontos szerepe van a lysozym és lactoferrin nevű, antibakteriális hatású anyagoknak. Az immunglobulin A nevű immunfehérje, amely a gyomor-béltraktusban elpusztítja a kórokozókat és aktívan támogatja immunrendszerünket, olyan nagy koncentrációban van jelen a kancatejben, mint az emberi anyatejben. Ezek a fontos hatóanyagok a tehéntejben sajnos csak nyomokban fordulnak elő.

 

A kancatej nem csak az immunrendszer erősítésében, de a gyomor-bélrendszeri gyulladások, anyagcsere-betegségek, fáradtság, emésztési zavarok kezelésében, valamint a keringés szervrendszerének támogatásában hatásos. Külsőleg alkalmazva bőrápoló, regeneráló hatású, főként akné, neurodermitis, pikkelysömör vagy allergiás reakciók kezelésére alkalmazzák. Rövid láncú fehérje-alkotóelemei tehermentesítik bőrünk anyagcseréjét, elősegítik a bőr hidratálását, amelyet kiegészít a tej zsírtartalma is. A készítmények hatására csökkennek a gyulladások, csillapodik a viszketés, javul a sejtek regenerálódása.

 

Naponta 1-2 liternyi, enyhén édeskés kancatejet lehet lefejni. Az anyatejhez hasonló öszszetételű, ezért különösen sok immunfehérjét és tápanyagot tartalmaz

 

Emberi anyatejjel való nagymértékű hasonlósága miatt a kancatej különlegesen magas értékű élelmiszer csecsemőkortól fogva. A kancatejben lévő acetilkolin az egyik legfontosabb hatóanyag, amely szabályozza a vegetatív idegrendszer működését, ezen keresztül pedig az egész szervezet harmóniáját. Javul a bőr vérellátása, a szervek működése, értágító hatása révén pedig csökkenti a vérnyomást. A hatóanyagok, belsőleg alkalmazva, nagyobb mennyiségben bejutnak a bőr és a nyálkahártyák mélyebb rétegeibe. Ez a friss arcszín és a simább bőr formájában objektíven is nyomon követhető.

 

A gyomor-béltraktusban kancatej hatására javul a hatóanyagok felszívódása, az egyes bélszakaszok funkciója jelentősen javul, a nyálkahártya-gyulladások enyhülnek.

 

Az anyagcsere szempontjából egyik legfontosabb szervünk, a máj terhelése a kancatej hatóanyagainak köszönhetően csökken: az orotsav, valamint a könnyen feldolgozható fehérjék kímélik a májat, amelynek sejtjei könnyebben tudnak regenerálódni. Ennek hatására szabad potenciál szabadul fel a máj eredeti feladatainak, az emésztés és a fehérjeszintézis ellátásának. Nagy mennyiségben tartalmaz laktózt (tejcukor), ami kis molekulájú ballasztanyag, táplálja a bélflórát alkotó mikrobákat és csökkenti a rothadásos folyamatokat. E ponton fel kell hívnunk a figyelmet arra a tényre, hogy az európai lakosság 10-20%-a tejcukorérzékeny. Ők sajnos a kancatejet sem fogyaszthatják, mert az igen sok laktózt tartalmaz.

 

Alacsony zsírtartalma miatt a friss, természetes kancatej könnyen emészthető. Naponta 2,5 dl-nyit kell belőle reggel, éhgyomorra, vagy este, lefekvés előtt fogyasztani 30-40 napon át. A legfinomabb behűtve.

 

Különlegesen serkentő hatása van az erjesztett kancatejnek, amelyet keleten kumisznak neveznek. A Közel- és Távol-Keleten a mai napig kedvelt ital, és a mi aludttejünknek vagy kefirünknek felel meg leginkább.

- vörös -
XI. évfolyam 6. szám

Címkék: kancatej

    Ajánlott cikkeink a témában:

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.