Betegségek A-tól Z-ig

Kérdések a colon-hidroterápiáról (CHT)

A bélöblítés az egész testre kihat


   

  Fel kell-e készülni a kezelésre?

  A kezeléshez nem kell üres gyomorral érkezni, előzetes böjtölés sem szükséges. Azonban a diéta, például csak zöldségek fogyasztása, mint kísérő kezelés ajánlatos, mivel fokozza a salaktalanítási folyamatot. Az eredményesebb öblítés érdekében ajánlott továbbá enyhe hashajtót beszedni a kezelés előtti este, így a bélsár nagyobb része természetes úton távozik, és a kezelés hatékonyabban tudja eltávolítani a makacsabb lerakódásokat.

   

  Mennyi ideig tart a kezelés?

  A kezelés általában 40 percig tart. Ezalatt többször átöblítik a vastagbelet, miközben hasmasszázst alkalmaznak. A kezelés végén a páciensnek WC-re kell mennie, ahol a belekben maradt víz távozik. Ez eltarthat 5-10 percig, tehát kb. egy órát kell a kezelésre szánni.

   

  Károsítja-e a CHT a bélflórát?

  Az egészséges bélflóra meglehetősen erősen tapad a nyálkahártyán, ezért az öblítés nem okoz benne jelentős kárt. A bélsárban található bélflóra állománya azonban jelentősen redukálódik. Ez azonban nem baj, mivel ennek összetétele nemritkán kóros mértékben megváltozik. Eltávolításuk után lehetőség van új, egészséges flórát létrehozó baktériumkultúra pótlására. Ez megfelelő probiotikumok adásával lehetséges.

   

   

  Milyen mellékhatásai lehetnek a CHT-nak?

  Előfordulhat, hogy a páciens panaszai – pl. fejfájás, ízületi bántalmak – a kezelést követően kismértékben erősödnek – hasonlóan más természetes gyógymódok, például gyógyító böjt alkalmazása esetén. Ennek oka az anyagcseretermékek mobilizálása során fellépő, elkerülhetetlen enyhe viszszamérgeződés. Ha néhány napon belül sor kerül a következő kezelésre, az így felszabadult, mobilizálódott anyagcseretermékeket gyorsan és hatásosan ki lehet üríteni a szervezetből, és a panaszok megszűnnek.

   

   

  Milyen gyakran végzik a kezelést?

  Általában 5-6 kezelést szoktak végezni, ritkán, nagyon makacs esetekben akár 10  kezelésből állhat egy kúra. A kezelések között ne teljen el túl hosszú idő, heti 2-3 kezelés lehetséges.

   

  Mikor nem szabad alkalmazni a colon-hidroterápiát?

  – Kifejezett, erős divertikulózis esetén, amely hajlamos gyakran begyulladni, illetve már hegesedést okozott.

   

  – Bélműtétek után hat hónapon belül, és fennálló lágyéksérv esetén.

   

  – Súlyos szívelégtelenségben, különösen, ha szívritmuszavarokkal jár, mivel a belek által felszívott víz többletterhelést jelent a meggyengült szívnek.

   

  – Előrehaladott májzsugor esetén.

   

  – Terhesség alatt.

  - kod -
  XVIII. évfolyam 2. szám

  Címkék: bélöblítés, CHT, colon hidroterápia

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.