Betegségek A-tól Z-ig

Keresztcsonti fájdalom

A beszűkült gerinccsatorna jele

Ha valaki évek óta tisztázatlan eredetű keresztcsonti fájdalmaktól szenved, amelyek járás közben, különösen a hegyről lefelé menve erősödnek, ám ha előredönti a hátát vagy leül, akkor javulnak, akkor fennáll a gerinccsatorna beszűkülésének gyanúja. Ezt a problémát azonnal kezelni kell, ha az idegek működése kiesik.


A gerinccsatorna sztenózisa esetén a gerincvelő csatornájának beszűküléséről van szó. Ebben a csatornában futnak azok az idegek, amelyek összekötik az izmokat az aggyal. A leggyakrabban az ágyékcsigolyák szakasza érintett, azaz a gerincnek a mellkas alatti része.

 

Helytelen terhelés: a porckorongok nyomják a gerincvelőt

A károsodott porckorongszövet gyakran előrenyomul a gerinccsatornába, és nyomja a gerincvelőt, a porckorong ugyanis vagy előrecsúszik, vagy belső anyaga hátrafelé kitüremkedik (porckorongsérv). A kor előrehaladtával ezen kívül a porckorong veszíthet folyadéktartalmából, és összelapulhat. Ezzel megsérül a gerinc tartórendszere, a kis gerincízületek instabillá válnak és gyorsabban elhasználódnak. Erre a csontok úgy reagálnak, hogy az ízület szegélyein elkezdenek lebomlani, ami ugyancsak a gerinccsatornát érinti. A gerinc tartórendszerének lazává válása csigolyaelcsúszáshoz is vezethet, amely nyomást gyakorol az idegdúcokra. Ez pedig nem-specifikus háti és isiászos fájdalmakat idézhet elő. 

 

A gerinccsatorna tágassága – és ezzel a fent említett panaszokra való hajlam – egyénenként változhat. A porckorong-elváltozásoknak is nagyon eltérő hatásuk van. A csontbetegségek és -sérülések az ezt követő hegesedéssel együtt szintén hatással lehetnek a gerinccsatornára. Nemritkán több ilyen tényező kombinációja áll fenn. 

 

A gerinccsatorna-szűkület diagnózisa mögött tehát részben régóta ismerős elváltozások állnak, mint például a porckorongsérv. Az elváltozásokat azonban kiegészítő krónikus-degeneratív reakciók jellemzik, főként hosszabb távon. A szűkületek a csatornában magában vagy az idegek kilépésénél keletkezhetnek. Az ilyen elváltozások azonban nem szükségszerűen vezetnek panaszokhoz, nemritkán tünetmentesek maradnak. 

 

 

Figyelmeztető jelek: járás közben jelentkező láb- és fenékfájdalom

A tipikus hátfájdalom többnyire a mozgástól függően lép föl, és az isiászideg érintettsége miatt kisugárzik a fenékbe, a csípőbe vagy a lábba. Nyugalmi állapotban azonban javul. A fájdalom nemritkán éveken át fennáll, és egyre jobban megnehezíti a járást. Súlyosabb esetben kiesik az ideg érzékelése, és érzéketlenség, illetve béna ág alakul ki, ami sántításhoz vezet. A baj előrehaladtával a tartós idegsérülések a húgyhólyag és a végbél funkcióját is jelentősen ronthatják, valamint a potenciát is. A gerinccsatorna-szűkület okozta panaszok jellegzetessége, hogy előrehajló pozícióban javulnak, például ülés vagy guggolás közben. Ilyenkor ugyanis megfeszülnek az ágyéki gerinc tartószalagjai, kitágul a gerinccsatorna, és ezzel alábbhagy az idegekre nehezedő nyomás. Ugyanez történik hegyre fölfelé menet, vagy ha a beteg lépcsőn felfelé megy. És megfordítva: hegyen vagy lépcsőn lefelé romlanak a panaszok. Éppen ezért a beteg gyarkan váratlanul előrehajol, és úgy is marad, amíg a fájdalmai meg nem szűnnek. 

 

 

A röntgenfeltével félrevezető lehet

A diagnózis felállításához a panaszokra, szakorvosi vizsgálatra és röntgenfelvételre van szükség. Fontos azonban, hogy a röntgenen látszó beszűkült gerinccsatorna nem feltétlenül okoz panaszokat. Hogy elkerüljék az egészséges ember beteggé nyilvánítását, a röntgenképet mindig a panaszokkal és a vizsgálati leletekkel összevetve kell értékelni. 

 

Elsőként is nagyon fontos az alapos vizsgálat, a gerinc mozgásfunkciójának, az izomerőnek és az idegi funkcióknak az áttekintése. Mérvadó lehet, hogy a beteg mennyire képes előrehajolni: míg porckorongsérv esetén az isiászideg érintettsége miatt fájdalmas feszülés lép fel, addig a gerinccsatorna szűkületében szenvedő beteg számára ez a mozdulat megkönnyebbülést ad. Hátrafelé hajláskor viszont a fájdalmai érezhetően fokozódnak. Az idegi funkciók kiesése és az ezzel járó érzéketlenség, bénultság inkább csak súlyosabb esetekben jelentkezik. 

 

A laborvizsgálatokkal kizárhatók a gyulladásos panaszok, illetve az anyagcsere-megbetegedések, például a cukorbaj. Ehhez a következő faktorokat kell megvizsgálni:

 

• CRP: gyulladásra utaló fehérje.

• Alkalikus foszfatáz: ennek az enzimnek az értéke megnövekedett csontanyagcsere, például tumor esetén megemelkedik.

• Vércukor.

• B12 vitamin és folsav: hiányuk idegi zavarokat okozhat.

 

A képalkotó eljárások (CT, MRT) pontosan megmutatják a betegséget kiváltó szűkületek helyét. A CT előnye a jobb csontábrázolás, hátránya a sugárterhelés. Az MRT jobban megmutatja a lágy részeket, a csontok állapotát viszont nem ábrázolja olyan pontosan, és az esetleges fémimplantátumok is befolyásolják.

Ha a testi vizsgálat romlott reflexfunkció miatt idegkárosodásra utalhat, neurológiai vizsgálatra van szükség. A diagnózisnak először a porckorongsérvet kell kizárnia, illetve a csigolyaelcsúszást. Mivel ezek gyakran fordulnak elő a csatornaszűkülettel együtt, néha nem könnyű eldönteni, mi is okozza a panaszokat.

 

 

A terápiás elv: fokozni a vérellátást és a mozgékonyságot

Amennyiben idegfunkció kiesése nem áll fenn, a hangsúlyt a kozerváló (nem műtéti) eljárásokra kell helyezni. A következő eljárások krónikus hátfájdalom és isiász esetén is segítenek:

 

• Az elektroterápia stimulálja az idegeket és az izmokat, és csökkenti a fájdalmat. Ehhez a legjobb az interferencia-áram, közepes frekvenciájú, gyenge elektromágneses hullámok (1–10 kHz) az érintett területre irányítva. A hidroelektrikus alkalmazás során a gyenge áramot maga a beteg irányítja.

• A meleg pakolások jól ellazítják az izmokat és enyhítik a fájdalmat. A legjobb a meleg szalmavirág-, agyag- vagy iszappakolás.

• A cayenne-i bors kivonata fokozza a vérellátást és ezzel az izmok mozgékonyságát.

• A Jacobson- féle progresszív izomrelaxáció lazító gyakorlatokból, zenei kíséretből áll, és célzottan feszíti meg és lazítja el az egyes izomcsoportokat. Ez enyhíti a stresszt és az izomfeszültséget. 

• A neurálterápia során helyi érzéstelenítőt (például lidocaint) fecskendeznek a fájdalmas területbe, itt a gerinc adott pontjaiba, és az úgynevezett triggerpontokba. 

• A talp reflexzónamasszázsa és az akupunktúra szintén hatásos szelíd gyógymódok.

 

 

Homeopátia: a tünetekre hangolva

A homeopátiában a tüneteknek megfelelően választják ki a szereket:

 

• Colocynthis D30, szükség esetén 3 golyócska: hirtelen, késszúrásszerű fájdalom, összekuporodásra, melegre és nyugalomra enyhül.

• Aconitum D3, 3x5 golyócska: hasogató lábfájás, érzékeltenség, nyugtalanság, félelem a mozgástól, melegtől romlik.

• Rhus tox D4, 3x5 golyócska: végtagfájdalom, mozgáskényszer, kezdetben merev, melegre és mozgásra javul, este és a hidegtől romlik.

• Bryonia D12, 1-6 óránként 5 golyócska: szaggató fájdalom a  legcsekélyebb mozgásra is, lábgyengeség, a legkisebb mozgástól és a melegtől romlik.

• Arnica D12, 1-6 óránként 5 golyócska: túlterhelésre jelentkező fájdalom, a hát nyomásra nagyon érzékeny, az ágy túl kemény.

• Acidum formicicum D30, heti egyszer: a krónikus és visszatérő hátfájás áthangolására.

 

 

Az ideg kiesésénél a szűkületet megoperálják

Ha idegkiesési tünetek lépnek fel, például lábbénulás vagy erős fájdalom, és gyógyszerre nem javul, akkor nem kerülhető el a műtét. Ennek során eltávolítják a szűkületet, így az ideggyököknek több helyük marad. Erre általában ma már mikrosebészeti módszerekkel kerül sor. 

 

Ha az ok a csigolya elcsúszása, két vagy több csigolyát fémmel meg kell szilárdítani. Ezek után nélkülözhetetlen a fizioterápia és a gyógytorna. 

 

Ha az operáció után a fájdalom továbbra is jelentősen rontja az életminőséget és a testtartást, ezt kell kezelni, hogy elkerüljük a szövődményeket. Ilyenkor általában többféle fájdalomcsillapítót kombinálnak. Rövid ideig a kortizon is alkalmazható, máskor röntgenkép segítségével az ideggyökbe injekcióznak fájdalomcsillapítót. A megfelelő ágyban fekvés (háton fekvés felpolcolt combbal és behajlított térddel) gyors enyhülést hozhat. A fájdalmak enyhülése után célzott gyógytorna következhet. Ennek során megerősítik a gerinc tartóizmait, és javítják a tartást. Mindezek segítségével jó esély van arra, hogy a panaszok ne térjenek vissza.

 

Szike helyett az ortopéd orvosok újabban akupunktúrás kezelést alkalmaznak

Új módszerek a porckorong-betegségek gyógyításában

A legtöbb embernél 35 éves kora körül jelentkezik a porckorongsérv. Ilyenkor a porckorong kocsonyaszerű magva becsúszik két forgó közé és nyomja az idegeket, a gerincvelőt vagy az idegrostkötegeket. A következmény: hirtelen fellépő, erős fájdalom az egyik lábszárban vagy a karban, melyhez kínzó érzészavarok járulnak, mint pl. bizsergés, zsibbadás, bénulás, ugyanis a begyulladt idegek bénuláshoz vezethetnek. 

 

Míg korábban a sebészek a szikéhez nyúltak, a mai szakemberek gyengéd, kímélő módszerekre esküsznek. A mottó így hangzik: A porckorong megtartása a cél az operáció helyett. Akupunktúra és gyógytorna – lehetőleg párhuzamosan – csodával határos módon hatnak a fájdalom ellen, és hozzásegítik a beteget ahhoz, hogy ismét mozgásképessé váljon. Az úgynevezett „enzimkatéter” segítségével, amelyet helyi érzéstelenítés mellett juttatnak be egészen a beteg ideggyökérig, az orvos enzimoldatot és más gyógyszereket tud bespriccelni. A porckorong összezsugorodik, a gyulladások csökkennek, a hegesedések feloldódnak – a fájdalom jelentősen csökken. Tudományos megfigyelések szerint e kezelési mód az esetek 80%-ában bevált. 

 

Szintén új terápia a porckoronglézer. Egy lézerszálat vezetnek injekciós tűn keresztül a porckoronghoz. A lézerimpulzusok a porckorong zsugorodását, a fájdalomidegek kikapcsolását eredményezik, valamint mintegy összezárják a porckorong kisebb repedéseit.

 

A legjobb természetesen a porckorongsérv megelőzése. Igyon minél több folyadékot, étkezzen mértékletesen. Szintén nagyon fontos a rendszeres mozgás.

 

1. kép: Egyik lábát támassza másik lába térdéhez, kezeit tartsa a melle elé.
2. kép: Helyezze egymásra lábait, karjait helyezze keresztben a háta mögé.
3. kép: Helyezze homlokát a talajra, hátát egyenesítse ki, kezével fogja meg a sarkát

 

Gyakorlatok a hát megerősítésére

A hatha jóga (a kiegyensúlyozottság jógája) nem csupán a testtartás szempontjából fontos, hanem nyugodt lélegzést is eredményez. A gyakorlatok végzése a legyengült izmok újrafelépítését és az összehúzódott izomcsoportok kitágulását is eredményezi. Korrigálja az izommerevedést és optimalizálja a testtartást. Az itt bemutatott gyakorlatokat naponta végezze el teljes koncentráció mellett. Lassan vegye fel a képeken látható valamennyi pózt és maradjon abban a testhelyzetben kb. 1 percig, közben lazuljon el. A gyakorlatokat többször ismételje meg.

- dr. ki -
XVI. évfolyam 5. szám

Címkék: beszűkült gerinccsatorna, fájdalom, holisztikus gyógymódok, keresztcsont, keresztcsonti fájdalom

Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.