Betegségek A-tól Z-ig

Ketyegő bombák: Herpeszvírusok

Ajakherpesz és övsömör – Hogyan segít a természetgyógyászat?

Szinte valamennyiünk szervezetében ott lapulnak a herpeszvírusok. Többnyire „alszanak” és nem okoznak panaszokat. Azonban egyszer csak megjelennek: például stressz hatására, kiadós napozás vagy hosszabb betegség után. Általában viszkető, égő hólyagocskák formájában az ajkakon, vagy gyötrően fájdalmas övsömörként a derékon, illetve fartájékon.


Amíg a herpeszvírusok lappangó, „alvó” állapotban vannak, nem okoznak semmilyen panaszt. E kórokozókkal általában már gyermekkorunkban fertőződünk – például a bárányhimlőt a varicella nevű herpeszvírus okozza. Ha gyermekkorunkban átesünk a betegségen, egy életre védettséget szerzünk az újabb fertőzés ellen. Azonban a varicella-zoster vírusok többszörösen biztosított túlélési stratégiát fejlesztettek ki. Minden bárányhimlő-fertőzést néhány vírus túlél, még akkor is, ha az immunrendszer kiválóan működik. Ezek a túlélők rejtekhelyet keresnek maguknak a szervezetben, és az idegpályák mentén a test belsejébe jutnak. Céljuk, hogy eljussanak a gerincoszlop mellett futó idegdúcokba, a spinális ganglionokba, ahol megfertőznek egy-két idegsejtet, és hibernálódva „alvó sejtként” pihennek.

 

Ha felébrednek, baj van

Amikor ezek az „alvó sejtek” felébrednek, ismét útra kelnek. Ez akkor fordul elő, amikor szervezetünk védekező rendszerei legyengülnek. A panaszok ártalmatlanabb formája, ha apró hólyagocskák formájában jelentkeznek az ajkakon. Sokkal kellemetlenebb az övsömör. Már a kiütések megjelenése előtt rendkívül heves fájdalmak kínozzák a pácienst. Ha szerencséje van az illetőnek, akkor néhány nap múlva a fájdalom enyhül, ekkor kis kiütések jelennek meg a bőrön, amelyek átalakulnak apró hólyagocskákká. A kiütés egész környéke piros, gyulladt. Amint a betegség neve is mutatja, a tünetek általában a test közepe táján, övmagasságban jelennek meg.

 

A herpesz megjelenését kimerültség is előidézheti. Azonban a masszív alkoholfogyasztás, a szervezet mérgezése (pl. hosszan tartó nehézfémterhelés), illetve súlyos betegség is aktiválhatja a vírusokat. Szervátültetés után, amikor a kilökődés megelőzése érdekében mesterségesen gyengítik az immunrendszert, szintén virulenssé válhatnak a kórokozók.

 

A felébresztett vírusok szaporodni kezdenek, először a gazdasejtben. A gazdasejt egy bizonyos mennyiség után szétreped, és a vírusok kiszabadulnak. Megkezdik útjukat az idegpályák mentén kifelé, a bőr irányába, méghozzá arra a területre, amely a megfertőzött gerincvelői idegdúchoz tartozik. A bőrben kiváló körülmények uralkodnak a vírusok további szaporodásához. Ha gyors lefolyású epizódról van szó, a kiütés egy-két hét alatt eltűnik, de előfordulhat, hogy a folyamat négy hétig is eltart.

 

 

Az ajkak vékony bőre a herpeszvírusok leggyakoribb támadási helye.
Az övsömör jellegzetes képe: vörös foltok és hólyagocskák deréktájon, a háton és a faron

 

Nem ritka, hogy az övsömörön átesett betegek hetekkel, hónapokkal a gyógyulás után is erős fájdalmakra panaszkodnak. Ennek az az oka, hogy az idegpályák, amelyek mentén a vírusok a bőr felé vándoroltak, begyulladtak. Ez a gyulladás nem feltétlenül gyógyul meg a kiütések eltűnésével egy időben.

 

A másik helyszín: az ajkak

Alig van olyan gyógyszertár, amelyik ne kínálna legalább tízféle krémet ajakherpesz (herpes labialis) ellen. Ugyanis az ajkakon is újra és újra megjelennek a kellemetlen hólyagocskák. Ezeket is herpeszvírus okozza, a herpes simplex 1 (HSV 1) nevű kórokozó. Becslések szerint az emberiség 90 százaléka fertőzött, a legtöbben ugyancsak gyermekkorukban fertőződtek ezzel a víruscsaláddal is. És mint minden egyéb herpeszvírus, ezek is egy életre bennünk maradnak.

 

Túl sok alkalom nyílik a fertőződésre, nem csak közvetlenül a hólyagocskákon keresztül és nem csak csók útján. Kenődéssel, tehát egy közösen használt pohár, rosszul elmosogatott evőeszköz stb. is fertőzhet, vagy akár a másik ember érintése is.

 

Az ajakherpesz az arcon bárhol felléphet, és különösen veszélyes a szemen, mert akár vakságot is okozhat. Más szervek szerencsére ritkán érintettek.

 

Az első fertőzés a legtöbb esetben észrevétlen marad. Olykor a páciens úgy érzi magát, mintha influenzás lenne. A nyirokcsomók is megduzzadnak kissé. Az ajkakon, esetleg a szájban megjelenő hólyagocskák ilyenkor nem jellemzőek.

 

A bárányhimlő tipikus gyermekbetegség, amelyet szintén egy herpeszvírus vált ki. Felnőttkorban ugyanezek a vírusok övsömört okoznak.

 

A hólyagok azért újulnak ki rendszeresen, mert a herpes simplex vírusok az övsömör kórokozóihoz hasonlóan az idegrendszerben lappanganak, nevezetesen a háromosztatú idegben (nervus trigeminus). Amikor immunrendszerünk gyengélkedik, a vírusok a már korábban ismertetett módon aktiválódnak, és megjelennek a jellegzetes kiütések. Olykor heves fájdalmak is jelentkezhetnek a három­osztatú ideg mentén, súlyos esetben ezek a fájdalmak is hosszan eltarthatnak.

 

Herpes genitalis – komolyan kell venni

Az ajakherpesz kórokozója esetenként felléphet a genitáliák tájékán is. A vírusok általában csók útján jutnak el oda. A legtöbb esetben a genitális herpeszt egy az ajakherpesz kórokozójával közeli rokonságban álló vírustörzs, a herpes simplex 2 (HSV 2) vírus okozza. Ez a kórokozó egyértelműen nemi aktus útján terjed. Az óvszer sem jelent megbízható védelmet, ugyanis a nedvező kiütések, amelyek terjesztik a kórt, nem csak olyan helyeken találhatók, amelyeket az óvszer befed. A fertőzés érintkezés útján terjed, akár bőrre, akár nyálkahártyára.

 

Becslések szerint a felnőttek 30 százaléka HSV2-fertőzött. Gyakran nem észlelik a fertőződés tényét, mivel az az ajakherpeszhez hasonlóan tünetmentesen zajlik. Azonban már a korai fertőzés stádiumában megfertőzhet bárki akárki mást.

 

A HSV2 általában a ganglion sacrale nevű idegdúcban rejtőzködik, tehát a keresztcsont környékén. Amikor aktiválódik, olyan panaszokat okoz, amelyek a friss fertőződéskor – mint említettük – nem jelentkeztek: viszketés, égő érzet, fájdalmas vizelés, folyás, a húgycső váladékozása jellegzetes panaszok. És persze a hólyagocskák, méghozzá nem csak a nemi szerveken, hanem fartájékon is. Nőknél a vírusok főképp az első panaszok idején könnyen eljutnak a méhbe is, ahol a méhnyakon okoznak gyulladásokat.

 

 

A citromfű forrázata bevált házi szer a herpesz ellen
 A friss káposztalevél hozzájárul az övsömör mielőbbi gyógyulásához

 

Ha a terhesség idején fertőződik valaki herpes genitalisszal, a gyermek szülés közben megfertőződhet, a szülőcsatornán áthaladva könnyen elkaphatja a vírust. Mivel az újszülöttek immunrendszere még nem kellőképpen érett, a baba nem képes könnyen leküzdeni a kórokozókat. Ha a leendő anya fertőzött, a betegség lefolyását gondosan szemmel kell tartani. A szövődmények (pl. agyhártyagyulladás az újszülöttnél) elkerülésére többnyire császármetszéssel hozzák világra a babát.

 

 

Mit tehetünk a herpeszvírusok ellen?

Mivel az alvó vírusok ellen semmit sem tehetünk, a hivatalos orvoslás leginkább arra törekszik, hogy enyhítse a panaszokat és a tüneteket.

Ajakherpesz

Az ajakherpesz kezelésére a gyógyszertárban kaphatók vírusgátló hatóanyagot tartalmazó krémek. Ezek gyorsítják a tünetek megszűnését. Ha enyhe viszketést, égést érzünk, de még nem látszik semmi, a krém használatával megakadályozható a hólyagok képződése. 

Övsömör

A medicina az övsömör esetében is a tüneti kezelésre szorítkozik. A bőrtüneteket fertőtlenítő, szárító hatású, illetve gyulladáscsökkentő készítményekkel kezelik, majd könnyű, légáteresztő kötéssel fedik.

 

Az immunrendszert erősítő orvosságok, pl. a vörös kasvirág, meggátolja a herpesz visszatérését

 

Ha súlyos lefolyástól kell tartani, az orvos vírusgátló hatású gyógyszert is felírhat. Injekció beadása akkor szükséges, ha a beteg szervezete nagyon gyenge, és attól lehet tartani, hogy a fertőzés átterjed a szemekre (zoster ophthalmicus), a fülekre (zoster oticus) vagy más szervekre. Sajnos megfigyeltek már rezisztens vírusokat is. Ebben az esetben alig létezik olyan alternatíva, amely ne lenne vesekárosító hatású.

 

Az övsömör okozta heves fájdalmak csillapítására erős fájdalomcsillapítókat adnak. A heves idegfájdalmak csillapítására alkalmasak lehetnek a görcsoldók is. Az erős hatású opioidok szintén szóba jöhetnek. Olykor kortizont is alkalmaznak, bár ez a krónikussá vált fájdalmak ellenében kevéssé hatékony, inkább csak lerövidítheti a fájdalmas időszakot, ráadásul igen sok a mellékhatása.

 

Egyéb terápiás lehetőségek is léteznek. Ilyenek a kapszaicintartalmú helyi kezelések, a helyi érzéstelenítőszerekkel végzett szimpatikus idegrendszeri blokád vagy a bőrön keresztül végzett elektromos ingerlés. A legsúlyosabb, elviselhetetlen fájdalmak esetében idegsebészeti beavatkozás is szóba jöhet.

 

 

Természetes gyógymódok – áttekintés

A borogatások hatására elmúlnak a kiütések

A citromfűtea az ajakherpesz és az övsömör külső kezelésében egyaránt segíthet. Friss vagy szárított levelekből erős forrázatot kell készíteni, amelyet 15-20 percig lefedve állni hagyunk. Ezután a folyadékba hurkapálcára csavart vattát mártunk és azzal kenjük be a bőrt. A kész teát elkeverhetjük gyógyfölddel is, majd a pépet felkenjük a kiütésekre, utána gézzel lefedjük az egészet.

 

Más növények kivonatait is alkalmazhatjuk borogatásra. Összehúzó hatása miatt kedvező a tölgyfakéreg, a diólevél, az árvácska, a cickafark és a zsálya.

 

Az ún. lázhólyagok nem veszélyesek, de kellemetlenek. Ráadásul sokáig tart, míg meggyógyulnak

 

A káposztaleveles borogatás övsömör esetén szintén bevált. A rosszul gyógyuló sebekhez, gyulladásokhoz, bőrkiütésekhez hasonlóan itt is meggyorsítja a gyógyulást. A borogatáshoz friss káposztalevelet használunk. Rövid időre langyos vízbe mártjuk, majd középső, vastag erét kivágjuk, és a levelet nyújtófával kissé kihengereljük. Ezután a kiütéses bőrfelületre helyezzük, és itt gézzel fedjük, végül kötéssel rögzítjük.

 

Egy másik házi recept szerint cink-szulfátot oldunk fel vízben (100 ml vízben 4 grammot), majd ezt a cink-szulfát oldatot borogatáshoz használjuk. A cink minden fertőzés leküzdésében fontos szerepet játszik. A cinktartalmú étrend-kiegészítő tabletták szedése erősíti az immunrendszert. A gyógyszertárakban kapható cink-szulfát-tartalmú herpeszkenőcs is.

 

A herpeszhólyagokra vagy az övsömörös kiütésre közvetlenül felvitt lenolaj szintén gyorsítja a gyógyulást.

 

A heves idegfájdalmak csillapítására sisakvirágolajat ajánlanak. Segíthet az orbáncfűolaj is, méghozzá mind külső, mind belső használatra. A Szófiai Egyetemen végzett vizsgálat szerint az orbáncfűtabletták többheti szedésével jelentős mértékben ritkítani lehet a herpeszes tünetek kiújulását. Akut epizód esetén a dózist megduplázták, aminek hatására a betegség lefolyása jóval enyhébb volt. Ezt a hatást ajakherpesz és genitális herpesz eseteiben tapasztalták.

Kígyóméreggel az idegfájdalmak ellen

A postzoster neuralgia (azaz a hólyagok eltűnése után is fennmaradó fájdalom) természetgyógyászati kezelésében kiválóan vizsgáztak a különböző kígyómérgek. Ehhez izolált, tisztított hatóanyagokat használnak, többnyire a vipera lachesis, az indiai kobra és a homoki (vagy szarvas-) vipera mérgének enzimeit. Ezek az anyagok csepp formájában szedhetők, illetve kenőcs formájában külsőleg alkalmazhatók. Injekciós forma is létezik.

 

A nagy dózisú B-vitaminok először injekciók, később tabletták formájában szintén alkalmasak a fájdalmak csillapításra. Kellemes „mellékhatásuk”, hogy a páciens szervezetét, immunrendszerét általában is erősítik.

 

A homoki (vagy szarvas-) vipera (Vipera ammodytes) mérge a homeopátiában idegfájdalmak csillapítására szolgál. A herpeszes fájdalmak piócákkal is csillapíthatók

 

Méregtelenítés piócákkal

Ha köpölyüvegeket helyezünk fel, a kínai orvoslás terminológiája szerint megszüntethetjük az „üresség” jellegű kórképeket a megfelelő testrészen. A véres köpölyözéssel vagy a piócázással a „teltség”, más néven „bőség” kórképeket igyekeznek kiegyenlíteni. Mindkét módszer segít a testnek visszatalálni a természetes egyensúly állapotába. A köpölyözés és a piócázás nem csak helyileg, a bőrön, de a mélyebb rétegekben is kifejti hatását. Megkezdődik a méregtelenítés, a szövetek regenerálódnak, a fájdalom enyhül.

Az illóolajok vírusölő hatása

Az amerikai Forces of Nature nevű cég többféle illóolaj-tartalmú készítményt kínál a herpes simplex vírus leküzdésére. H-Balm nevű kenőcsüket Európában csak az interneten keresztül lehet beszerezni.

 

Az olajkeverékeket kiváló minőségű illóolajakból állítják össze: citromfűolajat, gerániumot, citronellát, teafaolajat, ceyloni fahéjolajat és egyéb növények kivonatát tartalmazzák, amelyek antivirális hatását a tudomány igazolta. Az ilyen növényi kivonatok képesek megakadályozni, hogy a vírusok a még egészséges sejteket megfertőzzék. Ezért az olajok akkor a leghatásosabbak, ha naponta többször bekenik velük az érintet területet, és főképp, ha már a hólyagok megjelenése előtt elkezdik a kezelést.

 

A herpeszbalzsamot többféle koncentrációban kínálják, mindennapi megelőzésre és akut esetekre egyaránt.

 

Aki herpes genitalisban szenved, alkalmazhatja a balzsamot a szexuális együttlétkor is, mert segítségével jelentősen csökkenthető a fertőzés veszélye. A Marylandi Egyetemen megvizsgálták a H-Balmot, és megállapították, hogy minden tesztelt vírust inaktivált, illetve elpusztított. Azt is igazolták, hogy tartós kezelés esetén a vírusok nem tudtak tovább szaporodni.

Bizonyos illóolajok igazoltan vírusölő hatásúak

 

Aminosavak

Az, hogy a testben „alvó” vírusok tovább alszanak vagy hirtelen felébrednek-e, többek között attól is függ, hogy az esszenciális aminosavak kellő mennyiségben és kellő arányban jelen vannak-e a testben. Főképp az arginin és a lizin egymáshoz fűződő aránya fontos. Ha több a lizin, mint az arginin, a herpes simplex vírusok elpusztulhatnak. Ezt laboratóriumi kísérletekben igazolták. A klinikai kísérletek eredménye alapján napi 300-1000 mg lizin szedése ajánlott.

 

A táplálkozás révén is juthatunk lizinhez. A kellő lizin/arginin arány megtalálható tejtermékekben, zsíros halban, fügében, grépfrútban és a sűrített paradicsomban. A húsfélékben a lizin csak kismértékben haladja meg az arginin arányát, és a zöldségekben az argininből van több.

A vörösbor gátolja a vírusok szaporodását

Pontosabban a vörösborban található rezveratrolnak köszönhető a hatás. Ez a rendkívül hatásos hatóanyag emellett rugalmassá teszi a véredények falát, és segítségével megelőzhető az érfalakon a lerakódások (plakkok) kialakulása. A rezveratrollal igazolhatóan megelőzhető a szívinfarktus is. A tekintélyes Medical Tribune c. orvosi folyóirat egy cikke szerint amerikai kutatók azt is igazolták, hogy ez a csodálatos anyag még többre képes: a herpes simplex vírus szaporodását 99 százalékkal gátolta. Jelenleg azt vizsgálják, hogy lehet-e belőle krémet készíteni.

Növényi immunmodulátorok

Akár echinacea, umckaloabo vagy tőzegáfonya, minden, ami támogatja immunrendszerünket, segít megakadályozni a herpesz és az övsömör tüneteinek fellángolását. Fontos ugyanakkor a kivezető, méregtelenítő hatású növények, például a sarsaparilla, a medveszőlő vagy nagy bojtorján alkalmazása is. Ne feledkezzünk meg a korianderről, amit lehetőleg klorella algával kombináljunk – ezek együttesen megkötik és eltávolítják a testből a nehézfémeket, ugyanakkor fontos ásványi anyagokat tartalmaznak.

Homeopátia

A homeopátia elmélete szerint az immunrendszer állapota dönti el, hogy az „alvó” vírus aktiválódik-e. A jelszó tehát: megelőzni jobb, mint gyógyítani. Homeopátiás szempontból a kezelést mindig az immunrendszer erősítésével kell kezdeni. Mindegy, hogy genitális vagy ajakherpesz, övsömör vagy bármely más kórokozó támadta-e meg a szervezetet. A hagyományos homeopátiában fontos szempont a páciens alkata, amely alapján a terapeuta megtalálja a megfelelő gyógyszert.

 

Akut esetben, amikor tehát az ajkakon megjelenik a jellegzetes, bizsergő, viszkető érzés, a megfelelő szerekkel még megakadályozható a hólyagocskák megjelenése. Bevált szer a Rhus toxicodendron D30, amelyből két-három dózist ajánlott beszedni, kb. 2-3 órás szünetekkel. Ha már kitört a betegség, ugyanez a szer felgyorsítja a gyógyulás folyamatát.

 

A homeopátiás orvosságok nagyon hatékonyak a herpesszel szembe

 

A Rhus toxicodendron az övsömör gyógyításában is jó szolgálatot tesz, amint a betegség első jelei kezdenek megjelenni.

 

Más gyógyszerek is kedvező hatásúak, attól függően, hogy a panaszokat, tüneteket a hideg vagy a meleg enyhíti. Ha a melegítés jót tesz, és a hideg hatására romlik a helyzet, viszkető vagy égő bőrkiütések, hólyagocskák jelennek meg, az Arsenicum album D6 segíthet. Ha a fájdalom szúró jellegű és a kiütések leginkább aknéra hasonlítanak, Ledum D12-t kell alkalmazni. Főképp akkor, ha a hideg hatására enyhül és melegre rosszabbodik a helyzet.

 

A tartós vagy gyakran visszatérő kiütések gyógyszere a Calcium carbonicum D12.

 

Az utolsó lehetséges gyógyszer, ha minden más szer hatástalannak bizonyult, a Sulfur D12, amely a folyamat akut fellángolását, egyúttal a gyógyulás beindulását idézi elő. Ilyenkor a panaszok hevesebbé válhatnak, ezért fontos, hogy szakképzett terapeuta végezze a kezelést.

 

A nagy repertóriumokban a herpesz kezelésére sok egyéb orvosságról olvashatunk: Antimonium tartaricum, Graphites, Hepar sulfuris calcareum, Kalium bichromicum, Natrium muriaticum és Sepia.

Amikor a hólyagocskák nedveznek, kellemetlen szagúak vagy már pörköt képeztek, szóba jöhet a Mercurius, a Mezereum vagy a Ranuculus bulbosus.

 

A heves, neuralgiás fájdalmak ellen más orvosságok hatásosak. Ezt a panaszt a már korábban említettek mellett egyéb orvosságokkal kezelhetjük: Arsenicum album, Hypericum perforatum, Nitricum acidum, Petroelum és Syphilinum. Mindezekben az esetekben feltétlenül tapasztalt homeopatához kell fordulni, mert csak ő tudja eldönteni, melyik esetben melyik szer alkalmazása indokolt.

Izopátia: a sejtmiliő gyógyítása 

Az izopátiás iskola is holisztikus kezelést javasol. Ez az irányzat rokona a homeopátiának, azonban más módon készített orvosságokat alkalmaz. A hatóanyagokat potenciálás előtt desztillálják, elhamvasztják és számtalan egyéb módon újra feldolgozzák. Ez lényegében a spagirika módszertana, amelyet Paracelsusra, sőt még régebbi orvosokra vezetnek vissza.

 

Az izopátia abból indul ki, hogy legfőképp a sejtmiliő, a sejtek közötti és a sejten belüli viszonyok döntik el, hogy az „alvó” vírus felébred-e. Ezért a különféle herpeszformák kezelésének első és legfontosabb lépése a szövetek áthangolása.

 

Spagirika: az öngyógyító erők serkentése

Christina Casagrande német természetgyógyász hölgy nemrégiben megjelent könyvében a spagirikával foglalkozik. Övsömörre olyan kezelést javasol, amely egyaránt fájdalomcsillapító és immunrendszer-erősítő hatású.

 

Itt a Soluna cég 3., 4., 14. és 28. számú termékét javasolja. A 3. számú termék az immunrendszert erősíti, a 4-es a vegetatív idegrendszert lazítja el és fájdalomcsillapító hatású, a 14-es görcsoldó és szintén fájdalomcsillapító hatású. A 28-as számú termék helyileg alkalmazandó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő.

 

A hólyagocskák leszáradására Ch. Casagrande 10 ml mandulaolajat javasol, amelybe 3 csepp rózsaolajat és 3 csepp citromfűolajat kever. Ezzel a hólyagokat naponta többször be kell kenni.

 

Ha a herpesz rendszeresen visszatér, a Soluna 4-es és 14-es terméke helyett a 6-os és 9-es számút kell alkalmazni. Ezek a bőrön és a nyirokrendszeren, valamint a veséken keresztül indítják be a méregtelenítést.

- dr. ki -
XVI. évfolyam 6. szám

Címkék: ajakherpesz, herpeszvírusok, holisztikus gyógymódok, övsömör

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.