Betegségek A-tól Z-ig

Kivezetés és méregtelenítés allergiahajlam esetén

Az allergia mindig valamilyen többletterhelésre hívja fel a figyelmet

  Egyre többen allergiásak. Az allergiás reakció az immunrendszer téves működésének eredménye, amikor immunrendszerünk testidegen, de teljesen ártalmatlan anyag ellen fordul, méghozzá túlzottan hevesen. Ezt okozhatják a testünkben lévő méreganyagok, amelyek túlingerlik szervezetünk védekező rendszerét. A méregtelenítés, ill. a káros anyagok kivezetése sokat segíthet az egyensúly helyreállításában.


   

  Civilizált világunk egyik legjelentősebb problémája az élővilág, és benne az emberi szervezet terhelése káros anyagokkal. Például egy fodrásznő a kezén megjelenő állandó ekcémával küzd. Gyanítja, hogy valamelyik kozmetikum vagy vegyszer okozza a bajt, amelyekkel munkája során érintkezik, és orvoshoz fordul.

   

  Az orvos kortizontartalmú kenőcsöt ír fel neki, amire az ekcéma néhány nap múlva eltűnik a kezéről. Valójában mi történik? Vajon a szervezet a kiütés formájában nem arra akart figyelmeztetni, hogy elege van a vegyszerekből? Ennek ellenére újabb vegyszer kerül a bőrre, immár gyógyszer formájában, amely csupán a szimptómát nyomja el – de a méreganyagok továbbra is ott vannak a szervezetben. Régen az orvosok sok betegség hátterében méreganyagok felhalmozódására gyanakodtak. Úgy vélték, hogy a „toxinok” megmérgezik a vért, ami ellen a szervezet védekezik.

   

  Ez okozta a különféle betegségek szimptómáit. Az ókori és középkori orvosok fő feladatukat abban látták, hogy a szervezetet igyekeztek megszabadítani a méreganyagoktól, ami azt jelentette, hogy a gyógyítás lényegében méregtelenítő, kivezető eljárások alkalmazásából állt. Ez a logika részben ma is érvényes, és számos természetgyógyászati irányzat alapjait alkotja. A medicina a természet öngyógyító folyamatainak utánzása – jelentette ki Hippokratész, a nyugati medicina atyja. Fontosnak tartotta a vér megtisztítását a toxinoktól.

   

  Ez a feladata többek között a májnak, a bélrendszernek, a veséknek, a bőrnek és a légzőszerveknek, amelyek működését sokféle módon lehet támogatni, pl. homeopátiával, Schüssler-sókkal, a sav-bázis egyensúly optimalizálásával, gyógynövényekkel, bizonyos élelmiszerekkel, méregtelenítő anyagokkal, reflexzónák stimulálásával.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

  –vörös–
  XXVI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.