Betegségek A-tól Z-ig

Koncentrációzavar és hiperaktivitás

Izgő-mozgó gyerekek: mivel segíthetünk rajtuk?

A koncentrációdeficit-szindróma, ami esetleg hiperaktivitással társul(Attention Deficit Hyperactivity Disorder), alaposan ráijeszt a szülőkre. A 11–14 éves gyerekeknek az orvos előszeretettel írja fel ilyenkor a híres-hírhedt nyugtató gyógyszert. Bár a gyógyszereket nem lehet teljesen mellőzni, sokszor egyszerű, természetes és olykor banálisnak tűnő módszerekkel is lehet meglepően hatásos segítséget nyújtani az érintetteknek. Mindezt klinikai tesztek is igazolják.


Izgága gyerekek mindig is voltak. Ezzel szemben viszonylag új jelenség, hogy minden idegesítően viselkedő gyereket betegnek tekintünk

 

Az ADHD főbb tünetei a következők:

• Figyelemzavar (pl. a figyelem könnyű elterelhetősége, a gyerek képtelen odafigyelni valamire, idő előtt abbahagyja a feladatait).

• Hiperaktivitás (nyugtalanság, izgésmozgás, nem tud egy helyben megülni, feláll,  elmászkál, amikor ülnie kellene stb.).

• Impulzivitás (pl. képtelen kivárni a sorát, nem jelentkezik, mások szavába vág, zavarja a többit).

• A zavarok nem csak az iskolában jelentkeznek, hanem otthon, társaságban, utcán stb. is. 

 

1990-ben az USA-ban ADHD-ban kezelt gyermekek száma még 1 millió alatt volt, ma több mint 10 millió! E döbbenetes tény miatt sokan gondolják úgy, a diagnózis túlzott, és csak a gyógyszergyáraknak áll érdekükben „divatbetegséget” kreálni a problémákból. Vannak, akik eleve elvetik az ADHD gyógyszeres kezelését. Azokra a neurobiológiai kutatásokra hivatkoznak, amelyek megcáfolják a közkeletű dopaminhiány-elméletet. Óva intenek attól, hogy a gyerekekre a betegség bélyegét rásüssék.

 

Hans-Reinhard Schmidt bornheimi (Bonn mellett) pszichológus szerint viszont az ADHD egy sor, különféle viselkedészavar „gyűjtőneve”. Schmidt úgy tapasztalja, az orvosok gyakran diagnosztizálják az ADHD-t olyan gyerekeknél, akik más jellegű betegségben szenvednek. Véleménye szerint a diagnosztikai szempontból fő tünetek (hiperaktivitás, koncentrációzavar, impulzivitás) nem kizárólag az ADHD-ra jellemzőek. A fejlődési vagy bizonyos észlelési zavarok, mint például a legaszténia, a diszkalkúlia (számolási nehézség), a hallással vagy a szaglással kapcsolatos zavarok, pszichomotoros problémák szintén az ADHD-ra jellemző panaszokat okozhatnak. Az ADHD-val diagnosztizált gyermekek másik csoportja többnyire klasszikus viselkedészavaros, akiknél a tünetek a nevelési hibák vagy az elhanyagoltság következtében alakultak ki. És persze vannak olyanok is, akik egyszerre mindkét csoportba besorolhatók.

 

Az ADHD diagnózisának felállítása nem könynyű feladat. Noha a gyermekpszichiátriának ez a legintenzívebben kutatott területe, egyelőre egyetlen megbízható vizsgálati módszer vagy teszt sem létezik, amely ebben segíthetné a szakembereket. Ezért a szakma képviselői abban egyeztek meg, hogy 18, specifikusnak tekintett viselkedésmódot vizsgálnak, méghozzá a tanárok és a szülők elmondása alapján.

 

Sok gyereknek az elalvással vannak problémái, egyesek fizikailag nyugtalanok, míg mások képtelenek figyelmüket összpontosítani. Sajnos a nyugtalanságot ma sokan elhamarkodottan kóros jelenségnek tekintik. A tapasztalatok szerint azonban a hiperkinetikus szindróma, a figyelemzavar és a hiperaktivitás három fő állapota között számos köztes állapot, fokozat létezik. A nyugtalanságnak többféle lehetséges és fontos oka van:

 

• gombafertőzés, bélférgesség (székletvizsgálattal megállapítható),
• élelmiszer-intolerancia (cukor, színezékek, tartósítószerek, aromák, magas foszfáttartalmú élelmiszerek); ez is egyszerűen tesztelhető az ún. kihagyásos vagy elhagyásos diétával,
• nehézfémterhelés (pl. higany a fogtömésekből vagy oltásokban),
• elektroszmog,
• túl sok ingerhatás,
• stressz, hektika, hajszoltság,
• családi problémák.

 

 

Életmód: egyáltalán nem „banális”

Abból kiindulva, hogy a nyugtalan gyerekek gyakran túlérzékenyek a külső ingerekkel szemben, fontosak a következő „rendterápiás” módszerek:

 

• Ki kell iktatni, illetve csökkenteni az ingerbőséget, tehát a tévét, a számítógépes játékokat, a háttérben állandóan szóló rádiót.

• Teremtsünk nyugodt időszakokat a nap folyamán, amikor a gyerek pihenhet, lazíthat, például délben. Biztosítsunk a lakásban nyugodt, csendes helyeket.

• Vezessünk be rendet, rendszerességet, „rituálékat” a napirendbe, például azonos időben étkezzünk, esti, lefekvés előtti rituálék stb. Igazodjunk a természet ritmusához, az évszakokhoz, az ünnepnapokhoz – ez segít a gyerekeknek.

• Az alvászavarokat természetes módszerekkel kezeljük. Az iskolás gyerekek 15%-a szenved elalvási, átalvási zavarokban. Az alváshigiéné alapszabályait azonban kevesen ismerik, vagy legalábbis figyelmen kívül hagyják.

• Természetes táplálékokat adjunk a gyereknek. Egy 2007-ben publikált klinikai teszt felhívta rá a figyelmet, hogy az élelmiszeradalékok, különösen az ételfestékek kedveznek a hiperaktivitásnak.

• Menjünk kirándulni. Az Illinois-i Egyetem klinikai tanulmánya szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a növények zöld színének vagy a tág térnek köszönhető-e a hatás, de egy 20 perces séta a zöldben megnyugtatja az izgága gyereket és javítja koncentrációját.

 

Mit látunk itt és mit magyarázunk bele? Például az ADHDban szenvedő gyerekek hajalmosak a kockázatos viselkedésre. Vagy: a játszás a szabadban a terápia része

 

A figyelemzavaros, nyugtalan gyerekek kezelésében az a legnagyobb probléma, hogy a nagyon is hatásos, de egyszerű, természetes kezelési módszereket általában banálisnak és kis hatásúnak tartják. Az ADHD témája jó példa arra, hogy az általános életstílus fontosabb lehet minden más gyógymódnál.

 

A következőkben bemutatunk néhány olyan gyógynövényt is, amelyek a nyugtalanság és a koncentrációzavarok kezelésében jól beváltak. Az optimális hatás érdekében ezeket hosszabb ideig, legalább 4-6 héten át kell szedni. Hatásuk általában nem azonnal, hanem néhány nappal, esetleg néhány héttel a szedés megkezdése után jelentkezik.

 

• Macskagyökér (Valeriana officinalis)

A macskagyökér bizonyítottan nyugtató, lazító, félelemoldó, jól tolerálható orvosság. Hatására a nyugtalan gyerekek jobban tudnak összpontosítani, és jobban teljesítenek, alvásuk is javul. Izomlazító hatású is.

 

Egy 1999-ben végzett tanulmány szerint 130 ideges alvászavarban szenvedő gyereknek négy héten át napi 600 mg macskagyökér-kivonatot adtak. A szülők 55%-a kiválónak, 39%-uk jónak minősítette a kezelést. A kivonat kapszula, drazsé, de maga a növény tea formájában is alkalmazható: 2 teáskanálnyi gyógyfüvet egy csésze forró vízzel leforrázunk, majd 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és lefekvés előtt megitatjuk a gyermekkel. Elalvási zavarok esetén fél órával lefekvés előtt 1-2 csészényi ajánlott, napközbeni nyugtalanság és idegesség mérsékléséhez a nap folyamán 2-3 csészényit igyon meg belőle a gyermek, az utolsó csészét lefekvés előtt.

 

• Golgotavirág (Passiflora incarnata)

A golgotavirágot általában más gyógynövényekkel kombináltan alkalmazzák (macskagyökérrel, komlóval, citromfűvel nyugtalanságra, orbáncfűvel depressziós hangulatzavarra), bár létezik néhány készítmény, amely kizárólag golgotavirágot tartalmaz. Néhány újabb gyógyszerhatástani kísérletben igazolódott, hogy a golgotavirág-kivonat szorongásoldó hatású. Ezenkívül a hatóanyagok gátolják a szerotonin lebomlását, ami megmagyarázza depresszióellenes hatását.

 

Számos golgotavirágot tartalmazó orvosság kapható, de teával is próbálkozhatunk (lásd lejjebb a nyugtatótea receptjét is): Egy teáskanálnyi gyógyfüvet 1 csésze vízzel leforrázunk és 15 percig lefedve állni hagyjuk. Hasonló adagokban itassuk a gyermekkel, mint a macskagyökérteát.

 

• Citromfű (Melissa officinalis)

A citromfű különösen akkor jó hatású, amikor az elalvás idegesség vagy félelem miatt nem megy, de az „iskola előtti hasfájás” eseteiben is jó szolgálatot tesz. Az emésztőszervrendszerre görcsoldó, puffadásgátló hatást gyakorol. Tea: 1-3 teáskanálnyi citromfüvet 1 csésze vízzel leforrázunk, majd 15-20 percig lefedve állni hagyjuk. Naponta 2-3 csészével adjunk belőle.

 

• Levendula (Lavandula officinalis)

A levendulavirág szintén alkalmas nyugtalanság és elalvási zavarok kezelésére. Gyakori alkotórésze a teakeverékeknek. Alvászavarok kezelésében kiváló hatású a levendulatejes fürdő, ideje azonban ne legyen 15 percnél hosszabb. A gyerekek nagyon szeretik az esti, lefekvés előtti bedörzsölést levendulaolajjal (Weleda Levendulaolaj 10%) a karokon, lábakon.

 

Dél-Franciaországban a gyerekeknél levendulacsokrot vagy illóolajos párnát alkalmaznak. A levendulacsokrot a gyermek ágyához közel helyezik el, vagy kis levendulapárnát raknak az ágyába.

 

Sok gyereknek az elalvással vannak problémái, egyesek fizikailag nyugtalanok, míg mások képtelenek figyelmüket összpontosítani 

 

• Komló (Humulus lupulus)

Már Paracelsus, a híres késő középkori orvos is említi a komló alvást segítő hatását. Ezt minden sörivó ismeri. Gyógyászati célra a komló tobozait használják fel, amelyeket júliustól szeptemberig gyűjtenek. Mivel a komló nagyon keserű, inkább csak teakeverékben, mint önmagában használva alkalmas. Kiválóan bevált a gyermekeknek szánt nyugtatótea: citromfű 20 g, golgotavirág 20 g, komlótermés 5 g, levendula 5 g.

 

Elkészítése: A keverékből egy teáskanálnyit egy csésze vízzel leforrázunk, majd 5-15 percig lefedve állni hagyjuk. Miután leszűrtük, kevés mézzel ízesítjük. Lefekvés előtt fél órával 1-2 csészével igyon belőle a gyermek.

 

A komlóban hosszabb tárolás hatására a humulon és a lupulon nevű hatóanyagokból a meglehetősen illékony metil-3-butenol keletkezik, ami erősen nyugtató hatású. E tényt kihasználva készülnek komlótermésből a híres alvópárnák.

 

Az elalvási zavarok kezelésében általában nagyon jól alkalmazhatók a növényekkel töltött párnák. Kiváló, és a gyerekek által kedvelt recept az alvópárna elkészítéséhez: Narancsvirág, levendulavirág, komlótermés azonos mennyiségben keverve. Egy 15x15 cm méretű párnához 30-50 g keverék szükséges. Egy év múlva készítsünk új párnát.

 

• Orbáncfű (Hypericum perforatum)

Számos klinikai teszt igazolta, hogy az orbáncfű jól tolerálható, és depresszióellenes, enyhén nyugtató hatású. Serkenti az éjszakai melatonintermelést, aminek révén elősegíti a jó alvást. Az orbáncfüvet ma depresszió kezelésében általában standardizált készítmények formájában alkalmazzák, de enyhébb panaszok esetén teaként is adható: 1-2 teáskanálnyit 1 csészényi forró vízzel leöntünk, 15 perc múlva leszűrjük. Naponta 2-3 csészényit fogyasztunk belőle.

 

Különösen alkalmas olyan helyzetekben, amikor gyerekek vagy fiatalok levertnek érzik magukat vagy szoronganak. A depresszió gyakori kísérőjelensége az elalvási vagy átalvási zavar, ezért minden ilyen helyzetben ezt is figyelembe kell vennünk.

-dr. ki -
XVIII. évfolyam 3. szám

Címkék: gyermekbetegségek, hiperaktív gyerekek, hiperaktivitás, koncentrációzavar

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.