Betegségek A-tól Z-ig

Korunk népbetegsége: a II. típusú cukorbetegség

A vérben lévő cukorfelesleget testünk zsír formájában raktározza el

Világszerte robbanásszerűen nő azok száma, akik diabéteszben szenvednek. Több mint 90 százalékuk a betegség ún. II-es típusában, amit korábban „időskori cukorbetegségnek” is neveztek, csakhogy mára a betegek egyre fiatalabbak.


 

A II. típusú diabétesz az I. típussal ellentétben nem olyan kór, amelynek tehetetlenül ki lennénk szolgáltatva, sokkal inkább modern életmódunk eredménye. Pongyolán fogalmazva úgy is mondhatnánk, hogy a dőzsölés és az ellustulás hatására a béta-sejtek fokozatosan felmondják a szolgálatot, míg végül teljesen összeomlik a cukoranyagcserénk. Korábban ez valóban inkább csak az idősebb korosztályra volt jellemző, ma azonban már a gyerekeknél is egyre gyakrabban megfigyelhető.

 

A diabétesz mára világjárvány méreteit ölti, és az esetek száma az elmúlt 30 esztendőben világszerte megduplázódott. Mindezért táplálékaink magas zsír- és szénhidráttartalma a felelős. A helyzetet tovább rontják a ropogtatni valók, a nassolás, miközben egyre kevesebbet mozgunk. A 25 éves korosztálynak mindössze egynegyede mozog rendszeresen, és a nőknél az arány még ennél is rosszabb.

 

 

Miért ingadozik a vércukorszintünk?

Mindenekelőtt szögezzük le, a cukor önmagában véve nem rossz vagy káros. Ellenkezőleg, sejtjeinket a cukor látja el a szükséges energiával, tehát olyan, mint az üzemanyag az autónak.  A belekben a szénhidrátokat enzimek bontják le, majd a belőlük keletkezett glükóz (szőlőcukor) a belekből felszívódik és a véredényekbe jut, azaz emelkedik a vércukor szintje. A folyamat második lépésében a glükóz az inzulin segítségével a sejtekbe jut, ekkor csökken a vércukorszint.

 

Az agyvérzés kockázata a cukorbetegeknél háromszor olyan nagy, mint a nem cukorbetegeknél. Ha ehhez dohányzás is társul, a kockázat akár a 20-szorosára nőhet

 

A többé-kevésbé összetett cukormolekulákból álló szénhidrátok, ha mértéktelenül fogyasztjuk őket, felborítják ezt az egyensúlyt. A hasnyálmirigy ezt az egyensúlyhiányt folyamatosan nagyobb menynyiségű inzulin termelésével próbálja meg kiegyenlíteni. Végül az állandó túlterhelés hatására kifárad, az inzulintermelés csökken. Ezzel párhuzamosan megváltozik a sejtek inzulinra adott érzékenysége, reakciója is, a cukor nem jut be a sejtekbe. Az orvosok ezt a jelenséget inzulinrezisztenciának nevezik. A cukor a vérben marad, ami veszélyes.

 

A magas vércukorszint súlyos következményei

A vérben lévő cukorfelesleget, amelyet sejtjeink nem tudnak vagy nem akarnak felvenni, testünk zsír formájában raktározza el. A férfiaknál kedvelt zsírdepó a has. A hasüregi zsír felhalmozódása azért különösen veszélyes, mert ez a zsírszövet több mint 200 különféle hormonszerű anyagot termel. Ezek hatására az inzulinrezisztencia tovább romlik. Aki a hasa méretére utalva mosolyogva azt mondja, „itt a tekintélyem”, ezért továbbra is tömi magát és nem mozog, az nem vicces, hanem megunta az életét.

 

Minél régebb óta magas a vércukorszint, annál nagyobb a veszélye, hogy valamilyen szövődmény alakul ki. A cukorbetegeknél az agyvérzés kockázata az egészségesekkel összehasonlítva két-háromszoros, ha pedig magas vérnyomás is társul a cukorbetegséghez, akkor az agyvérzés kockázata a 10-szeresére nő.

 

A II. típusú cukorbetegséget általában túl későn fedezik fel. Pedig ma már a legtöbb gyógyszertárban lehetőség van gyors teszt elvégzésére

 

További szövődmények:

 

• érelmeszesedés, pl. a szív koszorúereiben, ami szívinfarktushoz vezet,

• a láb ereinek szűkülete, ami súlyos esetben a láb elhalását és amputálását vonhatja maga után,

• agyi keringési zavarok,

• a hajszálerek károsodása (diabéteszes retinakárosodás), ami akár vakságba torkollhat,
• férfiaknál potenciazavarok,
• krónikus veseelégtelenség (diabéteszes nefropátia),
• idegkárosodás (diabéteszes polineuropátia),
• a rákos megbetegedések kockázatának növekedése,
• testtartási zavarok és ízületi megbetegedések, köszvény.

 

 

Fontos időben felismerni a tüneteket

A cukorbetegség lassan, hosszú évek alatt, alattomosan alakul ki. Ezért a II. típusú cukorbetegséget többnyire véletlenszerűen, rutin-laborvizsgálat alkalmával szokták megállapítani. Ekkorra azonban a betegség már évek óta zajlik, és fennáll a veszélye, hogy már károsodtak a véredények és az idegek.

 

A betegség előrehaladott stádiumában már vannak tünetek, de ezek alapján a legtöbben nem gondolnak a cukorbetegségre. Ezért még több értékes idő megy veszendőbe a kezelés megkezdéséig. Az említett késői panaszok közé soroljuk az alábbiakat:

 

• levertség, fáradtság, erőtlenség,
• viszketés, bőrpanaszok,
• fokozott fogékonyság fertőzésekkel (pl. húgyúti fertőzésekkel) szemben,
• szédülés, elmosódott látás,
• állandó, erős szomjúság és gyakori éjszakai vizelés,
• émelygés,
• izomgörcsök, kezek és lábfejek bizsergése, zsibbadása,
• fejfájás.

 

A cukorbetegségnek számos szövődménye van, pl. veseelégtelenség, szívinfarktus vagy szélütés

 

Paradox módon még az is beteg lehet, akinél az éhomi vércukor szintje 5,6 mmol/l. Pedig a legtöbb esetben csak 6,1 mmol/l feletti érték esetén nyilvánítanak valakit cukorbeteggé. A fennálló glükózintoleranciát csak ún. terheléses cukor vizsgálattal lehet megállapítani. Ennek lényege, hogy a páciens éhgyomorra glükózoldatot iszik, majd rendszeres időközönként vért vesznek tőle, és mérik, hogy ennek hatására miként alakul a vércukorszintje. Egészséges embernél az érték 7,6 mmol/l alatt marad. 7,7–11 mmol/l közötti érték már a betegség előstádiumának tekinthető, a 11 mmol/l feletti értékek pedig kifejezetten kórosak.

 

A kórokokról

Sokan úgy hiszik, hogy a II. típusú cukorbetegség örökletes betegség. Egy felmérésben a megkérdezettek fele nem volt tisztában vele, hogy ez a betegség a helytelen életmód hatására alakul ki. Bár létezik örökletes hajlam. Aki azonban egészségesen táplálkozik, kellő mértékben mozog, annak jó esélye van rá, hogy ne legyen cukorbeteg.

 

Bizonyos gyógyszerek szintén hajlamossá tehetnek a cukorbetegségre. Fokozott óvatosság indokolt például a kortizonnal. Az ún. thiazidok és béta-blokkolók is ebbe a csoportba sorolhatók. Magas vérnyomás ellen az anyagcserét nem befolyásoló hatóanyagokat, pl. ACE-gátlókat vagy kalcium-antagonistákat kell alkalmazni. A fogamzásgátlót szedő nők szintén kockázatnak teszik ki magukat, főképp, ha túlsúlyosak is.

 

Mikor elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés?

A betegség stádiumától függően szükséges lehet a gyógyszeres kezelés is. Prof. dr. Hans Hauner diabetológus és táplálkozásmedicinával foglalkozó orvos szerint, ha a hosszú távú vércukorérték, az ún. hemoglobin A1-c (HbA1-c) csak enyhén magasabb a normál értékhatárnál (azaz 7,5 százaléknál alacsonyabb), akkor nem szükséges gyógyszerhez folyamodni a beteg állapotának javulása érdekében. A cél a 7 százalék alatti, sőt inkább 6,5 százalék alatti érték elérése.

 

Egyre többen betegszenek meg diabéteszben. Ez azonban nem elkerülhetetlen sorscsapás. A legfontosabb stratégiák a betegség ellen: egészséges  táplálkozás, fogyás és testmozgás mindennap 

 

A HbA1-c az elcukrosodott hemoglobinmolekulák arányát fejezi ki. Hosszú távú vércukorértéknek is mondhatjuk, mert a vérvétel időpontjához képest az elmúlt három hónap átlagos vércukorszintjét olvashatjuk le belőle. A normális értékek 4,5 és 6,5 százalék közöttiek.

 

Ha lehetőség van gyógyszer nélküli kezelésre is, akkor mindenképp azzal kell elsőként próbálkozni. Ha azonnal tablettát írunk a betegnek, ő abból elhamarkodottan arra következtet, hogy a gyógyszerrel minden el van intézve, neki már semmi dolga.

 

Ha a magas vércukorértékek három hónapig tartó életmód- és táplálkozásterápia hatására sem változnak, akkor nem lehet megúszni a gyógyszeres terápiát. A gyógyszeres kezelés általában olyan hatóanyaggal kezdődik, amelyik fékezi a cukor felszabadulását a cukorraktárakból, elsősorban a májból, és javítja az inzulin hatékonyságát az izomsejtekben. Alternatívaként szóba jöhetnek olyan hatóanyagot tartalmazó készítmények is, amelyek hatására fokozódik a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben az inzulintermelés. A modern hatóanyacsoportok között tartjuk számon az ún. gliptineket és a GLP 1-analóg hatóanyagokat, amelyeket azonban csak az előbbi két fő hatóanyaggal kombináltan adják a betegeknek, ha azok alkalmazása ellenére is magas marad a vércukor szintje. Ha ez sem segít, hármas gyógyszer-kombinációval lehet próbálkozni. Azonban ebben a fázisban általában már nem a tablettákkal kísérleteznek, hanem inzulininjekciókra állítják át a beteget. Most pedig lássuk, miként segíthetnek az alternatív gyógymódok!

 

Ortomolekuláris orvoslás: ásványi anyagok mint terápiás stratégia

A rendkívül magas vércukorszint esetén szervezetünk fontos ásványi anyagokat veszít, mert a magas vércukorszint egy ponton túllépi az ún. vizeletküszöböt, azaz a cukor megjelenik a vizeletben is. Mivel a cukor által sűrűbbé vált vizelet egyúttal nagyobb vizeletmennyiséget is jelent (ozmotikus hatás), a fokozódó vizeletmennyiséggel egyre több vízben oldott ásványi anyag és nyomelem is távozik a szervezetből.

 

A heverő rabjai, akik kedvelik a zsíros ételeket, különösen veszélyeztetettek

 

A cink nélkülözhetetlen az inzulin raktározásához a hasnyálmirigyben, ugyanakkor fontos antioxidáns is. Cukorbetegeknél a cinkhiány a betegség további romlásához vezethet. Az általánosan javasolt dózis 20–50 mg/nap étkezés után.

 

A króm hatására javul a szénhidrátok átalakítása energiává, és javul az inzulin hatékonysága. További előnye, hogy csillapítja a farkaséhséget. Ezen kívül hatással van a pajzsmirigy által termelt hormonokra, így közvetett módon fokozza a zsírégetést. Mivel a króm erős kölcsönhatásban áll más gyógyszerekkel, a dózist feltétlenül meg kell beszélni a kezelőorvossal. Általános adagolási javaslat: naponta 1-3x50–200 mikrogramm (mcg).

 

A magnézium javítja a sejtek inzulinnal szembeni fogékonyságát, így sejtjeink könnyebben jutnak hozzá az éltető cukorhoz. A magnézium javítja a sejten belül a cukor energiává alakítását is. Szokásos dózisa: naponta 1-2x100–200 mg.

 

Sok gyógyszer valóságos „magnéziumgyilkos”. Első helyen a magas vérnyomás elleni hatóanyagokat, a vízhajtókat és a hormonkészítményeket kell említenünk. Aki ilyen gyógyszereket szed, rendszeresen ellenőriztesse vérének magnéziumszintjét.

 

Oligomer procianidinek (OPC). Ezt a növényi hatóanyagot a piros szőlőfajták magjából nyerik. Színtelen, keserű anyag, és egyben az egyik legerősebb ismert természetes antioxidáns. Cukorbetegségben az OPC-kapszulák segítenek megőrizni véredényeink rugalmasságát. Ajánlott dózis: a kapszulák hatóanyag-tartalmától függően 2 mg OPC/nap testsúlykilogrammonként.

 

A testzsír blokkolja a cukoranyagcserét. Különösen a hasi zsír veszélyes.  Ugyanis a hasüregi zsír olyan hormonokat termel, amelyek ördögi kört indítanak be anyagcserénkben

 

A D-vitamin hatására javul a glükóztolerancia, és hatékony az idegkárosodások ellen is. Ma már tudjuk, hogy a D-vitamin nem csak csontjaink erősségéért felel. 2007-ben a Diabetes Care c. folyóirat hasábjain közölt kutatás (American Diabetes Association) alapján a kutatók kijelentették, hogy D-vitaminnal a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata 40 százalékkal csökkenthető. Javasolt napi adag: 500–1000 N. E. (nemzetközi egység).

 

Magas vércukorszint esetén mindig hiány van E-vitaminból. Ennek következtében sok a szabad gyök, ami érelmeszesedést okoz. Napi 400–800 E-vitamin ez ellen nyújthat védelmet. Lehetőleg természetes forrásból származó E-vitamint szedjünk. Ezt az RRR-alfa-tokoferol felirat jelzi. A mindenki által jól ismert C-vitamin kiváló gyökfogó, amely cukorbetegeknél javítja a vérzsírértékeket, és csökkenti az érelmeszesedés veszélyét. Ajánlott napi dózisa: 200–600 mg.

 

A B-vitaminok – általában B1, B6 és B12 – hiányát cukorbetegség esetén gyakran a betegség ellen szedett gyógyszerek okozzák. Étrendi kiegészítésre főképp a B-vitamin-komplexet tartalmazó tabletták alkalmasak. Ezek segítségével a diabéteszes polineuropátia előzhető meg, illetve kezelhető. Javasolt napi dózisaik: B1-vitaminból 100 mg, B6-vitaminból 50 mg és B12-vitaminból 500 mg.

 

A keserűtökben található fehérjéknek inzulinszerű hatásuk van. A friss termés héját kell felhasználni

 

A vércukorcsökkentő gyógyszert szedő vagy inzulint kapó emberek vércukorszintjét szigorúan és rendszeresen ellenőrizni kell, ha étrendi kiegészítőt szednek vagy speciális diétát tartanak. Ez azért szükséges, mert ha a kiegészítők hatására javul a vércukorszint, nem érvényesek az addig alkalmazott inzulinvagy gyógyszerdózisok, tehát azokat módosítani kell. Ellenkező esetben fennáll a veszélyes, eszméletvesztéssel járó vércukorszint-zuhanás.

 

Mire képesek a gyógyító növények?

A növényi orvosságok cukorbetegségben stabilizáló, regeneráló hatásúak. Cukorbetegeknél gyakran megfigyelhető a máj gyengesége. A máj működését szintén befolyásolja az inzulin, ugyanakkor a szervezet egyik legfontosabb cukorraktára. Ha nem képes kellőképpen ellátni a feladatát, a beteg állapota romlik. A máj támogatására kiváló hatású a máriatövis vagy az articsóka, illetve e növények kivonatai.

 

Az articsóka serkenti az epe elfolyását és segít a zsírok emésztésében. A máriatövis talán a legismertebb májra ható gyógynövény, amely ugyanakkor antioxidáns hatású is. Kiváló hatású orvosság lehet a belőle készített tea: egy-két teáskanál máriatövist leöntünk egy csésze forrásban lévő vízzel, majd 10-20 percig állni hagyjuk. Naponta két-három csészényit iszunk belőle, mindig egy órával étkezések előtt.

 

A keserűtök igazi jótétemény a cukorbetegeknek, amely a hasnyálmirigyet több inzulin termelésére serkenti, hozzájárulva a vércukorszint csökkentéséhez. Az eredetileg Ázsiában honos növényben egy inzulinhoz hasonlító fehérje található. A növényből tea készíthető. Étkezésekhez igyunk meg 2 púpos teáskanálnyi szárított növényből készített teát (ezt a mennyiséget egy csésze forrásban lévő vízzel öntsük le, és 10 percig hagyjuk állni).

 

Aki állandóan levertnek érzi magát, gyakran fáj a feje, ellenőriztesse vércukorszintjét 

 

Számos jel utal arra, hogy az ájurvédában is orvosságként számon tartott fahéj csökkenti a vércukor és a vérzsírok szintjét. Ennek ellenére a fahéj ebbéli hatásait illetően jelentősen megoszlik a szakértők véleménye.

 

A bogyós gyümölcsök közül a fekete berkenye évek óta nagy feltűnést kelt, különösen a cukorbetegség kezelésével kapcsolatban. A Plovdivi Egyetem (Bulgária) kutató orvosai egy klinikai kísérlet keretében a betegeknek napi 200 ml kalóriában szegény feketeberkenye-levet adtak. Három hónap alatt az átlagosan 54 éves betegek vércukorszintje jelentősen csökkent.

 

A fekete kömény (Nigella sativa) olajának szintén vércukorszint-csökkentő hatást tulajdonítanak. Az Egyiptomból származó növény magjai leginkább a mákra hasonlítanak, és több mint 100 értékes hatóanyagot tartalmaznak. A magolajat tartalmazó kapszulák általában legalább 500 mg olajat tartalmaznak. Általános adagolási javaslat: naponta háromszor 1-2 kapszula étkezés előtt.

 

A görögszéna hatóanyagai megakadályozzák, hogy étkezés után a vércukorszint hirtelen a magasba szökjön. Egy klinikai tanulmány eredményei szerint a görögszéna magjainak rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét is, ehhez egy teáskanálnyi olajat kell étkezés után elfogyasztani. Mivel a magolaj meglehetősen keserű ízű, fogyasztható kapszulázott formában is. Napi adag: 600–1200 mg háromszor.

 

A burgonya magas glikémiás indexű étel, aminek hatására gyorsan felszökik a  vércukorszint. Ez kiegyenlíthető, ha más élelmiszerekkel, pl. salátával, hallal  vagy zöldséggel együtt fogyasztjuk. Kenyerek esetében a teljes őrlésűt részesítsük előnyben a fehérrel szemben

 

A bolhamag régóta ismert gyógynövény, amelyet előszeretettel alkalmaznak a túlsúly elleni harcban. A parányi növényi magok héja ugyanis rengeteg vizet képes megkötni, és ennek hatására eredeti térfogatának többszörösére duzzad. A búzacsírával ellentétben óriási előnye, hogy teljesen kalóriamentes. Normális dózisa 10–30 g, amit sok vízzel kell beszedni – legalább 2-3 dl-rel – étkezések előtt.

 

Ismét felhívjuk a figyelmet, hogy a vércukorszint természetes szabályozása esetén, amikor a beteg cukorbetegség elleni gyógyszert is szed, fennáll a vércukorszint hirtelen lezuhanásának veszélye, ami eszméletvesztéses roszszullétet okoz. Ezért a kezeléseket feltétlenül csak tapasztalt szakember felügyelete mellett szabad folytatni! A bolhamaggal kapcsolatban másik fontos információ, hogy a szájon keresztül adott gyógyszereket magába szívhatja, így azok nem jutnak be a szervezetbe, ezért a bolhamag és a gyógyszerek beszedése között legalább egyórányi időnek kell eltelnie.

 

 

Zsírok és szénhidrátok – mit kell tudnunk róluk?

Cukorbetegség esetén gyakran nem kell minden étkezési szokásunkkal teljes mértékben szakítanunk. Néhány egyszerű tanáccsal, például a megfelelő szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek és a zsírszegény ételek fogyasztásával már szép eredményeket érhetünk el.

 

Az állati eredetű zsiradékokat helyettesítsük jó minőségű, hidegen sajtolt növényi olajokkal. Mivel a szénhidrátokat szervezetünk más-más módon dolgozza fel, sokan egyszerűen „jó” és „rossz” szénhidrátokat emlegetnek. Természetesen a „jókat” kell előnyben részesíteni, amik közé az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok sorolhatók. Ez azt jelenti, hogy hatásukra csak lassan emelkedik a vércukorszint, és nem törnek ránk hirtelen éhségrohamok. A szénhidrátok, illetve minden élelmiszer annál alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, minél kevésbé dolgozták fel, illetve finomították őket.

 

A C-vitamin javíthatja a cukorbetegek vérzsírértékeit

 

 

Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek általában gazdagabbak ballasztanyagokban is, ezek ugyanis szintén lassítják a szénhidrátok felszívódását. Akinek az étrendjében kevés a szénhidrát, az nyugodtan folyamodjon ilyen jellegű étrendi kiegészítőkhöz. Első helyen ajánljuk a guarmaglisztet, amelyet a kutatók alaposan tanulmányoztak, és mindenkinek ajánlják. Guarmagliszt kapható granulált formában is, és elsősorban étkezések előtt kell beszedni. Hatására – a bolhamaghoz hasonlóan – hamarabb jelentkezik a telítettség érzete, mert a folyadéktól jelentősen feldagad.

 

A guarmaglisztre való átállás során eleinte jelentkezhet fokozottabb bélgáztermelődés, puffadás. Ha valaki bármilyen gyógyszert szed, a guarmagliszt és a gyógyszer beszedése között legalább egy órának kell eltelnie.

 

 

A (gyümölcs)cukorcsapda!

A fehér cukor lényegében finomított répacukor, amely nem csak rendkívül kalóriadús, de egyben tápanyagokban rendkívüli mértékben szegény is. (Üres kalória.) Sajnos adalékként, összetevőként sok iparilag előállított ételben megtalálható, olykor megtévesztő módon az alábbi álneveken feltüntetve: szacharóz, kukoricaszirup, dextróz, galaktóz, maltóz és maltodextrin. Még a barna cukor is finomított cukor, amelyet gyakran csupán karamellel megfestenek, vagy a fehér cukorkristályokat vékony barna melaszréteggel vonják be.

 

Érdekes módon a gyümölcscukor (fruktóz) ma már nem szerepel a diabetológusok által ajánlott édesítők listáján. Korábban kifejezetten ajánlották a cukorbetegeknek, hogy cukor helyett fruktózzal édesítsék ételeiket, mert úgy vélték, hogy ez a cukorfajta jobban felszívódik inzulin hiányában is. Idővel azonban kiderült, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott gyümölcscukor rossz irányban befolyásolja a zsíranyagcserét és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Ráadásul a fruktóz csökkenti a természetes telítettség érzetét, és a kelleténél több étel elfogyasztására sarkall. A diétás ételeket azért sem javasolják az embereknek, mert ezek gyakran gyümölcscukrot tartalmaznak. Mindez természetesen nem érvényes a gyümölcsökre, ezeket bátran fogyaszthatjuk továbbra is, hiszen a bennük lévő gyümölcscukor mennyisége elhanyagolható.

 

A vörös szőlő magjaiban található OPC az egyik legerősebb növényi antioxidáns 

 

Az édesítés előnyösebb alternatívája lehet az agávészirup, a rizsszirup vagy a juharszirup, esetleg a méz. Bár mindegyiküknek magas a glikémiás indexe, óvatos adagolás mellett legalább értékes tápanyagokat is tartalmaznak. Leginkább a kókuszcukor jelenti a legjobb cukoralternatívát. Alacsony a glikémiás indexe és ásványi anyagokban igen gazdag. Főképp bioboltokban kapható.

 

Böjtölés

A kérdés, vajon gyógyító böjttel kezelhető vagy megelőzhető- e a cukorbetegség, jogosan merül fel. Alapvetően nem utasíthatjuk el cukorbetegség esetén sem a böjtölést. Azonban csak akkor van értelme, ha valaki hosszabb távon is ügyel egészséges életvitelére, és a böjt után nem tér vissza régi, megrögzött szokásaihoz. Valójában egyetlen más eljárás nem létezik, amellyel olyan rövid idő alatt olyan sokat lehetne fogyni, mint a gyógyító böjttel. A reális fogyási ütem nők esetében napi 35, férfiaknál 45 dkg. A zsírpárnák csökkenésével jelentősen javul az inzulinrezisztencia is.

 

Aki cukorbeteg és böjtölni szeretne, tudnia kell, hogy veszélyes, eszméletvesztéssel járó rosszullét léphet fel nála, ezért a böjtölést csak tapasztalt terapeuta felügyelete mellett szabad végeznie.

 

Szakítsunk a régi rossz szokásokkal!

Az érintettek gyakran az étkezéseket érintő lemondást érzik a legnehezebbnek, ezért fontos reális célokat kitűzni, amelyeket rövid távon valóban könnyen megvalósíthatunk. Aki egyedül nem képes szakítani megrögzött étkezési szokásaival, ne sokat gyötrődjön, vegye igénybe profi szakemberek segítségét. Viszonylag egyszerű módszerekkel rövid idő alatt sok rossz szokással szakíthatunk. A sorstársakkal való eszmecsere is sokat segíthet, érdemes tehát megfelelő önsegítő csoportokhoz, egyesületekhez csatlakozni.

 

A fahéj – egy klinikai teszt eredménye szerint – javíthatja a vércukorszintet

 

A testmozgás hatására testsúlyunk és vércukorszintünk is normalizálódik, azonban a megterhelő, izzasztó mozgásformák nem ajánlottak. Tapasztalatok szerint napi 10 ezer lépés elegendő ahhoz, hogy csökkentsük a vércukorszintünket.

 

Alacsony glikémiás indexű élelmiszerek – ajánlott Közepes glikémiás indexű élelmiszerek – fogyasztásuk csak alkalmanként ajánlott  Magas glikémiás indexű élelmiszerek – nem ajánlott
teljes őrlésű rozskenyér, zabkorpából készült keksz, hajdinakenyér, magas rosttartalmú Knäckebrot  finomra őrölt teljes szemből készült kenyerek, Knäckebrot, rizskréker  fehér kenyér, baguette, croissant, perec, ostya, nápolyi
korpapehely, teljes magokból készült müzli, teljes magból készült zabpehely  normális, cukorral készült müzli, zabkása, instant zabkása  cornflakes és más, iparilag előállított reggelizőgabona
tört magvak, teljes kiőrlésű spagetti, bulgur búza, rizstészta  héjában főtt krumpli, teljes barna rizs, vadrizs, köles  zsiradékban sült krumpli, hasábburgonya, burgonyacsipsz, fehér rizs
nyers sárgarépa, padlizsán brokkoli, spenót, paradicsom cukkini, leveles saláták  főtt sárgarépa, sütőtök, cékla csemege kukorica  panírozott hús és hal, fasírozott (sok kenyeret tartalmaz)
sárgabarack, eper, grépfrút, kivi, mangó, narancs, papaja  alma, körte, banán, ananász dinnye, szőlő, mazsola  szárított gyümölcsök (sok fruktózt tartalmaz)
minden hüvelyes: vörös bab, zöldbab, csicseriborsó, zöldborsó, sárgaborsó, lencse, szójabab    tasakos levesek és szószok
dió- és mogyorófélék, keserű (több mint 70% kakaótartalmú) csokoládé  müzliszelet, csokoládé, lekvár, jégkrém  sütemények, kekszek, cukorkák stb.
teljes tej, joghurt, tejtermékek szójatej  cukrozott tejtermékek, gyümölcsjoghurtok  készételek, kész szószok, ketchup
víz, tea/kávé édesítetlenül, paradicsomlé  gyümölcslevek, nektárok, sör  üdítők
     

 

Ismerje fel saját kockázatát!

Válaszoljon az alábbi nyolc kérdésre, és számolja össze az elért pontszámot:

 

1. Mennyi idős?

35–45 éves ■ 1 pont
45–54 éves ■ 2 pont
55–64 éves ■ 3 pont
>65 éves ■ 4 pont
   

 

2. Van-e legalább egy rokona, aki cukorbeteg?

 

nincs ■ 0 pont
igen, gyermek, szülő, testvér ■ 5 pont

igen, távolabbi rokonok közül: nagyszülők,

nagybácsik, nagynénik, unokatestvérek közül.

■ 3 pont
   

 

3. Köldökmagasságban mekkora a haskörfogata?

 

Nők 80–88 cm ■ 3 pont
Férfiak 94–102 cm ■ 3 pont
  >102 cm ■ 4 pont
     

 

4. Mozog-e naponta legalább 30 percet?

 

igen ■ 0 pont
nem ■ 2 pont
   

 

5. Milyen gyakran eszik zöldséget, barna (korpás, teljes őrlésű vagy rozs) kenyeret, gyümölcsöt?

mindennap ■ 0 pont
  ■ 1 pont
   

 

6. Kell-e, vagy kellett-e valaha magas vérnyomás melleni gyógyszert szednie?

 

nem ■ 0 pont
igen ■ 2 pont
   

 

7. Állapította-e meg orvosi vizsgálat, hogy a normálisnál magasabb a vércukorszintje?

 

nem ■ 0 pont
igen ■ 5 pont
   

 

8. Mekkora a testtömegindexe (BMI)?

 

25–30 ■ 1 pont
>30 ■ 3 pont
   

Értékelés

● 7 pontig: 1%-os valószínűség Önt az elkövetkező 10 éven belül nem fenyegeti veszély. Nem szükséges speciális megelőzési módszereket alkalmazni. Ennek ellenére sosem árt, ha megfelelő testmozgásban van része.

 

● 7–11 pont: 4%-os valószínűség Némi óvatosság azért indokolt, noha meglehetősen csekély annak veszélye, hogy a következő néhány éven belül önnél kialakulna a cukorbetegség. Ha biztosra akar menni és túlsúlyos, akkor adja le jelenlegi testsúlyának 7 százalékát. Erre kiváló módszer, ha a hét öt napján napi 30 perces, izzadást előidéző mozgást iktat be életmódjába. Étrendjében a telített zsírok (állati eredetű zsírok) ne lépjék túl a 10 százalékot.

 

● 12–14 pont: 17%-os valószínűség Veszélyeztetettsége miatt nem halogathatja tovább a megelőző módszerek alkalmazását. Ha nem boldogul egyedül, kérje szakemberek segítségét (személyi edző, háziorvos, dietetikus).

 

● 15–20 pont: 33%-os valószínűség Ön jelentős veszélynek van kitéve: az ilyen pontszámot produkáló személyek közül minden harmadiknál 10 éven belül kialakul a cukorbetegség. Ellenőriztesse vércukorszintjét, és vesse alá magát általános kivizsgálásnak.

 

● 20 pont felett: 50%-os valószínűség Azonnal cselekednie kell, mert nagyon valószínű, hogy ön már cukorbeteg. Haladéktalanul jelentkezzen be háziorvosánál, és vizsgáltassa meg magát.

V.T.
XVIII. évfolyam 8. szám

Címkék: cukorbetegség, diabétesz, ortomolekuláris orvoslás, vércukorszint

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.