Betegségek A-tól Z-ig

Kövérség, mint komplex anyagcsere-betegség

A természetgyógyászat kiegészítő terápiái

A kövérség, mint krónikus degeneratív állapot része a szisztémás metabolikus szindrómának, attól sem kórtanában, sem megelőzési rendszerében, sem terápiájában el nem választható. Az ebbe a csoportba tartozó betegségek: 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás, vérzsíremelkedés, egyes reumatikus és allergológiai kórképek.


 

A betegségcsoport - így ezen belül természetesen az elhízásra is vonatkozik a következő lista - kiváltó okai közé tartoznak a stressz, a genetikai adottság, a mozgáskultúra hiánya, a helytelen táplálkozási szokások s egy sor egyéb, úgynevezett adaptációs stressz, az ATP abszolút és relatív hiánya.

 

Ezen túl a kórelőzményben az esetek többségében megtalálható a szervezet valamennyi sejtjére kiterjedő oxigénhiány, az egész szervezetre kiterjedő gombásodási hajlam, a sav-lúg egyensúlyvesztés, az úgynevezett krónikus fáradtság szindróma, az irritábilis bélszindróma, együtt a szervezet valamennyi savós hártyájának irritatív állapotával.

 

Jellemző még valamennyi ízület, főleg a térdek, csípők érintettsége, valamint a keringési zavarok közül a szédülés, fülzúgás, emlékezetromlás, látásromlás.

 

A betegséget kiváltó okok közül nézzük most részletesebben a táplálkozási szokásokat. Az érintettek táplálkozásában gyakran megfigyelhető:

 

• a helytelen napi ritmus - reggel semmi, este minden,

• a beltartalmilag hitvány ennivalók túlsúlya,

• a szükségesnél lényegesen több könnyen oldódó szénhidrát,

• a fölösleges zsír,

• az arányaiban (aminosav szinten) hiányos, de összmennyiségében túl sok fehérje,

• a mennyiségében és minőségében hiányos élelmi rost,

• a mennyiségben és minőségben abszolút és relatív hiányos makro- és mikroelemek,

• a vízben és zsírban oldódó vitaminok, valamint a mint egy több ezer féle egyéb biológiailag aktív anyag (enzimek, flavonoidok, keserű anyagok stb.) abszolút és relatív hiánya.

 

Ezek ok-okozati szinten összejátszanak, így alakul ki a mennyiségi éhezés mellett a minőségi éhezés. Ezt aztán gyors zabálással kompenzáljuk, a lassú rágás helyett.

 

Lássuk tehát, merre a megoldás!

 

Mivel a testsúlycsökkenés mindig az agyban kezdődik, első feladatunk a lelki terápia, és ezzel párhuzamosa szükség van a méregtelenítésre 
 
 

Természetgyógyász szempontból az alábbi feladatokat mindenképpen fel kell venni a terápiás protokollba:

 

• a sav-lúg egyensúly megteremtése,

• a nehezen oldódó szénhidrát harmonikus arányának megteremtése a fehérjével,

• a kalcium/foszfor megfelelő arányának megteremtése,

• a szükséges egyéb makro- és mikroelemek, vitaminok és egyéb funkcionális komponensek biztosítása ortomolekuláris szinten,

• minőségileg és mennyiségileg megfelelő élelmi rost beépítése az étrendbe,

• a sejtszintű oxigénellátottság megteremtése,

• a sejtszintű méregtelenítés,

• a lelki és fizikális görcsök oldása,

• a szabad gyökök és gyökfogók egyensúlyának tartós biztosítása,

• a kövérség szindróma ok-okozati elemzése, testméretek felvétele, értelmezése (ezen belül övméret, testtömegindex megállapítása, zsír/izom arány mérése),

• a perifériás keringés javítása,

• az érfalak és a környező szövetek merevségének szüntetése,

• a vörösvértestek pénztekercs állapotának megszüntetése, a vér folyékonyságának biztosítása,

• a külső bőr felületi és belső emésztőszervi mikrobiológiai egyensúly megteremtése,

• isoionia, isoosmosia, isotonia elősegítése,

• szükség esetén földsugárzás- és elektroszmog-mentesítés,

• a sejtek belső interkommunikációs elektromágneses kapcsolatának elősegítése, a laza rostos kötőszövet állapot jobbításával.

 

Az alapszintű tennivalók sorába tartozik ezen kívül még a lelki terápia. Nem feledkezhetünk meg a hosszabb ideje fennálló másodlagos, harmadlagos kórképek javításáról, ezen belül a körömgombásodás, a teljes szervezetre kiterjedő gombásodás, a lábszárfekély, az orbánc, a perifériás érszűkületek (főleg lábszáron, lábvégeken), a felületi visszérgyulladás és a mélyvénás trombózis ellátásáról. Kiemelten fontos a hol magas, hol alacsony, azaz ingadozó vérnyomás kezelése, a hasnyálmirigy, epe, epehólyag-gyulladás, epevezető szűkülete, epehomok, epekő, májelégtelenség terápiája. Végül nem maradhat el szükség esetén a csontritkulás kezelése, a kialakult ízületi porc- és csontvég-deformitásokkal együtt.

 

Nézzük, milyen konkrét gyakorlati lépéseket kíván ez a jelentős hosszúságú protokoll. Mivel a testsúlycsökkenés mindig az agyban kezdődik, első feladatunk az a lelki terápia, amelyben a pácienssel közösen megrajzoljuk az élet további feladatait, s a hozzánk fordulóról levesszük a betegség terhét, megmagyarázzuk, hogy helyzete nem betegség, hanem állapot, ami helyes életmóddal jelentősen javítható, s megbeszéljük a következő évtizedek elérendő életcélját, s a hozzá vezető utat.

 

Innen a terápia már nem betegségellenes, inkább olyan egészségprogramról beszélünk, ami egy életcél eléréséhez segíti hozzá a program végrehajtóját. Óriási ennek a jelentősége, mert eddig a beteg valami ellen küzdött, s mostantól ennek az ellenkezője történik.

 

Ennek a ráhangolódásnak, szemléletváltásnak az is része, hogy páciensnek pucéran addig kell a tükörben néznie magát, amíg el nem fogadja teste minden apró részletét. Ezután jön a programozás: megváltozott tudatállapotban addig nézze magát, amíg nem látja az elérendő célt! Ezt a tudattalan rögzíti, s a szervezet elkezdi megvalósítani! Felelősséggel állítom, lelki, mentális programozás nélkül egyetlen úgynevezett kövérség elleni diéta sem működik hosszú távon. Enélkül lehet rövid távon vizet veszíteni, izomszövetet senyvesíteni, kötőszövetet tönkretenni, ezek csak arra jók, hogy a betegben a sikertelenség érzetét erősítsék.

 

A lelki áthangolódás után, illetve részben ezzel párhuzamosan szükség van a méregtelenítésre. Túlsúly esetében ez azért is kiemelt fontosságú, mert a szervezetben lévő, külsőleg bekerült és közbülső anyagcserével keletkezett mérgek legtöbbje a zsírszövethez kötött. Tehát ha nincs folyamatos máj- és vese méregtelenítés, vagy a siker érdekében túl gyors a súlyvesztés, igen erős mérgezési tünetekkel kell számolni, amelyek egy esetleges nehézfém terheltség esetében agyi károsodást, veseműködési zavarokat is okozhatnak. Éppen ezért nem a gyors súlyvesztés, hanem az ésszerű súlyvesztés a jó, figyelembe véve az alkati, anyagcsere-, életkori sajátosságokat, s főleg az előéletet! Szerves vegyülettel, nehézfémekkel foglalkozóknál egészen más a terápia, mint ülőmunkát végzőknél!

 

Az étrend helyes kialakítása a terápiás protokollban megfogalmazott több cél elérésére is alkalmas (pl. a tápanyagok mennyisége, aránya, rostok, méregtelenítés stb.). Az összetételre vannak általános tanácsok, de ezen belül személyre szólóan kell megtalálni az arányokat és hangsúlyokat. A reggeli legyen teljes őrlésű gabonakenyér vagy péksütemény, vegyes növényi olajok, aminek fele hidegen sajtolt tökmagolaj, a többi lenmag, kendermag, homoktövismag, máriatövismag, búzacsíra-, ligetszépe-, mogyoróolajok. Legyen még benne tojás (lágy tojás, rántotta, tükörtojás). A tojással időnként vigyázni kell, aki érzékeny rá, csak igen fokozatosan kezdje el, de az is kezdje el, mert az epét meg kell szólítani, az nem panghat.

 

Ugyancsak lehet a reggeli része olajos tengeri halkonzerv. Diabéteszeseknél minden étkezéshez ajánlott a zöld kapor.

 

A délelőtti étkezés savanyú gyümölcs, de nem sok.

 

Ebéd: zöldségleves leve lassan kortyolva. Majd leveles saláta, nyers vöröskáposzta-saláta olajjal, citrommal, darált köménnyel, majd a levesben főtt zöldség valamilyen kásával vagy teljes őrlésű gabona tésztájával. Mérsékelten burgonya, hal. Főzelékek rántás, habarás nélkül, párolt, grillezett zöldségek.

 

Vacsora, legkésőbb 18.00 órakor, lényegileg ugyanaz, mint délben, de sokkal több leveles saláta, s a többinek fele, mint amennyit kívánunk.

 

A reggeliben jó, ha van tojás, mert az epét "meg kell szólítani"

 

Mindezeket kiegészítik a gyógynövényteák, amelyeket üres gyomorra iszunk, és mint minden folyadékot, ezt is kortyolva. Így elejét vesszük a szívvese funkciókör terhelésének. Bélbetegeknél inkább a keserű, gyulladáscsökkentő teákat javaslom: lósóskamag, körömvirág, apróbojtorján, cickafark, pásztortáska, libapimpó, angyalgyökér, ezerjófű. Pitypanggyökér és -levél, pemetefű, benedekfű.

 

Időskori cukorbetegségnél a napi táplálkozásra bevált a következő rendszer: nehezen oldódó szénhidrát, a testtömegtől függően, napi minimum öt részre elosztva 160-180-200 g, vagy ahogy az inzulin megköveteli, s ennek mintegy negyede, harmada a könnyen emésztődő fehérje, pl. olajos tengeri hal. Minden étkezés után mokkáskanálnyi hidegen sajtolt étolaj. Tea: reggel egy csésze hidegen áztatott fehér fagyöngy. Napközben összeöntve elkortyolva A+B keverék.

 

Az "A" tea: citromfű, orbáncfű, pitypanglevél és -gyökér, kukoricabajusz, csalán-, szederlevél, málnalevél, szamócalevél, kecskeruta, feketeáfonya-levél keveréke. Ebből 3-4 kanállal teszünk 1,5 liter vízbe, egyet rottyan, majd pár perc múlva leszűrjük.

 

A "B" tea. Este 1,2 liter vízbe beáztatunk 5 púpozott evőkanál fehér babhéjat, ezt reggel lassú tűzön felire lefőzzük.

 

A kettőt ezután összeöntjük, s egész napra, termoszba eltéve kortyolgatjuk. A cukorbetegeknél emellett szükséges a folyamatos cukorszint ellenőrzése.

 

Tavaszi és őszi szezonban valamennyi időskori cukorbetegnél, epe- és bélbetegnél kitűnő eredményt ad a pásztortáska, pitypanglevél, -szár és -virág saláta személyre szóló, kúraszerű rendszerbe állítása is.

 

Ezzel már át is tértünk a protokoll második részére, a másodlagos, harmadlagos betegségek kezelésére. Minden betegségnél szükséges a perifériás keringés javítása vadgesztenye alapanyagú fürdővel, kötőszöveti masszázzsal, minden esetben a teljes makro-, mikroelem, vitamin és egyéb biológiailag szükséges anyagok célzott, személyre szóló terápiája.

 

Be kell állítani a különféle légzés-, mozgás és mozgatás-, fizio-, balneo-, helio- és egyéb természetből eredő, bizonyítottan hatásos terápiát is, amelyben a vedikus és hagyományos kínai orvoslásnak is helye van.

 

A rendszer tehát személyre szóló additív prevenciós és rehabilitációs bioterápia, amely az orvosi alapterápiával alkot egészséges egyensúlyi rendszert.

Béky László
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: anyagcsere, anyagcserezavarok, kövérség

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.