Betegségek A-tól Z-ig

Krónikus bronchitis, dohányzás és finom por


  A több ezer ágra osztódó alsó légutak – a bronchusok, más néven hörgők – feladata, hogy a levegőt a légcsőből a tüdő légzőhólyagocskáihoz vezessék, ahol lezajlik a gázcsere: a szervezet oxigént vesz fel és szén-dioxidot ad le. A hörgőket borító nyálkahártya felületét parányi csillószőrök borítják, amely felfelé csapkodva a slejmet és a szennyeződéseket egyaránt „kisöpri” a tüdőből.

   

  A WHO a krónikus hörghurutot, orvosi nevén bronchitist a hörgők nyálkahártyájának idült gyulladásaként definiálja, amit köhögés, köpetürítés kísér, szinte mindennap, legalább három hónapon át folyamatosan, egymást követő évben megismétlődően. Sokan fel tudják idézni a dohányosokra jellemző köhögést, amelyet fehéres-sárga slejm (főként reggelente) felköhögése kísér. A betegségre jellemzőek a légzési zörejek, a szörtyögés, búgás és a mellkasi fájdalom is (a szervi szívbetegség kizárandó!), valamint a légszomj – először csak fizikai terhelésre, később már nyugalomban is. Az éjszakai izzadás (a láz előfutára) azt jelzi, hogy a szervezet folyamatosan igyekszik megküzdeni a gyulladással és az annak talaján megtelepedő kórokozókkal.

   

  Mivel a tüdő és a szív folyamatosan ki van téve az összeszűkült és duzzadt hörgők nyomásának, a kezeletlen hörghurut néhány év alatt tüdő- és szívelégtelenségbe torkollik, aminek hatására az egész szervezet oxigénhiányossá válik. A közös kiváltó ok talaján a legtöbb esetben kialakul a magas vérnyomás is. A szív egyre inkább elgyengül, a tüdőben pedig kialakul a tüdőtágulás nevű betegség, ami erős légszomjat idéz elő. Éppen ezért a négy hétnél tovább fennálló köhögés okát mindenképp orvosnak kell tisztáznia és szükség esetén kezelnie. Az akut tünetek gyógyszeres kezelése mellett fontos a dohányzás mellőzése, a rendszeres testmozgás, az immunrendszert erősítő eljárások, a tiszta levegő és a relaxáció nélkülözhetetlenek. Néhány évvel ezelőtt a krónikus hörghurut elsősorban a dohányosok betegsége volt, manapság azonban egyre több a nemdohányzó beteg. Ennek oka főképp az agresszív és toxikus finom por jelenlétében keresendő, amely mélyen behatol az alsó légutakba és eljut a legkisebb hörgőkig.

   

  A gyakori megfázás, a melléküreg-gyulladások, a tüdő fertőzései, valamint a gyakori gyermekkori légzőszervi megbetegedések egyaránt kedveznek a krónikus bronchitis kialakulásának. Létezik azonban genetikai hajlam is. És végén a jó hír: a legtöbb esetben a dohányzás elhagyásával gyógyítható ez a betegség is.


  XVII. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.