Betegségek A-tól Z-ig

Krónikus hasfájások kezelése

Nem csak a bélrendszer lehet forrása a hasfájásnak

  A krónikus fájdalmaktól szenvedő betegek mintegy 20 százaléka hasi fájdalmakra panaszkodik. A terapeutának általában nincs könnyű dolga, ha pontosan tisztázni akarja, mi áll a panaszok hátterében. Sokszor detektív módjára kell nyomoznia, minden apró részletet pontosan meg kell világítania, ezeket egymással kombinálnia, hogy megtalálja a történések valódi okát. Olykor nem sikerül a betegség kuliszszái mögé betekintést nyerni. A testet, a lelket és a szellemet ugyanis nem lehet alkatrészeire bontani! Ennek ellenére az első lépés mindig a kiváltó okok keresése kell, hogy legyen.


  A krónikus hasfájásra panaszkodókat csakhamar idegbetegként kezdik kezelni. Pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy az orvos nem merített ki minden diagnosztikai lehetőséget

   

  A hasüregi fájdalmakat a hivatalos orvoslás az esetek 70-80 százalékában valamilyen pszichoszomatikus kórképhez sorolja. Többnyire azért, mert a béltükrözéses vizsgálat semmilyen szervi elváltozást nem állapít meg. Sajnos a konvencionális diagnosztika e ponton az IBS (irritábilis bél szindróma) diagnózisának megállapításával le is zárul. Pedig gyakran egy banális székletvizsgálat is közelebb visz a megoldáshoz. A tesztek rávilágítanak a bélflóra zavaraira, amelyek a bélsejtek között zajló mikrogyulladásokat okoznak, és a székletben a calprotectin nevű anyag mennyiségének megemelkedése révén kimutathatók. Szintén gyakran megfigyelhető a székletben megjelenő, a normális értéknél magasabb alfa-1-antitripszin, amely a bélnyálkahártya kóros áteresztőképességét („lyukas bél szindróma”, leaky gut syndrom) jelzi. A calprotectin és az alfa-1-antitripszin nevű enzimeket testünk maga állítja elő. Segítségükkel rejtett funkciózavarokat deríthetünk fel.

   

  Székletvizsgálatokkal a betegségek nyomában

  A fenti kettőhöz hasonló további marker a  béta-defensin szintje, amely a bélnyálkahártya sérült immunitását mutatja. A béta-defensinnek nevezett fehérjetörmelékek a nem specifikus immunrendszer részei. Főképp a mikroorganizmusok elleni védekezés a feladatuk. Ilyen sejtek egyébként testszerte előfordulnak a nyálkahártyákon, amelyek közül a tápcsatorna nyálkahártyái különösen nagy terhelésnek vannak kitéve. Az alacsony béta-defensin-szint tehát mindig fokozott kockázatot jelent fertőzések szempontjából. Élő vastagbél-baktériumok adásával növelhető a béta-defensin szintje, és a szervezet egészének immunitása is jelentősen javul.

   

  Az ún. szekretorikus immunglobulin-A alacsony szintje is a bélnyálkahártya csökkent aktivitását jelzi, ami a fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyságban, illetve allergiás állapotokban nyilvánul meg. Nem ritka, hogy a panaszok hátterében a belek gombás fertőzése áll.

   

  Az említett zavarok legtöbbje nem mutatható ki a vér laboratóriumi vizsgálatával. A klasszikus vérvizsgálat általában csak akkor jelez, amikor már „ég a ház”, például akut vakbélgyulladáskor. Ekkor megemelkedik a fehérvérsejtszám (leukocitózis), a C-reaktív protein (CRP) értéke és a vérsüllyedést jelző érték is. Ezek a leletek önmagukért beszélnek, és megtalálhatók persze a bélrendszer súlyos gyulladásos (coli tis) állapotaiban is.

   

  A bélmiliő javításával enyhülnek a panaszok

  Ha tehát sikerült megtalálni az állandósult hasfájások kiváltó okát, lehetőségünk van célzott terápiát adni a betegnek. A hiányzó bélbaktériumokat pótolni kell, a burjánzó káros baktériumokat, például a clostridiumokat pedig vissza kell szorítani. A clostridiumok csoportjába tartozó baktériumok nagyon csúnya betegségeket tudnak okozni, például a tetanusz nevű merevgörcsöt. A clostridiumok anyagcseréje során sok gáz termelődik, ami a páciensnél feltűnően sok bélgáz termelődésével és a has fájdalmas felfúvódásával jár. Ezekben az esetekben nem lenne helyes antibiotikumot adni a betegnek, ugyanis azok a clostridiumokat sakkban tartani képes egészséges bélflórát is elpusztítanák. Még az általában antibiotikummal kezelt alfaj, a clostridium difficile is visszaszorítható eredményesen, ha az egészséges bélbaktériumok élettani egyensúlyát sikerül helyreállítani.

   

  Szerencsére rendelkezésünkre áll egy csomó jól bevált természetes hatóanyag, ún. probiotikumok, ha a bél miliőjét gyorsan szeretnénk helyreállítani. A készítmények kiválasztása és adagolása a páciens személyes panaszainak megfelelően alakul. Mindenképp figyelemmel kell kísérni a beteg hasának állapotát a kezelés alatt.

   

  Nem ritka a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és a bőrelváltozások, például a fejbőr korpásodása, az akne és a nehezen gyógyuló bőrgyulladások 

   

  Nem csak a bélrendszer lehet forrása a hasfájásnak. Sokan a gyomor fájdalmas irritációjára (gastritis) panaszkodnak, amely olykor gyomorvagy a nyombélfekéllyel jár együtt. A konvencionális gyomorsav-termelődést gátló gyógyszerek ugyan képesek a gyulladást fenntartó gyomorsav termelődését csökkenteni, de mit sem változtatnak az alapproblémán. A háttérben gyakran áll bosszúság, düh, stressz, helytelen táplálkozás. Ha a beteg abbahagyja a savtermelődést gátló gyógyszer szedését, csakhamar visszatérnek a panaszok, kiújul a gyulladás.

   

  Ilyen esetekben érdemes holisztikus terápiát ajánlani a páciensnek: autogén tréninget a stressz csökkentésére, valamint az életmód és az étkezési szokások megváltoztatását. Kerülni kell a zsiradékokat és a sült, pirított ételeket, ügyelni kell a rendszeres, napi háromszori étkezésre. A homeopátia fegyvertárából jól ismerjük a Nux vomica C30-at. Akut panaszok esetén 5 golyócskát kell egy pohár vízbe dobni, majd 5-10 percenként egy-egy kortyot elfogyasztani belőle, míg beáll a javulás. Alkati szerként a Nux vomica LM hígításban is szedhető. Ekkor az LM6-os hígítással kezdünk, ebből 5 cseppet kap a beteg vízben oldva az esti lefekvés előtt kb. 6 héten keresztül. Ha ez idő alatt jelentős javulás tapasztalható, akkor tovább lehet lépni az LM12-es hígításra, amelyből 2 naponta 5 cseppet kell szedni elalvás előtt. A krónikus panaszok gyógyulásához általában hosszabb időre van szükség.

   

  A gyógynövények présleve megnyugtatja a gyomrot

  Az ideges, irritált gyomornyálkahártya megnyugtatására aligha akad jobb szer, mint a citromfű (Melissa officinalis) friss présleve. Ebből naponta háromszor 10 ml-t kell elfogyasztani, lehetőleg édesköményteában feloldva. Akut savégés esetére gyors segítséget jelent a nyers burgonya friss présleve, naponta 3-6-szor 10-10 ml. Mindkét növény levét nyugodtan kombinálhatjuk is egymással.

   

  Minden krónikus fájdalomnál, fej- és ízületi fájdalmak eseteiben is a szervezet sav-bázis egyensúlya komoly jelenőséggel bír. Az elsavasodás jelei a fájdalom mellett az izmok feszes, túl tónusos állapota, az állandó fáradtság, a reggeli kimerültség, a stresszel szembeni fokozott érzékenység, valamint a csökkent teljesítőképesség, amit nyugtalanság kísér. Nem ritka a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és a bőrelváltozások, például a fejbőr korpásodása, az akne és a nehezen gyógyuló bőrgyulladások.

   

  A savasodás semlegesítéséhez kiválóan bevált a növényi levekkel végzett kúra 

   

  A savasodás semlegesítéséhez kiválóan bevált a növényi levekkel végzett kúra, amely zöldséglevek (cékla, sárgarépa, zeller és retek), valamint pitypanglé (májméregtelenítésre), mezeizsurló-préslé (a vizeletkiválasztás fokozására) és burgonyalé (lúgosítás) keveréke. Naponta kétszer kell elfogyasztani egy kevés vízzel hígítva a következő keveréket: 75 ml zöldséglé alapkeverék, 40 ml burgonyalé, 20 ml pitypangpréslé, 20 ml mezeizsurló-préslé.

   

  Mindössze öt nap múltán (egy alapkúra időtartama) már érezhetők a pozitív változások. Kívánság vagy szükség szerint ez az alapkúra két-háromszor egymás után is megismételhető. Aki emellett megszívleli a lúgosító étrend alapszabályait is (80% lúgosító étel és csupán 20% savasító étel), tartós gyógyulásra lel.

   

   

  Homeopátiával az akut fájdalmak ellen

  Az akut fájdalom testünk figyelmeztető jelzése. Mindenki jól ismeri: elvétjük a szöget, és helyette az ujjunkra csapunk a kalapáccsal – hirtelen heves fájdalom járja át egész testünket.

   

  Az ilyen, sérüléses eredetű fájdalomra kiváló szer az Arnica C30. Ebből 2 golyócskát tegyünk a nyelvünkre és hármat egy pohár vízbe, amelyből 5-10 percenként igyunk meg egy kortyot, míg jelentős javulást nem tapasztalunk. Ekkor az időközöket hosszabbíthatjuk. Minden kortyolás előtt a folyadékot egy műanyag kanállal keverjük meg. Az Arnica általában az ütés, zúzódás okozta zárt sérülések orvossága. Akkor is alkalmazható, ha a beteg szabad folyást enged érzelmeinek: például a gyermek ordítva sír vagy a felnőtt személy szitkozódik valamilyen bosszúság miatt.

   

  Bellis perennis C30: Ez szintén fontos homeopátiás gyógyszer ütésekre. Főképp a női emlőt ért ütés vagy a mellben képződött ciszták eseteire. A Bellisre jellemző állapotban a beteg nem jelzi a külvilág felé fájdalmát, tehát bátor. Megtiltja magának a sírást, a panaszkodást, érzelmeit féken tartja, ugyanakkor fél, hogy súlyos károsodás érte a szervezetét. Ezért társaságra, vigaszra vágyik. A Bellist az árnikához hasonlóan akut helyzetekben alkalmazzuk. A nőgyógyászatban, például gátmetszés vagy a hasi sebészeti beavatkozások után a Bellis már számtalan beteg fájdalmait csillapította eredményesen.

   

  Egy másik, szintén hasi műtétek után nagyon hatásos homeopátiás szer a Staphisagria. Már a műtét előtt érdemes elkezdeni szed- ni C30-as hígításban, a műtétet követően pedig C200-asban ugyanolyan dózisban, ahogyan azt az Arnica nevű szernél leírtuk.

   

  Az idegzúzódások következményeire, például ha valakinek rácsapódott az ajtó az ujjára, válasszuk a Hypericum C30-at. Eleinte érdemes váltogatni az Arnicával.

   

  – Jól emlékszem: Amikor barkácsolás közben véletlenül legyalultam a bal hüvelykujjam körmét, a Hypericum C200 azonnal csillapította fájdalmamat. Nem éreztem tovább fájdalmat, és teljesen egészséges köröm nőtt a régi helyén. Akkoriban én magam sem értettem, hogyan lehet, hogy se nem fáj, se nem lüktet a sérült ujjam. A homeopátiás szerek magas potenciájú hígításban gyakran néhány percen belül képesek enyhíteni a panaszokat – írta egy olvasónk.

  -dr.ki-
  XVIII. évfolyam 9. szám

  Címkék: krónikus hasfájások

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.